Légiriadó Ukrajna-szerte, hatalmas veszteségek a frontokon

Események

conflict war Horizontal Ukrajna
Gyakorlatozó ukrán harckocsi Bahmut környékén
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 713. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
05:02
február 06, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:10
február 06, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. február 5-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 3786 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3384 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 16 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

05:15
február 06, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Biztonságos lesz a Fekete-tenger

"Az ukrán békeformula végrehajtásának egyik kézzelfogható eredménye a Fekete-tengeren való szabad és biztonságos hajózás lesz, vizei pedig felszabadulnak az orosz fegyveres agresszió alól." - Ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelentette ki Cserkaszi régióban a Helyi és Regionális Hatóságok Kongresszusának ülésén.

Az elnök emlékeztetett, hogy tavaly Ukrajna kiszorította az orosz hajókat a fekete-tengeri hajózási útvonalakról, és bebizonyította, hogy az exportfolyosók orosz befolyás nélkül működnek, és nem kell más utakat és kikötőket keresni az élelmiszerexporthoz.

06:02
február 06, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb uniós szankciócsomag készül

EU-diplomaták szerint az Európai Bizottság és az EU tagállamai egy új szankciócsomagot készülnek elfogadni Oroszország ukrajnai inváziójának második évfordulója alkalmából.

A kiszivárgó információk alapján míg néhány ország több orosz termék, például az alumínium exporttilalmára szólítana fel, a Bizottság egy olyan javaslatot fog tenni, amely reményei szerint minimális vitát vált ki a tagállamok között, így azt gyorsan elfogadhatják.

06:55
február 06, 2024
Vágólapra másolva!

Befejezhetik a gázvezeték-robbanás vizsgálatát

Svédország a héten bejelenti, hogy folytatja-e az Északi Áramlat gázvezeték robbantásának kivizsgálását.

2022 szeptemberében több megmagyarázhatatlan víz alatti robbanás megszakította az Északi Áramlat 1 és az újonnan épített Északi Áramlat 2 vezetékeket, amelyek Oroszországot és Németországot kötik össze a Balti-tengeren. A robbanások Svédország és Dánia gazdasági övezetében történtek.

Svédország röviddel az incidens után közölte, hogy a nyomozás robbanóanyag-nyomokat talált, amelyek szabotázsra utalnak, de nyilvánosan nem neveztek meg gyanúsítottakat.

07:47
február 06, 2024
Vágólapra másolva!

Putyinnál járhatott Tucker Carlson

Nem hivatalos információk szerint a Fox News egykori műsorvezetője, Tucker Carlson Moszkvában lehet, hogy interjút készítsen Vlagyimir Putyinnal. Az orosz sajtó képeket is közölt egy autóról, amivel állítólagosan az elnöki hivatalba hajtott.

Szeptemberben Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy "eljön az idő, hogy Vlagyimir Putyin interjút adjon egy nyugati újságírónak. Hogy Carlson ott lesz-e azok között, akiket fontolóra vesznek egy interjúra, nos, várjuk meg, és meglátjuk!"

08:30
február 06, 2024
Vágólapra másolva!

Így nézhet ki az amerikai segélycsomag

Egy kétpárti amerikai szenátusi csoport 118 milliárd dolláros értékű csomag tervét mutatta be Ukrajna, Izrael és az amerikai határbiztonság számára.
A csomag felépítése:
- 60,06 milliárd dollár Ukrajna háborús erőfeszítéseire
- 10 milliárd dollár humanitárius segítségnyújtásra Ukrajnában, Gázában és Ciszjordániában
- 14,1 milliárd dollár biztonsági segítségnyújtás Izraelnek
- 2,44 milliárd dollár az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának és a Vörös-tengeri konfliktusnak
- 4,83 milliárd dollár a kínai agresszióval szembesülő indiai-csendes-óceáni amerikai partnerek számára
- 20,23 milliárd dollár a határbiztonságra
A szenátus első körben szerdán szavazhat a javaslatról.

09:09
február 06, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin Törökországba látogat

Vlagyimir Putyin hamarosan Törökországba látogat – közölte a török külügyminiszter. Hakan Fidan azt mondta, hogy az orosz elnök és Recep Tayyip Erdogan találkozójának fő témája Ukrajna fekete-tengeri gabonaexportjának új formája lesz. Nem említette a látogatás időpontját, de a török sajtó arról számolt be, hogy Putyin február 12-én utazik Ankarába. Az orosz államfőnek ez lesz az első útja egy NATO-országba az ukrajnai háború két évvel ezelőtti megindítása óta.
Törökország igyekezett jó kapcsolatokat fenntartani mind Oroszországgal, mind Ukrajnával, fekete-tengeri szomszédaival. Miközben nem hajlandó csatlakozni a Moszkvával szembeni nyugati szankciókhoz, támogatja Ukrajna területi integritását, és fegyvert adott Kijevnek.

09:45
február 06, 2024
Vágólapra másolva!

A brit kormányfő szerint képesek megvédeni magukat

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint Vlagyimir Putyin ukrajnai lépéseivel "stratégiai kudarcot vallott", mivel az agresszióval szemben összefogott a világ, bővült a NATO és a szövetségesek növelték a védelemre fordított kiadásaikat.
Arra a kérdésre, hogy Nagy-Britannia képes-e megfelelően megvédeni magát, ha Oroszország célba akarja venni az országot, Sunak azt mondta: "Igen, és az első feladatom az, hogy mindenki biztonságban legyen".

10:20
február 06, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás Belgorodban

Február 6-án a hajnali órákban az orosz légvédelem elfogott egy drónt a Belgorod megyében található Gubkin városában – jelentette be Vjacseszlav Gladkov kormányzó a Telegramon.

11:02
február 06, 2024
Vágólapra másolva!

83 000 leszerelt rakéta Kanadától

Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés (HUR) főnöke több tízezer olyan rakétát kért Kanadától, amelyek az ország egyik katonai bázisán várnak leszerelésre - írja a Kyiv Independent.

11:44
február 06, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország felkészül a dróntámadásra

Az Oroszország feletti radarmező kibővül, hogy az ellenséges, alacsony magasságban repülő drónokat is meg tudják figyelni – mondta el Dmitrij Savickij, az Almaz-Antey konszern VKO vezérigazgató-helyettese a RIA Novostinak adott interjújában.

Savitsky megjegyezte, hogy ez lehetővé teszi a fenyegető drónok időben történő észlelését és megsemmisítését.

12:37
február 06, 2024
Vágólapra másolva!

Ellenséges drónok Belgorod felett

A légvédelmi rendszerek hét ukrán drónt fogtak el Belgorod felett – számolt be az orosz védelmi minisztérium a Telegram csatornáján.

13:17
február 06, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna drónokkal támadott egy belgorodi várost

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) drónnal támadták meg a Belgorod régiójában található Gubkin városát. A drón egy lakott területen zuhant le, majd felrobbant. Az incidens következtében senki sem sérült meg – közölte Vjacseszlav Gladkov regionális kormányzó a Telegram csatornáján.

14:00
február 06, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Harkovban

Robbanások történtek az ukrajnai Harkov régióban – számolt be a Zerkalo Nedeli hetilap.
További részleteket nem közöltek. A régióban légiriadót rendeltek el.

14:54
február 06, 2024
Vágólapra másolva!

Napi 2500 orosz támadás

Oroszország 1500 és 2500 közötti lövedéket és rakétát lő ki napi szinten Donyeck régiójára - közölte a régió kormányzója a Reuters hírügynökséggel.

A támadások a kritikus infrastruktúrát veszik célba - mondta Vadym Filashkin. Hozzátette, szerinte Moszkva továbbra is az egész régió elfoglalására törekszik. Avdijivka városa, amely október óta masszívan az orosz támadások célpontja, "95-98%-ban eltűnt" - mondta.

"Az ellenség csak Avdijivkára mintegy 200 irányított légibombát dobott [az elmúlt hónapban]. Teljesen elpusztítják" - mondta.

A hatóságok kénytelenek voltak kézzel kiemelni a holttesteket, miután az orosz erők lelőttek minden olyan gépet, amely megpróbálta eltávolítani a romokat.

A Kurakhove erőmű, a régió egyik megmaradt nagyüzemi áramtermelő forrása, egy hete kénytelen volt bezárni az orosz lövések miatt - mondta.

15:36
február 06, 2024
Vágólapra másolva!

Meghiúsult ukrán támadás

Az orosz hadsereg a nap folyamán az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) hat támadását verte vissza Kupjanszk irányában. Az ellenség elvesztette 35 katonáját – számolt be az orosz védelmi minisztérium.

16:02
február 06, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán veszteségek Zaporizzsjánál

Ukrajna az elmúlt nap folyamán több mint 95 katonát veszített Zaporizzsja irányában, valamint egy D-20-as löveget és egy Gvozdika önjáró tüzérségi egységet is találat ért - közölte az orosz védelmi minisztérium.

16:29
február 06, 2024
Vágólapra másolva!

Kedvezően alakul az oroszok helyzete Donyeckben

Az orosz fegyveres erők egyre kedvezőbb állásokat foglalnak el Donyeck területén. Az ukrán fegyveres erők hét támadását verték vissza az elmúlt 24 órában – számolt be az Orosz Védelmi Minisztérium.

17:17
február 06, 2024
Vágólapra másolva!

HIMARS rakétákat és drónokat semmisített meg Oroszország

Oroszország az elmúlt két órában lelőtt két ukrán HIMARS rakétát és 30 drónt - közölte az orosz védelmi minisztérium.

A drónokat Maszjutovka, Baranikovka, Lisicsanszk, Mykolajivka, Otradovka és Novaja Kakhovka területén lőtték le" - áll a közleményben.

18:04
február 06, 2024
Vágólapra másolva!

Az USA-ban blokkolják az új ukrán segélyt

Az amerikai szenátusban a Republikánus Párt azt tervezi, hogy blokkolja a déli határról és a segélyek elosztásáról Ukrajnának szóló törvényjavaslatot – számolt be a The Washington Post (WP).

James Lankford kormánypárti elnök és oklahomai szenátor kijelentette, hogy "a republikánusok valószínűleg összefognak, hogy blokkolják a jogszabályt" a február 7-i, szerdai szavazás során.

Hozzátette: "még ő maga is szavazhat ellene".

18:22
február 06, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán parlament beidézte az SZBU-főnököt az újságírók lehallgatása miatt

Az ukrán parlament kedden megszavazta Vaszil Maljuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) beidézését a törvényhozásba, hogy tegyen jelentést a főként korrupciós ügyek felderítésével foglalkozó Bihus.Info ukrán internetes portál újságíróinak jogellenes lehallgatása ügyében - közölte Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegramon.

Maljuk kijelentette: "Hangsúlyozom, hogy az államvédelmi osztály egyes alkalmazottainak ilyen lépései elfogadhatatlanok, és már számos személyi döntést vontak maguk után. Egyebek mellett javaslatot tettem az osztály vezetőjének felmentésére, amit az államfő meg is tett."

19:19
február 06, 2024
Vágólapra másolva!

Három frontszakaszon előrenyomulásról számolt be az orosz védelmi minisztérium

Előnyösebb hadállásokat foglaltak el az orosz erők Liman és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén, miközben négy frontszakaszon 17 ukrán támadást vertek vissza - közölte az orosz védelmi tárca keddi hadijelentésében.

A minisztérium szerint a legtöbb, szám szerint hét ukrán roham a donyecki frontszakaszon hiúsult meg, a limanin pedig hat.

A Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint a frontszakaszok mentén az ukrán fél vesztesége csaknem kilencszáz katona volt, akik közül a legtöbben, több mint 290-an a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett egy légierő-lőszerraktárt, két harckocsit, öt páncélozott harcjárművet, egy amerikai M777-es vontatott tarackot, két HIMARS sorozatvetőt és 30 drónt.

20:04
február 06, 2024
Vágólapra másolva!

Bekérették a balti államok külképviseleti vezetőit az orosz külügyminisztériumba

Bekérették az orosz külügyminisztériumba Lettország, Litvánia és Észtország ügyvivőjét - közölte kedden Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Tájékoztatása szerint a külképviselet-vezetők értésére adták, hogy Moszkva megköveteli a balti államoktól: szavatolják a szavazás biztonságát országukban az orosz elnökválasztás idején.

Zaharova szavai szerint Moszkva emlékeztette a balti államokat arra, hogy a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezmény rendelkezéseivel összhangban és az általánosan elfogadott nemzetközi gyakorlat alapján a fogadó államok felelőssége a diplomáciai képviseletek védelme érdekében minden megfelelő intézkedés megtétele.

21:06
február 06, 2024
Vágólapra másolva!

A Moszkvai Patriarchátus Észt Ortodox Egyházának vezetője elhagyja Észtországot

A Moszkvai Patriarchátus Észt Ortodox Egyházának vezetője, Jevgenyij, Tallinn és egész Észtország metropolitája (világi nevén Valerij Resetnyikov) kedden visszatér Oroszországba, mert a balti köztársasági hatóságai elutasították tartózkodási engedélyének meghosszabbítását.

A Rus.ERR orosz hírportál azt írta, Indrek Aru, az északi határfelügyeleti prefektúra irodavezetője szerint a hivatal tisztségviselői hétfőn találkoztak Valerij Resetnyikov orosz állampolgárral, és közölték vele, hogy ideiglenes tartózkodási engedélyét nem hosszabbítják meg.

"Ez azt jelenti, hogy a tartózkodási engedély február 6-án lejár, és Resetnyikovnak egy napon belül el kell hagynia Észtországot. Resetnyikov együttműködött a tisztségviselőkkel, és a rendőrség és határőrség tudomása szerint a metropolita időben el kívánja hagyni Észtországot" - tette hozzá Aru.

22:07
február 06, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij a hadsereg főparancsnoka mellett helyetteseit is menesztené

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Ukrán Fegyveres Erők (SZBU) főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij helyetteseit is el kívánja bocsátani - állítja Olekszij Honcsarenko ukrán parlamenti képviselő.

A Telegram üzenetküldő csatornán a politikus azt írta, hogy Zaluzsnijjal együtt elbocsátani tervezik az összes helyettesét: Moiszjukot, Balant, Zabrodszkijt.

Evhen Moiszjukot Oroszországban a Donyec-medence lövetésével vádolják, amelyben több mint százan meghaltak vagy megsebesültek. Az orosz belügyminisztérium 2023 augusztusában körözést adott ki ellene.

Mihajlo Zabrodszkij részt vett a kijevi haderő Donyec-medencei hadműveletében, 2017-2019-ben az SZBU légideszant csapatainak parancsnoka volt.

Mikola Balan pedig 2022-ig az ukrán Nemzeti Gárda parancsnoka volt - emlékeztetett a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

22:38
február 06, 2024
Vágólapra másolva!

Georgia ügyvivő miniszterelnöke: Ukrajna ki akarja terjeszteni a háborút Georgiára

Ukrajna ki akarja terjeszteni a háborút Georgiára - jelentette ki kedden Irakli Kobahidze ügyvivő georgiai miniszterelnök az Ukrajnából Voronyezsbe szánt robbanóanyagok lefoglalását követően.

"Ez újfent megerősíti, amit lényegében az ukrán kormány magas rangú tisztségviselői nyíltan hangoztatnak arról, mit akartak és valószínűleg továbbra is akarnak: egy második frontot nyitni az országunkban" - húzta alá Kobahidze az Interpressnews hírügynökségnek nyilatkozva.

A georgiai állambiztonsági szolgálat hétfőn közölte, hogy feltartóztattak egy robbanóanyagokat tartalmazó szállítmányt, amely az ukrajnai Odesszából Románia, Bulgária és Törökország érintésével az oroszországi Voronyezsbe tartott, és amelyet valószínűleg terrortámadásra szántak.