A tálib vezető szerint nem Oszama bin Laden áll a merényletek mögött

Vágólapra másolva!
Mohammed Omar molla, az Afganisztánt kormányzó tálibok legfőbb vezetője szerint a New York-i és washingtoni épületek elleni merényletekért nem Oszama bin Laden szaúdi milliárdos a felelős.
Vágólapra másolva!

A Pakisztánban működő afgán hírügynökséghez csütörtökön eljuttatott közlemény szerint "az afganisztáni iszlám emírség hívőinek vezetője" úgy vélekedik, hogy "Oszama bin Laden ok nélküli gyanúsításával a nyugati hírszerzés saját sikertelenségére próbál magyarázatot találni". Mohammed Omar molla meg van győződve arról, hogy a szaúdi milliárdos nem lehetett az Egyesült Államok ellen kedden elkövetett, rendkívül bonyolult és pontosan előkészített merényletek kitervelője. A legfőbb tálib vezető kiemelte: csak képzett pilóták hajthatták végre a merényleteket, és bin Laden nem rendelkezik ilyenekkel. "Az amerikai események bin Laden ártatlanságát bizonyítják, mert hol vannak a milliárdos pilótái, és hol képezték ki őket?" - tette fel a kérdést a molla.

Az Afganisztán túlnyomó részét hatalmuk alatt tartó tálibok az ország "vendégének" tekintik bin Ladent, és mint ilyen személyt, nem hajlandók átadni ellenségeinek.

Az Ilaf arab internetes újság ugyanakkor úgy értesült, hogy a kabuli vezetés állítólag több hívével együtt házi őrizet alá helyezte a szaúdi milliárdos terroristavezért. Tálib források hamis, koholt állításnak minősítették ezt. A Zycie Warszawy című lengyel fővárosi napilap értesülése szerint viszont Oszama bin Laden még a New York-i akció előtt elhagyta Afganisztánt, és jelenleg Üzbegisztánban van.