Folyamatos támadások a Vörös-tengeren, közel a háború a Hezbollah-val

Események

Izrael, Palesztina, háború, izraeli háború, konfliktus, palesztin, izraeli-palesztin konfliktus, 2023.12.17.
Palestinians inspect the damage after an Israeli raid in the Nur Shams camp for Palestinian refugees near the northern city of Tulkarm in the occupied West Bank on December 17, 2023. (Photo by Zain JAAFAR / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 74. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés
05:21
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:28
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Koalíció a Vörös-tengeri támadások ellen

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter bejelentése szerint több ország közösen fog járőrözni a Vörös -tengeren, hogy kivédjék a houthi támadásokat. A kezdeményezésben Bahrein, Kanada, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Kanada, Norvégia, a Seychelle-szigetek, Spanyolország és az Egyesült Királyság vesz részt - írta az al Jazeera. 

05:31
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Rajtaütés a gázai kórházon

Izraeli csapásokról számoltak be a Gázai övezetben az éjszaka folyamán, ami újabb palesztin halálos áldozatokhoz vezetett. Orvosi források az Al Jazeerának elmondták, hogy az izraeli erők rajtaütöttek a gázai al-Ahli kórházon.

06:47
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb katonákat vesztett az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg közölte, hogy két katonát vesztettek hétfőn a Gázai övezetben zajló harcokban. Mindkét katona tartalékos volt. Két másik katona megsebesült. (al Jazeera)

07:14
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Nőtt az antiszemita támadások száma Kanadában

A kanadai hatóságok arról számoltak be, hogy a Hamász október 7-i Izrael elleni támadásai és a gázai háború kezdete óta megugrott a zsidó- és muszlimellenes gyűlölet-bűncselekmények száma a nagyvárosokban, köztük Torontóban, Montrealban és Ottawában. (al Jazeera)

08:47
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Felrobbantották egy palesztin fogoly házát Ciszjordániában

Az izraeli erők az éjszaka folyamán felrobbantották egy palesztin fogoly otthonát a megszállt ciszjordániai Nábluszban - jelentette a Wafa hírügynökség.

Oszama Bani Fadl otthona egy háromemeletes épületben volt Aqraba városában.

Az izraeli erők razziákat hajtottak végre Hebronban, Dzsenínben és Tulkaremben is.

09:25
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael különleges bíróságot hoz létre

A David Lau izraeli főrabbi által bejelentett bíróság segíteni fog azoknak a nőknek, akik a gázai háborúban vesztették el férjüket, egyszerűsíti a válással kapcsolatos eljárásokat - írja a Jerusalem Post.
A zsidó vallási törvények szerint a válásnak szigorú feltételei vannak, többek között a férjnek be kell nyújtania a válásról szóló kéziratát, az úgynevezett getet.

E dokumentum nélkül a nők bizonytalanságban maradnak, és nem tudnak újraházasodni.

Az új intézkedéssel, különleges körülmények között - például a férj halála esetén - a vallási bíróságok megkerülhetik a dokumentumot.

10:03
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

A Hezbollah-val való háború küszöbén

Az IDF szerint ma már közelebb van Izrael a háborúhoz a Hezbollah-val, mivel a határon egyre több a támadás. Az izraeli hadsereg utasítást kapott, hogy fokozza a készenlétet az állampolgárok védelmére, mivel az IDF szóvivője, Jonathan Conricus alezredes szerint a Hezbollah növeli támadásait az ország libanoni határán.

Mind a Hezbollah támadásait, mind a jemeni húszi lázadók támadásait a Vörös-tengeren iráni agressziónak nevezte, amely regionális megbízottakat használ fel az Izrael elleni támadások fokozására.

Conricus szerint aggályok merültek fel azzal kapcsolatban is, hogy a Hezbollah esetleg teljes háborút tervez Izrael ellen.
Ma közelebb vagyunk a háborúhoz, mint tegnap voltunk

- mondta Conricus egy tájékoztató során.

10:38
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Legalább 20-an meghaltak a rafahi csapásokban

Rafah városában (Gáza déli része) legalább 20 ember halt meg az éjszaka folyamán. Egy területen három lakóépületet romboltak le. Kezdetben kilenc halottról számoltak be, de ahogy az emberek dolgoztak, hogy kihúzzák az embereket a romok alól, a halálos áldozatok száma mostanra 20-ra emelkedett.

Félő, hogy még több ember rekedt a romok alatt.

További halálesetekről számoltak be a Gázai övezet középső részéről, többek között Deir al-Balah, al-Maghazi és al-Bureij menekülttáborokból is.

Füst száll fel Rafah városában. Forrás: AFP/Mohammed Abed
11:15
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg újabb Hamász-alagutakat keres a Gázai övezetben

Az izraeli hadsereg újabb, a Hamász palesztin iszlamista szervezet építette alagutakat keres a Gázai övezetben - jelentette a Walla hírportál katonai beszámolókra hivatkozva kedden.

A közlések szerint a hadsereg tovább mélyíti szárazföldi hadműveletét a Hamász ellenőrizte Gázai övezet déli részén, ahol információi szerint jelentős föld alatti alagútrendszerek vannak,

melyekben a palesztin szélsőséges szervezet október 7-i terrortámadását megszervező vezetők is bujkálnak. Úgy értesültek, hogy ott rejtőzködhet a Hamász gázai főnöke, Haníje Szinuár is, és túszokat is találhatnak a járatrendszer feltárásával az izraeli katonák, ahogy az övezet északi részén történt.

A katonai közlések szerint fokozatosan újabb területekre terjed ki a szárazföldi manőver a Gázai övezet déli részén, megpróbálják elfoglalni a Hamász ottani katonai irányítóközpontjait.

11:50
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Szórólapokon szólítják fel a palesztinokat

Az izraeli hadsereg továbbra is osztogat szórólapokat is, melyeken felszólítják a palesztinokat, hogy költözzenek a harcok idejére Hán-Júnisztól nyugatra és délre, hogy megelőzzék és minimalizálják a civilek bántódását.

12:31
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Hatalmas pusztítás az építészeti kincsekben

Az övezet déli részéről származó videofelvételek hatalmas pusztítást mutatnak az ott feltárt középkori, mameluk kori építészeti maradványokban, Hán-Júnisz jelentős turisztikai látványosságában.

13:04
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb vörös-tengeri incidens Dzsibuti közelében

Az Egyesült Királyság tengeri kereskedelmi műveleti ügynöksége (UKMTO) egy incidensről számolt be 148 kilométerre Dzsibuti partjaitól, a Vörös-tenger torkolatánál. Atérségben közlekedő hajókat továbbra is fenyegetik a jemeni húszi lázadók.

A hatóságok vizsgálják az incidenst, és azt tanácsolják a hajóknak, hogy óvatosan közlekedjenek.

13:31
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Több száz repülőtéri dolgozót bocsátottak el Izraelben

Az izraeli repülőtéri hatóság 600 alkalmazottat helyez fizetés nélküli szabadságra, mivel a gázai háború közepette a turisták száma visszaesett.

További 2000 alkalmazott munkaidejét 25 százalékkal csökkentik - áll a jelentésben.

Izrael fő (Ben Gurion) repülőterére jelenleg naponta mintegy 100 járat érkezik, ami ötszörös csökkenés a gázai háború előtti állapothoz képest.

14:06
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Rövid tűzszünet al-Dzsaninában, Rafahban

Az izraeli hadsereg rövid időre szünetelteti a műveleteket al-Dzsaninában, Rafahban.

- közölte Avichay Adraee, az izraeli hadsereg szóvivője az X-en.

A szóvivő azonban arra figyelmeztetett, hogy a civileknek a heves harcok miatt nem szabad a Khan Júnisztól északra és keletre fekvő Szalah al-Din tengely felé mozogniuk.

14:42
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Olaszország tengeri fregattot küld

Olaszország haditengerészete elküldi egyik fregattját, hogy segítsen megvédeni a Vörös-tengeri hajóutat a jemeni húszi fegyveresek támadásaival szemben - közölte kedden az olasz védelmi minisztérium.

- fogalmazott Guido Crosetto olasz védelmi miniszter közleményében.

15:03
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

A húszik folytatják a vörös-tengeri támadásokat

Egy magas rangú tisztviselő szerint a jemeni csoport folytatni fogja az Izraelhez kötődő hajók elleni támadásokat a Vörös-tengeren, még akkor is, ha Amerikának sikerül az egész világot mozgósítania, hogy megállítsa őket.

Mohammed al-Bukhaiti akkor adta ki a nyilatkozatot, amikor az Egyesült Államok bejelentette, hogy új multinacionális haditengerészeti munkacsoportot indít a Vörös-tengeri hajózási útvonalakon való járőrözésre.

Az X-en megjelent írásában al-Bukhaiti azt mondta, hogy a Houthik csak akkor hagyják abba az Izraelhez kötődő hajók elleni támadásokat, ha a gázai lakossághoz eljut az élelmiszer, gyógyszerek és üzemanyag.

15:35
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország nem csatlakozik a vörös-tengeri akciócsoporthoz

A Kreml szóvivője szerint Oroszország nem vesz részt abban a többnemzetiségű haditengerészeti munkacsoportban, amelyet az Egyesült Államok jelentett be azzal a céllal, hogy megállítsa a jemeni húszi lázadók támadásait a Vörös-tengeren.

Nem veszünk részt a műveletben

- mondta Dmitrij Peszkov. A haditengerészeti szövetséghez eddig tíz ország csatlakozott: Bahrein, Kanada, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Kanada, Norvégia, a Seychelle-szigetek, Spanyolország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok.

15:59
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Libériai hajókra támadtak a húszik

A jemeni Áden közelében sikertelenül próbáltak meg elfoglalni egy hajót a húszik. Egy jemeni csónak megközelítette a Libéria lobogója alatt közlekedő ömlesztettáru-szállító hajót a jemeni Áden kikötővárostól mintegy 27 km-re nyugatra.

A hajó az útirány megváltoztatásával és gyorsítással kikerülte a lázadók csónakjait.

Eközben egy másik hajó, egy libériai zászló alatt közlekedő tartályhajó is vészjelzést adott le, azt állítva, hogy megtámadták őket. A támadás sikertelen volt, és a legénység biztonságban van.

16:25
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Megszólaltak a szirénák Izraelben

Kedden Tel-Avivban megszólaltak a légiriadót jelző szirénák; a Hamász közölte, hogy rakétákat lőtt ki a város felé.

Az incidensnek nem voltak áldozatai.

17:12
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

13-an meghaltak a dzsabáliai menekülttábort ért izraeli csapásban

Legalább 13 palesztin meghalt és 75 másik megsebesült a Gázai övezet északi részén lévő Dzsabalja menekülttábort ért izraeli csapásban kedden - közölte a Hamász által ellenőrzött terület egészségügyi minisztériumának szóvivője.

Az 1,4 négyzetkilométeres dzsabaliai a legnagyobb a nyolc gázai menekülttábor közül, és mintegy 116 ezer regisztrált menekültnek ad otthont, akik közül sokan élelmiszerekre, gyógyszerekre és egyéb segélyekre szorulnak.

17:52
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Washington nemzetközi missziót hoz létre, hogy biztosítsa a Vörös-tenger hajózási szabadságát

A Vörös-tenger hajózási szabadságát célzó, az Egyesült Államok vezette munkacsoport megalakítását jelentette be hétfőn Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter. A nemzetközi kezdeményezés célja, hogy véget vessen a jemeni húszi lázadók támadásainak a térségen áthaladó hajók ellen.

A művelettel a Vörös-tenger déli részén, valamint az Ádeni-öbölben jelentkező biztonsági kihívásokra kívánnak választ adni, célja pedig a szabad áthaladás biztosítása, továbbá a régiós biztonság és fejlődés erősítése - jelentette ki a bahreini látogatáson tartózkodó Lloyd Austin.

Hozzátette, hogy a kezdeményezéshez mások mellett az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Bahrein, Kanada és Norvégia is csatlakozik.

Aláhúzta: az atrocitások nem pusztán a kereskedelem szabadságára mérnek csapást, hanem veszélybe sodorják a legénység életét, valamint nemzetközi jogba ütköznek.

18:48
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Legkevesebb 95 ezer gázai épületben keletkeztek részleges vagy helyrehozhatatlan károk

A háború kezdete óta legkevesebb 95 ezer épület rongálódott vagy semmisült meg a Gázai övezetben, de a valós szám elérheti a 120 ezret is - derült ki a Decentralized Damage Mapping Group (DDMG) amerikai kutatócsoport kedden ismertetett elemzéséből.

Az amerikai szakemberek az övezetről készült - szabadon hozzáférhető - műholdas felvételek és radarképek elemzése alapján arra jutottak, hogy a Gázai övezet északi részén található épületek 60-72 százaléka szenvedett károkat vagy semmisült meg teljes egészében.

19:33
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Tovább folynak a harcok a libanoni határon

Az IDF közölte, hogy légicsapást hajtott végre egy, a libanoni határon, Hanita település közelében működő terrorsejt ellen.

Izraeli harckocsik is lőtték a Hezbollah egyik dél-libanoni állását.

Eközben az izraeli légvédelem elfogott egy "gyanús légi célpontot", amely Libanon felől lépett be az izraeli légtérbe - írja a The Times of Izrael.

20:33
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb izraeli katona halt meg a harcokban

Az IDF bejelentette egy izraeli katona halálát, akit ma öltek meg a Gázai övezet északi részén, így a Hamász elleni szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma 132-re emelkedett.

Maoz Fenigstein őrmester 25 éves volt - írja a The Times of Izrael.

21:28
december 19, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász nem tárgyal a túszokról, amíg tartanak a harcok

A Hamász megismételte álláspontját, miszerint "kategorikusan elutasítja a fogolycseréről szóló tárgyalások bármilyen formáját" a Gázában zajló izraeli katonai művelet közepette.

"Nyitottak vagyunk azonban minden olyan kezdeményezésre, amely hozzájárul a népünk elleni agresszió befejezéséhez és az átkelők megnyitásához, hogy segélyt hozzanak be a palesztin népnek" - áll a terrorcsoport közleményében.

A terrorcsoport az esetleges egyezség feltételéül szabta azt is, hogy Izrael vonja ki csapatait az övezetből - írja a The Times of Israel.