Észak-koreai vadászgépek követték az USA kémrepülőjét

Vágólapra másolva!
Négy észak-koreai vadászgép vasárnap közrefogott és 20 percen át kísért egy rutinküldetésen levő amerikai felderítőgépet a Japán-tenger felett - közölte hétfőn a Pentagon szóvivője. Az amerikai kormány fontolgatja, hogy hivatalosan fog tiltakozni az incidens miatt. "Észak-Korea most már túl messzire ment" - mondta a CNN-nek egy amerikai kormánytisztviselő.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTIA két MiG-29-es és a két MiG-23-as vadászgép nemzetközi légtérben, az észak-koreai partoktól 240 kilométerre fogta közre az amerikai légierő felderítő gépét.

Ugyanabban a magasságban kísérték, mintegy 100 méteres távolságban rátapadtak, de időnként 15 méterre is megközelítették. Az egyik észak-koreai gép a célpont azonosító radarjával befogta az amerikai gépet, ami levegő-levegő rakétával való támadási szándéknak vagy azzal való fenyegetésnek a jeleként értelmezhető.

Az RC-135S-es felderítőgép végül sértetlenül visszatért a Japánban levő Kadena légi bázisra.

A Pentagon szóvivője nem közölte, hogy hányan tartózkodtak a felderítő fedélzetén, amely a Boeing 707-es utasszállító módosított változata. A személyzet általában 17 fő a két pilótával együtt.

Washingtoni közlés szerint az USA hivatalosan tiltakozni fog az incidens miatt. Az ügyben konzultációk folynak Dél-Koreával és más szövetségesekkel. Az Egyesült Államoknak nincsenek diplomáciai kapcsolatai Észak-Koreával.

Az amerikai kormányzat szerint az eset meggyőzheti Kínát és Oroszországot is, hogy legyenek nyitottabbak az amerikai kérésre, és gyakoroljanak nyomást Észak-Koreára. "Észak-Korea most már túl messzire ment" - mondta a CNN-nek egy amerikai kormánytisztviselő.

Egy észak-koreai vadászgép a múlt héten rövid időre behatolt Dél-Korea légterébe.

Phenjan szombaton azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy háborús készülődés miatt fokozza a kémrepülőgépek tevékenységét.