USA: a tálibok megmérgezhetik az élelmiszersegélyeket

Vágólapra másolva!
A tálibok képesek megtenni azt, hogy megmérgezzék az amerikai gépek által ledobott élelmiszersegélyeket - vélik az amerikai illetékesek.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok tudomására jutott, hogy a táliboknak szándékukban áll megmérgezni az éhező afgánoknak repülőgépről ledobott amerikai élelmiszercsomagok tartalmát - közölte szerdán Washingtonban John Stufflebeem ellentengernagy, aki szerint a táliboknak ezzel az a céljuk, hogy Washingtont tegyék felelőssé a bekövetkező halálesetekért. Az Egyesült Államok soha nem tenne olyat, hogy az élelmiszersegély-csomagokat mérgezzen meg - szögezte le az ellentengernagy.

Washington a két és fél héttel ezelőtt elkezdett, afganisztáni tálib katonai célpontok, valamint terrorista objektumok ellen irányuló légicsapás-sorozat mellett folyamatosan élelmiszersegély-csomagokat is ledob szállító repülőgépekről azokra az afganisztáni területekre, ahol sok menekült tartózkodik és sínylődik. Az élelmiszercsomagok megmérgezésének állítólagos tálib tervéről szóló amerikai közlés ugyanazon a napon hangzott el, amikor Washingtonban - a lépfene-fertőzéses esetek szaporodása folytán felfokozott és ideges közhangulatban - amerikai kormányzati illetékesek olyan utalásokat tettek, miszerint elképzelhető: az Amerika elleni terrorháború következő felvonásaként az Egyesült Államok üzleteibe kerülő élelmiszert akarják majd megmérgezni.