Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Civilekkel készíttet drónokat az ukrán hadsereg, tovább folynak a véres harcok Donyecknél és Herszonnál is

Események

Military mobility of Ukrainian soldiers in Donetsk Oblast Russia –Ukraine conflict,2024,Conflict,Donetsk Oblast,drone,fr Horizontal, Ukrajna, orosz-ukrán háború
DONETSK OBLAST, UKRAINE - JANUARY 13: A Ukrainian anti-aircraft vehicle drives towards a firing position at the Bakhmut frontline, in Donetsk Oblast, Ukraine on January 13, 2024. Drone and air strikes have become increasingly important as the war entered into a stalemate and both sides are heavily fortified. Ignacio Marin / Anadolu (Photo by Ignacio Marin / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 690. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül22 bejegyzés
07:06
január 14, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző napi közvetítésünket itt találja.

07:11
január 14, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij a francia külügyminiszterrel tárgyalt

Volodimir Zelenszkij elnök január 13-i esti beszédében elmondta, hogy az újonnan kinevezett francia külügyminiszterrel, Stéphane Séjournéval folytatott megbeszélésén Ukrajna védelmi igényeiről tárgyalt. Megvitatták a drónok és tüzérség közös gyártását, valamint a rakétavédelmi rendszerek további megerősítését.

07:17
január 14, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 14 ezren érkeztek szombaton

Magyarország területére 2024. január 13-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4879 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 9568 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 68 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében

08:20
január 14, 2024
Vágólapra másolva!

Arra buzdítják az ukrán civileket, hogy drónokat készítsenek otthon

Mikhailo Fedorov digitális fejlődésért felelős ukrán miniszter arra ösztönözte az ukránokat, hogy a "Népi drón" projekt keretében otthon készítsenek drónokat a hadsereg számára. A projektet a Victory Drones civil szervezet működteti. A résztvevők részt vehetnek egy ingyenes mérnöki tanfolyamon, hogy megtanulják, hogyan kell otthon összeszerelni egy 7 hüvelykes FPV (first-person-view) drónt.

10:50
január 14, 2024
Vágólapra másolva!

Többen katonának állnak a büntetés elkerülése végett

Az oroszországi Vlagyivosztok város volt polgármestere besorozott az ukrajnai harcokba, és elindult a frontra, miután korrupció miatt 12 év börtönbüntetésre ítélték - jelentette vasárnap a Kommerszant című lap az ügyvédjére hivatkozva.

11:51
január 14, 2024
Vágólapra másolva!

Rishi Sunak meglepetésszerű látogatást tesz Ukrajnában

Rishi Sunak pénteken Ukrajnába látogatott, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkijjel, miközben az Egyesült Királyság bejelentette, hogy a következő évben 2,5 milliárd font katonai segélyt nyújt az országnak, írja a brit sajtó.

12:43
január 14, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán drónok támadták meg a kurszki Tetkino falut

Ukrán drónok támadták meg Tetkino falut a kurszki régióban, egy áldozat közepesen súlyos repeszsebekkel küzdött – jelentette Telegram csatornáján Roman Starovoyt régió kormányzója .

13:11
január 14, 2024
Vágólapra másolva!

Ezek az ukránok veszteségei Donyecknél

Az orosz csapatok Donyeck irányában visszaverték az ukrán fegyveres erők három támadását, Kijev több mint 300 katonát, kilenc harckocsit, négy páncélozott járművet veszített – jelentette az orosz védelmi minisztérium.

13:31
január 14, 2024
Vágólapra másolva!

60 ukrán katonát öltek meg Herszonnál

Az orosz katonák Herszon irányában tüzet nyitottak ukrán alakulatokra és 60 ukrán katonát öltek meg - jelentette vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

14:24
január 14, 2024
Vágólapra másolva!

Az USA nem követte nyomon az Ukrajnának szánt 1 milliárd dolláros fegyverszállítmányt

Az Egyesült Államok elmulasztotta nyomon követni az Ukrajnának az Oroszország elleni háborúhoz nyújtott mintegy 1 milliárd dolláros katonai segélyt - közölte egy belső kormányzati megfigyelőszerv.

A támogatás olyan fejlett amerikai fegyvereket tartalmazott, amelyek nyomon követése nem felelt meg a Védelmi Minisztériumnak az érzékeny technológiára vagy az olyan fegyverekre vonatkozó előírásainak, amelyekkel visszaélhetnek vagy eltéríthetik azokat - derült ki a minisztérium főfelügyelője által közzétett 92 oldalas jelentésből.

14:58
január 14, 2024
Vágólapra másolva!

Nagy erőkkel lőtték Herszont az oroszok

Az orosz erők szombaton 28 lövedéket lőttek ki Herszonra, lakóövezeteket és a vízi kikötő infrastruktúráját eltalálva. A regionális katonai közigazgatás ma arról számolt be, hogy legalább hat ember megsérült - írja a Kyiv Independent.

15:45
január 14, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz fegyveres erők eltaláltak egy repülőgép-lőszerraktárt

Az orosz hadsereg csapást mért egy ukrán repülőgép-lőszerraktárra a dnyipropetrovszki régióban található Dolgincevo repülőtéren – jelentette vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

16:39
január 14, 2024
Vágólapra másolva!

Dánia újabb segélyt nyújt Ukrajnának

Dánia újabb, több mint 21 millió dolláros segélycsomagot nyújt Ukrajnának a dél-ukrajnai Nyikolajev városának helyreállítására. A segélycsomag többek között mezőgazdasági földterületek aknamentesítésére és a nikolajevi Állami Agráregyetem kollégiumának rekonstrukciójára irányuló projekteket tartalmaz.

17:19
január 14, 2024
Vágólapra másolva!

Hatalamasak az ukrán veszteségek

Az orosz katonák dél-donyecki területen több mint 170 ukrán katonát és két harckocsit semmisítettek meg – jelentette az orosz védelmi minisztérium.

17:54
január 14, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz drón megsebesített 4 tűzoltót a Herszonban

Orosz öngyilkos drón csapódott egy tűzoltóállomásra és megsebesített négy tűzoltót a Herszon területen lévő Sztanyiszlav faluban - jelentette Oleksandr Prokudin regionális kormányzó a Telegram-fiókján január 14-én.

18:42
január 14, 2024
Vágólapra másolva!

Állítólag egy magas rangú orosz tiszttel végeztek az ukránok

Állítólag a január 5-én éjszaka végrehajtott, az oroszországi Szaki város repülőterére mért ukrán rakétacsapásban meghalt Alekszandr Csernobrivij, az orosz fegyveres erők alezredese - írja a Nexta.

Ő volt a 43. önálló tengeri támadó repülőezred parancsnokhelyettese.

19:24
január 14, 2024
Vágólapra másolva!

Tizenöt harckocsi megsemmisítéséről tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Tizenöt ukrán harckocsit semmisített meg az elmúlt nap folyamán az orosz hadsereg, köztük kilencet a Donyeck körzetében vívott harcokban - közölte vasárnapi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az orosz haderő három frontszakaszon nyolc rohamot vert vissza, az ukrán fél vesztesége az érintkezési vonal mentén nyolcszáz katona volt, akik közül a legtöbben, több mint háromszázan Donyeck körzetében estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok között és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett harcirepülő-lőszerraktárt Dnyipróban, egy másik hadianyagraktárt, egy Sztrela 10-es légvédelmi rakétarendszert, nyolc páncélozott harcjárművet, négy gyalogsági harcjárművet - köztük egy Bradleyt -, egy lengyel Krab, egy cseh Dana, egy szlovák Zuzana-2-es, egy brit AS-90-es és egy német Panzerhaubitze 2000-es önjáró löveget, hét amerikai M777-es és egy M119-es, valamint egy brit FH-70-es vontatott tarackot, továbbá 17 HIMARS- és Uragan-rakétát és 23 drónt.

Az orosz statisztika szerint az ukrán hadsereg által a háború eleje óta elveszített légvédelmi rakétarendszerek száma elérte a 450-et.

20:11
január 14, 2024
Vágólapra másolva!

Kijev más országokkal is törekszik biztonsági megállapodást kötni

Nagy-Britannia az első állam, amellyel Ukrajna kétoldalú biztonsági együttműködési megállapodást írt alá, és Kijev törekszik hasonló egyezményt más országokkal is megkötni - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap a Facebookon.

Az ukrán-brit megállapodást pénteken írták alá Rishi Sunak brit miniszterelnök kijevi látogatásakor.

Zelenszkij pénteken példátlannak nevezte a dokumentumot, valamint országa számára további partneri megállapodások kiindulópontjának, amely szavai szerint Ukrajna reménybeli NATO-csatlakozásáig marad érvényben.

"Az Egyesült Királysággal kötött biztonsági megállapodás az, ami most önbizalmat ad, miközben védjük magunkat az orosz agresszióval szemben, és erős biztonsági pozíciót nyújt nekünk Ukrajna NATO-csatlakozásáig. Az Egyesült Királyság az első ország, amellyel ilyen kétoldalú megállapodást kötöttünk. Továbbra is együttműködünk más nemzetközi partnerekkel, hogy biztosítsuk növekedésünket a biztonsági szektorban. Lépésről lépésre tesszük erősebbé Ukrajnát" - jelentette ki vasárnap a Facebookon.

21:03
január 14, 2024
Vágólapra másolva!

Svájci külügyminiszter: Kínát be kell vonni a háború befejezésére tett erőfeszítésekbe

Kínát be kell vonni az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború befejezésére irányuló erőfeszítésekbe - vélekedett Ignazio Cassis svájci külügyminiszter vasárnap Davosban, a Kijev által előterjesztett béketervvel foglalkozó nemzetbiztonsági tanácsadók negyedik találkozóján.

"Kína jelentős szerepet játszik. Meg kell találnunk a módját, hogy bevonjuk ebbe a munkába" - jelentette ki Cassis a tanácskozást követő sajtótájékoztatón. Kína ugyanakkor nem képviseltette magát a megbeszélésen.

"Az ukrán népnek sürgősen szüksége van a békére. Mindent meg kell tennünk, hogy véget vessünk ennek a háborúnak" - hangoztatta Cassis, hozzátéve: Oroszország és Ukrajna egyelőre nem hajlandó engedményeket tenni egymásnak. Kiemelte, hogy több ország is, amely párbeszédet folytat Oroszországgal, mint például Brazília, India és Dél-Afrika részt vett a davosi találkozón, így fontos szerepet játszhatnak majd a rendezésben.

21:22
január 14, 2024
Vágólapra másolva!

Rakétatámadást hárított el az ukrán légvédelem

Az ukrán légvédelem lelőtt egy rakétát a dnyipropetrovszki régióban található Krivij Rih város felett - Közölte Szerhij Liszak kormányzó január 14-én.

21:42
január 14, 2024
Vágólapra másolva!

Párizs és Berlin addig támogatja Ukrajnát, amíg szükséges

Az új francia külügyminiszter és német kollégája vasárnap megerősítette, hogy országuk addig kívánja támogatni Ukrajnát, amíg csak szükséges az Oroszország offenzívájával szemben.

Teljes egyetértésben mondhatjuk, hogy "addig kell az ukránokat támogatni, amíg szükséges" - szögezte le Stéphane Séjourné francia külügyminiszter első berlini látogatásán tartott sajtótájékoztatóján.

Ez azt jelenti, hogy európai szinten kell megszervezni az értékeink és az érdekeink alapján egyeztetett kezdeményezéseket - tette hozzá a miniszter, aki előző nap Kijevben járt, de további részleteket nem közölt.

Annalena Baerbock német külügyminiszter hasonlóan foglalt állást, mondván, hogy addig kell Ukrajna oldalán állni, ameddig csak szükséges, ameddig Oroszország ki nem vonul "az ukrán területről".

05:29
január 15, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről