<P class="MsoNormal">Saron bejelentette a katonai offenzíva folytatását

Vágólapra másolva!
Az izraeli miniszterelnök hétfőn közölte: csak akkor vonulnak vissza erőik, ha befejezik a küldetésüket. Bush amerikai elnök korábban a ciszjordániai akció gyorsítására szólította fel Izraelt, mire válaszul Ariel Saron bejelentette: mindent megtesz ennek érdekében. Saron az izraeli parlament előtt kijelentette, hogy Arafat palesztin vezető áll a gyilkosok bandái mögött. A hadsereg folytatja a betlehemi Születés Temploma elleni ostromot is.
Vágólapra másolva!

Saron "ideiglenesnek" nevezte a katonai akciót, amely azonban "még nem ért véget", mert célja a palesztin öngyilkos merényletek mögötti "terrorista infrastruktúra" felszámolása, és csak a kormány parancsára, a kormány által meghatározott állások elfoglalásával vonulnak vissza a haderők. A béke pedig - tette hozzá - attól függ, hogy az autonóm területekről való kivonulás után "felbukkan-e egy felelős palesztin vezetés".

Korábban az izraeli miniszterelnök közölte: országa mindent megtesz, hogy gyorsítsa ciszjordániai akcióját. A nyilatkozat szerint Izrael igyekszik csökkenteni a civil áldozatok számát, ami meghosszabbítja az akciót. Saron ezt azután jelentette be, hogy George Bush amerikai elnök a ciszjordániai izraeli katonai akció ellen foglalt állást, amikor arra szólította fel a zsidó államot, hogy haladéktalanul vonja ki erőit a palesztin területekről.

Saron: "Arafat áll a gyilkosok bandái mögött"

Ariel Saron izraeli miniszterelnök hétfőn az izraeli parlament vitájában azt állította, hogy Jasszer Arafat palesztin elnök áll a gyilkosok bandái mögött, akik az izraelieket ugyanúgy el akarják kergetni a Jordán-völgyből, mint Jeruzsálemből, Tel-Avivból, Haifából és a Gázai övezetből.

Az izraeli kormányfő, akinek felszólalását gyakran félbeszakították az arab képviselők, dokumentumokat mutatott fel a knesszet előtt azt bizonyítandó, hogy Arafat "terrorista rendszert teremtett". "Felhasználja, pénzeli, felfegyverzi a terroristákat, majd Izraelbe küldi őket, hogy merényleteket kövessenek el."

A dokumentumok, amelyeket állítólag az izraeli hadsereg foglalt le a március 29-én kezdődő ciszjordániai offenzíva során, szerinte bemutatják, hogy "mennyibe kerül egy zsidó meggyilkolása". Példának az Arafat vezette Fatahból kinőtt "Al-Aksza Mártírjainak Brigádja" levelét hozta, amelyet Fuad Subakinak, a Palesztin Hatóság kincstárnokának címeztek. Subaki Arafat egyik közeli munkatársa, jelenleg ő is Rámalláhban tartózkodik a palesztin elnök mellett, akinek főhadiszállását több mint egy hete ostromolják az izraeli erők. Saron bemutatott egy másik levelet is, amelyből kiderül: mintegy 150 dollárba kerül egy olyan robbanóanyagokkal teli öv, amelyet az öngyilkos merénylők szoktak használni.

Folytatódik a Születés Templomának ostroma

A Születés Temploma

Az izraeli egységek ötödik napja tartják ostromzár alatt a betlehemi templomot, ahol csaknem kétszáz palesztin elsáncolta magát. A templomban rekedt 40 ferences szerzetes és négy apáca is.

A brit külügyminisztérium illetékese hétfőn teljességgel elfogadhatatlannak nevezte, hogy izraeli katonák tűz alá vették a betlehemi Születés templomát. "Izrael rendkívül veszélyes játékot játszik. Továbbra is ellenszegül az Egyesült Államoknak" - mondta Ben Bradshaw közel-keleti ügyekben illetékes külügyi államtitkár a BBC rádiónak.

Ami a szaúdi békejavaslatot illeti, Saron azt "az arab világ részéről a realizmus első csírájának" nevezte. Kijelentette, hogy "kész mérsékelt és felelős" arab vezetőkkel találkozni, és erről tárgyalni fog a héten Izraelbe látogató Colin Powell amerikai külügyminiszterrel. Ugyanakkor nem határozta meg közelebbről, hogy kiket tart "mérsékelt és felelős" arab vezetőknek.

David Jaeger atya, a szentföldi katolikus kegyhelyek őrzőinek jelenleg Rómában tartózkodó szóvivője úgy nyilatkozott: "Ez ellentétes minden humanitárius és civilizációs jogszabállyal, megsértése továbbá az Izrael állam nyilvánosan és diplomáciai csatornákon többször hangoztatott kifejezett garanciáinak, márpedig ennek hosszú távú és kiszámíthatatlan következményei lesznek". A ferences rend nevében kérte, hogy az egész világ ítélje el az izraeli tettet. Az atya elmondása szerint az izraeliek távozásra próbálják rábírni a szerzeteseket, akik attól tartanak, hogy az izraeli igyekezet a templomban menedéket kereső palesztinok elleni támadás előjátéka. II. János Pál pápa vasárnapi beszédében megjegyezte: nagyon közel érzi magát azokhoz, akik "most nehéz órákat élnek át" a betlehemi templomban.

Vatikáni diplomaták és szentföldi egyházi illetékesek arról számoltak be, hogy indítványt terjesztettek elő a patthelyzet feloldására. A katolikus források szerint a világi diplomaták segítségével kidolgozott javaslat szabad elvonulást ajánl a bazilikában levő palesztinoknak a Gázai övezet irányába, ha hátrahagyják fegyvereiket. A Vatikán szóvivője szombaton cáfolta a Szentszék javaslatáról szóló híreket.

Az ENSZ BT újra felszólította Izraelt a csapatkivonásra

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa vasárnapi rendkívüli ülése után ismét felszólította Izraelt és a palesztinokat a tűzszünet azonnali kihirdetésére, illetve az izraeli hadsereget a palesztin városok elhagyására. A Biztonsági Tanácsban egymást követik az izraeli-palesztin helyzettel foglalkozó ülések. Tíz napon belül ez volt a hatodik vita a témában. Hétfőn különtalálkozót terveznek a két fél képviselőjével, illetve várhatóan egy nyilvánosság előtti vitára is sor kerül a kérdésről.

Dzsenínben leromboltak egy menekülttábort

Palesztin fegyveresek

A Jordán nyugati partján fekvő tábor azon szektorokhoz tartozik, amelyeket az izraeli hatóságok "zárt katonai övezeteknek" nyilvánítottak március 29-én indított kiterjedt offenzívájuk során. Különböző források egybehangzóan arról számoltak be, hogy véres harcokat vívnak a tábor területén. A 11 ezer embernek otthont adó menekülttábor Dzsenín város nyugati részén terül el.

Humanitárius válsághelyzet fenyeget Ciszjordániában

Ciszjordániában súlyos humanitárius válsághelyzet van kialakulóban. Az utóbbi tíz nap folyamán az izraeli erők mintegy 300 palesztint öltek meg, több százat megsebesítettek, és 1400 személyt tartóztattak le a házkutatások során - állapította meg az Európai Bizottság elnöke, Romano Prodi.

A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a segélyszervezetek munkatársai nem képesek eljutni a lakosság legsúlyosabb helyzetben lévő rétegeihez. A nyugati parton az izraeliek valamennyi várost hermetikusan elzárták a külvilágtól, és sok esetben zaklatják, bántalmazzák, vagy letartóztatják a segélyszervezetek alkalmazottait. A kórházak többsége működésképtelenné vált, mert megrongálódtak az áram- és vízellátást, valamint a telefon-összeköttetést biztosító létesítmények - fűzte hozzá.

Prodi felszólította az izraeli kormányt annak szavatolására, hogy a segélyszervezetek eljuthassanak a palesztin lakossághoz, Arafatot és a palesztinokat pedig arra, hogy hagyjanak fel a terrorizmussal.

Poul Nielson, a bizottság fejlesztési és humanitárius ügyekért felelős tagja elmondta, hogy az izraeliek a jelek szerint tudatosan akadályozzák a sebesültek ellátását. A segíteni próbáló orvoscsoportok elleni támadások példátlan hevességűvé váltak, és még a Vöröskereszt munkatársainak a mozgásszabadságát is korlátozzák, holott ők az izraeli polgári hatóságoktól kapott engedély alapján szabadon tevékenykedhetnének.

Az Európai Bizottság a napokban úgy határozott, ötmillió euró értékű humanitárius segélyt juttat el a palesztin területekre, illetve a Libanonban élő palesztin menekülteknek. Erre azonban csak akkor lesz lehetőség, ha a segélyszervezetek munkatársai eljuthatnak ezekbe a térségekbe.

Korábban:

Izrael gyorsítja a katonai akciót

Nem hiányzik a könyvtárából?

Ian V. Hogg: Az izraeli hadigépezet

Martin Gilber: Izrael története