Biztonsági gyűrű Firenze körül

Vágólapra másolva!
Szigorú biztonsági gyűrűt húztak Firenze köré a hét első napjaira, miután a városban tartják november 6. és 10. között az Európai Szociális Fórumot. A hatóságok főleg a szombati rendezvénytől tartanak, attól félnek, hogy megismétlődnek a genovai csúcstalálkozó eseményei, amikor kisebb csoportok üzleteket és gépkocsikat rongáltak meg, és összecsaptak a rendfenntartókkal.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Rendőrségi helikopter a város fölött Fotó: EPA

Szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be Firenzében, a szerdán kezdődő Európai Szociális Fórum helyszínén. A hatóságok elsősorban a szélsőséges globalizáció-ellenes csoportok tagjainak megjelenésétől tartanak - számolt be a RAI olasz televízió. A fórumot Lehet más a világ, lehet más Európa! címmel rendezik, a résztvevők - nem kormányzati szervek, pacifista, szakmai, katolikus, kisebbség- és jogvédő szervezetek - előadások és szemináriumok keretében vitatják meg a globalizáció ellentmondásait. A főbb témák közt szerepelnek a gyermekek jogai, a háborúk, a munkanélküliség, a társadalmi kirekesztődés, a szélsőjobboldal és a rasszizmus.

Keddtől különleges biztonsági intézkedéseket léptettek életbe a fórum helyszínén: mind az autóval, mind a vonaton, vagy repülőn Firenzébe érkezőket szigorúan átvizsgálják. Rendőrök állnak a városból kivezető összes út mentén, és a belváros számos pontján. Erős védelmet kapott a közeli Pisa városa mellett fekvő Camp Derby amerikai katonai támaszpont is. Megerősített biztonsági szolgálat vigyáz a városban a külföldi képviseletek épületeire, a pártszékházakra, több száz műemlékre, szerkesztőségekre, szupermarketekre.

Forrás: EPA
Búvárok is vizsgálják a környéket Fotó: EPA

A fórumra 20 ezer küldöttet várnak, ebből körülbelül 12 ezren érkeznek az olasz határon túlról. November 6-án hatalmas koncerttel kezdődik a rendezvény. Szombaton nagy béketüntetés lesz, amelyen az előrejelzések szerint 150 ezer ember is részt vehet. Közel kétezer tudósító érkezik Firenzébe. Magyarországról több mint háromszáz szakembert várnak, legtöbbjük civil szervezetek képviselője. A magyar küldöttek közül Krausz Tamás egyetemi tanár a szélsőjobboldalról, Endreffy Zoltán filozófus pedig az új társadalom etikai megalapozásáról tart előadást. Lóránt Károly közgazdász a kelet- és közép-európai konferencia keretében szólal fel.

A hatóságok főleg a szombati rendezvénytől tartanak. Félnek, hogy megismétlődnek a világ hét legfejlettebb állama és Oroszország (G8) tavalyi genovai csúcstalálkozójának eseményei. Akkor az alapvetően békés szándékú tömeg kisebb részét alkotó csoportok randalírozni kezdtek, üzleteket és gépkocsikat rongáltak meg, összecsaptak a rendfenntartó erőkkel.

A városba már az elmúlt napokban több globalizáció-ellenes fiatal és csoport érkezett. Többeket máris őrizetbe vettek, mert nem adtak magyarázatot, hogy miért van náluk fegyver, négy francia fiatalt pedig be sem engedtek Firenzébe, miután furgonjukban baltákat és késeket találtak.