Óriási pusztítást végez az orosz szuperbomba, egy rettegett atomhatalom is beléphet a háborúba

Események

Ukrajna, Oroszország, konfliktus, háború, ukrán, orosz, 2024.01.10.
Ukrán katona Kupjanszknál
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 687. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés
05:05
január 11, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:12
január 11, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. január 10-én az ukrán-magyar határszakaszon 4680 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4734 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 81 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

05:21
január 11, 2024
Vágólapra másolva!

Az ország méreténél fontosabb a hangerő

Az ukrán elnök és kormányának néhány tagja Vilniusban járt, hogy tárgyaljon az Ukrajnának nyújtott litván támogatásokról és egyeztessenek az ország euroatlanti csatlakozásának kérdéseiről. 

"Bizonyos kérdésekben nem az ország mérete számít, hanem a hangerő. Halljuk Litvánia tiszta és hangos hangját Ukrajna mellett, és ezt nagyra értékeljük" - jegyezte meg Volodimir Zelenszkij a litván parlament vezetőivel folytatott megbeszélésen.

06:14
január 11, 2024
Vágólapra másolva!

Észak-Korea több rakétát adhat el Oroszországnak

A dél-koreai védelmi miniszter szerint Oroszország arra számíthat, hogy Észak-Korea több új rakétát ad el neki a következő hónapokban.

"Észak-Korea, amelynek pénzre van szüksége, aktívan ad el új fegyvereket, amelyeket Oroszország akar, ezzel is fokozva a feszültséget a dél-koreai és az amerikai választások előtt" - mondta Shin Won-sik a Yonhap című újságnak.

07:02
január 11, 2024
Vágólapra másolva!

Tizenegyen megsebesültek a harkovi támadásban

Szerda este több rakétacsapás is érte az ukrajnai Harkovot. Oleg Szinehubov, a régió kormányzója azt mondta, hogy a területre kilőtt orosz S-300-as rakéták összesen 11 embert megsebesítettek, egy 48 éves nő meghalt. A sebesültek között török újságírók is vannak.

Tíz magánház, egy szálloda és egy üzlet megrongáldott, és egy iskolát is találat ért.

07:47
január 11, 2024
Vágólapra másolva!

Lezárták a finn-orosz határt

Finnország bejelentette, hogy lezárta az utolsó, Raja-Jooseppi határátkelőjét is Oroszország felé. Hivatalosan a lezárás január 15-ig érvényes, de Sari Essayah mezőgazdasági miniszter már most bejelentette, hogy az intézkedést meghosszabbítják.

A Raja-Jooseppi átkelő volt az egyetlen, még működő finn-orosz határátkelő, a másik hetet már novemberben lezárták. Helsinki azzal vádolta Moszkvát, hogy szervezetten szállítottak menedékkérő migránsokat a finn átkelőkhöz.

08:30
január 11, 2024
Vágólapra másolva!

Irán föld-föld rakétákat is szállíthat Oroszországnak

Irán új támadó drónt fejlesztett ki Oroszország ukrajnai háborújához, és úgy tűnik, közel áll ahhoz, hogy Moszkvát föld-föld rakétákkal lássa el – mondta a Sky Newsnak Peter Ricketts, aki Tony Blair kormányzása idején a brit Hírszerzési Bizottság elnöke volt.
"Úgy tűnik, az iráni fegyveripar most az oroszoknak dolgozik, és egyre kifinomultabb drónokat fejleszt nekik, amelyeket az ukránok ellen használhatnak" - mondta Lord Ricketts.

09:15
január 11, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország három drónt lőtt az éjjel

A légvédelmi egységek január 11-én hajnalban elfogtak három ukrán drónt, amelyek az oroszországi Rosztov, Tula és Kaluga területe felett repültek - közölte az orosz védelmi minisztérium.

09:52
január 11, 2024
Vágólapra másolva!

A NATO folyamatos segélyezést ígér

Kijevben az elmúlt hetekben erősödtek az aggodalmak, hogy az Ukrajnát támogató segélynyújtás lelassulhat azzal, sok nyugati ország figyelme az Izrael és a Hamász közötti háború felé fordul.
"A szövetségesek világossá tették, hogy továbbra is jelentős katonai, gazdasági és humanitárius segítséget nyújtanak Ukrajnának, és sok szövetséges felvázolta azt a tervet, hogy 2024-ben több milliárd eurós további képességet biztosítanak" - adott ki Ukrajnát megnyugtató közleményt a NATO. Egyebek mellett ebben azt írják, hogy a szövetség tagjai mintegy 1000 Patriot légvédelmi rakétát vásárolnak fel az ukrán készletek pótlására.

10:37
január 11, 2024
Vágólapra másolva!

Rekordot döntött az ukrán gabonaszállítás

Ukrajna mezőgazdasági termékexportja az alternatív fekete-tengeri folyosón keresztül elérte a 4,8 millió tonnát decemberben. Ez több, mint az ENSZ által tető alá hozott korábbi gabonaszállítási egyezség idején elért maximális havi export – közölték az ügyleteket figyelő brókerek.

11:28
január 11, 2024
Vágólapra másolva!

Szumit érte támadás

Oroszország tíz települést támadott Szumiban. A támadások Bilopillia, Esman, Svesa, Krasznopillia, Seredyna-Buda, Junakivka, Znob-Novhorodske, Shalyhyne, Nova Sloboda és Khotin községeket célozták meg.

12:12
január 11, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán chatbot segít megtalálni az orosz katonákat

Az Ukrajnában eltűnt orosz katonák családtagjai egy Kijev által létrehozott új online chatbot-szolgáltatáson keresztül ellenőrizhetik, hogy szeretteiket meghaltak-e a harcokban, vagy hadifogságban tartják-e őket.
Ukrajna azt reméli, hogy a lépés nyomást gyakorol Moszkvára, miközben egyre több orosz vár választ családtagjaik sorsáról. A csevegő, amelynek neve oroszul „keresni akarok", a Telegramon fog működni.
A chatbot információkat gyűjt az eltűnt katonákról, és összeveti azokat az elesett, elfogott és eltűnt orosz katonák ukrán adatbázisaival.

12:55
január 11, 2024
Vágólapra másolva!

Tűz alá kerültek az ukrán állások Zaporizzsjában

A Novorosszijszki Gárda egységei megrohamozták az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) állásait Zaporizzsja területén – számolt be az orosz védelmi minisztérium.

Pontosították, hogy a front az orekhovi szakaszán lévő Verbovoje település közelében sikerült megrohamozniuk az ellenséges állásokat. 

A novorosszijszki egységek BMD-4M harcjárművekkel, heves tűz alatt megrohamozták az AFU állásait. "Az ellenséges erődökbe behatolva az egységek kézifegyverekkel és kézi repeszgránátokkal fojtották el az ellenséges ellenállást, megsemmisítve a szemben álló AFU egységeket" - jelentette a minisztérium.

13:38
január 11, 2024
Vágólapra másolva!

Drón csapódott egy épületnek Voronyezsben

Egy ukrán drón csapódott egy épület tetejéhez Voronyezs régiójában – számolt be a régió vezetője, Alekszandr Guszev a Telegramon.

A támadás következtében tűz nem keletkezett, és senki sem sérült meg. A helyszínen a mentőszolgálat munkatársai dolgoznak - tette hozzá a kormányzó.

14:17
január 11, 2024
Vágólapra másolva!

Túlértékelt Nyugati fegyverek

A brit Challenger harckocsik és az amerikai Patriot légvédelmi rakétarendszerek túlértékelt nyugati fegyverek - mondta Anatolij Matvijcsuk nyugalmazott katonai szakértő ezredes. Az ezredes Lenta.ru-nak adott beszélgetésében hatástalannak nevezte ezeket a fegyvereket.

"A Challenger harckocsik és a Patriot légvédelmi rakétarendszerek bizonyultak a leginkább túlértékeltnek. Nem birkóznak meg a feladataikkal. A britek azt kiabálták, hogy a Challenger harckocsik egyetlen harci veszteséget sem szenvedtek el amióta csak léteznek. És itt van egy robbanás a harctéren, amit a mi páncéltörőink hajtottak végre. A Patriot sem teljesített egyetlen légvédelmi rakéta feladatot sem" - magyarázta.

Anatolij Matvijcsuk szerint Ukrajna szövetségesei csökkenteni fogják ezen fegyverek Ukrajnának történő szállítását. Nagy-Britannia leállítja a harckocsik átadását, mivel az ország kimerítette a készleteit ezekből a járművekből. Ami az USA-t illeti, ők sem valószínű, hogy folytatják a Patriot rendszerek szállítását, mivel azok nagyon drágák - véli a szakértő.

15:21
január 11, 2024
Vágólapra másolva!

Rettegett orosz légibombák

A Military Watch Magazine (MWM) című amerikai kiadvány szerint az orosz légibombák komoly problémát jelentenek az ukrán fegyveres erők számára.
A cikk megjegyzi, hogy az ukrán légvédelmi rendszer kimerülése tette lehetővé az orosz vadászgépek számára, hogy bombákkal csapásokat mérjenek a frontvonal mögött.
A kiadvány szerint az AFU veszteségeinek mértéke egyes előretolt állásokban elérheti a 80-90 százalékot.

15:59
január 11, 2024
Vágólapra másolva!

Drón robbant fel Kaluga régiójában

Felrobbant egy drón egy műszaki épület felett Kaluga régiójában - közölte Telegram-csatornáján Vlagyiszlav Sapsha, a régió kormányzója.
Shapsha szerint a robbanás kárt okozott az épületben, tűz azonban nem keletkezett, és senki sem sérült meg. A helyszínre operatív szolgálatok érkeztek.

16:32
január 11, 2024
Vágólapra másolva!

A Fekete-tenger aknamentesítéséről írt alá egyezményt Törökország, Bulgária és Románia

A Fekete-tenger aknamentesítéséről írt alá megállapodást csütörtökön három, a Fekete-tengerrel határos NATO-tagország, Törökország, Bulgária és Románia. Az aláírók az egyezményt az ukrajnai háború nyomán a térségben megnőtt aknaveszéllyel indokolták.

Yasar Güler török, Angel Tilvar román védelmi miniszter, valamint Atanasz Zaprjanov bolgár védelmi miniszterhelyettes Isztambulban írta alá a megegyezést.

A bolgár kormány részéről hangsúlyozták, hogy a kezdeményezés "teljes mértékben békés célokat szolgál és egyetlen ország ellen sem irányul", hozzátéve: a misszió nem kívánja helyettesíteni a NATO-t.

Güler elmondta, a missziót a három ország tengerészeti parancsnokai vezetik, az elnökség pedig félévente rotálódik a tagok között.

A török védelmi minisztérium egyik tisztségviselője azt mondta, hogy a megállapodás értelmében országonként három aknakereső hajó és egy parancsnoki hajó vesz részt a munkában.

17:22
január 11, 2024
Vágólapra másolva!

Kilenc ukrán régiót ért támadás

Oroszország kilenc ukrajnai régiót vett célba tegnap: Zaporizzsját, Szumit, Csernyihivet, Mikolajivot, Luhanszkot, Dnyipropetrovszkot, Donyecket, Harkovot és Herszont. A csapásokban két ember meghalt, 20 megsebesült – írja a Kyiv Independent.

18:02
január 11, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán parlament visszaküldte átdolgozásra a mozgósításról szóló törvényjavaslatot

Az ukrán parlament visszaküldte átdolgozásra a kormánynak a mozgósítás javítását célzó, parázs vitákat kiváltó törvényjavaslatot - hozta nyilvánosságra David Arahamija, a törvényhozási többséget alkotó Nép Szolgája párt frakcióvezetője csütörtökön a Telegramon.

Hozzátette, hogy ezzel egyidejűleg a képviselőknek az előterjesztéssel kapcsolatos javaslatait is megküldték az illetékes parlamenti bizottságoknak és munkacsoportoknak.

Arahamija közölte, hogy csütörtökön a parlament egyeztető tanácsa zárt ülésen tárgyalt a katonai vezetéssel. A tanácskozáson Valerij Zaluzsnij főparancsnok, Szerhij Saptala vezérkari főnök, Rusztem Umerov védelmi miniszter, valamint a törvényhozás vezetése, frakcióvezetők és bizottsági elnökök voltak jelen.

18:48
január 11, 2024
Vágólapra másolva!

Finnország további négy hétig zárva tartja Oroszországgal közös határát

Finnország további négy hétig, február 11-ig zárva tartja Oroszországgal közös határát - jelentette be csütörtökön a finn belügyminisztérium.

Tavaly év végén zárták le a finn hatóságok a finn-orosz határszakaszt a menedékkérők egyre növekvő áradata miatt. Eredetileg a határzár január 15-ig tartott volna, ezt hosszabbították meg most újabb négy héttel.

19:44
január 11, 2024
Vágólapra másolva!

Négy ellentámadás visszaveréséről számolt be az orosz védelmi minisztérium

Négy ellentámadást vertek vissza az orosz fegyveres erők a kupjanszki frontszakaszon az elmúlt nap folyamán, az érintkezési vonal mentén pedig hozzávetőlegesen 710 ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan, közülük mintegy 260-an a Donyecknél vívott harcokban - közölte csütörtöki napi összefoglalójában az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz hadijelentés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett két lőszerraktárt, egy harckocsit, négy páncélozott harcjárművet, két gyalogsági harcjárművet és 29 drónt.

20:54
január 11, 2024
Vágólapra másolva!

Kamikaze drónok Kurszkban

Két ukrán kamikaze drón megpróbált berepülni az oroszországi Kurszk régió területére, hogy támadást hajtson végre – számolt be a RIA Novosztyi.

Az ügynökség szerint mindkét drónt elektronikus drónelhárító rendszerekkel semlegesítette az orosz légvédelem. Miután a drónok földet értek, felrobbantak. Áldozatokról vagy károkról nem érkezett jelentés.

22:03
január 11, 2024
Vágólapra másolva!

Lett elnök: A Nyugatnak a végső győzelemig támogatnia kell Ukrajnát

Itt az ideje, hogy a partnerországok megváltoztassák Ukrajna támogatásával kapcsolatban az "ameddig szükséges" sablonnyilatkozataikat, és inkább a teljes győzelemig való támogatásról beszéljenek az Oroszország indította háború kapcsán - jelentette ki Edgars Rinkevics lett államfő csütörtökön Rigában azon a sajtótájékoztatón, amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott.

"Véleményem szerint eljött az idő a hangsúly megváltoztatására. Gyakran mondtuk, hogy addig támogatjuk Ukrajnát, ameddig szükséges. De a fő politikai jelzésnek most már annak kell lennie, hogy támogatjuk Ukrajnát az orosz imperializmus feletti teljes győzelméig" - hangoztatta Rinkevics.

Biztosított afelől, hogy Lettország továbbra is segítséget nyújt Ukrajnának állami és társadalmi szinten. Kiemelte, hogy a már nyújtott támogatás értéke meghaladta Lettország GDP-jének egy százalékát.

05:24
január 12, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.