Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megkezdődtek a tárgyalások, de Oroszország nélkül; nem csitulnak a harcok, sok helyen légiriadó van

Események

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2023.12.15.,
A Ukrainian soldier holds his position at the front line near the Russian-occupied Ukrainian city of Horlivka, Donetsk region, on December 14, 2023. (Photo by Anatolii STEPANOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 691. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés
05:01
január 15, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:10
január 15, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. január 14-én az ukrán-magyar határszakaszon 4332 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5301 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 73 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

05:25
január 15, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz csapatok kivonásáról tárgyaltak - az oroszok nélkül

Negyedik alkalommal ültek össze a svájci Davosban az ukrán Békeformula végrehajtásával foglalkozó nemzetbiztonsági és külpolitikai tanácsadók. A béketerv fennmaradó öt pontjáról és azok végrehajtásának előrehaladásáról tárgyaltak. Ezek legfontosabb eleme az orosz csapatok kivonása és az ellenségeskedés beszüntetése. Egy nemzetközi munkacsoport létrehozását javasolták védelmi miniszteri és nemzetbiztonsági tanácsadói szinten, amelynek a feladata egy nemzetközi megállapodás kidolgozása és elfogadásának biztosítása lesz. Ez majd felszólítja Oroszországot az ellenségeskedés teljes beszüntetésére és csapataik Ukrajnából való kivonására.

Oroszország képviseletében senki nem vett részt a tanácskozáson.

06:14
január 15, 2024
Vágólapra másolva!

Súlyos környezeti hatás

A davosi találkozón szóba került a háború környezetre és a klímára gyakorolt hatása. Számítások szerint a közel 700 napja tartó harcok alatt kilőtt rakéták és a bekövetkezett robbanások miatt nagyságrendileg 150 millió tonna CO2 jutott a levegőbe. Az üvegházhatású gázok kibocsátása meghaladja Ausztria teljes kibocsátási szintjét.

A kahovkai duzzasztómű felrobbantása során elvesztett víz elegendő lett volna két napra az egész bolygó ivóvízellátására.

07:09
január 15, 2024
Vágólapra másolva!

Volodimir Zelenszkij ma Svájcba utazik

Az ukrán államfő ma Svájcba utazik, hogy találkozzon a parlament mindkét házának vezetőivel, a pártok vezetőivel és Svájc elnökével, ezen kívül pedig részt vesz a Davosban az ukrán Békeformuláról szóló tanácskozáson.

07:56
január 15, 2024
Vágólapra másolva!

Kína nélkül nem megy

Kínát be kell vonni az Ukrajna és Oroszország közötti háború lezárását célzó erőfeszítésekbe – mondta Ignazio Cassis, a davosi találkozó svájci társelnöke egy ülés után tartott sajtótájékoztatón.

08:33
január 15, 2024
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság 20 000 katonát küld a NATO-hadgyakorlatra

A brit védelmi miniszter várhatóan ma bejelenti, hogy az Egyesült Királyság 20 000 katonát, szárazföldi, tengeri és légi egységeket küld a NATO egyik legnagyobb hadgyakorlatára a hidegháború befejezése óta. A 31 ország részvételével zajló "Steadfast Defender" hadgyakorlat célja, hogy "létfontosságú megnyugvást nyújtsanak Vlagyimir Putyin fenyegetésével szemben" – mondta Grant Shapps.
A Németország, Lengyelország és a három balti állam területén zajló gyakorlaton több mint 40 ezer katona vesz részt.

09:08
január 15, 2024
Vágólapra másolva!

Dán támogatás

Dánia 21 millió dolláros új segélycsomagot ad Ukrajnának a dél-ukrajnai Mikolajiv város helyreállítására. A segélycsomag egyebek mellett a mezőgazdasági területek aknamentesítésére és a Mikolajiv Állami Agráregyetem kollégiumának rekonstrukciójára vonatkozó projekteket tartalmaz.

09:40
január 15, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz lakosság is megérzi a háborút

A brit védelmi hírszerzés legfrissebb jelentésében az áll, hogy az Ukrajnával vívott háború hatása az oroszországi egészségügyi ellátásra „nagy valószínűséggel" az orosz polgári lakosság körében is megérződik, mivel a sebesültek kezelése miatt a kórházi szolgáltatásokhoz való hozzáférés korlátozott és több helyen is az egészségügyi termékek hiányával küzdenek.

10:20
január 15, 2024
Vágólapra másolva!

Moszkvába utazik az észak-koreai külügyminiszter

Csoe Son-hui észak-koreai külügyminiszter hétfőtől szerdáig Oroszországba látogat kollégája, Szergej Lavrov meghívására – közölte a KCNA észak-koreai hírügynökség.

11:09
január 15, 2024
Vágólapra másolva!

2025 májusa előtt nem lesz béke?

Oleg Gyeripaszka orosz milliárdos, az orosz fémfeldolgozó ipar egyik meghatározó szereplője vasárnap egy Telegram-bejegyzésben kijelentette, hogy nem valószínű, hogy béke lesz Ukrajnában legalább 2025 májusáig, és Davosban nem lehet konstruktív vitát folytatni a konfliktus lezárásáról, mert azon nem vesz részt orosz delegáció.

12:05
január 15, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország új offenzívát tervez

Oroszország arra készül, hogy a következő hetekben új offenzívát indít Dél- és Kelet-Ukrajnában, amint a terep befagy - jelentette a Háborús Tanulmányok Intézete.

12:31
január 15, 2024
Vágólapra másolva!

Légiriadót hirdettek Ukrajnában

Légiriadót rendeltek el hétfőn Ukrajna több régiójában: Mikolajivban, Dnyipropetrovszkban, Kirovohradban és Harkivban - derül ki az ukrán digitális átalakulásért felelős minisztérium online térképéből.

Helyi idő szerint 12 óra 30 perckor Harkiv területén szólalt meg a riadó. Perceken belül megszólaltak a szirénák Kirovograd, Mikolajiv, Dnyipropetrovszk és Herszon területén is.

13:15
január 15, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Szumit lőtte

Az orosz erők négy vidéki települést vettek célba Szumi területének északkeleti részén - jelentette a helyi katonai közigazgatás.

13:48
január 15, 2024
Vágólapra másolva!

Kulcsfontosságú stratégiai pont Marinkánál

Az orosz hadsereg az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) állásainak pontos mását hozta létre a Donyecki Népköztársaság (DPR) egyik gyakorlóterén, hogy előkészüljön egy kulcsfontosságú Marinkai stratégiai pont bevételére – mondta el a Jalta hívójelű rohamegység parancsnoka.

15:08
január 15, 2024
Vágólapra másolva!

Tocska-U rakéták Kurszk felett

Az orosz légvédelmi erők megsemmisítettek három Tocska-U taktikai rakétát Kurszk területe felett – jelentette az ország védelmi minisztériuma. A minisztérium megjegyezte, hogy a támadást január 15-re virradó éjszaka hiúsították meg. Az incidens következtében bekövetkezett áldozatokról és károkról nem érkezett információ.

15:52
január 15, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna nem kapja meg az ausztrál helikoptereket

Ausztrália úgy döntött, hogy leselejtezi azokat a forgalomból kivont MRH-90 Taipan helikoptereket, amelyeket Ukrajna szeretett volna megkapni – számolt be az ABC News televíziós csatorna.

Megjegyezték, hogy a felszerelés biztonsági és üzemeltetési problémák miatt került egy hulladéklerakóba. A helikopterek állapota ellenére azonban tavaly decemberben Kijev kérte, hogy adják át neki azokat.

16:41
január 15, 2024
Vágólapra másolva!

Két stratégiai fontosságú orosz katonai repülőgépet lőtt le az ukrán légvédelem

Két stratégiai fontosságú orosz katonai repülőgépet lőtt le az ukrán légvédelem - közölte Jurij Miszjahin, az ukrán parlament nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottságának alelnöke hétfőn a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson.

Az egyik lelőtt gép egy A-50-es felderítő repülő volt, a másik pedig egy Il-22M11-es repülő parancsnoki központ.

A médiajelentések szerint az A-50-es azt követően tűnt el a radarról, hogy a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai terület felett találatot kapott.

Az Il-22M11, amely az Il-22M továbbfejlesztett változata, a híradások szerint az Azovi-tenger felett kapott találatot, és a dél-oroszországi Anapánál kényszerleszállást hajtott végre. A pilóta mentőautót kért a leszállóhelyre - jelentette az RBK-Ukrajina hírportál lehallgatott rádióüzenetekre hivatkozva.

17:21
január 15, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin belátható időn belül Észak-Koreába látogathat

Belátható időn belül sor kerülhet Vlagyimir Putyin orosz elnök észak-koreai látogatására, a feltételeket diplomáciai csatornákon egyeztetik - közölte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő hétfőn újságírókkal.

A téma azzal kapcsolatban merült fel, hogy hétfőn Moszkvába érkezett Cso Szon Hui észak-koreai külügyminiszter orosz hivatali partnerének, Szergej Lavrovnak a meghívására. A két tárcavezető várhatóan kedden ül majd tárgyalóasztalhoz.

"Vlagyimir Putyinnak érvényes meghívása van hivatalos phenjani látogatásra. Reméljük, hogy ez megvalósul, s az orosz elnök belátható időn belül sort kerít a látogatásra. Annak időpontját diplomáciai csatornákon keresztül tovább egyeztetjük" - mondta Peszkov.

18:04
január 15, 2024
Vágólapra másolva!

Moszkva és Teherán nagyszabású szerződés megkötésére készül

Moszkva és Teherán nagyszabású államközi szerződés megkötésére készül - közölte az orosz védelmi minisztérium, Szergej Sojgu, a tárca vezetője és iráni hivatali partnere, Mohammad Astiani hétfői telefonbeszélgetését követően.

"A felek hangsúlyozták az orosz-iráni kapcsolatok alapelvei melletti elkötelezettségüket, beleértve egymás szuverenitásának és területi integritásának feltétel nélküli tiszteletben tartását, amelyet az Oroszországi Föderáció és az Iráni Iszlám Köztársaság közötti, nagyszabású államközi szerződésben is megerősítenek, s amelynek aláírására készülnek" - áll a tájékoztatásban.

A felek emellett megvitatták a katonai és haditechnikai együttműködés aktuális kérdéseit, véleménycserét folytattak a regionális biztonsági kérdésekről.

Sojgu hangsúlyozta, hogy Moszkva és Teherán fokozza közös erőfeszítéseit egy egyjogú, többpólusú világ megteremtése érdekében.

19:05
január 15, 2024
Vágólapra másolva!

Két roham visszaveréséről számolt be az orosz védelmi minisztérium

A kupjanszki és a limani frontszakaszon egy-egy ukrán rohamot vert vissza az elmúlt nap folyamán az orosz hadsereg - közölte hétfői hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az ukrán fél vesztesége a frontvonal mentén 560 katona volt, akik közül a legtöbben, több mint kétszázan Donyeck körzetében estek el, vagy sebesültek meg súlyosan.

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok között és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy rakéta- és tüzérségi raktárt, egy harckocsit, kilenc páncélozott harcjárművet, egy páncélozott szállítójárművet, három Tocska-U harcászati rakétát és 25 drónt.

19:54
január 15, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint háromezer ukrán beteget szállítottak át európai kórházakba a háború kezdete óta

Az Oroszország által Ukrajna ellen 2022. február 24-én indított háború kezdete óta uniós koordináció mellett több mint háromezer ukrán beteget szállítottak át európai kórházakba, hogy ott részesüljenek szakorvosi ellátásban - közölte az Európai Bizottság hétfőn.

A brüsszeli közlemény szerint az ukrajnai háború kezdete óta az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében, az ukrán kórházak és az ország egészségügyi rendszerére nehezedő terhek enyhítésére az Európai Unió rendszeresen evakuálja az ukrán betegeket, ideértve a krónikus betegeket és a sérülteket is.

Az ukrajnai betegeket 22 európai ország, köztük Magyarország kórházai fogadták. Az evakuálásokat Lengyelországban, az ukrán határ közelében fekvő Rzeszów városában létesített központon keresztül irányítják. Az Ukrajnából szárazföldön szállított betegeket légi úton viszik az európai kórházakba - írták.

21:02
január 15, 2024
Vágólapra másolva!

Az ENSZ újabb nagy összegű támogatást kér a tagállamoktól

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) 4,2 milliárd dollárnyi (1450 milliárd forint) támogatásért folyamodott a támogató, adományozó országokhoz hétfőn, hogy idén is segítséget nyújthasson Ukrajna háború sújtotta térségeinek és az ukrajnai menekülteknek.

"Több százezer rémült és traumatizált gyerek él a frontvonalakhoz közel, akik a legalapvetőbb szolgáltatásokhoz sem jutnak hozzá" - figyelmeztetett Martin Griffiths, a szervezet vezetője, kiemelve, hogy már önmagában emiatt meg kell tenni mindent, hogy Ukrajna több humanitárius segítséget kapjon.

A kért támogatás egy részéből, 3,1 milliárd dollárból (1071 milliárd forint) az OCHA mintegy 8,5 millió, Ukrajnában élő és azonnali segítségre szoruló embernek nyújtana támogatást, a fennmaradó 1,1 milliárd dollárból (3803 milliárd forint) pedig az ukrajnai menekülteket és az őket befogadó közösségeknek nyújtana segítséget.

22:05
január 15, 2024
Vágólapra másolva!

Svájcban globális békekonferenciát rendeznek

Ukrajnával foglalkozó, magas szintű globális békekonferenciát fognak tartani Svájcban - jelentette be hétfőn Bernben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Viola Amherd svájci államfő.

Dátumról egyelőre nem tettek említést, de a két vezető azt közölte, hogy az esemény szervezését azonnal elkezdik. A "békecsúcs" megrendezését az ukrán elnök kérésére vállalta Svájc - hangzott el.

Zelenszkij újságírók előtt kijelentette, Kijev elképzelése szerint Oroszországot nem hívják meg, Kínának viszont szerepet adnának a béketerv kidolgozásában.

Az ukrán elnök hangsúlyozta, a békekonferenciára minden olyan országot várnak, amely tiszteletben tartja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, illetve szeretnék, ha az úgynevezett Globális Dél országai is képviseltetnék magukat.

06:17
január 16, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről