Távozik a pedofil papokat segítő érsek

Vágólapra másolva!
II. János Pál pápa elfogadta Bernard Law bostoni érsek lemondását. A bíboros amiatt távozott, hogy egyházmegyéjének papjai ellen több száz esetben éltek panaszal szexuális molesztálás miatt, melyet ő és más vezetők igyekeztek eltussolni. A massachusettsi államügyész szerint a probléma nem csak egy személyt érint és nemzedékekkel ezelőttre is visszavezethető.
Vágólapra másolva!

A pápa elfogadta a bostoni egyházmegye vezetőjének lemondását. Berdard Law bíboros azt követően nyilvánította ki távozási szándékát, hogy a massachusettsi államügyész kijelentette, a bostoni egyházmegyében megpróbálták eltussolni a pedofílián kapott papok ügyeit. A bíboros, ahelyett hogy átadta volna a pedofíliával meggyanúsított papokat az igazságszolgáltatásnak, inkább hallgatott az ügyről és áthelyezte az érintetteket.

A bíboros közleményben kért bocsánatot mindazoktól, akik az ő hibája és tévedései miatt szenvedtek, ugyanakkor háláját fejezte ki minden püspöknek, papnak, vallási és laikus személynek, hogy együtt dolgozhatott velük "az egyház küldetésének beteljesítése során". Law külön megköszönte a pápának, hogy elfogadta lemondását.

A bíboros helyére az egyházmegye élén átmenetileg Richard Gerard Lennon tiszteletest, segédpüspököt nevezték ki.

Law ezen a héten utazott a Vatikánba, hogy ott megvitassa az egyházmegyéjében kialakult helyzetet. A múlt héten a bostoni egyházmegye nagy mennyiségű dokumentumot tett közzé, amelyek a pedofíliával gyanúsított papok szexuális tévelygéseiről szolgálnak megdöbbentő részletekkel. Ugyanakkor az egyházmegye Gazdaságo Tanácsaa felhatalmazta Lawt, hogy csődvédelmet kérjen a szervezetre, mivel várhatóan legalább 450 áldozat követel majd kártérítést a szexuális zaklatások miatt.

Az egyházmegye a massachusettsi államügyész szerint hosszú ideje őrizgette ezeket a titkokat. Tom Reilly úgy véli a probléma gyökereit évtizedekkel, sőt nemzedékekkel ezelőtt kell keresni. Az ügyész szerint az ügy messze túlmutat a bíboroson. A probléma sokkal nagyobb, mintsem azt egy személy távozása megoldhatná - közölte.

Az államügyész nem tagadta, hogy a bíborost és több más püspököt is beidéztek az elé a bírói testület elé, melyet nyáron állítottak fel az esetek kivizsgálására.

A bostoni eset csak egy az egész amerikai katolikus egyházat megrázó pedofil-botrányok sorában. A botrány januári kitörése óta több száz papot függesztettek fel állásából, és sokakat idéztek világi igazságszolgáltatás elé. A pápa elítélte a papi pedofíliát, és idén korábban rendeletet is hozott az ilyen gyanúba keveredett papok egyházból való eltávolításáról.