Az USA bombákat szórt Dél-Irakra

Vágólapra másolva!
Amerikai és brit harci gépek egy dél-iraki légvédelmi állást bombáztak szombaton. Vasárnap a fegyverzetellenőrök megkezdték utolsó tárgyalásaikat Bagdadban. Brit lapértesülések szerint az USA a jövő hét végén 48 órát Szaddám Huszeinnek, hogy lemondjon. Az ENSZ főtitkára szerint elfogadhatatlan lenne, ha ENSZ jóváhagyása nélkül kezdődne a háború. Belgium, Franciország és Németország megvétózza, hogy a NATO készülődni kezdjen Irak ellen.
Vágólapra másolva!
A semmittevés kockázatával érvel az USA/nagyvilag/20030208ismet.html

Szombaton amerikai és brit harci repülőgépek bombáztak egy iraki légvédelmi állást. Az Öböl-háború óta Irak déli és északi részén repülési tilalom van érvényben, az irakiak errefele nem vonulhatnak fel fegyveresen, és ezt 12 éve amerikai és brit gépek ellenőrzik. A mostani csapás azért történt, mert Irak nem tartotta be a békemegállapodást, és hordozható légvédelmi üteget vezényelt a tiltott övezethez tartozó al-Kut körzetébe, Bagdadtól 150 kilométerre délre . Az elmúlt évtizedben rendszeresen tüzeltek a nyugatiak a tiltott zónában katonai létesítményeket. Utoljára idén január 26-án lőttek iraki állásokat, akkor egy katonai rádióadót semmisítettek meg.

A katonai készülődés egyre fokozódik a térségben. A Pentagon 47 darab civil utasszállítógépet is mozgósított a hétvégén, továbbá 31 teherszállító repülőt kért az USA-ban működő 22 légitársaságtól. Mozgósítás esetén az amerikai társaságoknak kötelező a Pentagon rendelkezésére bocsátaniuk gépeiket. Az USA a hétvégén a térségbe vezényelte a Kitty Hawk nevű anyahajóját, mely megérkeztekor már az ötödik repülőgéphordozó lesz Irak közelében.