Ukrajna nehéz helyzetbe került a keleti fronton, Oroszország megduplázta a rakétagyártást

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.02.01.,
Ukrán katonák gyakorlatoznak a Zsitomir régióban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 709. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés
05:09
február 02, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:18
február 02, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. február 1-én az ukrán-magyar határszakaszon 4190 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4689 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 31 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

05:27
február 02, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Ukrajna garanciákat kapott

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök napi videójában méltatta az EU támogató döntését, amellyel négy év alatt összesen 50 milliárd eurót juttatnak Ukrajnába. 

"Az ukránok pénzügyi garanciákat kaptak a társadalmi stabilitáshoz" - fogalmazott az elnök, aki hálás mind a 27 uniós országnak és az európai intézmények vezetőinek. Mint mondta: igyekeznek az első két részletet (évi 18 milliárd eurót) mihamarabb lehívni, hogy növeljék az ország ellenálló képességét.

06:15
február 02, 2024
Vágólapra másolva!

Keresik a lehetőségeket

Az ukrán elnök napi videójában beszélt a legutóbbi fogolycsere során kiszabadult 207 ukrán katonáról. Mindegyikük kapcsolatba tudott már lépni a családjával, az orvosi kezelések után pedig haza is mehetnek.

Volodimir Zelenszkij szerint a legutóbbi fogolycsere is bizonyítja, hogy nem felejtenek el senkit, és még ha meg is nehezednek a körülmények, folyamatosan keresik a lehetőségét, hogy még több ukrán foglyot hazajuttassanak.

07:08
február 02, 2024
Vágólapra másolva!

Kína megfenyegette Ukrajnát

Kína azt követelte Ukrajnától, hogy haladéktalanul törölje le a kínai vállalatokat a "háború nemzetközi szponzoraiként" megjelölt cégek listájáról. A kínai külügyminisztérium szóvivője azt mondta a Reutersnek, hogy különben meg nem határozott "negatív hatások" lennének.

Ukrajna világszerte 48 vállalatot vett fel a listára, köztük 14-et Kínából, amelyek közvetve segítik Oroszország háborús erőfeszítéseit. A feketelista, amelynek jogi vonatkozásai nincsenek, vitatja a kínai és orosz vállalatok közötti kiterjedt együttműködést olyan ágazatokban, mint az olaj- és a gázipar.

Az Egyesült Államokban nyolc kínai cég szerepel a listán, míg Franciaországban és Németországban négy-négy.

07:54
február 02, 2024
Vágólapra másolva!

Próbaszavazást tartanak Washingtonban

Az Egyesült Államok Szenátusa jövő szerdán próbaszavazásra bocsátja azt a törvényjavaslatot, amely Ukrajna, Izrael és a határbiztonság számára különít el forrásokat.

Chuck Schumer, a demokrata frakció vezetője szerint "nem menekülhetünk ki a felelősségünk alól csak azért, mert a feladat nehéz".

Mivel néhány republikánus ellenállt az ütemtervnek, és sokan nem kötelezték el magukat a határpolitikai változtatások támogatása mellett, a törvényjavaslat jövője bizonytalan maradt. A következő napokban várhatóan nyilvánosságra hozzák annak a törvényjavaslatnak a szövegét, amely szigorúbb és gyorsabb végrehajtással átalakítja az Egyesült Államok menekültügyi rendszerét, valamint több tízmilliárd dolláros katonai segítséget küld Ukrajnának, Izraelnek és más ázsiai szövetségeseknek.

09:18
február 02, 2024
Vágólapra másolva!

Leváltása előtt még a jövőről írt az ukrán főparancsnok

Valerij Zaluzsnyij, az ukrán hadsereg főparancsnoka egy sor prioritást fogalmazott meg Ukrajna számára, és megnevezte azokat a kihívásokat, amelyek megnehezítik az ország háborús erőfeszítéseit egy csütörtökön közzétett véleménycikkben, miután a hírek szerint elbocsáthatják posztjáról. Zaluzsnyij kijelentette: „Meg kell küzdenünk a kulcsfontosságú szövetségesek katonai támogatásának csökkentésével".
A cikkben nem tett említést a Zelenszkijjel való szakadásról vagy annak lehetőségéről, hogy elhagyja a posztját. Azt is írta, hogy Ukrajnának új utakat és képességeket kell találnia ahhoz, hogy előnyt szerezzen Oroszországgal szemben, mivel a teljes körű háború a harmadik évéhez közeledik. Az amerikai kiadó szerint Zaluzsnyij az elbocsátásának várható bejelentése előtt írta a darabot.
Egy magas rangú ukrán elnöki tisztségviselő korábban azt mondta, hogy Zaluzsnyij felmentéséről „a mai napig" nincs döntés, és felszólította az embereket, hogy ne politizáljanak a témában.

10:02
február 02, 2024
Vágólapra másolva!

ENSZ bírósági döntés várható

Az ENSZ legfelsőbb bírósága ma dönt arról, hogy Ukrajna ügye, amelyben Oroszországot nemzetközi jog megsértésével vádolja, továbbléphet-e. Kijev szerint Oroszország megsértette az 1948-as népirtásról szóló egyezményt, amikor azt mondta, hogy invázióra van szükség ahhoz, hogy megállítsák az orosz ajkúak állítólagos népirtását Kelet-Ukrajnában. Néhány nappal azután, hogy Oroszország 2022. február 24-én megtámadta Ukrajnát, a Nemzetközi Bíróság elé terjesztette az ügyet. A tavaly szeptemberi meghallgatásokon Moszkva ügyvédei felszólították a bírákat, hogy ejtsék az ügyet, mondván Kijev jogi érvei hibásak, és a bíróságnak nem volt hatásköre. A bíróság már 2022 márciusában rendkívüli intézkedéseket hozott az ügyben, és felszólította Oroszországot, hogy azonnal állítsa le ukrajnai hadműveleteit.

10:51
február 02, 2024
Vágólapra másolva!

Wagner-egységek jelentek meg az orosz nemzeti gárdában

A brit védelmi minisztérium szerint az orosz nemzeti gárda, a Roszgvardia néven is ismert haderő három korábbi Wagner-rohamosztagot von be első önkéntes alakulatába. Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly december 25-én írt alá egy törvényt, amely felhatalmazza az orosz nemzetőrséget, hogy saját önkéntes alakulatokat alakítson. A Roszgvardiát gyakran Putyin „magánhadseregének" nevezik.

11:37
február 02, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország nem küldi vissza a holttesteket

Miután Oroszország közölte, hogy ukrán hadifoglyok haltak meg a Belgorodnál lelőtt Il-76-os repülőgépen, Ukrajna fellebbezett az állítólagosan megölt hadifoglyok hazaszállítása érdekében, de az orosz kormány nem reagált a kérésre – mondta Andrij Jusov, az ukrán katonai hírszerzés képviselője.
Oroszország azt állította, hogy a Belgorod megyében január 24-én lezuhant orosz katonai repülőgépet az ukrán erők semmisítették meg, és 65 ukrán hadifogoly volt rajta. Ukrajna nemzetközi vizsgálatot követelt, amit Moszkva megtagadott. Egyelőre nincs bizonyíték a hadifoglyok jelenlétére a lezuhant gépen.
A katasztrófa napján több ukrán sajtótermék is katonai forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a repülőgép S-300-as rakétákat szállított.

12:23
február 02, 2024
Vágólapra másolva!

A NATO-t figyelmeztette a román vezérkari főnök

Az Europa Libera Romániának adott interjújában Gheorghita Vlad román vezérkari főnök arra buzdította Romániát és Európát, hogy jobban készüljenek fel egy esetleges Oroszországgal való háborúra.
Szerinte, ha Vlagyimir Putyin nyer Ukrajnában, a következő fő célpontja a Moldovai Köztársaság lesz. "Tanúi leszünk a Nyugat-Balkánon tapasztalható feszültségeknek. Eléggé meg vagyok győződve arról, hogy Putyin elnök politikája a közeljövőben eszkalálódik" - mondta a román tábornok.
Európai és NATO-tisztviselők arra figyelmeztettek az elmúlt hetekben, hogy a NATO-országok civiljeit fel kell készíteni az Oroszországgal vívott teljes háborúra. Bár kevés a konszenzus abban, hogy Oroszország mikor indíthat támadást Európa ellen, a NATO illetékesei arra figyelmeztettek, hogy a következő 20 éven belül katonai összecsapásra kerülhet sor, egyesek szerint akár már a következő három éven belül.

13:16
február 02, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán légvédelem drónokat semmisített meg

Az ukrán légvédelem az Oroszország által indított 24 Shahed típusú drónból 11-et megsemmisített. A drónokat Primorszk-Achtarszkból és Csaudából indították - jelentette a légierő február 2-án.

14:08
február 02, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás Krivij Rihben

Dróntámadás történt Krivij Rihben február másodikán, amely során megrongálódott egy elektromos alállomás, amely áramkimaradást okozott az érintett térségben - közölte Olekszandr Vilkul, a Krivij Rih-i védelmi tanács vezetője.

14:56
február 02, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán támadás Kurszkban

Egy ember megsérült, miután támadás érte Kurszk régióját - számolt be a régió kormányzója, Roman Starovoit a Telegramon.
A férfi a régió Szudzsanszkij kerületében sérült meg. Az áldozatot orvosi ellátásban részesítették.

15:43
február 02, 2024
Vágólapra másolva!

Előre kitervelt támadás

Az orosz Il-76 katonai repülőgép fekete dobozainak dekódolása során kiderült, hogy a gépet rakétával lőttek le, továbbá, hogy a támadást egy nyugati Patriot rakétával hajtották végre. Ezen információk alapján beigazolódott, hogy Ukrajna előre eltervezett támadást hajtott végre az orosz gép ellen – írja a TASZSZ.

16:24
február 02, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz csapás ért egy 18. századi emlékhelyet

Oroszország három csapást mért a Herszonban található Kamianska Sich nemzeti park területén egy 18. századi történelmi emlékhelyre - jelentette a kulturális minisztérium február 2-án.

17:25
február 02, 2024
Vágólapra másolva!

Vilkha lövedékeket lőtt le az orosz légvédelem

Az orosz légvédelmi rendszerek két rakétát lőtték le a különleges katonai művelet (SVO) övezetében – számolt be az orosz védelmi minisztérium.

Emellett a nap folyamán a légvédelmi rendszerek 40 ukrán drónt (UAV) semmisítettek meg. A drónokat Beresztovoje, Novoszelovka, Novaja Majacska, Szemjonovka és Rabotino települések környékén lőtték le.

18:28
február 02, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 70 000 orosz a Dnyipro folyónál

Több mint 70 ezer orosz katona állomásozik jelenleg a Dnyipro folyó keleti partján, Herszon és Zaporizzsja megyékben - közölte Natalija Humeniuk, az ukrán déli hadműveleti parancsnokság szóvivője.

21:32
február 02, 2024
Vágólapra másolva!

Az EU ötven milliárd eurót ad Ukrajnának

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a Telegramon jelentette be, hogy előző nap megállapodás született a 27 európai uniós tagállam között az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatásról, amely alapján a következő négy év során Ukrajna 50 milliárd eurót (19 200 milliárd forint) kap.

23:18
február 02, 2024
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia NATO expedíciós alakulatot küldene Ukrajnába

London azt javasolta a NATO-nak, hogy a szövetség expedíciós alakulatát küldjék Ukrajnába - közölte a RIA Novosztyi egyik forrása. Emellett Nagy-Britannia arra is javaslatot tett, hogy a Kijev által ellenőrzött terület felett hozzanak létre egy pilóta nélküli eszközök - drónok - számára biztosított övezetet.

23:47
február 02, 2024
Vágólapra másolva!

Menesztheti a hadsereg vezetőjét Zelenszkij

Sajtóértesülések szerint az ukrán kormány arról tájékoztatta a Fehér Házat arról, hogy Volodimir Zelenszkij elnök úgy döntött, hogy elbocsátja legfőbb katonai parancsnokát, Valerij Zaluzsnyij tábornokot. A RIA Novoszty a The Washington Post-ra hivatkozva azt írta, hogy aFehér Ház tisztviselői nem támogatták és nem is ellenezték a tábornok tervezett leváltását. A tábornok felmentése napok óta téma a sajtóban, egyes információk szerint Zelenszkij január 29-én találkozott Zaluzsnyijjal, és önkéntes lemondást ajánlott fel neki, valamint tanácsadói pozíciót kínált számára. A hadsereg vezetőjének menesztése az ukránok részéről az eddigi legmarkánsabb lépés lenne a háború kezdete óta.

00:10
február 02, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország korszerűsítette védelmi eszközeit

Oroszország stratégiai nukleáris erőit 95 százalékkal, haditengerészeti komponensét pedig közel 100 százalékkal korszerűsítették - közölte Vlagyimir Putyin.

Ma már majdnem teljesen, 95 százalékban megújítottuk a stratégiai nukleáris erőinket, és a tengeri flottánk is majdnem 100 százalékos. Ez egy jó, megbízható hátország a stratégiai biztonságunk számára

- mondta az orosz elnök a "Mindent a győzelemért!" elnevezésű választási fórumon, amely a márciusi elnökválasztás egyik kampányeseménye volt, írta a RIA Novoszty

00:41
február 02, 2024
Vágólapra másolva!

Köszönetet mondott az orosz védelmi iparnak Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök köszönetet mondott az orosz védelmi ipar dolgozóinak, amiért teljesítik a haza megrendeléseit, és nem hagyták cserben azokat, akik a határokat védik.

Önök teljesítették a haza parancsát. Köszönjük. Nem hagyták cserben harcostársaikat, azokat, akik most a fronton harcolnak, Oroszország határait és égboltját őrzik, a tengereinken őrködnek, biztosítják a stratégiai nukleáris rakétapotenciál sérthetetlenségét

- tette hozzá az elnök a RIA Novoszty tudósítása szerint. 

01:02
február 03, 2024
Vágólapra másolva!

Bírálta a NATO gyakorlatokat Medvegyev

Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője a NATO-gyakorlatokat a petyhüdt nyugati izmok görcsének nevezte. A politikus közösségi oldalán azt írta:

A NATO fecsegői féltek közvetlenül megmondani, hogy kik ellen irányulnak ezek a gyakorlatok, és üres szavakat mondanak arról, hogy "védelmi terveket dolgoznak ki, és elrettentik a legközelebbi ellenfelek esetleges agresszióját. Pedig nyilvánvaló, hogy a petyhüdt nyugati izmok e görcsös megmozdulása figyelmeztetés hazánk számára

- írta.

01:22
február 03, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadást indított Oroszország péntek este

Az orosz csapatok délről támadó drónokat indítottak Ukrajna területére. Légiriadót hirdettek Odessa, Mykolaiv és Herszon régiókban és figyelmeztetést adtak ki a Vinnyica régióra is.

01:42
február 03, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb légvédelmi rendszerek érkeztek Ukrajnába

Az ukrán elnök pénteken jelentette be, hogy két újabb légvédelmi rendszer érkezett Ukrajnába - írta az az Ukrajinszka Pravda.

Ezek olyan rendszerek, amelyek mindent lelőnek. Meg fogjuk védeni a régiókat. Egyelőre a rendszerek nem elegendőek ahhoz, hogy teljes mértékben megvédjék Ukrajnát, de minden nap dolgozunk ezen

- mondta Zelenszkij.