Albán szakadárok a fegyveres harc folytatását hirdetik

Vágólapra másolva!
Egy új albán szakadár szervezet a fegyveres harc újrakezdését hirdette meg Szerbia déli részén, hogy a területet Koszovóhoz csatolják.
Vágólapra másolva!

Az AFP francia hírügynökség belgrádi irodájához eljuttatott közleményében a "Kelet-Koszovói Felszabadítási Hadsereg" (UCKL), amelynek megalakulását szeptemberben jelentették be, magát "illegális szervezetnek" minősítette, amely "felkelést készít elő" a főleg albán nemzetiségűek lakta Dél-Szerbiában. A csoport számára "Kelet-Koszovó" elsősorban Presevo, Bujanovac és Medvedja térségét jelenti.

A mozgalom, amelynek van egy KLCK rövidítést használó politikai szárnya is, közleményt adott ki "A szabadság hangja" címmel, hogy "megmagyarázza az embereknek a felszabadító harc fontosságát a szerb megszállás alatt lévő területen". "Ez a harc nagy erőfeszítéseket, áldozatokat és a néptömegek állandó támogatását követeli" - hangsúlyozza a kommüniké, amelyet a koszovói törvényhozási választások másnapján hoztak nyilvánosságra.

Az UCKL árulással vádolta elődét, a Presevói, Medvedjai és Bujanovaci Felszabadítási Hadsereget, amely májusban a NATO nyomására feloszlatta magát. Ugyancsak támadtak bizonyos dél-szerbiai albán vezetőket, akik a Belgráddal való párbeszéd hívei. "Le kell leplezni az áruló és pacifista elemeket, akik megakadályozzák e koszovói terület felszabadítását" - írja a szervezet a közleményben.

A szervezet szerint Jugoszlávia a katonai és rendőri erők megerősítésével növelni kívánja a feszültséget a térségben, és ez azt mutatja, hogy a jelenlegi belgrádi rendszer semmivel sem különb Slobodan Milosevic rezsiménél. A mozgalom végül bírálja a nemzetek közösségét is, amely "fenn akarja tartani a status quót Dél-Szerbiában, valamint az albán területek szétdaraboltságát".

Korábban:

Megszavazták a macedón alkotmány módosítását