Nyomoznak a jogosulatlan kényszervágás-kompenzáció ügyében a brit hatóságok

Vágólapra másolva!
A brit farmerek tagadják, hogy a száj- és körömfájásjárvány idején a még érintetlen állományok tulajdonosai szándékos fertőzéssel igyekeztek komoly összegeket kicsalni a költségvetés zsebéből. A brit hatóságok ugyanakkor nyomozást indítottak az ügyben.
Vágólapra másolva!

A nyomozást azután indították el, hogy kiderült: 37 gazda egyenként több mint 1 millió font kompenzációs támogatást igényelt. Lehetséges, hogy a brit illetékes minisztérium a jövőben nem ad támogatást a gazdáknak járvány esetén. A mostani járvány idején a kényszervágások miatti kompenzációként több mint 2 milliárd fontot fizetett ki az állam. A legnagyobb összeget egy dumfriesi farmer kapta, 4,2 millió fontot tett zsebre.

A Brit Farmerek Szövetségének elnöke, Ben Gill tiltakozott, amiért "a gazdák ellen fordítják a közvéleményt". A gazdák szerint a kompenzáció jár nekik, míg a mezőgazdasági miniszter, Elliot Morley közölte a BBC-vel: ez a fajta biztosítás, hogy a kényszervágott állatok után kompenzáció jár, csak egy lehetőség, és megvizsgálják, nem-e éltek vissza vele.

Azt azonban nem hiszi Morley, hogy a gazdák akár szándékosan fertőzték az állatállományt. "Nem valószínű, hogy a gazdák örömmel üdvözölték a járványt, és azt nézték, hogy lehetne minél több pénzt szerezni belőle" - mondta.

Ennek ellentmond a BBC azon információja, miszerint egy farmer, akinek 1500 birkáját és 900 marháját kellett levágnia, és tagadta, hogy kárt tett az állatállományban az 1,3 millió font kompenzációért, később a helyi kocsmában dicsekedett, milyen jól járt.

Ajánlat:

A Brit Farmerek Szövetségének honlapja

Száj- és körömfájással kapcsolatos információk

Korábbi cikkünk:

Szándékosan fertőzték a brit állatállományt