Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 715. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül15 bejegyzés
05:06
február 08, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:20
február 08, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. február 7-én az ukrán-magyar határszakaszon 4175 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3828 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 35 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

05:29
február 08, 2024
Vágólapra másolva!

Új célt tűzött ki Zelenszkij

"A mi feladatunk ebben az évben nemcsak az égi pajzsunk és Ukrajna nagy hatótávolságú képességeinek a lehető legteljesebb körű megerősítése, hanem az is, hogy maximális rendszerszintű veszteséget okozzunk Oroszországnak. Ez különösen vonatkozik a befagyasztott orosz vagyonra, mind a terrorista állam, mind pedig a vele kapcsolatban álló személyek esetében" - mondta napi videójában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

06:24
február 08, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök teljes vagyonelkobzást szeretne

"Minden külföldön befagyasztott orosz vagyont el kell kobozni, és az oroszok elleni védekezésre kell felhasználni. Tisztességes megtorolni az agressziót és igazságos, hogy az agresszor állam fizessen meg tetteiért. Partnereinkkel a legerőteljesebben dolgozunk azon, hogy az orosz eszközökről a lehető leghamarabb döntés szülessen" - mondta napi videójában az ukrán elnök, aki beszámolt arról, hogy találkozott Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével.

A vagyonelkobzás kérdésében egyezett a véleményük abban, hogy egységes és határozott európai döntésre van szükség a nemzetközi jog tiszteletben tartásával.

07:07
február 08, 2024
Vágólapra másolva!

Kiderült, mikor kerül adásba a Putyin-interjú

Orosz források szerint Vlagyimir Putyin Tucker Carlson jobboldali amerikai újságírónak, a Fox News egykori műsorvezetőjének adott interjújával Moszkva "befolyást gyakorolhat" a közelgő amerikai választásokra.

"Putyin Tucker Carlson segítsége nélkül fogja megnyerni a választásokat, de Carlson hatalmas közönségén keresztül a Biden és Trump közötti heves küzdelembe beleszólhat" – mondta egy forrás a The Moscow Timesnak.

Carlson azzal vádolta a nyugati újságírókat, hogy ukrán propagandát terjesztenek, és "nem vették a fáradságot", hogy Putyinnal beszéljenek. Azt mondta, hogy az interjúban lehetőséget kínál az elnöknek, hogy megmagyarázza, miért támadta meg Oroszország Ukrajnát.

A hamarosan harmadik évébe lépő háború kezdete óta ez az első alkalom, hogy Putyinnal egy nyugati újságíró interjút készített.

Keleti parti idő szerint 18:00-kor (magyar idő szerint 00:00) kerül ki a vágatlan interjú Tucker Carlson honlapjára.

07:59
február 08, 2024
Vágólapra másolva!

Nincs B-terv

A Fehér Ház közölte, hogy az Ukrajnának szánt 60 milliárd dolláros segélycsomagnak az amerikai kongresszuson keresztül történő megszerzésére összpontosít, annak ellenére, hogy a Szenátus szerdán elutasította a kétpárti egyeztetés után szletett előterjesztést.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan egy sajtótájékoztatón azt mondta: nincs "B-terv". "Úgy gondoljuk, hogy továbbra is tudunk segélyt szállítani Ukrajnának, és meg is fogjuk szállítani" - mondta.

08:38
február 08, 2024
Vágólapra másolva!

Németország nem elég nagy

Németország nem elég nagy ahhoz, hogy pótolja a különbséget, ha az Egyesült Államok nem szállít fegyvereket Ukrajnának – mondta Olaf Scholz német kancellár washingtoni útja előtt. "Úgy gondolom, hogy ez az igazi veszély, amellyel jelenleg szembesülünk."

09:35
február 08, 2024
Vágólapra másolva!

Cseh gyártmányú drónokat lőttek le az oroszok

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy légvédelmi rendszerei szerdán hét rakétát és két drónt semmisítettek meg Belgorod régiója felett. Ukrajnát azzal vádolták, hogy cseh gyártmányú Vampire rakétákkal hajtotta végre a csapást. Ugyanezeket a rakétákat használták a decemberi belgorodi halálos csapások során is – közölte Oroszország.

10:37
február 08, 2024
Vágólapra másolva!

1,75 milliárd dollárt fizethettek a drónokért

Hackerek által megszerzett, kiszivárgott dokumentumokból az derült ki, hogy Oroszország 1,75 milliárd dollárt fizetett Iránnak körülbelül az Ukrajna megtámadására használt Shahed drónok ezreiért. A 6000 drónért darabonként 193 000 dollárt fizettek (összesen: 1,158 milliárd), a fennmaradó összeget pedig a licencdíjak teszik ki, hogy saját, olcsóbb példányokat készítsen. A magát Prana Networknek nevező hackercsoport azt állította, hogy a drónok iráni gyártójának, a Sahara Thundernek a szervereiről szerezte meg a fájlokat – írja a Telegraph.

11:04
február 08, 2024
Vágólapra másolva!

Az EU-val fizettetné meg Amerika az ukrán háborút

A New York Times cikke szerint az Egyesült Államok megpróbál megoldást találni arra, hogy miként küldjön fegyvereket Ukrajna számára, emellett pedig egyre nagyobb nyomást helyeznek majd az Európai Unióra, mivel Washington Brüsszellel kívánja megfizettetni a háború árát.

Az amerikai terv szerint fegyvercsere-programot indítanának, amelyben olyan országok vennének részt, mint Japán és Dél-Korea. Ők visszaküldhetik az Egyesült Államoknak régi fegyvereiket és harci eszközeiket, amelyért cserébe újakat kapnak. A visszakapott régi fegyvereket küldenék majd Ukrajnába.

11:21
február 08, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin gratulált Aliyev győzelméhez

Vlagyimir Putyin orosz elnök gratulált Ilham Aliyev azeri elnök újraválasztásához.

12:35
február 08, 2024
Vágólapra másolva!

Lázadás az ukrán rendőrségben

Lázadás tört ki az ukrán rendőrségeben, számolt be róla a Lenta. Minderre azt követően került sor, hogy a Dnyepropetrovszki rendőrség különleges alakulatát átvezényelték a frontra. Akik nem voltak hajlandóak teljesíteni a parancsot, azokat kirúgták a rendőrségtől és hivatalos behívót kaptak. Az ukrán törvények szerint hadiállapot idején a rendőrséget is a frontra vezényelhetik.

12:39
február 08, 2024
Vágólapra másolva!

Négy elnökjelölt lesz Oroszországban

Az orosz Központi Választási Bizottság bejelentette, hogy négy elnökjelölt lesz hivatalosan az orosz elnökválasztáson. Közülük Vlagyimir Putyin indulása már biztos, a többieknek még össze kell gyűjteni a szükséges aláírásokat minden egyes orosz régióból. A Meduza úgy értesült, hogy Borisz Nadezsdin neve nem lesz a jelöltek listáján. A képviselő által gyűjtött aláírások között rengeteg érvénytelent találtak, erről már a Lenta ír, többek között halott emberek is aláírták Nadezsdin indulásának támogatását.

13:49
február 08, 2024
Vágólapra másolva!

Ennyi ukrán kapott menedékes státuszt

December végéig 4 312 215 volt azon ukrán állampolgárok száma, akik ideiglenes védelmet biztosító menedékes státuszt kaptak az Európai Unió valamely tagállamában - tájékoztatott az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön.

Az uniós hivatal közlése szerint a 2022. február 24-én kezdődött háború elől Ukrajnából elmenekültek továbbra is enyhén növekvő számban regisztráltak ideiglenes védelemre, amelynek révén kaphatnak egyebek mellett egészségügyi ellátást, dolgozhatnak, a gyerekeik pedig állami iskolába járhatnak.

14:13
február 08, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország és Kína nagy bejelentést tett

Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping megállapodtak, hogy tovább erősítik Kína és Oroszország kapcsolatát.