<P class="MsoNormal">Faji megkülönböztetést akar az afro-amerikai lakosság 

Vágólapra másolva!
Egy legfrissebb felmérés szerint az afro-amerikai lakosság 71 százaléka egyetért azzal, ha az arabokat illetve arab-amerikaiakat a reptereken fokozott biztonsági intézkedéseknek vetik alá.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn elutasított egy faji megkülönböztetés megállapítását kérelmező indítványt. A kérvényt egy afro-amerikai csoport nyújtotta be, amely szerint a rendőrség megkülönböztetett módon kezelt egy idős fekete hölgyet. Mindeközben egyre nő a diszkrimináció az amerikai arab lakossággal szemben.

Bár az ügynek nincs szoros kapcsolata az Amerikát ért terrortámadásokkal, a Legfelsőbb Bíróság döntése mégis olyan közhangulatban született, amikor a faji, illetve etnikai megkülönböztetés az egyik legérzékenyebb téma az Egyesült Államokban.

Annak ellenére, hogy Amerikában eddig általánosan felháborítónak tartották, ha bőrszín vagy etnikai hovatartozás alapján ítéltek meg embereket, a terrorcselekmények következtében mára egyre inkább elfogadható az ilyesfajta diszkrimináció, főként ha a megkülönböztetés közel-keleti származású személyeket érint.

Egy legfrissebb felmérés szerint az afro-amerikai lakosság 71 százaléka egyetért azzal, ha az arabokat illetve arab-amerikaiakat a reptereken fokozott biztonsági intézkedéseknek vetik alá.

A szeptemberi terrortámadások óta országszerte mintegy ötszáz embert tartóztattak le illetve hallgattak ki. Ők valamennyien muzulmánok, illetve közel-keleti származásúk voltak. Jack Trimarco, FBI ügynök szerint ezek az intézkedések nem jelentenek faji megkülönböztetést, hiszen ha az IRA állna egy terrorcselekmény mögött, akkor számos kékszemű embert hallgatnának ki. Az ügynök szerint az FBI csupán a munkáját végzi.

[origo]