<P class="MsoNormal">Omar molla fia és mostohaapja is az áldozatok között van

Vágólapra másolva!
Egy amerikai bombatámadás során életét vesztette Mohammed Omar molla tízéves fia és mostohaapja. A tálibok vezére sértetlen maradt. A tálibok meg nem erősített adatai szerint a csütörtökre virradóra végrehajtott támadásokban több mint 200 ember halt meg,
Vágólapra másolva!

A tálib-vezér Mohammed Omar molla két közeli rokona életét vesztette a héten egy amerikai légicsapás következtében - mondták a Kandahárból elmenekült afgánok Pakiszánban. A molla tízéves fia és a mostohaapja volt az áldozat. A mollának nagy szerencséje volt: éppen elhagyta a házát, amikor a bomba belecsapódott, ezért úszta meg a támadást. Szemtanúk szerint a tálibok legfőbb vezetője a bombatalálat előtt alig negyedórával korábban hagyta el az épületet, amely kandahári házainak egyike volt.

Legalább 200 halottja van a csapásoknak

Amerikai harci gépek péntek hajnalban két hullámban mértek csapást az afganisztáni fővárostól, Kabultól északra és nyugatra fekvő célpontokra. A tálib védelmi minisztérium közleménye szerint a támadásban, amely a repülőtér közelében álló épületekre összpontosult, legkevesebb hat polgári személy vesztette életét. Az amerikai repülőgépek gyors egymásutánban öt bombát dobtak le Kabultól északra, a tálib csapatok és az ellenzéki Északi Szövetség erői között húzódó frontvonal térségére.

A Bahtar hivatalos afgán hírügynökség szerint éjszaka légi csapást mértek Kandahár tartományra is, ahol Argandáb körzetében katonai támaszpontokat ért találat. A halottak és sebesültek száma több tucatra tehető.

Egy tálib illetékes szerint a csütörtökre virradóra bombázott kelet-afganisztáni falu romjai alól eddig mintegy 160 holttestet emeltek ki, az áldozatok többsége asszony és gyermek. A Dzsalálábádtól 40 kilométernyire nyugatra fekvő településen - amelyet a francia hírügynökség Kadam, a Reuters brit hírügynökség Horum, a német hírügynökség pedig Kurram néven említett - a veszteségmérleg nem végleges, mert még mindig találnak újabb holttesteket. A Bahtar hírügynökség szerint az amerikai gépek feltehetően egy volt kiképzőközpontot akartak bombázni, amelyet azonban lakói már a légi csapások megindulásakor, vasárnap este elhagytak.

Az Egyesült Államok csütörtökön mérte a legsúlyosabb csapásokat Afganisztánra. A tálibok meg nem erősített adatai szerint a csütörtökre virradóra végrehajtott támadásokban több mint 200 ember halt meg, köztük 15-en egy Dzsalálábádtól északra fekvő mecsetben, amelyet rakétatalálat ért.

A molla egy szaúd-arábiai folyóiratnak úgy nyilatkozott, hogy Oszama bin Ladent soha nem fogják kiadni az Egyesült Államoknak, mert nincs olyan szilárd bizonyíték, amely alátámasztaná bűnösségét a szeptember 11-i terrormerényletekben. "Sem bin Laden, sem egyetlen muzulmán ország nem képes ilyen támadásokra. Úgy vélem az elkövetőket az Egyesült Államokon belül kell keresni" - jelentette ki. Hozzátette: az iszlám és az afgán törvények tiltják bin Laden kiadatását. "Ez az ember harcolt a szovjetek elleni szent háborúban, a dzsihádra költötte pénzét, akárcsak többi muzulmán vendégünk, így valamennyien joggal tarthatnak igényt vendégszeretetünkre mindaddig, amíg alkalmazkodnak törvényeinkhez" - mondta az al-Madzsalla című újságnak adott nyilatkozatában.

[origo]

Korábban:

Omar molla két közeli rokona is az áldozatok között

Hatalmas tűz Kabulban a légi csapások után