Az oroszok újabb fontos települést foglaltak el, Donyecknél sokan meghaltak, miután találat ért egy piacot

Események

Ukrajna, Oroszország, konfliktus, háború, ukrán, orosz, 2024.01.10.
KHARKIV OBLAST, UKRAINE - JANUARY 7: Ukrainian soldiers fire 'Mini Grad' multi-barrel rocket launchers at Russian positions in the direction of Kupiansk, where clashes between Russia and Ukraine continue, in Kupiansk, Kharkiv, Ukraine on January 7, 2024. Ozge Elif Kizil / Anadolu (Photo by Ozge Elif Kizil / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 697. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés
07:18
január 21, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

07:20
január 21, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin észak-koreai látogatásra készül

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten Csö Szon Hui észak-koreai külügyminiszterrel folytatott oroszországi látogatása során bejelentette, hogy kész a közeljövőben Phenjanba látogatni - jelentette az észak-koreai állami hírügynökség január 21-én.

07:23
január 21, 2024
Vágólapra másolva!

Kigyulladt egy orosz földgázterminál

Kigyulladt az orosz Novatek földgázipari vállalat terminálja a Leningrádi területen lévő Uszt-Luga kikötőjében - jelentette be Alekszandr Drozdenko regionális kormányzó a Telegramon.

08:09
január 21, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 11 ezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4366 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6879 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 79 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. (MTI-ORFK)

09:16
január 21, 2024
Vágólapra másolva!

Három ukrán drónt lőttek le orosz terület felett

Az orosz légvédelem hajnalban három ukrán drónt lőtt le a szmolenszki régió felett - írta a Ria Novosztyi az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva. Ezt megelőzően szombaton még éjfél előtt szintén a régió felett lőttek le egy ukrán drónt. 

10:35
január 21, 2024
Vágólapra másolva!

Ezek a katonák kulcsszerepet játszanak a háborúban Sojgu szerint

A mérnöki csapatok által kialakított védelmi rendszer kulcsszerepet játszott az ukrán fegyveres erők offenzívájának megszakításában - mondta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, amikor gratulált a katonáknak és veteránoknak a mérnökök napján - jelentette a minisztérium Telegram-csatornája.

"A csapatok személyzete történelme során becsületesen teljesíti kötelességét, jelentősen hozzájárul hazánk védelmi képességének megerősítéséhez, hozzájárul a harctereken aratott győzelmekhez. <...> Az általuk emelt mérnöki pontosságú akadályrendszer kulcsszerepet játszott az ellenség támadási terveinek megzavarásában" - mondta a miniszter a RIA Novosztyi orosz hírügynökég tudósítása szerint.

Sojgu megjegyezte azt az elkötelezettséget és bátorságot, amelyet a katonai mérnökök a különleges műveletek során tanúsítanak, sikeresen megoldva fontos feladatokat a vízi átkelések megszervezésében, az aknamentesítésben és a különböző létesítmények helyreállításában.

10:55
január 21, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint az oroszoknak le kellene mondani az atomfegyvereiről a békéhez

Oroszországnak le kellene mondania a nukleáris fegyverekről - jelentette ki Ivan Havriljuk ukrán védelmi miniszterhelyettes a Der Tagesspiegelnek adott interjújában.

Szerinte minden konfliktus a tárgyalóasztalnál ér véget, "így lesz ez itt is". "Megállapodásokat fognak aláírni - egyrészt az Ukrajnát támogató államok koalíciója, másrészt Oroszország. Ennek a dokumentumnak tartalmaznia kell, hogy Oroszország lemond az atomfegyverekről, mivel azok az egész világra veszélyt jelentenek" - mondta.

11:21
január 21, 2024
Vágólapra másolva!

Észak-Korea értékeli Moszkva szerepét "a világ stabilitásában"

Phenjan nagyra értékeli Moszkva szerepét a világ stratégiai stabilitásának és egyensúlyának megőrzésében – derül ki az észak-koreai külügyminiszter-helyettes hivatalának nyilatkozatából, amelyet Choi Song-hee észak-koreai külügyminiszter oroszországi látogatása után tettek közzé.

„Észak-Korea nagyra értékelte az erős Oroszország fontos küldetését és szerepét a stratégiai stabilitás és a világ egyensúlyának megőrzésében, és reményét fejezte ki, hogy az Orosz Föderáció a jövőben is minden irányban független politikához és irányvonalhoz fog ragaszkodni, és ezzel óriási mértékben hozzájárulnak a globális béke és biztonság biztosításához, egy egyenlő és igazságos világrend megteremtéséhez" – áll a közleményben, amelyet a Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) idéz.

11:46
január 21, 2024
Vágólapra másolva!

Légvédelem nélkül maradt az ország az Ukrajnának nyújtott segítség után

Szlovákia új védelmi minisztere arról számolt be, hogy az előző kormány által Kijevnek átadott fegyverek miatt az ország légvédelem és harci repülőgépek nélkül maradt, sőt az Ukrajnának átadott MiG-29-esekért ígért pénzt sem kapták meg.

12:11
január 21, 2024
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok nukleáris arzenálja nagyon lemarad Oroszországé mögött az amerikai szenátorok szerint

Roger Wicker és Debra Fischer, a Szenátus Fegyveres Erők Bizottságának és a Szenátus Szabályzati és Ügyrendi Bizottságának rangidős tagjai szerint az amerikai nukleáris arzenál alulmarad Oroszországgal szemben, és veszélyesen elavult az elégtelen finanszírozás és a megújítás ütemtervének be nem tartása miatt.

Szerintük az USA biztonsága az új Sentinel ICBM nevű fegyverrendszer időben történő kialakításától függ, de Biden gazdaságpolitikája és a gyenge katonai támogatás miatt a programnak elképesztő inflációval, valamint a kritikus technológiai beszállítók, a szakképzett munkaerő és az anyagok hiányával kell szembenéznie.

A szenátorok azt is elismerték, hogy Oroszország "a világ legnagyobb nukleáris erőit" ellenőrzi, beleértve a "szinte korlátlan hatótávolságú" interkontinentális ballisztikus rakétákat.

"A Kreml tíz az egyhez előnnyel büszkélkedhet az Egyesült Államokkal szemben a rövid hatótávolságú taktikai nukleáris fegyverek, valamint az interkontinentális nukleáris torpedók és cirkálórakéták terén"

- írta Wicker és Fisher a Wall Street Journalban megjelent rovatában.

12:36
január 21, 2024
Vágólapra másolva!

Videón a tűpontos rakétatalálat Avdijivkánál

Közzétettek egy videót, amelyen látszik, milyen erővel csapódik be az ukrán állásokban egy Ka-52 helikopterről indított LMUR rakéta Advijivka közelében.

12:55
január 21, 2024
Vágólapra másolva!

Egy piacnál támadtak az ukránok – 18 halálos áldozat + videó

Donyeckben egy piacot ért ukrán légitámadás, közvetlenül egy gyógyszertár mellett. A város polgármestere arról számolt be, már 18-ra emelkedett az áldozatok száma, és 13 sebesültről tudnak.

13:29
január 21, 2024
Vágólapra másolva!

Lőszerhiánnyal küzdenek az ukránok a védelmi miniszter szerint

Az ukrán fegyveres erők lőszerhiánnyal küzdenek, szükség van a tüzérségi képességek növelésére - mondta Ukrajna védelmi minisztere. Rustem Umerov úgy fogalmazott:

A háború valósága az, hogy Oroszország jelentősen felülmúlja az ukrán fegyveres erőket a napi tüzérségi támadásokban. A különböző frontvonalakon 5-10-szer több lövedéket lőnek ki, mint az ukrán erők."

13:51
január 21, 2024
Vágólapra másolva!

Korrupció miatt vették őrizetbe az ukrán fegyveres erők ezredesét

Az AFU támogató erők parancsnokságának vezetőjét korrupciós csalás miatt vették őrizetbe.

A nyomozók szerint, az ezredes a múlt év végén 36 millió hrivnyáért kötött szerződést egy üzletemberrel védelmi célú áruk beszerzésére, amiért 14,6 ezer dollár kenőpénzt kapott.

14:16
január 21, 2024
Vágólapra másolva!

A börtönökben is toboroznak az ukránok

Az ukrán parlamentben, a Radában olyan - az oroszországi törvényhez hasonló - törvényjavaslatot terjesztettek elő, amely szerint a hadseregbe bevonuló elítélteknek eltekintenének a börtönbüntetésük letöltésétől.

14:42
január 21, 2024
Vágólapra másolva!

Kijavította az orosz külügyi szóvivő az ukrán elnöki hivatal vezetőjét

Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint "az ukrán fegyveres erők ellentámadása meglehetősen sikeres". Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Telegram-oldalán úgy kommentálta Jermak szavait, hogy az elnöki hivatal vezetője

Elfelejtette hozzátenni, hogy "Oroszország számára"

– fogalmazott.

15:07
január 21, 2024
Vágólapra másolva!

Így robban fel az ukrán T-64-es egy dróncsapás után + videó

A Telegramra került fel egy videó, amin látható, hogyan semmisül meg egy pillanat alatt az ukránok egy T-64-es tankja, miután egy Lancet drón lecsapott rá.

15:35
január 21, 2024
Vágólapra másolva!

Ezért fél a francia külügyminiszter Oroszország győzelmétől

A francia külügyminiszter attól tart, hogy Ukrajna legyőzése után Oroszország átveszi a világ búzakivitelének 30 százalékát.

Stéphane Sejournet a Le Parisiennek adott interjújában azt mondta, hogy egy orosz győzelem "tragédia lenne Franciaország gazdái számára", "inflációhoz vezetne" és esetleg "nagyon komoly élelmiszer-problémát" okozna.

Ennek elkerülése érdekében - mondta - támogatni kell Kijevet.

16:00
január 21, 2024
Vágólapra másolva!

Megdöbbentő képek a brutális rombolásról a donyecki piacon

Egyre több felvétel lát napvilágot a piacról, amelyet délelőtt ért ukrán támadás Donyeckben. A csapásban legalább 25-en életüket vesztették.

16:25
január 21, 2024
Vágólapra másolva!

„Barbár terrorcselekmény”

Az ukrán fegyveres erők donyecki csapása „barbár terrorcselekmény volt, és a nemzetközi struktúráknak és kormányoknak el kell ítélniük Kijev akcióit” - közölte az orosz külügyminisztérium.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, Donyeckben egy piacot ért támadás, a legfrissebb adatok szerint 25 ember vesztette életét és 20-an sérültek meg.

"Az Egyesült Államok és szatellitjei által támogatott neonáci kijevi rezsim ismét barbár terrorcselekményt követett el Oroszország békés lakossága ellen” - fogalmazott a minisztérium.

A külügyminisztérium felszólította az összes felelős kormányt és az illetékes nemzetközi struktúrákat, hogy ítéljék el Ukrajna akcióját.

"Hallgatásuk a civilek meggyilkolásának hallgatólagos jóváhagyását jelenti, és az ukrán neonácikat még véresebb atrocitások elkövetésére bátorítja" - tette hozzá a minisztérium.

16:49
január 21, 2024
Vágólapra másolva!

Ekkora az ukránok vesztesége az oroszok szerint

A háború kezdete óta összesen 567 repülőgépet, 265 helikoptert, 10 957 pilóta nélküli légi járművet, 450 légvédelmi rakétarendszert, 14 708 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 1203 többszörös rakétavetőt, 7799 tábori tüzérségi és aknavetőt, valamint 17 698 egységnyi különleges katonai járművet semmisítettek meg az oroszok – közölte az orosz védelmi minisztérium.

17:17
január 21, 2024
Vágólapra másolva!

Ekkora az oroszok vesztesége az ukránok szerint

Oroszország 376 030 katonát vesztett Ukrajnában a háború kezdete óta - jelentette az ukrán fegyveres erők vezérkara január 21-én. A tájékoztatás szerint csak az elmúlt napon 760 orosz katonát likvidáltak.

A jelentés szerint Oroszország emellett 6181 harckocsit, 11 466 páncélozott harcjárművet, 11 862 járművet és üzemanyagtartályt, 8875 tüzérségi rendszert, 968 többszörös rakétarendszert, 655 légvédelmi rendszert, 331 repülőgépet, 324 helikoptert, 6936 drónt, 23 hajót és hajót, valamint egy tengeralattjárót veszített.

17:42
január 21, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb falut foglaltak el az oroszok

Krokhmal'ne települést is az ellenőrzésük alá vonták az orosz erők Harkivban.

Jelenleg az orosz fegyveres erők már 35 települést tartanak ellenőrzésük alatt a Harkivi területen, jelentette be az orosz védelmi minisztérium.

Az ukrán fegyveres erők megerősítették a falu elvesztését, a szárazföldi erők parancsnokságának szóvivője szerint az ukrán katonák fontosabb területekre vonultak vissza, mert a falunak „nincs akkora jelentősége".

18:02
január 21, 2024
Vágólapra másolva!

Videókon a lángoló gázterminál

Helyi hivatalnokok közlése szerint a tűz a Szentpétervártól 165 kilométerre lévő Uszt-Luga kikötőjében található, az orosz Novatek földgázipari vállalat gáztermináljánál két robbanást követően keletkezett.

18:36
január 21, 2024
Vágólapra másolva!

A Krímet támadták az ukránok

Az orosz légvédelmi rendszerek elfogtak egy légi célpontot Szevasztopol közelében - közölte Mihail Razvozajev, a város orosz kormányzója. Mint közölte:

"A hadsereg visszaveri az ukránok támadását. Előzetes információk szerint a légvédelmi erők már lelőttek egy légi célpontot a vízterület felett."

19:13
január 21, 2024
Vágólapra másolva!

Litvánia és Lengyelország szorosabbra kívánja fűzni katonai együttműködését

Litvánia és Lengyelország szorosabb katonai együttműködésről állapodott meg vasárnap.

"Erősíteni fogjuk a katonai együttműködést. Közös hadgyakorlatokat fogunk tartani. Hadseregeink közös kiképzésének további lehetőségeit fogjuk keresni, javítani fogunk a katonai mobilitáson" - mondta Gitanas Nauseda litván elnök vasárnap lengyel hivatali partnerével, Andrzej Dudával tartott találkozóján Vilniusban.

Duda - az Orosz Birodalom elleni 1863-as januári lengyel-litván felkelés 161. évfordulóján tett látogatása során - arról beszélt, hogy Lengyelország és Litvánia együttes kötelessége támogatni Ukrajnát és kikényszeríteni a biztonságot saját európai térségükben.

19:56
január 21, 2024
Vágólapra másolva!

Az észak-koreai állami média szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök hamarosan az országba látogat

Vlagyimir Putyin orosz elnök hajlandó a közeljövőben Észak-Koreába látogatni - közölte vasárnap a kelet-ázsiai ország sajtója.

A KCNA hírügynökség beszámolója szerint Putyin megköszönte Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek a Phenjanba szóló meghívást, és kifejezte hajlandóságát, hogy "egy korai időpontban" ellátogasson az országba.

A tájékoztatás szerint az észak-koreai kormány "kész a legnagyobb őszinteséggel üdvözölni a koreai nép legközelebbi barátját".

A hét elején Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta: Moszkva reméli, hogy a látogatás létrejön, és Putyin "belátható időn belül" Észak-Koreába utazik.

A Moszkva és Phenjan közötti kapcsolatok elmélyülését külföldön gyanakvással és aggodalommal szemlélik az ukrajnai háború hátterében. Attól tartanak, hogy Oroszország, mint katonai nagyhatalom, technikai segítséget nyújthat Észak-Korea fegyverprogramjaihoz.

20:41
január 21, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint Észak-Korea Oroszország legnagyobb fegyverszállítója

Észak-Korea jelenleg Oroszország legnagyobb fegyverszállítója - mondta a Financial Times napilapnak egy vasárnap megjelent interjúban Kyrylo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője.

"Jelentős mennyiségű" tüzérségi lőszert szállított Oroszországnak Észak-Korea Budanov szerint, aki szerint Észak-Korea segítsége nélkül a helyzet "katasztrofális lett volna" az oroszoknak.

Az FT-nek adott interjúban Budanov azt is elmondta, hogy Moszkva annyi vagy több katonát veszít, mint amennyit toborozni tud, és hogy a Wagner-csoport még mindig létezik, annak ellenére, hogy a hírek szerint feloszlatták - írja a The Guardian,

A Wagner zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin halálával kapcsolatban Budanov így nyilatkozott: "Nem azt mondom, hogy él vagy hogy meghalt. Azt mondom, hogy egyetlen bizonyíték sincs arra, hogy halott".

21:29
január 21, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán titkosszolgálat szervezte a Szentpétervárhoz közeli olajterminál elleni támadást

Ukrán drónok támadásának tudható be az a tűz, amely az oroszországi Szentpétervárhoz közeli Ust-Luga kikötőjében egy vegyipari terminálon tört ki két robbanás után vasárnap - jelentette a BBC News.

Egy kijevi forrás közölte a BBC-vel, hogy az SBU ukrán biztonsági szolgálat egy "különleges művelet" keretében irányította a támadást, a drónok "célba értek".

Az Associated Press is idézte a helyi orosz média jelentését, miszerint az Ust-Luga kikötőt ukrán drónok támadták meg, aminek következtében felrobbant egy gáztartály. A lángok Oroszország második legnagyobb földgáztermelője, a Novatek által üzemeltetett telephelyen keletkeztek, Szentpétervártól 165 km-re délnyugatra - írja a The Guardian.

22:20
január 21, 2024
Vágólapra másolva!

Ezekben a régiókban van most Légiriadó

Légiriadót rendeltek el Ukrajna Nyikolajev és Dnyipropetrovszk régiójában, valamint a Herszon régió Kijev ellenőrzése alatt álló részén - írja a RIA Novosztyi.

Vasárnap korábban a Dnyipropetrovszk, Nyikolajev és Kirovográd régiókban is kiadták a riasztást, de később ezeket törölték.

23:50
január 21, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok egy nap alatt 59 alkalommal lőttek Donyeckre

Az ukrán fegyveres erők a nap folyamán 59 alkalommal lőttek Donyeckre, 210 lövedékkel.

A legfrissebb információk szerint 28 ember halt meg, és harmincan megsebesültek.

05:28
január 22, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.