Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 688. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül22 bejegyzés
05:04
január 12, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:11
január 12, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. január 11-én az ukrán-magyar határszakaszon 4902 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6825 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 120 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

05:23
január 12, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij bízik a NATO-országokban

A baltikumi úton lévő ukrán elnök rigai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az Ukrajna - NATO Tanács jól működik, hamarosan nyilvánosságra is hozzák a biztonsági kötelezettségvállalások nyilvános részét. Ezek nemcsak a fegyverek biztosítását, hanem a pénzügyi, informatikai és kibertámogatást is magukban foglalják, és egy lépést jelentenek Ukrajna NATO-hoz vezető útján.

Volodimir Zelenszkij a következő, washingtoni NATO-csúcstól azt várja, hogy a tagországok készek legyenek megmutatni, hogy nem félnek Oroszországtól.

06:19
január 12, 2024
Vágólapra másolva!

A Világbank 1 milliárd dollárt adott Ukrajnának

A Világbank 1 milliárd dollárt folyósított, amelyet Ukrajna magánszektorának újjáépítésére használnak fel – miközben szélesebb befektetési fókuszát a részvények felé fordítja.

Makhtar Diop, a bank magánbefektetési részlegének igazgatója a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy az Ukrajna számára folyósított források közel kétharmada a részleg saját eredményéből származik, a maradék pedig külső finanszírozásból.

Diop szerint az elmúlt hónapokban az újjáépítési alapok és egyéb segélycsomagok iránti adományozói fáradtság jelei mutatkoztak egyes kulcsfontosságú nyugati szövetségesek körében.

07:06
január 12, 2024
Vágólapra másolva!

A hó és a hideg fogja vissza a katonákat

A brit katonai hírszerzés szerint a hó és a rövidebb nappali időszak mind az ukrán, mind az orosz hadsereg helyzetét rontják. A fagyos talajhőmérséklet megkönnyíti a harci járművek mozgását, ugyanakkor a hó mélysége sok helyen akadályozza a manőverezhetőséget.

07:40
január 12, 2024
Vágólapra másolva!

Amerikai szankciók

Az Egyesült Államok szankciókat vetett ki három orosz szervezetre és egy olyan személyre, aki részt vett Észak-Korea ballisztikus rakétáinak átadásában és tesztelésében. Az, hogy Észak-Korea „ballisztikus rakétákat szállít Oroszországba, támogatja az orosz agressziós háborút, növeli az ukrán nép szenvedését, és aláássa a tömegpusztító fegyverek terjedésének fékezését" – mondta Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere.

08:24
január 12, 2024
Vágólapra másolva!

Növelnék Európa lőszergyártási kapacitását

Az EU ipari vezetője, Thierry Breton 3 milliárd eurós programmal érné el a védelmi felszerelések gyártásának felgyorsítását. „Csak meg kell győződnünk arról, hogy minden eshetőségre felkészültünk. Oroszország az egyik legnagyobb gondunk" – mondta, azzal érvelve, hogy Európa lőszerellátásának „egyenrangúnak" kell lennie Oroszországéval. Ígérete szerint február végén hozzák nyilvánosságra a program részleteit.

08:59
január 12, 2024
Vágólapra másolva!

100 milliárd eurós védelmi alap

Az Európai Bizottság már 1,5 milliárd eurót elkülönített, de mielőbb felépítenének egy komoly védelmi alapot. Thierry Breton, az EU ipari vezetője a hét elején egy 100 milliárd eurós alap ötletét feszegette. Azt mondta, ez a következő bizottság dolga lesz, amelyet ez év végén neveznek ki.

10:10
január 12, 2024
Vágólapra másolva!

Lett segélycsomag

Edgars Rinkevics lett elnök új segélycsomagot jelentett be. Riga tüzérségi lövedékeket, légvédelmi fegyvereket, gránátokat és drónokat is szállít majd Ukrajnának.

11:00
január 12, 2024
Vágólapra másolva!

Barikádok és lövészárkok

Ukrajna barikádokat épít és lövészárkokat ás, miközben a hangsúly a védelem felé tolódik el. A Reuters újságírói meglátogathatták azokat az árkokat, amelyeket kotrógéppel és lapátokkal ásnak egy ismeretlen helyen az orosz határhoz közeli csernyihivi régióban.

11:38
január 12, 2024
Vágólapra másolva!

Moszkvai vádak

A Kreml azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy megpróbál nyomást gyakorolni az európai országokra, hogy támogassák a befagyasztott orosz vagyon lefoglalását a tengerentúlon, hogy segítsenek finanszírozni Ukrajna újjáépítését.

12:48
január 12, 2024
Vágólapra másolva!

Újságírók megfélemlítése

Az ukrán újságírók nemzeti szakszervezete szerint a harkovi szállodára két napja mért orosz rakétacsapások „a médiamunkások megfélemlítését jelentik". Tizenhárman megsérültek a támadásban, köztük külföldi újságírók is. A szakszervezet szerint mindenki tudta, hogy elsősorban újságírók használják az érintett szállodát, katona ott valószínűleg soha nem járt.

13:19
január 12, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Szumit támadta

Oroszország 7 települést támadott Szumiban: Bilopillya, Esman, Svesa, Krasznopillyia, Seredyna-Buda, Junakivka és Müropilliya települését.

14:13
január 12, 2024
Vágólapra másolva!

Az USA nem szállít F-35-ös vadászrepülőket Ukrajnának

Az USA soha nem fog Ukrajnának ötödik generációs F-35-ös vadászrepülőgépeket szállítani, mivel azokat Oroszország egészen biztosan lelövi, hogy tanulmányozni tudják – fogalmazta meg véleményét National Interest (NI) rovatvezetője, Harrison Cass.

"Az F-35-ösök lelövése lehetőséget ad Oroszországnak a vadászgépek technológiájának tanulmányozására. (...) Az F-35-össel kapcsolatos bármilyen technikai információ birtoklása győzelmet fog jelenteni Oroszország számára" - véli Harrison.

Emellett ezeknek a vadászgépeknek a költsége túl magas, ezért az amerikai adófizetők ellenezni fogják, hogy Ukrajnába küldjék azokat - tette hozzá az újságíró.

Szerinte egy ilyen repülőgép kétszer annyiba kerül, mint a negyedik generációs F-16-os. Az új vadászgépek gyártásának programja 1,7 billió dollárba került a védelmi minisztériumnak, ez lett a történelem legdrágább fegyverkezési programja - mutatott rá Kass.

14:55
január 12, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna Belgorodot támadta

Az elmúlt 24 órában az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) több mint 10 alkalommal lőtték Belgorod területét – számolt be Vjacseszlav Gladkov regionális kormányzó a Telegram-csatornáján.

15:45
január 12, 2024
Vágólapra másolva!

Hárommilliárd dollár brit támogatás Ukrajnának

Rishi Sunak brit miniszterelnök január 12-én Kijevbe látogatott, hogy találkozzon Zelenszkij elnökkel, és bejelentse az Ukrajnának szánt új katonai segélycsomagot, beleértve az eddigi legnagyobb drónokra vonatkozó kötelezettségvállalást.

18:14
január 12, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán légvédelem a kimerülés szélén áll

Alexander Mercouris brit elemző szerint az orosz fegyveres erők ukrán katonai létesítmények elleni masszív rakétacsapásai "sokkot okoztak a NATO-ban" – a részleteket a The Duran című YouTube-csatorna műsorában osztották meg.

Három hét alatt három pusztító légicsapást mért Oroszország Ukrajnára. (...) Ez sokkot okozott az egész észak-atlanti szövetségben, Ukrajnában is, és még maga [Vlagyimir] Zelenszkij is azt mondta, hogy Ukrajna légvédelmi rendszere a kimerülés határán van

- idézte a RIA Novosztyi a szakértőt.

Mercouris rámutatott, hogy az orosz csapások semmissé tették a katonai-politikai blokk minden erőfeszítését, amely a köztársaság légvédelmének megerősítése érdekében, a légvédelmi rakéták több mint egyharmadát és a legjobb radarok egy részét szállította Kijevnek.

Az elemző azt is felvetette, hogy az Ukrajna-szerte végrehajtott rakétatámadások célja a köztársaság fegyveres erőinek gyengítése, valamint az ukrán fegyverrendszer, a gazdaság és az ipar kimerítése.

19:21
január 12, 2024
Vágólapra másolva!

Szu-25-ös repülőgépekkel támadott Oroszország

Az Orosz Légierő (VKS) Szu-25-ös támadó repülőgépei csapások sorozatát hajtották végre az ukrán csapatok erődítményei és emberei ellen – számolt be a védelmi minisztérium a Telegramon.

A  közlemény szerint a csapásokat Donyeck irányában lévő objektumokra mérték.

A repülés normál üzemmódban zajlott. A tüzérségi jelentés szerint minden megadott célpontot eltaláltak

- közölte a hadsereg.

20:18
január 12, 2024
Vágólapra másolva!

Drón Belgorod felett

Megsemmisítettek egy ukrán pilóta nélküli légi járművet (UAV) Belgorod régiójában – számolt be az orosz védelmi minisztérium a Telegram-csatornáján.

Helyi idő szerint 14 óra 50 perc körül meghiúsult a kijevi rezsim kísérlete arra, hogy egy UAV-val támadást hajtson végre az Orosz Föderáció területén lévő objektumok ellen

- közölte a minisztérium.

Közlésük szerint a Belgorod területe felett szolgálatban lévő légvédelmi rendszerek megsemmisítették.

21:03
január 12, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkijjel találkozik a francia külügyminiszter

A nemrég kinevezett francia külügyminiszter, Stephane Sejourne várhatóan január 13-án Kijevbe látogat és találkozik Volodimir Zelenszkij elnökkel - közölte a BFM tévécsatorna január 12-én.

21:42
január 12, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz tüzérek panaszkodnak a lőszerre

Az orosz tüzérek panaszkodnak az Észak-Korea által szállított lövedékek rossz minőségére - The Moscow Times

Azt állítják, hogy a lőpor rossz minősége miatt olyan helyzetekben használják őket, ahol a pontosság a legkevésbé fontos.

07:23
január 13, 2024
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről