Ukrajna nehéz helyzetbe került a keleti fronton, Oroszország megduplázta a rakétagyártást

Események

war Horizontal Ukrajna fogolycsere
Ez volt az 50. fogolycsere a lassan két éve zajló háborúban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 708. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés
05:13
február 01, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tuósításunkat ITT TALÁLJA.

05:16
február 01, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. január 31-én az ukrán-magyar határszakaszon 4415 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4251 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 35 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

05:21
február 01, 2024
Vágólapra másolva!

50. fogolycsere

Újabb fogolycserére került sor Ukrajna és Oroszország között, amelynek eredményeként 207 ukrán katona és civil térhetett haza orosz fogságból - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. "Mindennek ellenére visszatérünk a fogolycserékhez" - utalt Zelenszkij a múlt hetén Oroszországban lezuhant orosz katonai szállítógép katasztrófájára, ami miatt meghiúsult az akkorra tervezett fogolycsere.

"Minden egyes fogolyra emlékezünk, katonákra és civilekre egyaránt, és azon dolgozunk, hogy mindenkit hazahozzunk" - tette hozzá. Ez volt az ötvenedik fogolycsere a háború alatt. Összesen 3035 ukrán szabadult ki a fogságból.

Kijev ezúttal sem hozta nyilvánosságra, hogy cserébe hány embert adtak át az orosz oldalnak. Az orosz védelmi minisztérium 195 fogoly kiszabadulásáról adott hírt.

Ez volt az 50. fogolycsere a lassan két éve zajló háborúban Forrás: AFP/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE
06:17
február 01, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna csapást mért egy krími repülőtérre, Oroszország ezt tagadja

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy meghiúsított egy 20 rakétával indított támadást a Krím-félszigeten, annak ellenére, hogy ukrán felvételeken robbanások láthatók egy légitámaszponton.

A minisztérium közölte, hogy 17 rakétát lőttek le a Fekete-tenger felett, és további hármat a félsziget felett, miután Mikola Olescsuk ukrán légierő parancsnoka bejelentette, hogy sikeres csapást mértek a belbeki légitámaszpontra. A minisztérium szerint ukrán rakéták töredékei estek csupán egy katonai egység területére Ljubimovkában.

Az Olescsuk által közzétett videó azonban állítólag több robbanást mutat be a félsziget délnyugati csücskében, Oroszország fő szevasztopoli haditengerészeti bázisa közelében található repülőtéren.

07:02
február 01, 2024
Vágólapra másolva!

Késik az uniós lőszerszállítás

Az ígért március helyett csak az év végéig szállítja le az EU az Ukrajnának ígért egymillió darab 155 mm-es tüzérségi lövedéket. Eddig valamivel több mint félmilliót juttattak el a harctérre – mondta a blokk vezető diplomatája, Josep Borrell.

"Volt némi tehetetlenség, de amint beindulnak a dolgok, felgyorsulhatnak" - mondta Borrell.

07:46
február 01, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajnának napi 125 millió euróba kerül a háború

Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter szerint egyetlen napnyi harc körülbelül 125 millió euróba kerül. Mivel Ukrajna hazai bevételeinek szinte teljes részét a védelmi szektorra és a hadseregre költi, hatalmas pénzügyi támogatásra van szüksége a szociális kifizetések, a bérek és a nyugdíjak folyósításához.

A kijevi kormány idén körülbelül 40 milliárd eurós költségvetési hiánnyal számol, és 38 milliárd eurós nemzetközi segélyt vár ennek fedezésére.

Ukrajna támogatásának két kulcsszereplője az EU és az Egyesült Államok, de idén még egyiktől sem érkezett segély.

08:09
február 01, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz bomba csapódott egy kórházba

Orosz bomba csapódott szerdán egy kórházba a Harkovtól északkeletre fekvő Velykyi Burlukban, betörve az ablakokat és megrongálva a berendezéseket. Több tucat beteget kellett evakuálni - közölték regionális tisztviselők.

09:05
február 01, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin Törökországba látogat

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 12-én ellátogat a NATO-tag Törökországba, hogy találkozzon annak elnökével, Recep Tayyip Erdogannal – közölte egy török tisztségviselő. A nemzetközi büntetőbíróság (ICC) háborús bűnök miatti elfogatóparancsa miatt Putyin nem utazhat szabadon külföldre, de Törökország nem ismeri el az ICC-t.

09:36
február 01, 2024
Vágólapra másolva!

Zaluzsnyij népszerűsége vetekszik Zelenszkijével

Egy brit elemzés szerint az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnyij tábornok akár politikai fenyegetést is jelenthet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök számára, ezért igyekszik őt eltávolítani a hadsereg éléről. Míg Zelenszkij külföldön vitathatatlanul Ukrajna arca, addig Zaluzsnyij hazai népszerúsége már az elnőkével vetekszik.
„Ahogy az ukrajnai háború második évének végéhez ér, nyoma sem maradt az ukrán elit korábbi egységének" – mondja Konstantin Skorkin, a Carnegie Alapítvány a Nemzetközi Békéért politikai elemzője. "Minél tovább tartanak a harcok, annál csábítóbb valakit hibáztatni, és annál valósabb a belső destabilizáció veszélye."

10:09
február 01, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán terv: az orosz kritikus infrastruktúra lesz a célpont

Létezik egy terv az oroszországi kritikus infrastruktúrára és katonai létesítményekre mért ukrán csapások számának növelésére Oroszországon belül - mondta az ukrán katonai hírszerzés vezetője, Kirilo Budanov egy január 31-én megjelent interjúban.

Januárban több dróncsapást jelentettek oroszországi olajraktárak ellen, többek között Krasznodar, Brjanszk, Orjol és Leningrádi területen. Kijev gyakran nem kommentálja az Oroszországon belüli állítólagos támadásokat.

Az orosz katonai kapacitásra és ipari infrastruktúrára gyakorolt hatáson túl a csapások az orosz civileket is kiteszik a teljes körű háború valóságának - mondta Budanov.

11:04
február 01, 2024
Vágólapra másolva!

Két orosz drónt lőttek le Harkov felett

Az ukrán légvédelmi egységek lelőttek kettőt abból a négy támadó Shahed típusú drónból, amelyet Oroszország az éjszaka folyamán indított - jelentette a légierő február 1-jén. A két drónt a Harkivi terület felett fogták el.

11:27
február 01, 2024
Vágólapra másolva!

Kiderült, mikor meneszthetik az ukrán hadsereg főparancsnokát

Zelenszkij napokon belül meneszti Ukrajna főparancsnokát – írta a CNN. Hivatalos bejelentésre nem került sor, ami azt jelenti, hogy Zaluzsnyij szerdán még mindig a posztján volt, azonban a hét végére várható egy elnöki rendelet - mondta az egyik forrás a CNN-nek.

A feszültség állítólag különösen akkor nőtt meg, amikor Zaluzsnyij a The Economist magazinnak adott novemberi interjújában patthelyzetnek nevezte az Oroszországgal folytatott háborút.

12:13
február 01, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz légvédelmi rendszerhez juthat Ukrajna

Ukrajna új orosz Sz-400-as légvédelmi rendszereket kaphat Törökországtól, jelentette a Defense Express.

13:07
február 01, 2024
Vágólapra másolva!

Fehéroroszország engedélyezi a nukleáris fegyverek alkalmazását

Fehéroroszország módosítja katonai doktrínáját, engedélyezve a nukleáris fegyverek használatát, miközben Európában egyre nagyobb az aggodalom a szélesebb körű háború lehetősége miatt Európában – írta a Kyiv Independent a fehérorosz állami hírügynökségre hivatkozva.

Viktor Gulevics a fegyveres erők vezérkari főnöke a portálnak azt mondta, a legfontosabb az, hogy a doktrína megőrizze a békeszerető politikára való összpontosítást. "Nem kezelünk egyetlen nemzetet sem ellenségként" - mondta, és azt javasolta, hogy azok a vezetők, akik negatív retorikát folytatnak Fehéroroszországgal szemben, tanulmányozzák a katonai doktrínát annak közzététele után.

Észtország, Lettország és Litvánia megállapodást ír alá egy balti védelmi övezet létrehozásáról az Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös keleti határukon, ami a növekvő biztonsági aggodalmakat tükrözi.

14:16
február 01, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz vizsgálat: amerikai rakétával lőtték le a hadifoglyokat szállító gépet

Az Il-76-os repülőgépet, amelyet január 24-én lőttek le Belgorod térségében, egy amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszer találta el – jelentette be ma az oroszországi nyomozóbizottság.

A bizottság szerint megtalálták két ilyen rakéta töredékeit, angol nyelvű feliratokkal és jelölésekkel a gép becsapódásának területén – írta az orosz Izvesztyija.

14:50
február 01, 2024
Vágólapra másolva!

Elsüllyesztettek az ukránok egy orosz hadihajót a Krímnél - videó

Az ukrán katonai hírszerzés mai közlése szerint speciális egységeik az éjszaka elsüllyesztették a Fekete-tengeri flotta egyik orosz Tarantul-osztályú Ivanovets rakétakorvettjét a megszállt Krímnél.

Az ukránok közzétettek egy videót, amelyen egy drón közeledik a hajóhoz, és az azt követő robbanás látható. Az Ivanovets ezt követően elsüllyedt - közölte a katonai hírszerzés.

15:28
február 01, 2024
Vágólapra másolva!

112 orosz tankot lőttek ki az ukránok

Az ukrán Nemzeti Gárda az év első hónapjaiban 112 orosz harckocsit semmisített meg vagy tett harcképtelenné, amelyek összértéke meghaladja a 300 millió dollárt - közölte ma Ihor Klimenko belügyminiszter.

A listán mintegy 10 T-90 "Proryv" (áttörés) harckocsi szerepel, amelyekkel Oroszország büszkélkedett. A nemzeti gárdisták többször bebizonyították, hogy nincsenek áthatolhatatlan célpontok az ukrán drónok számára - mondta Klimenko.

16:28
február 01, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország lezárt egy határátkelőt Észtország felé

Oroszország lezárta a járművek elől az orosz leningrádi régióban található Ivangorod és az észtországi Narva város közötti határátkelőt, arra hivatkozva, hogy felújítási munkálatokat végeznek - jelentette az észt rendőrség és határőrség (PBGB) február 1-jén.

17:19
február 01, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukránok újságírókat hallgattak le

Oknyomozó újságírók lehallgatása miatt elbocsátotta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) államvédelmi osztályának vezetőjét, Roman Szemencsenkót.

A rendeletet csütörtökön tették közzé az elnök hivatalos honlapján.

Az SZBU kommentárjában közölte, hogy ezt az osztályt "megerősítik és optimalizálják", egyebek mellett annak érdekében, hogy garantálja az újságírók biztonságát és munkájuk akadálytalan végzését.

A teljes körű háború körülményei között az SZBU folyamatosan változik, hatékony és harcképes kémelhárító ügynökségként optimalizálja magát, amely képes megvédeni az államot a lehetséges kihívások teljes skálájától. Tisztában vagyunk azzal, hogy egy demokratikus Ukrajnát védünk, amelyben a nemzeti államiság megerősítése az egyik kiemelt prioritás, s ennek megvalósításához szavatolni kell a média akadálytalan munkáját és az újságírók biztonságát is - írta közleményében a szakszolgálat.

Hozzátette, hogy a hamarosan benyújtják az államfőnek megfontolásra az osztály új vezetőjének javasolt személy nevét.

18:05
február 01, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz állami duma szerint lehetetlen megvédeni Szentpétervárt a drónoktól

"Az orosz védelmi minisztérium nem rendelkezik elegendő légvédelmi erőforrással ahhoz, hogy teljes mértékben megvédje Szentpétervárt a dróntámadásoktól" - mondta Andrej Kartapolov, a védelmi bizottság elnöke - írja a Nexta.

18:43
február 01, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán erők öt csapást mértek a szevasztopoli repülőtérre

Az ukrán erők öt csapást mértek az orosz megszállás alatti Krím félszigeten lévő szevasztopoli Belbek repülőtérre - közölte Natalja Humenyuk, az ukrán déli műveleti parancsokság sajtóközpontjának vezetője egy csütörtöki tévéműsorban.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy szerdán robbanások voltak a Krím félsziget több pontján. Orosz híradások szerint hatalmas füst gomolygott a Belbek repülőtér fölött, a megszálló hatóságok légiriadót rendeltek el, és leállították a forgalmat a Krími hídon.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője a tévéműsorban hozzátette, hogy az ukrán védelmi erők azért tudnak csapást mérni a félsziget orosz katonai infrastruktúrájára, mert megvannak erre az eszközeik.

"Módszeresen és rendszeresen csapunk le, hogy csökkentsük a harcképességüket" - mondta. Hangsúlyozta egyúttal, hogy Ukrajnának még több fegyverre és repülőgépekre is szüksége van, amelyeket a partnerországoktól remél megkapni.

Kijelentette: az oroszok katonai jelenléte a Krímben egyre csökken, annak köszönhetően, hogy az ukrán taktikai repülőpilóták a partnerországoktól kapott cirkálórakétákkal "tisztítják meg" a félszigetet. A szóvivő elmondta, hogy Oroszország az ideiglenesen megszállt Krím öt repülőterét használja Ukrajna elleni támadásokra.

19:34
február 01, 2024
Vágólapra másolva!

Jelentősen növekedett az ukrán dróngyártás volumene

Rusztem Umerov védelmi miniszter ukrán dróngyártó vállalatok képviselőivel találkozva közölte, hogy 2023-ban az ukrán dróngyártás volumene jelentősen megnövekedett, összesen több mint 200 ukrán cég van a piacon, amelyek pilóta nélküli repülőgépekkel vagy azokkal kapcsolatos szolgáltatásokkal és termékekkel foglalkoznak.

Szavai szerint immár 67 ukrán drónmodellt fogadott el a védelmi minisztérium, és 58 gyártására már állami szerződést is kötöttek.

Mint mondta, több százezer darab különböző típusú drónról van szó. Kiemelte, hogy idén jelentősen megnövelik a fronton lévő drónok számát, amelyek szállítására már folyamatban van a hosszú távú szerződések megkötése.

20:37
február 01, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz dróntámadások Ukrajna-szerte

Az ukrán légierő a Telegramon arról adott hírt, hogy múlt éjszaka az orosz hadsereg négy Sahid önmegsemmisítő drónnal támadta Ukrajnát, ezekből a légvédelem kettőt lelőtt.

A dél-ukrajnai Herszon megye kormányzói hivatala is Telegramon közölte, hogy az orosz erők drónal rálőttek egy mentőautóra.

A járműben károk keletkeztek, de a benne ülők közül senki sem sérült meg.

A keleti országrészben lévő Harkov megye ügyészi hivatala azt írta, hogy orosz támadó drónok tüzet okoztak Harkov városban egy vállalkozás épületében, de senki sem sérült meg. Az éjjel a megyében Velikij Burluk település kórházát irányított légibombával találták el az orosz erők, négy helyi lakos sérült meg a támadásban.

21:19
február 01, 2024
Vágólapra másolva!

Nem léphetnek többé az ukrán Enerhoatom munkatársai a zaporizzsjai atomerőmű területére

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat munkatársai csütörtöktől nem léphetnek be többé az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai nukleáris létesítmény területére - közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ).

A zaporizzsjai atomerőmű vezetése arról tájékoztatott, hogy a jövőben csak olyan munkatársak dolgozhatnak ott, akik felvették az orosz állampolgárságot és szerződést kötöttek a létesítmény orosz üzemeltetőjével.

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója a jövő héten készül látogatásra Európa legnagyobb atomerőművébe. Az ügynökség közleménye szerint ennek során további információkat fog kérni a személyzetet érintő "új bejelentésről".

Jelenleg mintegy 4500-an dolgoznak az erőmű területén, 940 jelentkezést még vizsgálnak - ismertette a NAÜ, hozzátéve, hogy Oroszországból is küldtek oda dolgozókat. Az atomerőműben a háború előtt 11 500-an dolgoztak.

05:27
február 02, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.