Észak-koreai leszerelést sürget az USA

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok nyomást fog gyakorolni Észak-Koreára, hogy szüntesse be nukleáris fegyverprogramját, amelynek létét elismerte - jelentette ki szombaton Szöulban James Kelly, a kelet-ázsiai és csendes-óceáni ügyekért felelős amerikai külügyminiszter-helyettes.
Vágólapra másolva!

James Kelly nyilatkozatában közölte: az Egyesült Államok és szövetségesei a nukleáris fegyverek azonnali és látható leszerelésére igyekeznek rábírni Észak-Koreát. Mint hozzátette: ehhez nem szabnak határidőt.

Magas rangú dél-koreai tisztviselőkkel folytatott tárgyalásait követően, a diplomata megismételte: az Egyesült Államok állandó kapcsolatban áll Dél-Koreával, Japánnal és a térség más érintett országaival. Kelly, aki Kínából utazott Dél-Koreába, vasárnap Tokióba érkezik.

A külügyminiszter-helyettes kínai tárgyalásai "építő jellegűek és hasznosak voltak", a felek megegyeztek abban, hogy békés eszközökkel, párbeszéddel és konzultációkkal kell megoldani a kérdést. Az amerikai külügyminisztérium szerint Kína osztja az Egyesült Államok aggodalmát a programmal kapcsolatban, annak ellenére, hogy az amerikai kormány azt gyanítja: Kína is segédkezett a program kifejlesztésében.