Világszerte megemlékeztek a Genovában lelőtt tüntetőről

Vágólapra másolva!
A globalizáció ellenes csoportok a világ kétszáz városában ülősztrájkot szerveztek hétfőn, megemlékezve arról, hogy egy hónappal ezelőtt lőtték le a genovai G8 csúcs idején az egyik tüntető fiatalt, Carlo Giulianit.
Vágólapra másolva!

A globalizáció ellenes csoportok a világ kétszáz városában, így Genovában is ülősztrájkot szerveztek hétfőn, megemlékezve arról, hogy éppen egy hónappal ezelőtt lőtték le a genovai G8 csúcs idején az egyik tüntető fiatalt, Carlo Giulianit.

A világ nyolc legfejlettebb állama és Oroszország csúcstalálkozója idején az olasz rendőrség nagy erőkkel volt kénytelen megütközni a globalizációt ellenző tömegek radikálisabb csoportjaival, amelyeknek tagjai több helyen megrohamozták a tárgyalások színhelyéül szolgáló városközpontot, a "vörös zónát". Az egyik ilyen roham során egy csendőr lelőtte a huszonéves fiatalembert, Carlo Giulianit. A csendőr ellen jelenleg bűnvádi eljárás folyik.

Carlo Giuliani szülei is jelen voltak a genovai piazza Alimondán, ahol gyermekük egy hónappal korábban életét vesztette. A helyszínen gyülekező szimpatizánsok, ismerősök virágokat, üzeneteket, szalagokat helyeztek el. Köztük volt egy levél is, amelyet a halott fiú szülei írtak. Ebben határozottan ellenzik, hogy Carlo nevét bármiféle olyan mozgalom, szervezet, irányzat saját politikai céljaira használja fel, amelyhez a fiatelembernek soha semmi köze nem volt. Ez közvetett utalás arra, hogy Carlo Giuliani neve az Antiimperialista Területi Sejtek egyik "közleményében" is feltűnt, amelyet a két héttel ezelőtti velencei robbantást magára vállaló szervezet küldött a merénylet után az ANSA olasz hírügynökségnek.

Eközben a genovai hatóságok folytatják a vizsgálatot annak az akciónak az ügyében, amelynek során a rendőrség a csúcs idején erőszakosan behatolt a Genoa Social Forum elnevezésű globalizáció-ellenes szervezet alkalmi "főhadiszállására", az egyik általános iskola épületébe, s durva eszközökkel lépett fel a bent lévőkkel szemben. Az olasz rendőrök szakszervezetének vezetője azonban hétfőn a televíziós kamerák előtt határozott hangnemben tolmácsolta a szakma véleményét: a hatóságok mielőbb járjanak a végére, kik vettek részt e túlkapásokban, de legyen vége azoknak a nyilatkozatoknak is, amelyek a rendőrséget és a csendőrséget teljes egészében rossz színben tüntetik fel.

A globalizáció-ellenes csoportok mindenesetre továbbra is izgalomban tartják a közrendért felelős szerveket. Nápolyban szeptember végén készülnek közös asztalhoz ülni a NATO védelmi miniszterei, Róma pedig novemberben tervez otthont adni az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) világkonferenciájának. E városokban a genovaihoz hasonló zavargásokra számítanak, így az olasz kormány hajlik arra, hogy mindkét esemény helyszínét megváltoztassa. Roberto Castelli igazságügyi miniszter azonban az olasz állami televízió hétfői híradójában közölte magánvéleményét: nem lenne helyes engedni a globalizáció-ellenes szervezetek "zsarolásának", amelynek ily módon soha nem lenne vége.

Korábban:

Leváltottak három főrendőrt a G8 csúcs rendőri túlkapásai miatt