Az ET ülésén is a terrortámadás lesz a téma

Vágólapra másolva!
Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése szeptember 24-28. között Strasbourgban ismét plenáris ülést tart, amelyen többek között soron kívül megvitatja a demokrácia és a terrorizmus kérdéskörét az Egyesült Államok elleni múlt heti terrortámadások fényében.
Vágólapra másolva!

Az ülésszakra Surján László (Fidesz) vezetésével vasárnap magyar küldöttség utazott ki, amelynek tagjai: Braun Márton, Nagy Gábor, Szinyei András (Fidesz), Kelemen András (MDF), Kurucsai Csaba (FKGP), Bársony András, Hegyi Gyula, Herczog Edit, Tabajdi Csaba (MSZP), Eörsi Mátyás és Lotz Károly (SZDSZ).

A 42 európai országból érkező parlamenti képviselők megvitatják az Állandó Bizottság Büró jelentését a közgyűlés tevékenységéről, az albán és a fehérorosz választásokról, a biztonság és a bűnmegelőzés feladatairól a városokban, egy európai megfigyelő-hálózat kiépítéséről, valamint a gyermekek és serdülőkorú fiatalok érdekében folytatandó dinamikus szociális politikáról.

A közgyűlés értékeli, hogyan teljesíti Ukrajna ET-tagságából fakadó kötelezettségeit. Napirenden szerepel még egy új európai gyermekvédelmi stratégia kialakítása, valamint a nőcsempészet elleni harc megvitatása. A résztvevők áttekintik a kiutasítási eljárásokat, véleményt cserélnek a biztonság és a személyiség fokozott védelméről, az emigránsok és a menekültek jogáról a családi életre, a Nyelvek Európai Évéről, a délkelet-európai felsőfokú oktatásról, az ifjú tudósok helyzetéről, valamint a közép- és kelet-európai tudományos-műszaki fejlődésről.

Vita várható arról, mennyiben teljesíti Grúzia ET-tagságból fakadó kötelezettségeit, az OECD tevékenységéről, valamint a csecsenföldi helyzetről. A képviselők áttekintik az ET monitoring tevékenységét is.