Pénzt adnának a táliboknak a fegyverletételért

Vágólapra másolva!
A délkelet-afganisztáni Kandahár új urai Mohammed Omár mollát, a tálibok legfőbb vezetőjét tartják felelősnek az ország kritikus helyzetéért. Gul Lali, a kandahári biztonsági szolgálat vezetője elmondta, hogy készek megbocsátani a táliboknak, sőt pénzt is fizetnének nekik, amennyiben leteszik a fegyvert.
Vágólapra másolva!

Omár mollát Afganisztán lerombolásáért tartjuk felelősnek - jelentette ki Gul Lali, a kandahári biztonsági szolgálat új vezetője, majd hozzátette: a molla legfőbb bűne az, hogy terroristákat hívott Afganisztánba, és a terrorizmus fészkéve tette az országot.

A szolgálat vezetője közölte, hogy az afgán nép érdekében megbocsátanának a táliboknak, fegyvereik beszolgáltatásáért, illetve a harcok beszüntetéséért pedig készek pénzt fizetni nekik. Az AFP információi szerint három tálib vezető, akik szerdán 30 emberükkel együtt megadták magukat, fejenként 1800 dollárt kaptak, és azt is engedélyezték nekik, hogy személyes védelmük érdekében megtartsanak egy-egy géppisztolyt és egy kisteherautót. Gul Lali elmondta, hogy a tálib harcosok közül csak néhányan követtek el bűntetteket szándékosan, legtöbbjüket félrevezették.