Elfogyott az ivóvíz Gázában, egyre többen sürgetik a háború befejezését

Események

Izrael, Palesztina, háború, izraeli háború, konfliktus, palesztin, izraeli-palesztin konfliktus, 2023.12.21., találat, rakéta, tüzérség
Smoke billows after an Israeli strike over Rafah in the southern Gaza Strip on December 20, 2023, amid ongoing battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by SAID KHATIB / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 80. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül33 bejegyzés
07:11
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

07:13
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Légicsapás ért egy menekülttábort, rengeteg a halott

Legkevesebb hetven palesztin halt meg a Gázai övezet középső részén fekvő Magáziban lévő menekülttábort ért izraeli légicsapásban vasárnap - közölte Asraf al-Kudra, az övezet egészségügy-minisztériumának szóvivője.

Hozzátette: az áldozatok száma még nőhet. "Ami a Magáziban lévő táborban történt, az zsúfolt lakott terület ellen elkövetett mészárlás" - tette hozzá a szóvivő. A szóvivő szerint a támadás következtében a menekülttáborban három ház összeomlott. Az izraeli hadsereg közölte: ellenőrzi az információt. (MTI)

07:18
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Túszok holttestét találták meg a Hamász-alagutakban

Újabb túszok holttestét találta meg az izraeli hadsereg a Hamász alagútrendszerében, ezúttal öt fogoly holtteste került elő a Gázai övezet északi részén. (al Jazeera)

08:15
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Hónapokig tarthat a csata a gázai városért

Az izraeli hadsereg szerint hónapokig is eltarthat, amíg átveszi az ellenőrzést a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Younis város felett - írta az al Jazeera.

A Wall Street Journal egy magas rangú izraeli katonatisztet idézett, aki szerint hónapokig is eltarthat, amíg az izraeli erők ugyanúgy átveszik az ellenőrzést, mint ahogyan azt a Gázai övezet északi részén tették, mivel a Hamász gerillataktikát alkalmaz, hogy egyre több izraeli áldozatot szedjen.

09:14
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Elfogy az ivóvíz Gázában

Az ENSZ szerint Gázában közel kétmillió embernek súlyos élelmiszer- és vízhiánnyal kell szembenéznie.

Becslések szerint a rendelkezésre álló vízkészlet 96 százaléka emberi fogyasztásra alkalmatlan. Az izraeli erők kutakat és sótalanító üzemeket bombáztak Gáza északi részén. (al Jazeera)

10:41
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

A latin pátriárka a háború befejezését sürgette az éjféli misén Betlehemben

A latin pátriárka a háború befejezését, a palesztinok és Izrael közötti rendezést sürgette hétfőn Betlehemben, az éjféli misén elmondott beszédében, amelyet a jeruzsálemi Keresztény Média Központ közvetített az interneten.

Homíliájában Pierbattista Pizzaballa érsek, latin pátriárka az éjféli misén arra kérte az embereket, hogy a gyűlölet, a harag és a bosszú szelleme helyett az igenlést, az elfogadást és a megbékélést válasszák.

- mondta a latin pátriárka.

- hangoztatta Pierbattista Pizzaballa érsek. "A palesztinok évtizedek óta várják, hogy a nemzetközi közösség megoldást találjon a megszállás lezárására. Itt az ideje véget vetni a megszállásnak és minden következményének" - hangsúlyozta a karácsonyi éjféli misén az olasz származású pátriárka.

- emelte ki.

Pierbattista Pizzaballa olasz érsek, Jeruzsálem latin pátriárkája (k) a betlehemi Születés templomához érkezik 2023. december 24-én. A templom azon a helyen, abban a barlangban épült, ahol a keresztények hite szerint Jézus megszületett. Betlehem egyházi vezetői bejelentették, hogy idén lemondják a nyilvános karácsonyi ünnepségeket a gázai lakossággal való szolidaritás jegyében. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben. Forrás: MTI/AP/Leo Correa
11:08
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Sok ember a romok alatt a Gázai övezet központjában elkövetett támadások után

Khalil al-Degran, az al-Aksza Mártírok Kórházának szóvivője beszélt az Al-Dzsazírának a kórházban kialakult helyzetről a Gáza központi részét az éjszaka folyamán ért izraeli légitámadások után, amelyek az al-Maghazi és al-Bureij menekülttáborokat is célba vették.

11:21
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Egyiptom a jelentések szerint javaslatot tett a fegyverszünetre

Hét-tíz napot javasolnak, ahol minden civilt szabadon engednének a palesztin foglyokért cserébe - írja az AlJazeera.

11:49
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Irán cáfolja az USA állítását, miszerint India közelében célba vett egy tankert

Irán visszautasította azt az amerikai állítást, miszerint ő állt egy India közelében lévő vegyianyag-szállító hajó elleni támadás mögött, és "alaptalannak" nevezte a vádat - írja az AlJazeera.

Szombaton a Pentagon azt állította, hogy egy Iránból indított drón csapást mért egy vegyianyag-szállító tartályhajóra az Indiai-óceánon.

12:14
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

A Gázai övezet északi és déli részén harcol az izraeli hadsereg

A Gázai övezet északi és déli részén, valamint az északi határnál Libanonban harcol az izraeli hadsereg (IDF) az iszlamista Hamász terrorszervezet elleni háború nyolcvanadik napján.

IDF szóvivője elmondta, hogy az elmúlt napon a légierő vadászrepülőgépe megölt egy Hamász parancsnokot, majd több terroristát Hán-Junisz körzetében, akiket a terepen lévő szárazföldi erők azonosítottak.

Egy másik izraeli egység megsemmisített több iszlamista fegyverest egy építményben. A Gázai övezet északi részén fekvő Beit Lahiában megtalálták a Hamász számos fegyverét, köztük Kalasnyikov puskákat, bevetésre kész robbanóanyagokat és töltényeket. Az IDF bejelentette, hogy megvizsgálja a Gázai övezet közepén található al-Maghazi menekülttábor elleni támadást, ahol a Hamász felügyelte palesztin egészségügyi minisztérium legkevesebb hetven ember haláláról számolt be.

12:41
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Fokozódik az éhínség Gázában

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) elnöke, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a gázai lakosság szenvedéseiről beszélt. X fiókjában közzé tette, hogy fokozódik az állandó éhínség miatti kétségbeesés, és azonnali élelmiszer- és vízellátást követelt a lakosság egészségének és stabilitásának biztosítása érdekében.

12:49
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Folytatódik a harc Izrael libanoni határánál

Egy vadászgép megtámadta a síita Hezbollah milícia célpontját a libanoni határon fekvő Markaba faluban. A felsőoktatási intézményeket vezető tanács úgy döntött, hogy december 31-én a nem harcoló diákok és tanárok részvételével megkezdik a háború miatt elhalasztott tanévet, és pár hét múlva biztosítják a tartalékos katonák felzárkózását egy egyhetes képzésen.
Az izraeli hadsereg nem tudta megadni a tartalékosok tömeges leszerelésének időpontját, és ezért döntöttek a későbbi, egyelőre nem meghatározott időpontban történő felzárkóztatásuk, és a tanév megindítása mellett.

13:14
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg több tucat palesztint vett őrizetbe a megszállt Ciszjordániában

Legalább 35 embert vettek őrizetbe az izraeli erők a megszállt Ciszjordániában éjszakai razziák során - közölte a fogvatartottak és volt fogvatartottak ügyeivel foglalkozó bizottság és a Palesztin Foglyok Társasága egy közleményben. A razziákra a megszállt Ciszjordánia különböző részein került sor, többek között Hebronban, Betlehemben, Rámalláhban és Jerikóban - közölték a fogolyjogi csoportok.

13:44
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Meg lehetett volna akadályozni a Supernova zenei fesztivál Hamász általi megtámadását

Az izraeli hadsereg annak ellenére hagyta jóvá a Supernova zenei fesztivál engedélyét, hogy egy magas rangú tiszt véleménye szerint a fesztivál biztonsági kockázatot jelent - írja a Haaretz című izraeli lap. A fesztivált, amelyet a gázai kerítés közelében rendeztek, október 7-én a Hamász támadta meg.

Sahar Fogel alezredes és más, a gázai hadosztályt irányító magas rangú tisztek ellenezték az engedély kiadását, mivel a térségben rakéta- és aknatűz kockázata állt fenn. Fogel arra is figyelmeztetett, hogy a hadseregnek nem lesz kapacitása a rendezvény biztosítására, mivel vallási ünnepről van szó - tette hozzá a jelentés.

Fogel állítólag felvetette aggályait az izraeli hadsereg műveleti részlegének. Az engedélyt azért hagyták jóvá, mert a fesztivál producereinek kérésének elutasítása jogi nehézségeket okozhatott volna.

14:01
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg azt állítja, célba vették a Hamász állásait és parancsnokát Gázában

Az izraeli hadsereg szerint egy harci repülőgép részt vett egy Hamász-parancsnok megölésében Khan Júniszban. Arról nem adtak tájékoztatást, hogy a küldetés sikeres volt-e. Az izraeli haditengerészeti erők több Hamász-állásra is csapást mértek, ahol a harcosok tüzet nyitottak az izraeli szárazföldi erőkre. A hadsereg azt is állította, hogy a Gázai övezet északi részén, Beit Lahiában a Hamász fegyverraktárát is megtalálta.

Izraeli katonák a Gázai övezet megsemmisült házainak romjai közelében Dél-Izraelben 2023. december 24-én. Forrás: MTI/AP/Ariel Schalit
14:41
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa a gázai civilek mészárlásának befejezésére szólít fel

Ferenc pápa karácsonyi beszédében kijelentette, hogy a háborúkban - köztük a Gázai övezetben - meghaló gyermekek a "mai kis jezsuiták". A vatikáni Szent Péter-bazilika központi erkélyéről több ezer emberhez szólt, és az ártatlan civil áldozatok "megdöbbentő mészárlásának" befejezéséért könyörgött Izrael részéről Gázában, miközben megoldást sürgetett "a kétségbeejtő humanitárius helyzetre" az ostromlott enklávéban.

Bírálta a fegyverkezési ipart is, amelyet szerinte a profit motivál, és amely végső soron a "háború bábjainak húrjait" irányítja.

15:02
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Emberek puszta kézzel kutatnak a romok között a légitámadás túlélői után

Az emberek kétségbeesetten keresik a túlélőket az izraeli erők éjszakai támadása után - írja az AlJazeera. Egy férfi elmondta, hogy öt családtagja rekedt a romok alatt, köztük a két hónapos gyermeke. Elmondta, hogy vasárnap óta nem voltak jelen mentőautók vagy a polgári védelem tagjai, ezért kénytelen volt saját kezével ásni.

Izraeli katonák a határon átlépve a gázai Sudzsajja negyed felé tartanak Dél-Izraelből 2023. december 21-én. Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan

Vérszag van, összetört testeket látunk, és most láttuk, hogy egy kisbabát emeltek ki a romok alól. Most emberek próbálják kihúzni egy olyan ember testének egy részét, aki a betonlapok közé szorult - írják.

15:44
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Békeszerető lányára emlékezik az izraeli édesanya

Huszonhárom éves volt, békeszerető, és imádott utazni – így emlékezik lányára a Supernova zenei fesztiválon meggyilkolt német–izraeli lány édesanyja. A Magyar Nemzet összefoglalója szerint Ricarda Louk minden karácsonykor a lányával együtt látogatta meg szüleit a németországi Ravensburgban. Idén azonban egyedül érkezett: októberben az egész világot bejárták azok a képsorok, amelyen a Supernova zenei fesztiválról elrabolt lányának félmeztelen testével parádéztak a Hamász palesztin terrorszervezet harcosai.

- fedte fel érzéseit az édesanya a The Telegraph brit napilapnak adott interjúban. Elmesélte, hogy a támadást megelőző estére meghívta magukhoz Shanit és barátját, Orion Hernandez Radoux-t, akivel a lány családja akkor találkozott volna először, a pár azonban lemondta a meghívást, mert inkább a Supernova zenei fesztiválra akartak menni. Megígérték, hogy a következő héten mindenképpen meglátogatják Shani szüleit, erre azonban már nem került sor.

Amikor október 7-én hajnalban megszólaltak a szirénák Izrael déli részén, Ricarda még nem gondolta, hogy utoljára beszél a lányával.

- magyarázta a németországi születésű izraeli nő.

Ez a szombat reggel azonban teljesen más volt. Amikor a Hamász fegyveresei rárontottak a fesztiválozókra, Shani, Orion és egy barátjuk autóval próbált menekülni, de nem jártak sikerrel. Orion azóta is a palesztinok fogságában van, Shaniról pedig hamarosan sokkoló felvételek láttak napvilágot. Ekkor azonban még volt remény, hogy ha sérült és fogoly is, de legalább életben van. Egy baráttól úgy tudta a család, hogy Shanit életben látták egy gázai kórházban. Néhány nappal később azonban az izraeli fegyveres erők képviselői kopogtattak a család ajtaján, akik rögtön tudták, hogy csak Shaniról lehet szó. A katonák elmondták, hogy megtalálták a lány koponyájának egy darabját a fesztivál helyszínének közelében az út mellett, és feltételezik, hogy Shanit még ott megölték.

16:19
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Meg akarták zavarni a palesztinpárti tüntetők a karácsonyi összejövetelt

Karácsonykor sem csitultak az indulatok a tengerentúlon: a palesztinbarát tüntetők ezúttal a New York-i Washington Square Parkban zavartak meg egy ünnepi összejövetelt. A New York Post úgy fogalmazott: a tüntetők ezúttal „a Grincs szerepét öltötték magukra", és megpróbálták megzavarni a Washington Square Parkban összegyűlt énekeseket.

De az ünneplők sem hagyták magukat: még hangosabban énekeltek.

A lap beszámolója szerint egyes tüntetők autóikkal köröztek az ikonikus park körül, zenét bömböltetve és dudálva, míg mások bekiabálásokkal akarták meghiúsítani a karácsonyi rendezvényt. Az egyik tüntető még egy terepjáró tetejére is felpattant, azon állva lengette a palesztin zászlót. Az autó oldalán pedig a következő felirat virított: „Free Palestine!", azaz „Szabad Palesztinát!" Az NYP hozzátette, hogy a rendbontás annak az egész napos demonstrációnak volt a része, amelyben három állam területén is autókaravánok zavarták meg a karácsonyt ünneplő tömegeket.

16:32
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Sok ember a romok alatt a Gázai övezet központjában elkövetett támadások után

Khalil al-Degran, az al-Aksza Mártírok Kórházának szóvivője beszélt az Al-Dzsazírának a kórházban kialakult helyzetről a Gáza központi részét az éjszaka folyamán ért izraeli légitámadások után, amelyek az al-Maghazi és al-Bureij menekülttáborokat is célba vették.

Egyiptom a jelentések szerint javaslatot tett a fegyverszünetre

Hét-tíz napot javasolnak, ahol minden civilt szabadon engednének a palesztin foglyokért cserébe - írja az AlJazeera.

16:44
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

23 kórház nem működik - az egészségügyi rendszer hamarosan összeomlik

A gázai Kormányzati Médiahivatal főigazgatója szerint 23 kórház nem működik az izraeli bombázások miatt. Ismail al-Thawabta azt is hangsúlyozta, hogy az egészségügyi ágazat a tényleges összeomlás végső stádiumába ért. Al-Thawabta az Al Jazeerának elmondta, hogy eddig több mint 9000 ember halt meg azért, mert nem tudták őket ellátni, és ez a szám valószínűleg növekedni fog, ahogy az egészségügyi létesítmények kiesnek a forgalomból.

Forrás: Origo
17:09
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

A Hezbollah állítása szerint támadás érte az izraeli Beit Hillel katonai bázist

A Hezbollah libanoni fegyveres csoport azt állítja, hogy célba vette a libanoni határhoz közeli Kirjat Smona várostól keletre fekvő Beit Hillel izraeli katonai támaszpontot, "megerősített áldozatokról" beszélve. A csoport által kiadott közlemény szerint a Bikrat Risha település közelében lévő izraeli katonákat is támadás érte.

17:28
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Hamász-vezető: súlyos veszteségeket okoztak Izraelnek a palesztin harcosok

A Hamász iszlamista palesztin szervezet Gázai övezeti vezetője közölte vasárnap, hogy fegyvereseik súlyos veszteségeket okoztak az izraeli hadseregnek mind emberéletben, mind felszerelésben.

Jahja Szinvár, a Hamász politikai bizottsága elnökének, Iszmail Hanijének és a testület más tagjainak írt levelében arról számolt be, hogy a szervezet fegyveres szárnya, az el-Kasszám Brigádok elkeseredett, kegyetlen és példa nélkül álló harcot vív az izraeli hadsereg ellen a Gázai övezeti háborúban. Szinvár szerint az el-Kasszám Brigádok tagjai legkevesebb ötezer izraeli katonát támadtak meg, egyharmadukat megölték, másik harmadukat súlyosan megsebesítették, harmadik harmadukat pedig tartósan harcképtelenné tették.

Ezek a számok ellentmondanak az Izrael által közölt adatoknak, mert azok szerint százötvenhat izraeli katona halt meg harcban a Hamász elleni szárazföldi offenzívában - emlékeztettek a hírügynökségek.
Szinvár hétszázötven részben vagy teljesen megsemmisített izraeli harcjárműről is írt. Az izraeli hadsereg nem tett közzé ilyen jellegű adatot szintén hírügynökségek szerint.

18:09
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli ellenzéki vezető: A túszok visszaadása fontosabb, mint a győzelem

Jair Lapid szerint a gázai háború két fő célja, a katonai győzelem és a túszok visszatérése ugyan egyformán fontos, de nem egyformán sürgős.

"Mindent meg kell tennünk, és mindent meg is fogunk tenni, hogy visszahozzuk őket, mindannyiukat" - mondta Lapid a Knesszet egyik ülésén, ahol a túszok visszahozatalát követelte.

18:42
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli légicsapás végzett egy magas rangú iráni tisztségviselővel Szíriában

Szajjed Razi Muszavi, az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) egyik vezető tanácsadója a szíriai Damaszkusz külvárosában halt meg egy izraeli légicsapás következtében - jelentette a Tasnim hírügynökség.

A Reuters hírügynökség három biztonsági forrásra hivatkozva szintén megerősítette halálát, hozzátéve, hogy a tanácsadó a Szíria és Irán közötti katonai szövetség koordinálásáért volt felelős.

Muszavi szoros kapcsolatban állt a Forradalmi Gárda egykori legfelsőbb vezető tábornokával, Kaszem Szoleimánival, akit 2020-ban egy amerikai dróncsapás során meggyilkoltak az iraki Bagdadban.

19:26
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Benjámin Netanjahu: Izrael még nagyobb intenzitással folytatja a háborút

Izrael nem állítja le, hanem még nagyobb intenzitással folytatja a háborút a Hamász palesztin iszlamista szervezet ellen a Gázai övezetben - jelentette ki vasárnap Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök pártja, a Likud frakcióülésén.

Beszámolt arról, hogy éppen a tanácskozás előtt tért vissza a Gázai övezetből, ahol harcoló tartalékos katonákkal találkozott. "Mindenki azt kérte tőlem, hogy ne álljunk meg, csináljuk végig!" - mondta. "Hosszú küzdelem lesz, amelyhez türelemre, összetartásra és szilárd küldetéstudatra van szükségünk" - tette hozzá a kormányfő.

Az izraeli pénzügyminisztérium szakemberei szerint a Hamász elleni háború legalább jövő februárig fog tartani, és költsége jelentősen növelni fogja az államháztartás hiányát. A háború költsége 2024-ben legalább 50 milliárd sékellel (4250 milliárd forint) több lesz a korábban előre látottnál, és a költségvetési hiány várhatóan az eredetileg tervezett 2,25 százalékosról 5,9 százalékosra fog nőni.

Ezekről az adatokról parlamenti tájékoztatóján Itaj Temkin, a pénzügyminisztérium költségvetési biztosának helyettese számolt be.

20:14
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

A Hezbollah rakétákat lőtt ki Izraelre

A mai nap folyamán a libanoni Hezbollah terrorcsoport rakétákat lőtt ki Észak-Izraelre.

A libanoni határ mentén több izraeli állást, valamint Misgav Am településen polgári otthonokat vettek célba.

A támadásokban sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés.

Az IDF közölte, hogy a támadásokra válaszul harckocsikkal több Hezbollah célpontot is lőttek - írja a The Times of Izrael.

20:53
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Irán válaszlépésekkel fenyegetőzik

Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda válaszlépésekkel fenyegetőzik egy magas rangú iráni tiszt szíriai meggyilkolása miatt.

Az IRGC az iráni média által közölt nyilatkozatában megerősíti, hogy Razi Mousavi dandártábornok, Szíriában szolgáló magas rangú katonai tanácsadó meghalt egy Damaszkusz melletti izraeli légicsapásban.

Mousavi volt a felelős az Irán és Szíria közötti katonai szövetség koordinálásáért, és feltételezhetően nagyban részt vett Teherán azon erőfeszítéseiben, hogy fegyvereket szállítson a térségben működő szövetségeseinek, köztük a libanoni Hezbollahnak.

Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda szerint "a bitorló és barbár cionista rezsim meg fog fizetni ezért a bűncselekményért" - írja a The Times of Izrael.

21:28
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli katonákkal való összecsapásokról számolt be a Hamász

A Hamász fegyveres szárnya a Telegramon közzétett közleményében azt állítja, hogy egy Yasin-105-ös rakétával célba vették egy a Khan Younis városában egy házban állomásozó izraeli katonák egy csoportját, akik közül egy meghalt, egy másik pedig megsebesült.

Korábban a Hamász közölte, hogy egy izraeli D-9-es buldózert vették célba egy páncéltörő rakétával a várostól északra - írja az Aljazeera.

22:34
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

A túszok családjai megzavarták Netanjahut a parlamentben

Túszok családtagjai zavarták meg Benjamin Netanjahut a parlament mai rendkívüli ülésén - írta a CNN. Azt kiabálták, hogy "nincs idő" és "most, most, most", miközben plakátokat és táblákat tartottak a kezükben rokonaik nevével és fényképével. A miniszterelnök a történtekre reagálva azt mondta, hogy minden követ megmozgat, hogy az összes elraboltat visszahozza.

23:14
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ünneplés helyett a békéért imádkoznak

Jeruzsálemben az óvárosban komor és csendes volt a hangulat - tudósított a SkyNews. A megszállt palesztin területeken a keresztény közösségekben idén nem tartanak karácsonyi ünnepséget. A háború végéért imádkoznak. Sok üzlet bezárt, és az utcákon nincsenek feldíszített karácsonyfák és fények. Most először - a gázai háború miatt - nem ünnepelnek Jeruzsálemben .

00:32
december 25, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász cáfolja az egyiptomi békeajánlat elutasításáról szóló híreket

Korábban a Reuters egyiptomi biztonsági forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Hamász elutasította az egyiptomi békeajánlatot.

Egyiptom azt javasolta, hogy a Hamász mondjon le a hatalomról és engedje el a túszokat a tartós tűzszünetért, majd a gázai vezetés átalakításáért, beleértve a választásokat is. Az ajánlat része volt, hogy a Hamász-tagok ellen nem indítanak büntetőeljárást -  írta a Sky News. Most a Hamász azt közölte, hogy "nincs tudomása" a Reuters által közölt információkról, hangsúlyozva:

Megismételjük, hogy az agresszió átfogó beszüntetése nélkül nem lehet tárgyalni. A Hamász vezetése a népünk elleni agresszió és mészárlás végleges beszüntetésére törekszik. Népünk azt akarja, hogy ez az agresszió teljesen leálljon, és nem akar egy rövid ideig tartó ideiglenes vagy részleges tűzszünetre várni, amely után az agresszió és a terrorizmus folytatódhat.

08:35
december 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.