Chile: elítélték Pinochet kémfőnökét

Vágólapra másolva!
Egy chilei bíróság kedden 15 évi börtönbüntetéssel sújtotta Augusto Pinochet egykori diktátor kémfőnökét, akit felelősnek talált egy chilei baloldali fiatal 1975-ös elrablásáért és eltűnéséért.
Vágólapra másolva!

A 73 éves Manuel Contreras volt a hírhedt titkosrendőrség, a DINA vezetője 1974-1977 között. A nyugdíjas tábornok a legmagasabb rangú katona, akit az 1973-tól 1990-ig tartó Pinochet-rendszer idején elkövetett emberiesség elleni bűntettek vádjával elítéltek.

Contreras 2001 januárjában szabadult a Punta Peucó-i fegyházból, ahol öt évet és három hónapot raboskodott, mert bűnösnek találták a Pinochet által puccsal megdöntött Allende-kormány volt külügyminisztere, Orlando Letelier életét kioltó 1976-os merénylet megtervezésében. Az egykori kémfőnök a börtönéveken kívül két évet töltött előzetes letartóztatásban.

Contreras keddi börtönbüntetését Miguel Sandoval, a Forradalmi Baloldali Mozgalom tagjának elrablásáért kapta. A DINA ügynökei a 26 éves fiatalembert egy titkos kínvallató helyre vitték Santiago központjában, ahonnan később máshová szállították és többé nem került elő.

Contreras ügyvédje bejelentette, hogy megfellebbezik a bíróság döntését, mert szerinte az nem teljes és ezért érvénytelen.

Egy 1991-ben kiadott hivatalos jelentés szerint a DINA a Pinochet-diktatúra első éveiben közel 3000 ezer baloldali személyt gyilkolt meg vagy tüntetett el, több ezreket pedig megkínzott.