Magyarázatot vár az olasz balközép a belügyminisztertől

Vágólapra másolva!
Az olasz balközép ellenzéki koalíció azt várja Claudio Scajola belügyminisztertől, hogy a parlamentben adjon számot minapi kijelentéséről, amely szerint a tavaly nyári genovai tőkés csúcson (G8) utasítást adott a rendfenntartó erőknek: ha kell, akár lőfegyvereiket is használják a tüntetők ellen.
Vágólapra másolva!

A belügyi tárca irányítója a minap nyilatkozatban közölte: utasítást adott a rendőri erőknek, hogy lőjenek bárkire, aki átlépi a biztonsági "vörös zóna" - a találkozó helyszínéül szolgáló legbelső városközpont - határát. Később azonban finomított kijelentésén, úgy módosítva azt: utasította a rendőrfőnököt, hogy minden eszközzel szavatolja a biztonságot.

Scajola ezekben a napokban adott magyarázatot arra, hogy miért is volt szükség ilyen drákói intézkedésekre. Hoszni Mubarak egyiptomi elnök már egy hónappal korábban jelezte, hogy tudomására jutott: Oszama bin Laden éppen a hét legfejlettebb ország és Oroszország (G8) genovai csúcstalálkozóján meg akarta gyilkoltatni George Bush amerikai elnököt. Scajola most egy részletinformációval egészítette ki a történetet. Mint elmondta, az Egyesült Államokban jelenleg fontos vizsgálat folyik a terrorizmussal kapcsolatban, és ebből remélhetőleg az is kiderül majd, hogy a szaúdi milliárdos milyen módszerekkel akarta végrehajtania tervét az északolasz városban. Olyan információk is napvilágra kerültek, amelyek szerint Oszama bin Laden a város csatornáiban akart robbanószert elhelyeztetni.

A tavaly nyári genovai események amúgy is módfelett kényes témává váltak az olasz belpolitikai életben, nem annyira a globalizációellenes csoportok tüntetései, mint inkább a rendőrség igen kemény fellépése miatt. Bírósági vizsgálatok folytak például a csendőrfegyver által lelőtt fiatalember, Carlo Giuliani halála, valamint a két iskolában végrehajtott rendőri atrocitások ügyében.

A balközép ellenzék legjelentősebb erőjét képviselő Baloldali Demokraták (DS) főtitkára, Piero Fassino azonban éppen azt kifogásolta, hogy a belügyminiszter miért csak most fedte fel akkori tűzparancs-utasítását, hiszen korábban már lett volna alkalma beszélni erről a genovai eseményekkel foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság előtt. Ezért Fassino azt követeli, hogy Scajola a parlament előtt adjon számot e legutóbbi megnyilatkozásáról.

A globalizációellenes csoportokat tömörítő Social Fórum Firenzében közleményt hozott nyilvánosságra, amelyben kifejezi gyanúját: szerinte a belügyminiszter "fenyegetésnek" szánta minapi kijelentését, különös tekintettel arra, hogy elkeseredett munkaügyi küzdelem bontakozik ki ezekben a hetekben a szakszervezeti szövetségek és a kormány között, nagyszabású általános sztrájkok és utcai tüntetések vannak kilátásban.

Korábban:

Szabadon engedtek húsz genovai tüntetőt

Kínozták, megalázták a genovai tüntetőket a rendőrök

Marihuána, piercing és mobiltelefon volt a genovai tüntetők legfőbb kelléke