Elítélték Pinochet vezérkarának 11 tagját

Vágólapra másolva!
Augusto Pinochet egykori chilei diktátor vezérkarának 11 tagját ítélte el hétfőn egy santiagói bíróság Tucapel Jiménez szakszervezeti vezető meggyilkolása miatt.
Vágólapra másolva!

Jiménezt, aki a chilei adóügyi alkalmazottak országos szakszervezetének vezetője volt, 1982 februárjában rabolta el a szárazföldi hadsereg titkosszolgálata, a DINE. A megfojtott áldozat golyó lyuggatta testét Santiago közelében találták meg.

Letartóztatási parancsot adtak ki Pinochet egykori védelmi minisztere ellen/nagyvilag/20010514letartoztatasi.htmlÚjabb feljelentések Pinochet ellen /nagyvilag/20020626ujabb.html

Carlos Herrera Jiménez nyugalmazott őrnagy kapta a legsúlyosabb büntetést: életfogytiglani börtönre ítélték. Ramsés Alvarez nyugalmazott tábornokot tízévi szabadságvesztéssel sújtották. Kilenc további, már visszavonult katonát, illetve civil ügynököt ítéltek különböző időtartamú börtönbüntetésre. Ez volt az első eset, hogy ítéletet hoztak a chilei szárazföldi hadsereg vezérkara ellen, amelynek 1998 márciusáig Pinochet volt a parancsnoka.

Augusto Pinochet 1973. szeptember 11-én puccsal döntötte meg Salvador Allende baloldali kormányát. Diktatúrája 17 éve alatt ezreket gyilkoltak meg, és további ezrek tűntek el. A ma 84 éves tábornokot mindeddig nem fogták hivatalosan perbe Chilében.