Albán "parlament" alakulóban Dél-Szerbiában

Vágólapra másolva!
Saját "albán parlament" felállításáról határoztak a dél-szerbiai albánok politikai képviselői, akik - belgrádi híradások szerint - a térségbeli politikai rendezés folytatásának tekintik a lépést.
Vágólapra másolva!

A Beta belgrádi hírügynökség pénteken pristinai sajtóhírek alapján számolt be az "Albán Nemzeti Gyűlés" felállításáról, amelyről a két legerősebb dél-szerbiai albán párt: a Demokratikus Cselekvés Pártja és az Albánok Demokratikus Egyesülésének Pártja egyezett meg. A testületben a dél-szerbiai Presevo, Bujanovac és Medvedja települések önkormányzati képviselői kapnak helyet.

A dél-szerbiai albán vezetők javasolták, hogy a helyi albánság számarányával arányos képviseletet kapjon az önkormányzati és az állami szervekben, és a kisebbségek arányos parlamenti képviseletét lehetővé téve módosítsák a szerb választási törvényt. A külföldi sajtóban gyakran csak Presevo-völgynek nevezett, jelentős albán lakossággal rendelkező dél-szerbiai térségben - Presevo, Bujanovac és Medvedja körzetében - tavasszal lényegében sikerült rendezni a szakadár albán fegyveresek felbukkanása miatt még tavaly kirobbant válságot. A Koszovó menti biztonsági övezet egy szakaszát a koszovói háború után olyan gerillák szállták meg, akik a térség Koszovóhoz csatolását kívánták elérni. Komoly albán támadások nyomán a válság tavaly novemberben éleződött ki.

A milosevici kormányzatot tavaly megdöntő új belgrádi vezetés a NATO közvetítését is igénybe véve tárgyalásokba bocsátkozott, aminek eredményeként idén sikerült leszerelni a gerillákat. Belgrád autonómiát nem ajánlott, és kizárta a határmódosítást, de a Nebojsa Covic szerb kormányfőhelyettes nevével fémjelzett rendezési tervében előirányozta a dél-szerbiai albánok bevonását a szerbiai politikai, gazdasági és társadalmi életbe. Ebben szerepelt a helyi lakosság etnikai összetételével arányos képviselet az állami hivatalokban, a gazdaságban, az önkormányzatok végrehajtó bizottságaiban, és a kellő törvénymódosítás után a szerb parlamentben és az önkormányzati képviselő testületekben is.