Vasárnap új állam születik

Vágólapra másolva!
Hivatalosan vasárnap ér véget a 32 hónapos ENSZ-közigazgatás Kelet-Timoron, az egykori gyarmat ezután igazi független állam lesz. Az ünnepségen 92 állam képviselteti magát, többek között a volt megszálló Indonézia.
Vágólapra másolva!

Megawati Sukarnoputri indonéz elnök előőrse alaposan meglepte a kelet-timoriakat: pénteken ugyanis hat indonéz hadihajó tűnt fel a vasárnaptól hivatalosan is önálló állam vizein. A Reuters jelentése szerint az egyik hajó már ki is kötött, felidézve a 24 évig tartó brutális indonéz uralom rémképét. Az ENSZ helyi szóvivője is értetlenül áll az eset előtt, hiszen a megállapodás szerint Megawati érkezése alkalmából csak négy hajó horgonyozhatna a partoknál. A hajó ráadásul akadályozza a többi vendég érkezését is. A hajók egyébként nem hadsereget, hanem Megawati autós kíséretét szállították, az egyiken kórház is található.

Az ünnepségekre Dilibe várják Kofi Annan ENSZ-főtitkárt is, aki úton Kelet-Timor felé pénteken felkereste Dzsakartát. A főtitkár méltatta Megawati bölcs és bátor döntését, amellyel lehetővé tette Kelet-Timornak a szabadság elnyerését.

Kelet-Timort a gyarmatosító portugálok távozása után, 1975-ben szállta meg Indonézia. Az annexiót a nemzetközi közvélemény és az ENSZ nem ismerte el, Dzsakarta ennek ellenére negyedszázadon keresztül brutálisan uralkodott a területen: a harcok, a járványok és az éhezés miatt kétszázezren haltak meg, míg végül 1999-ben a kelet-timoriak népszavazáson dönthettek a függetlenségről. Elsöprő többséggel szavaztak az önállóság mellett, az ország ezt követően került ENSZ-felügyelet alá. A világszervezet 32 hónapos közigazgatása hivatalosan vasárnap éjjel ér véget.