Még hónapokig tarthat a háború, növekszik a feszültség Ciszjordániában

Események

Izrael, Palesztina, háború, izraeli háború, konfliktus, palesztin, izraeli-palesztin konfliktus, 2023.12.15.,
An Israeli army tank shells the Gaza Strip from the border area in southern Israel on December 14, 2023 amid ongoing battles with the Palestinian Hamas movement. Israel continued bombing Gaza on December 14 as a top White House adviser travelled to Jerusalem with a rift growing over civilian casualties. (Photo by JACK GUEZ / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 73. napjáról
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés
05:26
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:28
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Menekülttábort ért izraeli csapás

Izrael csapást mért vasárnap a Gázai övezet északi részén található Dzsabalia menekülttáborra, aminek következtében kilencvenen meghaltak - közölte a gázai egészségügyi minisztérium szóvivője.

Korábban olyan információk láttak napvilágot, amelyek szerint legalább harminc halálos áldozata lett a támadásnak és több tucat embert nyilvánítottak eltűntnek.

A szíriai hadsereg közben azt közölte, hogy Izrael rakétákat indított a Golán-fennsíkról Damaszkusz környékére, a támadás következtében két szíriai katona megsebesült. A szíriai légvédelem több izraeli rakétát megsemmisített a levegőben. (MTI)

05:35
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai-török egyeztetés a gázai segélyekről

A gázai humanitárius segítségnyújtás felgyorsításáról és a svéd NATO-tagságról egyeztetett telefonon az amerikai és a török külügyminiszter - derül ki az amerikai külügyminisztérium közleményéből.

A külügyi szóvivő közlése szerint Antony Blinken és török kollégája, Hakan Fidan telefonon egyeztetett, amelynek során az Izrael és a Hamász közötti konfliktust illetően hangsúlyozták a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segítségnyújtás kiszélesítésének és felgyorsításának fontosságát. (MTI)

06:24
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Megtalálták a Hamász eddigi legnagyobb alagútját - fotó, videó

Az izraeli hadsereg bejelentése szerint megtalálták az eddigi legnagyobb Hamász-alagutat Gázában. "Ez a legnagyobb alagút, amelyet Gázában találtunk, több millió dollárt fektettek be. A négy kilométer hosszú alagutat évek alatt hozták létre, és arra is alkalmas volt, hogy teherautók is átjussanak rajta az izraeli határra. (Sky News)

07:52
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

90 halott a menekülttábort ért csapásban

A Dzsabalia menekülttábort ért izraeli csapásokban 90 ember halt meg - írta az Al Jazeera. A WHO az al-Shifa kórházban kialakult helyzetet "teljes horrorisztikus jelenetnek" nevezte, a Kamal Adwan kórház lerombolását pedig "megdöbbentőnek".

08:56
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

100 fölé emelkedett az elesett katonák száma

Az IDF szerint már 126-ra emelkedett az izraeli katonák halálos áldozatainak száma Gázában – írja a Times of Israel.

A lap szerint további négy katona halt meg a Gázai övezetben vívott harcokban. „ Így a Hamász elleni szárazföldi offenzíva során elesett katonák száma elérte a 126-ot."

December 17-én Izrael és a Hamász palesztin mozgalom azt nyilatkozta, készen állnak a fegyverszünet folytatására a Gázai övezetben. Jelenleg nézeteltérések vannak a két fél között az új megállapodás részleteit illetően.

09:48
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Kreatív javaslat

Az izraeli hatóságok jóváhagyták a Moszad hírszerző szolgálat vezetőjének, David Barnea tárgyalási javaslatait a további túszok szabadon bocsátásáról – számolt be az izraeli televízió 12-es csatornája.

A tévécsatorna értesülései szerint Barnea javaslatokat terjesztett az ország politikai vezetése elé egy esetleges alkura, amit Katar és Egyiptom által képviselt közvetítőkkel dolgoznak ki.

„Izrael „nagyon kreatív javaslatot" fog tenni a palesztin mozgalomnak, amely meglepheti vezetőit – számolt be a csatorna.

Korábban ismertté vált Izrael és a Hamász készültsége a fegyverszünet újraindítására a Gázai övezetben. Azt is tisztázták, hogy az új megállapodás részleteit illetően továbbra is nézeteltérések vannak a két fél között.

10:31
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Heves harcok a Gázai övezet egyik fő útvonalán

Avichay Adraee, az IDF arab szóvivője azt mondta, hogy a Khan Júnisz közelében előrenyomuló csapatok miatt a hatalmas Szalah al-Dín út ma megközelíthetetlen lesz.

Az út az enklávé déli részétől egészen északra vezet, amelyen több százezer kitelepített gázai civil mozog.

Az IDF azt mondta, hogy lehetővé teszi "a civilek humanitárius mozgását a Khan Júnisztól nyugatra lévő elkerülő útvonalon keresztül".

11:21
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanás Jemennél

Az Egyesült Királyság tengeri kereskedelmi műveletei (UKMTO) közleményt adott ki, amely szerint "lehetséges robbanást" észleltek a Jemen melletti vizeken.

Az ország ad otthont annak a húti-csoportnak, amely az elmúlt hetekben kereskedelmi hajókat vett célba a Vörös-tengeren.

11:58
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli katonák megszegték a tűzszüneti parancsot

Az IDF katonái véletlenül lelőttek három túszt, akiket a Hamász tartott fogva Gázában, annak ellenére, hogy tűzszüneti parancsot adtak ki - derült ki az IDF nemrégiben lefolytatott vizsgálatából.

Yaakov Amidror vezérőrnagy, a miniszterelnök volt nemzetbiztonsági tanácsadója a 103FM-nek nyilatkozva azt mondta, hogy ez azt tükrözi, hogy szigorításokra van szükség.

12:33
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Az amerikai védelmi miniszter Izraelbe utazik

Lloyd Austin várhatóan ma érkezik Izraelbe, hogy találkozzon az ország vezetésével.

Austin várhatóan Katarba és Bahreinbe utazik tovább, hogy megbeszéléseket folytasson a Vörös-tengeren a kereskedelmi hajózás biztonságának javításáról.

Vasárnap Kuvaitban járt, hogy részvétet nyilvánítson az ország emírjének, Nawaf al-Ahmad al-Sabah sejknek előző nap bekövetkezett halála miatt.

13:50
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael csapást mért a Hezbollahra Libanonban

Az IDF egy sugárhajtású repülőgépe csapást mért a Hezbollah terrorsejtjére Libanon területén – közölte vasárnap az IDF.

14:31
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadó Izrael északi részén

Megszólaltak a szirénák Izrael északi részén – számolt be a hadsereg sajtószolgálata.

"Szirénák szólaltak meg az észak-izraeli Ya'arban" - áll a közleményben.

A nap eleje óta ez az első légiriadóról szóló katonai bejelentés Izrael területén.

15:10
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Titkos találkozó Törökországban

A radikális palesztin Hamász mozgalom vezetői egy titkos találkozón Törökországban megvitatták a konfliktus folytatását Izraellel – számolt be az izraeli tévécsatorna forrásokra hivatkozva.

Megjegyzendő, hogy a találkozó célja az volt, hogy megállapodjanak a Gázai övezetben és Libanonban zajló konfliktus alakulásával kapcsolatos álláspontról, valamint a következő fogoly cseréről.

A tárgyalásokon részt vett a Hamász Politikai Hivatal helyettes vezetője, Saleh al-Arouri és a Khaled Meshal korábbi vezetője és a mozgalom több más magas rangú tagja is.

15:55
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétatámadás Dzsabáliában

Szemtanúk és néhány helyi újságíró szerint legalább négy izraeli rakéta csapódott be három épületbe a dzsabaliai menekülttáborban tegnap este.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint 110 ember halt meg, és körülbelül 20-30 ember rekedt a három épület maradványai alatt.

Dzsabalia a legnagyobb tábor Gáza északi részén, és az izraeli hadsereg az elmúlt két hétben a táborban és annak környékén tevékenykedett.

Néhány tank mostanra kivonult a táborból, de a légicsapások az éjszaka folyamán fokozódtak.

16:32
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Irán és a Hezbollah kibertámadást hajtott végre egy izraeli kórház ellen

Irán és a libanoni síita Hezbollah szervezet kibertámadást hajtott végre egy izraeli kórház ellen novemberben - jelentette be Izrael Nemzeti Kiberigazgatósága hétfőn.

Az izraeli védelmi szervek közös nyomozással kiderítették, hogy az iráni hírszerzési minisztériummal kapcsolatban álló Agrius kibercsoport a Hezbollah kiberegységének (Libanoni cédrus) bevonásával indított támadást az ország északi részén, Cfaton működő Ziv Kórház ellen mintegy három héttel ezelőtt.

A támadás célja a kórház működésének megzavarása volt. Ezt a célt nem érték el, a támadás nem volt hatással az egészségügyi ellátásra, azonban adatokat tudtak lopni a kórházból - derül ki a beszámolóból.

17:13
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Palesztinok haltak meg Ciszjordániában

Négy palesztin meghalt hétfőn a ciszjordániai Tubasz várostól délre fekvő Faraa menekülttáborban egy folyamatban lévő izraeli katonai rajtaütés során - közölte közleményében a palesztin egészségügyi minisztérium.

17:59
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Hága küldhet F-35-ös repülőgép-alkatrészeket Izraelnek

A holland kormánynak nem kell leállítania az F-35-ös amerikai vadászgépek alkatrészeinek szállítását Izraelbe - közölte ítéletében a hágai kerületi bíróság, amelyet a Dutch News című angol nyelvű holland napilap szemlézett hétfőn.

Hollandiában nemzetközi civil szervezetek december 5-én indítottak pert a kormánnyal szemeben annak érdekében, hogy leállítsák az F-35-ös vadászrepülőgépek alkatrészeinek szállítását Izraelbe.

Azzal érveltek, hogy a lépés sérti a nemzetközi jogot.

18:40
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael tervet dolgozott ki Dél-Libanon megszállására

Az izraeli hadsereg terveket dolgozott ki Dél-Libanon lerohanására, ami a közel-keleti konfliktus további eszkalálásával fenyeget – közölte a The Times.

A kiadvány szerint az Izraeli Védelmi Erők (IDF) „vissza akarják szorítani a Hezbollah síita szervezet fegyveres alakulatait" a Litani folyó szakaszához.

19:22
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb kereskedelmi hajókat ért támadás a Vörös-tengeren

Két kereskedelmi hajót ért támadás hétfőn a Vörös-tengeren, a jemeni húszi lázadók szóvivője szerint a Swan Atlantic tankert és a Clara nevű konténerszállítót vették célba.

Jahja Szarí a felkelők ellenőrizte al-Maszíra televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy "katonai műveletet" hajtottak végre, miután a hajók nem reagáltak figyelmeztetéseikre. Hozzátette, hogy a felkelők folytatni fogják az Izrael felé tartó hajók elleni támadásokat.

A Swan Atlantic norvég tulajdonosa, az Inventor Chemical Tankers társaság közlése szerint a tankert "egy azonosítatlan objektum" találta el, de a legénység tagjai közül senki sem sérült meg és a hajó is működőképes maradt. Az amerikai haditengerészet egyik hajója sietett a tanker segítségére. A másik hajó panamai zászló alatt közlekedik.

Espen Barth Eide norvég külügyminiszter aggodalmát fejezte ki a térségben kialakult helyzet miatt, elfogadhatatlannak nevezve a polgári hajózás elleni önkényes támadásokat.

20:06
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Folytatódnak a harcok a libanoni határnál

Az izraeli hadsereg közölte, hogy légicsapást hajtott végre egy dél-libanoni célpont ellen, ahonnan korábban lövedékeket lőttek ki Észak-Izraelre.

Egy páncéltörő rakétát is kilőttek Libanonból Avivim térségére. Az IDF nem számolt be sérültekről, válaszul az izraeli csapatok tüzérségi lövésekkel támadták a rakétaindítás helyszínét.

Eközben az IDF szerint a légvédelem elfogott egy "gyanús légi célpontot", amely Libanon felől lépett be az izraeli légtérbe - írja a The Times of Izrael.

20:48
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli célpontok elleni támadásokról számolt be a Hamász

A Hamász fegyveres szárnya, az Al-Kasszám Brigádok szerint több izraeli célpontot is támadtak az elmúlt időszakban.

A Hamász harcosai célba vettek Khan Júnisztól északra izraeli katonákat aknagránátokkal, a Gázával határos Kissufim városát rakétákkal, egy izraeli katonai járművet gyalogság elleni fegyverekkel Khan Júnisztól keletre illetve egy nagyszámú izraeli katonát szállító teherautót Beit Lahiyában rakétával, majd gépfegyverekkel is összecsaptak velük - írja az Aljazeera.

21:33
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

A Vörös-tenger hajózási szabadságáról és a gázai háborúról tárgyal Izraelben az amerikai védelmi miniszter

A Vörös-tenger hajózási szabadságának biztosításáról és Izraelnek a Hamász iszlamista terrorszervezet ellen a Gázai övezetben folytatott háborújáról tárgyalt hétfőn Tel-Avivban Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere.

Austin találkozott Joáv Galant védelmi miniszterrel az izraeli hadsereg tel-avivi főhadiszállásán, majd megbeszélést folytatott Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel is. Az előzetes jelentések szerint Izrael Gázai övezetben folytatott háborújának helyzete, a hadiesemények jövőbeli alakulása szerepelt a napirenden.

Amerikai források szerint a védelmi miniszter ismertette az amerikai álláspontot a háború következő szakaszáról, amelyben az amerikaiak szerint kevesebb katonával kellene precízebb hadműveleteket végrehajtani a Hamász vezetésének felszámolására, a terroralagutak megsemmisítésére és a túszok kimentésére koncentrálva.

22:12
december 18, 2023
Vágólapra másolva!

Brit miniszterelnök: Izraelnek be kell tartania a humanitárius törvényeket

A brit miniszterelnök szerint Izraelnek egyértelműen jogában áll az önvédelem a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista csoport októberi terrortámadása nyomán, de ezt a jogát csak a humanitárius törvények betartásával gyakorolhatja.

Rishi Sunak hétfői skóciai látogatásán újságíróknak nyilatkozva, a gázai hadműveletekre utalva kijelentette: máris túl sok civil halt meg, és senki nem szeretné, hogy ez a konfliktus a szükségesnél akár csupán egyetlen nappal is tovább tartson.

A konzervatív párti brit kormányfő megerősítette, hogy London fenntartható tűzszünetet szorgalmaz, amelynek részét képezi a Hamász által Izraelből elhurcolt túszok szabadon engedése, az izraeli területek elleni rakétatámadások beszüntetése és a jelenleginél több segélyszállítmány bejuttatása a Gázai övezetbe.

Sunak hétfői nyilatkozata után nem sokkal a londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője kijelentette: az izraeli hadseregnek nagyobb hangsúlyt kell helyeznie arra, hogy a gázai hadművelet a Hamász vezetőit és operatív embereit vegye célba.