Az USA feltételekhez köti Észak-Korea segélyezését

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok úgy döntött, hogy feltételekhez köti az Észak-Koreának nyújtott élelmiszersegélyt. Feltételül szabják többek között, hogy a phenjani hatóságok tegyék lehetővé segély szétosztásának kiterjedtebb független ellenőrzését.
Vágólapra másolva!

Washington azt követően döntött így, hogy az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) 201 millió dollárnyi élelmiszersegélyt kért az adományozó országoktól Észak-Koreának a 2003. évre. Jo-Anne Prokopowicz washingtoni külügyi szóvivő pénteken úgy reagált az ENSZ-kérésre, hogy az Egyesült Államok megvizsgálja az amerikai készleteket, a szükségleteket, a másutt mutatkozó igényeket és az elosztás ellenőrzésének lehetőségeit.

A másik külügyi szóvivő, Richard Boucher még októberben - az 1994-es amerikai-észak-koreai egyezményt megsértő phenjani atomfegyverprogram napvilágra kerülésének másnapján - kijelentette: az Egyesült Államok kötelezi magát, hogy segíti Észak-Korea humanitárius szükségleteinek kielégítését. Washingtoni kormányzati tisztviselők most azt hangoztatják, hogy az új feltételeknek nincs közük az atomfegyverkérdéshez.

Az Egyesült Államok volt Észak-Korea legnagyobb élelmiszer-adományozója az idei évben, 155 ezer tonnával. Az amerikai tisztviselőket ugyanakkor aggasztja, hogy a WFP ellenőrei nem mehetnek el bizonyos észak-koreai területekre, s így nem biztosíthatják, hogy a támogatás azokhoz jusson el, akiknek szükségük van rá.