Orosz területen semmisítettek meg egy ukrán drónt, folytatódnak a véres harcok Donyecknél

Események

olajraktár, Ukrajna, Oroszország, háború, orosz-ukrán háború
Klinci, 2024. január 19. Az Alekszandr Bogomaz Brjanszk megyei kormányzó Telegram-csatornáján közzétett, videófelvételről készült képen lángokban áll egy olajtároló raktár a nyugat-oroszországi, Brjanszk megyei Klinci városában, miután a raktárra zuhantak egy lelőtt ukrán drón roncsai 2024. január 19-én. Az incidens során senki nem sérült meg, a lángokat a helyszínre érkező tűzoltók eloltották. A drónt az orosz védelmi minisztérium lőtte le. MTI/AP/Alekszandr Bogomaz Brjanszk megyei kormányzó Telegram-csatornája
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 696. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés
07:16
január 20, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

07:19
január 20, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij meghívta Trumpot Ukrajnába, de különös feltétellel

Zelenszkij ukrán elnök meghívta Donald Trump volt amerikai elnököt, hogy látogasson Kijevbe, de szabott egy furcsa feltételt: Trumpnak be kell bizonyítania, hogy képes 24 órán belül véget vetni az Oroszországgal folytatott háborúnak, ahogyan azt egykor megígérte.

07:22
január 20, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint tízezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4273 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5986 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 50 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - írták.

08:20
január 20, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán drónt lőttek le orosz területen

Az orosz légvédelmi rendszerek ma reggel megsemmisítettek egy ukrán drónt a Brjanszki régió felett – jelentette az orosz védelmi minisztérium .

A térség kormányzója, Alexander Bogomaz a Telegramon azt írta, a drónt azelőtt lelőtték, hogy kárt tudott volna okozni. (Ria Novosztyi)

09:05
január 20, 2024
Vágólapra másolva!

Hét orosz drónt indítottak el az éjjel

Az oroszok hét Shahed támadó drónt indítottak Ukrajna ellen január 19-én éjjel, amelyek közül négyet lelőtt az ukrán légvédelem - derül ki a vezérkar reggeli frissítéséből.

10:26
január 20, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán vezérkar szerint Ukrajna 7 orosz drónból 4-et lőtt le

Ukrajna 7 orosz drónból 4-et lőtt le az éjszaka folyamán. Az orosz erők hét Shahed-136/131 típusú támadó drónt indítottak Ukrajna ellen január 19-én éjjel, amelyek közül négyet lelőtt az ukrán légvédelem - derül ki a vezérkar reggeli frissítéséből.

11:13
január 20, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország állítólag információs hadműveletet folytat a NATO-gyakorlat ellen

Oroszország információs műveletet folytat a NATO "Steadfast Defender 2024" gyakorlatának elferdítésére - írja Háborútudományi Intézet (ISW). Mint írják, miközben a NATO a Steadfast Defender 2024 gyakorlatra készül, Oroszország információs kampányt folytat, amelynek célja, hogy provokatívnak állítsa be a NATO tevékenységét - közölte a Háborútudományi Intézet legújabb, január 19-i frissítésében.

11:49
január 20, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország 4 települést lőtt Szumi területen

Az orosz erők kilencszer lőtték Szumi területet, és négy határ menti települést lőttek január 19-én - jelentette a Szumi Területi Katonai Igazgatóság.

12:37
január 20, 2024
Vágólapra másolva!

Törvénytervezetet dolgoztak ki az ukrajnai háborút bírálók pénzének elkobzásáról

Orosz politikusok olyan jogszabályt készítettek elő, amely lehetővé teszi a pénz és a vagyon elkobzását azoktól, akik "szándékosan hamis információkat" terjesztenek az ország fegyveres erőiről - közölte az orosz parlament egyik magas rangú tagja, írja a brit The Independent.

Vjacseszlav Volodin, az Állami Duma elnöke elmondta, hogy az intézkedés azokra is vonatkozna, akiket az árulás egyéb formáinak nevezett bűncselekményekben találnak bűnösnek. Ezek közé tartozik a fegyveres erők "lejáratása", az Oroszország elleni szankciók követelése vagy a szélsőséges tevékenységre való felbujtás.

13:38
január 20, 2024
Vágólapra másolva!

Kijev rekordösszegeket fordít a védelmi vonalak megerősítésére

Az ukrán kormány több millió dollárt különített el erődítmények építésére - közölte Denisz Smihál miniszterelnök - írja a The Kyiv Independent.

A tél előtt a hatóságok némi kritikát kaptak a védelmi vonalak megerősítésének lassú előrehaladása miatt. Novemberben egy csoportot hoztak létre az erőfeszítések koordinálására - írja a lap.

14:29
január 20, 2024
Vágólapra másolva!

Ez az orosz veszteség az ukránok szerint

Oroszország 375 270 katonát vesztett Ukrajnában a háború kezdete óta - jelentette szombaton az ukrán fegyveres erők vezérkara.

A jelentés szerint Oroszország emellett 6 171 harckocsit, 11 455 páncélozott harcjárművet, 11 848 járművet és üzemanyagtartályt, 8868 tüzérségi rendszert, 967 többszörös rakétarendszert, 654 légvédelmi rendszert, 331 katonai repülőgépet, 324 helikoptert, 6934 drónt, 23 hadihajót és hajót, valamint egy tengeralattjárót veszített.

15:26
január 20, 2024
Vágólapra másolva!

Továbbra is akadozik az ukrán segély ügye az amerikai kongresszusban

A kongresszusban továbbra is patthelyzetben van az Ukrajnának nyújtott segélyek ügye, annak ellenére, hogy Joe Biden pénteken aláírta az amerikai kormány finanszírozásának fenntartását célzó intézkedést - számol be minderről a The Guardian.

A republikánusok, élükön a házelnökkel, Mike Johnsonnal, biztosítják, hogy a Moszkvával vívott harcban Kijev számára több pénzt és fegyvert biztosítsanak az amerikai bevándorlás megváltoztatásáról szóló tárgyalásoktól függően.

Egy szerdai fehér házi találkozót követően Johnson újságíróknak nyilatkozott:

Megértjük, hogy aggódnak Ukrajna biztonsága, védelme és szuverenitása miatt. De az amerikai népnek ugyanezek az aggodalmai a saját hazai szuverenitásunkkal, biztonságunkkal és biztonságunkkal kapcsolatban is megvannak."

16:21
január 20, 2024
Vágólapra másolva!

Védekezésre rendezkedhet be Kijev

Az Egyesült Államok egy jelentés szerint azt tanácsolja Ukrajnának, hogy egy "konzervatívabb megközelítést" alkalmazzon Oroszország inváziójával szemben, ahelyett, hogy újabb szárazföldi offenzívákat indítana a területek visszaszerzése érdekében.Egy Ukrajna-politikával foglalkozó nyugati tisztviselő a Financial Timesnak azt mondta, hogy "kevés kilátás van arra, hogy bármelyik fél 2024-ben is operatív áttörést érjen el", nemhogy a következő néhány hónapban.

A tisztviselő szerint az "aktív védekezés" stratégiája lehetővé tenné Ukrajna számára, hogy idén "kiépítse erőit" és felkészüljön 2025-re, amikor az ellentámadásnak nagyobb esélye lenne. Egy ilyen stratégiában Kijev arra törekedne, hogy megtartsa védelmi vonalait, miközben a nagy hatótávolságú légicsapások mellett Oroszország gyenge pontjait kutatná fel,

A lap szerint ez egybevág azzal a stratégiával, amelyet az Egyesült Államok állítólag Ukrajnának árul, Joe Biden kormánya állítólag egy konzervatívabb megközelítést szorgalmaz. "A szárazföldi offenzívák helyett a hangsúly a mostani területek megtartására, az állások megerősítésére, valamint az utánpótlás és az erők megerősítésére helyeződne az elkövetkező hónapokban" - javasolja a jelentés, írja a The Guardian.

17:01
január 20, 2024
Vágólapra másolva!

Egyelőre befejezték a tüntetést a román gazdák

A romániai tüntetők felhagytak a román-ukrán határon lévő Porubne-Siret átkelőnél lévő blokáddal - jelentette a The Kyiv Independent a határőrszolgálatra hivatkozva.

Január 13. óta a Csernyivci terület határán lévő átkelőt időszakosan blokkolták a román gazdák és teherautó-vezetők, akik a magas gázolajárra, a biztosítási díjakra, az Európai Unió környezetvédelmi intézkedéseire és az ukrán importált mezőgazdasági termékek által a hazai piacra gyakorolt nyomásra hivatkoztak.

17:20
január 20, 2024
Vágólapra másolva!

Hatalmas tüntetés Oroszországban az aktivista bebörtönzése miatt

Több mint 1000 ember gyűlt össze pénteken az oroszországi Baskíria régióban, folytatva ezzel a tiltakozások sorozatát, amelyet egy helyi aktivista elítélése váltott ki.

18:00
január 20, 2024
Vágólapra másolva!

Az EU az 5 milliárd dolláros ukrajnai katonai segélyalap reformjáról tárgyal

Az Európai Unió külügyi ügynöksége javaslatot terjesztett a tagállamok elé annak az alapnak a reformjáról, amely katonai segélyt nyújt Ukrajnának, mivel az EU a meglévő fegyverkészletekből történő fegyverküldésről újak vásárlására tér át - jelentette a Bloomberg január 19-én.

18:23
január 20, 2024
Vágólapra másolva!

A britek szerint az oroszok nem tudják kiszorítani az ukránokat a Dnyeper keleti partjáról

A Dnyeper folyó keleti partján, Ukrajna Herszon régiójában állomásozó orosz csapatok rossz kiképzése és koordinációja valószínűleg megakadályozza őket abban, hogy kiszorítsák az ukrán erőket a területről - jelentette az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma.

18:56
január 20, 2024
Vágólapra másolva!

Donyecket támadták az ukránok

A Donyecki Népköztársaság közlése szerint az ukrán hadsereg ma kazettás tüzérségi lőszerekkel támadta az orosz ellenőrzés alatt álló Donyeck városát.

A város Kijevszkij kerületében három robbanás is volt.

Az orosz közlés szerint az ukránok valószínűleg 155 mm-es tüzérségi lőszereket vetettek be, amit a NATO-országok használnak. Az Egyesült Államok 155 milliméteres kaliberű, nagy hatótávolságú M777-es ágyúkat szállított Ukrajnának, és az ukrán csapatok aktívan használják őket a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságok városainak lövésére - írja a Ria Novosti.

19:44
január 20, 2024
Vágólapra másolva!

Az EU tovább fokozza lőszergyártást Ukrajnának

Thierry Breton, az EU belső piacáért felelős biztos szerint az EU 2024 végéig akár 1,4 millió tüzérségi lövedéket is képes lesz előállítani Ukrajna számára.

Elmondása szerint az uniós országok 2024 márciusában vagy áprilisában érik el az évi 1 millió lőszer előállítására vonatkozó célt - írja a Nexta.

20:34
január 20, 2024
Vágólapra másolva!

Több fegyvert kért a szövetségesektől Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a Bild című német lapnak adott interjújában arról beszélt, hogy a harcok jelenlegi állása miatt Ukrajnának több fegyverre van szüksége a szövetségesektől.

"A háború jelenlegi szakaszában az a probléma, hogy a fegyverek, drónok, gránátok vagy tüzérségi erő nem egyenletesen oszlik el. Ezt ki kell egyenlíteni" - magyarázta a szombaton megjelent interjúban. Azt hangsúlyozta: csak egyetlen forgatókönyv létezik, amely szerint Ukrajnát a legjobb fegyverekkel kell ellátni, hogy a lehető legjobban megerősödjön.

Podoljak rámutatott, hogy Ukrajnát az orosz erők hosszú frontvonalon, több irányból támadják, és országa ezeket a támadásokat igyekszik kivédeni.

21:11
január 20, 2024
Vágólapra másolva!

Donald Trumpnak üzent Zelenszkij

Donald Trump volt amerikai elnököt, aki újbóli elnökjelöltségre pályázik, szívesen látják Kijevben, ha valóban véget tud vetni 24 óra alatt a háborúnak - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Channel 4 brit televíziónak nyilatkozva.

A teljes terjedelmében szombaton ismertetett interjúban Zelenszkij - szavait közvetlenül Trumphoz intézve - úgy fogalmazott: "Donald Trump, meghívom Önt Ukrajnába, Kijevbe, ha meg tudja állítani a háborút 24 óra alatt, az elég (indok) lenne arra, hogy eljöjjön bármelyik nap, én itt vagyok".

Zelenszkij arra a riporteri felvetésre reagált, hogy Trump többször is kijelentette: ha ő lenne az Egyesült Államok elnöke, 24 óra alatt véget tudna vetni az ukrajnai háborúnak.

21:47
január 20, 2024
Vágólapra másolva!

Az USA az Ukrajnának szállított fegyvereket ellenőrzi

Ukrajna és az USA először tartott közös ellenőrzést az USA által Ukrajnának szállított fegyverek tekintetében. Az ellenőrök a fegyverek sorozatszámát, műszaki állapotát és megfelelő tárolási körülményeit vizsgálták.

"A közös munka során az amerikai képviselők részéről nem érkezett panasz" - írta az ukrán védelmi minisztérium.

Az Egyesült Államok által szállított fegyverek ilyen jellegű közös ellenőrzései folytatódni fognak - tették hozzá.

23:09
január 20, 2024
Vágólapra másolva!

Kurszkot támadja az ukrán légierő

A Kurszk megyei Visnevo határ menti falut lövik az ukránok. Az egyik robbanás betörte a helyi iskola ablakait, azonban személyi sérülés nem történt – jelentette Roman Starovoyt kormányzó Telegram csatornáján.

00:34
január 20, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán drónt semmisítettek meg az oroszok

Az orosz légvédelem megsemmisített egy ukrán drónt Orjol régió felett – jelentette a Honvédelmi Minisztérium. 

00:50
január 20, 2024
Vágólapra másolva!

Egy nap alatt negyvenhárom támadást hajtottak végre az ukránok Donyeck ellen

Az elmúlt 24 órában az ukránok negyvenhárom alkalommal támadták a Donyecki Népköztársaság területét, összesen 161 lőszert lőttek ki – jelentette az Ukrajnai Háborús Bűnöket Ellenőrző és Koordináló Központ (JCCC) DPR képviselete.

01:06
január 21, 2024
Vágólapra másolva!

Megsemmisített egy ukrán drónt az orosz légierő Tula felett

Szombat este lelőtt egy ukrán drónt az orosz légierő Tula régiója felett – jelentette az orosz védelmi minisztérium. Károkról, sebesültekről nem érkeztek hírek.