Csodafegyvert vetettek be az amerikaiak Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Az amerikaiak által pár hónapja kifejlesztett vákuumbomba kiszippantja a levegőt a megtámadott üregekből, barlangokból fulladásos halált okozva a bentlevőknek. Az új fegyvert most vetették be először, amitől azt várják a katonai vezetők, hogy az afganisztáni barlangrendszerben bújkáló terroristákat sikerül ezzel majd ártalmatlanítani.
Vágólapra másolva!

Két, decemberben kifejlesztett vákuumbombát dobtak le az amerikaiak a légicsapás részeként Afganisztán barlangokkal teli vidékén - írta a BBC. A 907 kilogrammos lézervezérelt fegyver speciális robbanókeverékkel van töltve, ami magas légnyomást idéz elő, kivezetve az összes levegőt a megtámadott barlangból, megfullasztva ezzel a bentlevőket. A konkrét célpontot nem árulták el a hadsereg illetékesei.

Az oroszok is használtak már hasonló vákuumbombákat Csecsenföldön a nemzetközi tiltakozás ellenére.

A fegyver különösen hatékony olyan célpontok ellen, amelyeket közvetlen bombatalálattal sem lehetne megsemmisíteni, például barlangok, föld alatti üregek ellen. A nagy területen szétterülő aerosol-cseppecskék olyan gyorsan égnek el, hogy vákuum jön létre hatalmas területen. A bomba romba dönti a hatósugarán belül elhelyezkedő épületeket, az emberek tüdejét pedig megfosztja az éltető oxigéntől. Még ennél is több kárt okoz a második lökéshullám, amikor is visszaáramlik a levegő. A bomba áldozatain külsérelmi nyomok általában nem mutatkoznak.