Izrael folytatta Gáza bombázását, de hamarosan újabb tűzszünet jöhet

Események

TOPSHOTS Horizontal Izrael Libanon
Egy izraeli tüzérségi egység az észak-izraeli felső-galileai állásból lőtt Dél-Libanon felé 2023. december 11-én, a határokon átnyúló feszültség fokozódása közepette
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 67. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés
05:52
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:55
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Több segély juthat be Gázába

Izrael bejelentette, hogy fokozni fogja a Gázába küldött szállítmányok biztonsági átvizsgálását, hogy több humanitárius segély juthasson át.Megnyitják az Izrael és Gáza közötti Kerem Shalom átkelőt, és ott átvizsgálják a vizet, élelmiszert, egészségügyi felszereléseket és menedékhelyi felszereléseket tartalmazó teherautókat.

A járművek ezután a rafahi átkelőn keresztül továbbhaladhatnak Egyiptomba, ahol az utánpótlás Gázába jut. Izrael szerint ez megkétszerezi a Gázába érkező humanitárius segélyek mennyiségét.

06:02
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Reagált az amerikai külügy

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője reagált azokra a felvételekre, amelyeken fogva tartott fegyvertelen palesztin férfiak láthatóak, néhányan ruha nélkül, megkötözve és bekötött szemmel. Matthew Miller újságíróknak nyilatkozva azt mondta: "Mélyen nyugtalanítónak találtuk ezeket a képeket, és további információkat keresünk mind a képek természetéről, mind természetesen arról, hogy miért nyilvánosak."

Korábban Izrael foglalkozott a felvételekkel, és kijelentette, hogy erői "az IDF értékei és szelleme szerint működnek".

"A csatatéren tartózkodó katonáknak professzionálisan és etikusan kell eljárniuk, és ebben nem kötünk kompromisszumot" - mondta a hadsereg szóvivője.

06:33
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Jemenből lőttek rakétát egy kereskedelmi hajóra

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága szerint egy Jemenből kilőtt cirkálórakéta egy kereskedelmi tartályhajót talált el az Irán által támogatott húszi lázadók által ellenőrzött területen. A becsapódás tüzet okozott a Strinda nevű hajón, amikor az áthaladt a Vörös-tengert az Ádeni-öböllel összekötő Bab-el-Mandeb-szoroson. Nem volt áldozat. Az amerikai haditengerészet egyik rombolója nyújtott segítséget.

Egy brit tengerészeti ügynökség azt állítja, hogy jelentést kapott arról, hogy egy hajót arra utasítottak, hogy változtassa meg az irányát, és egy meg nem határozott jemeni kikötőbe hajózzon. Nem világos, hogy a két incidens ugyanahhoz a hajóhoz kapcsolódik-e.

A húszi mozgalom kijelentette, hogy minden északra, Izrael felé tartó hajót megcéloz, és óva intette a nemzetközi hajózási társaságokat attól, hogy izraeli kikötőkbe hajózzanak.

07:07
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli bekerítés

Izrael azt állítja, hogy hadserege bekerítette a Hamász utolsó erődítményeit Dzsabaliában és Sedzsájában a gázai övezet északi részén. A harckocsik a déli Hán Júnisz városának központja felé is megmozdultak.

Izrael felszólította a Hán Júniszban menedéket kereső gázaiak százezreit, hogy költözzenek al-Mawasiba, de a nemzetközi segélyszervezetek kritizálják a felhívást, mivel a terület egy kis földsáv, ahol nincs infrastruktúra az alapvető emberi szükségletek kielégítésére.

07:32
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

A vég kezdete

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a Hamász harcosai megadták magukat az Izraeli Védelmi Erőknek (IDF), és ez a "vég kezdete" a Gázát évek óta ellenőrzés alatt tartó csoport számára.

A BBC-nek nyilatkozó egyik katonai elemző azonban „vadul optimistának" minősítette az állítást.

08:04
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Malajziából Velencébe tartott a megtámadott hajó

Korábban beszámoltunk róla, hogy a húszik irányítása alatt álló jemeni területről indított szárazföldi cirkálórakéta eltalált egy kereskedelmi tartályhajót, tüzet és károkat okozva, de személyi sérülés nem történt.

A STRINDA tartályhajó norvég lobogó alatt hajózott, norvég tulajdonosai a Mowinckel Chemical Tankers és a Hansa Tankers.

A Kpler hajókövető cég adatai szerint a STRINDA növényi olajat és bioüzemanyagot rakott be Malajziában, és az olaszországi Velence felé tartott. Egyelőre nem derült ki, hogy a STRINDA-nak voltak-e kapcsolatai Izraellel.

08:34
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Szankciók az erőszakos izraeliek ellen

Az Egyesült Királyság és az EU szankciókat tervez a palesztinok elleni erőszakért felelős izraeliekkel szemben Ciszjordániában. Erőteljesen megszaporodtak az ottani erőszakos támadások, köztük a fegyveres zsidó telepesek palesztinok elleni halálos lövöldözései.

09:11
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael folytatta Gáza bombázását

Izrael folytatta Gáza bombázását, a Hamász szerint összecsapások zajlottak Gáza középső részén, szemtanúk pedig halálos izraeli csapásokról számoltak be a terület déli részén. A hétfői csapások Gáza fő déli városát, Hán Júniszt, amely jelenleg a harcok központja, valamint Rafah-t, az Egyiptom határán fekvő várost célozták meg, ahol emberek tízezrei keresnek menedéket.

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter hétfőn késő este azt mondta, hogy a Hamász a megadás szélén áll.

Dél-Izrael, 2023. december 10. Izrael légicsapást mér a Gázai övezet északi részére. Forrás: MTI/AP/Leo Correa
09:44
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Joe Biden: Nézeteltéréseim vannak néhány izraeli vezetővel

Joe Biden amerikai elnök hanukai fogadást adott a Fehér Házban hétfőn este, és megígérte, hogy továbbra is kiáll Izrael mellett a Hamász elleni háborúban, miközben azt mondta, hogy az antiszemitizmus erősödése szerte a világon érezhető.

Joe Biden beszédében utalt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel fennálló bonyolult kapcsolatára,

azt sugallva, hogy Netanjahu nehéz helyzetben van, és hogy az évek során és jelenleg is megvoltak a nézeteltéréseik. Biden felidézte több évtizedes kapcsolatát Netanjahuval, és megjegyezte, hogy a két férfi egy régi fényképre írt feliratot, az izraeli vezető becenevét használva.

Azt írtam a tetejére, hogy „Bibi szeretlek, de nem értek egyet semmivel, amit mondtál. Körülbelül ugyanez a helyzet ma is

– mondta Biden, a nagyrészt zsidó közönség elszórt tapsára. Biden hozzátette: Vannak nézeteltéréseim néhány izraeli vezetővel.

10:15
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael drónokkal támadta Dzsenin városát

A Reuters hírügynökség jelentése szerint három palesztin halt meg kedden egy izraeli rajtaütés során a megszállt ciszjordániai Dzsenín városában. Egy izraeli dróntámadás végzett a három palesztinnal - közölték egészségügyi források, hozzátéve, hogy

az izraeli rajtaütés Dzsenin városára és annak menekülttáborára terjedt ki.

10:45
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnök további támogatást ígért Izraelnek

További amerikai támogatást ígért Joe Biden elnök Izraelnek a Hamász gázai palesztin terrorszervezet ellen vívott harcában hétfő este Washingtonban.

- mondta Biden a zsidó hanuka ünnep alkalmából a Fehér Házban rendezett fogadáson mintegy 800 vendég előtt.

Az Egyesült Államok támogatni fogja Izraelt, amíg az ország meg nem szabadul a Hamásztól.

Hangsúlyozta, hogy folyamatosan követelik a Hamász által fogva tartott túszok szabadon engedését. Nem hagyom abba, amíg mindannyian haza nem térnek - mondta.

11:15
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ma döntenek az ENSZ-határozatól

Az ENSZ közgyűlése kedden szavaz egy nem kötelező érvényű határozatról, amely azonnali humanitárius tűzszünetet követel Gázában - ezt a felhívást a Biztonsági Tanács eddig elmulasztotta.

Az Egyesült Államok, a Biztonsági Tanács öt állandó tagjának egyike, pénteken vétójogával megakadályozta a tűzszünetre felszólító szövegtervezetet.

A nyomásgyakorlás érdekében az arab országok a közgyűlés újabb rendkívüli ülését hívták össze, miután több, mint egy tucatnyi nagykövet tett látogatást a rafahi határnál. A szövegtervezet nagyrészt azt az állásfoglalást tartalmazza, amelyet az Egyesült Államok pénteken blokkolt a Tanácsban.

A palesztinok azt remélik, hogy a szavazás demonstrálja az Izrael és a Hamász közötti háború befejezésének széles körű globális támogatását.

Miután az Egyesült Államok pénteken megvétózta a Biztonsági Tanácsban a humanitárius tűzszünetet követelő határozatot, az arab és iszlám nemzetek kedd délutánra összehívták a 193 tagú közgyűlés rendkívüli ülését, hogy szavazzanak egy ugyanezt a követelést tartalmazó határozatról. A biztonsági tanácsi határozatokkal ellentétben a közgyűlési határozatok nem kötelező érvényűek.

11:45
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael két további ellenőrzőpontot nyit a szállítmányok átvizsgálására

Izrael közölte, hogy két további ellenőrzőpontot nyit meg a segélyszállítmányok átvizsgálására, mielőtt azokat a rafahi átjárón keresztül a palesztin területre küldenék. A nemzetközi segélyszervezetek az izraeli bombázások alatt nehezen tudtak ellátmányt eljuttatni a kétségbeesett gázaiakhoz, mivel csak az egyiptomi rafahi átkelő van nyitva.

Nem nyitnak új, közvetlen átkelőket - hangsúlyozta Izrael -, de a Nitzana és a Kerem Shalom átkelőknél további ellenőrzéseket végeznek, mielőtt a teherautókat Rafahon keresztül küldik.

- közölte a hadsereg az X-en (korábban Twitter).

A további ellenőrzőpontokon a vizet, élelmiszert, orvosi ellátmányt és menedékhelyeket szállító teherautókat fogják átvizsgálni - áll az izraeli hadsereg közleményében.

12:20
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Növekvő fertőzésveszély a menekülttáborokban

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (Ocha) napi frissítésében kiemelte a fertőző betegségek terjedését a Gázai övezetben a háború miatt.

A túlzsúfoltság és a rossz higiéniai körülmények miatt az UNRWA déli menedékhelyein jelentősen megnőtt a fertőző betegségekben - például hasmenés, akut légúti fertőzések, és a bőrbetegségekben szenvedők száma.

12:49
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Számost tényező nehezíti a segélyszállítmányok célba érését

December 11-én 22:00 órától 100 humanitárius szállítmányokat szállító teherautó érkezett Egyiptomból a Gázai övezetbe. Ez jóval alacsonyabb, mint az október 7. előtti minden munkanapon beérkező 500 kamionnyi (üzemanyagot is tartalmazó) teherautó napi átlaga.

Az ENSZ képességét a beérkező segélyek fogadására az elmúlt napokban több tényező is jelentősen rontotta.

Ezek közé tartozik a Gázán belüli teherautóhiány, az üzemanyag folyamatos hiánya, a távközlési áramszünetek, valamint az, hogy egyre több munkatárs nem tudott eljutni a rafahi átkelőhöz a bombázások intenzitása miatt.

13:22
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Izraelnek nem áll szándékában Gázában maradni a felszámolás után

Gallan, Izrael védelmi minisztere elmondta, hogy Izraelnek nem áll szándékában tartósan Gázában maradni a Hamász felszámolására irányuló katonai hadjárat befejezése után.

Az ország nyitott arra, hogy alternatívákat vitasson meg arról, hogy ki fogja ellenőrizni a területet, amíg nem egy Izraellel ellenséges csoportról van szó

- mondta -, és fontolóra venné a libanoni Hezbollahhal való megállapodást, ha biztonsági garanciákat kapna.

13:53
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli katonák leromboltak egy fegyvergyártó műhelyt

A haditengerészet egyik hajója megtámadott egy olyan palesztin fegyveres osztagot, amely a Gázában tevékenykedő izraeli katonákra lőtt. Izraeli egységek harcosai

leromboltak egy fegyvergyártó műhelyt is, ahol több száz gránátra és rakétára leltek.

14:19
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Katar újabb tűzszünet lehetőségéről beszélt Izraellel

Az Axios újságírója szerint Katar beszélt Izraellel, hogy felmérje az ország álláspontját a gázai harcok esetleges újabb szüneteltetésével kapcsolatban. A jelentés közvetlenül ellentmond a katari Doha Forum éves konferenciáján részt vevő diplomaták álláspontjának, akik elmondták, hogy

néhány hétig nem számítanak a gázai tűzszüneti tárgyalások újraindítására.

14:40
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az elesett izraeli katonák ötöde nem ellenséges tűzben halt meg

A Gázai övezetben jelenleg folyó fegyveres konfliktus során elesett izraeli katonák ötöde nem ellenséges tűzben, a palesztin fegyveresekkel folytatott harcokban, hanem tévedésből leadott baráti tűzben vagy balesetben vesztette életét - jelentette ki az izraeli hadsereg szóvivője kedden.

A hadsereg számításai szerint tizenhárom, a Gázai övezetben harcoló katonát tévesen a palesztin iszlamista Hamász terrorszervezet tagjaként azonosítottak,

és ezért az izraeli egységek lőttek le, további hét katona pedig más hadműveleti balesetben halt meg.

15:00
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Dzsabáliában megsemmisítettek egy rakétaállomást

A hivatalos beszámolók szerint az elmúlt napon az izraeli légierő több rakétakilövő-helyet támadott meg a Gázai övezetben. Dzsabáliában, az övezet északi részén a szárazföldi egységek

azonosítottak egy, éppen Szderót város felé lövedékeket indító állomást, amelyet irányításukkal megtámadtak és megsemmisítettek.

Egy izraeli kommandós csapat harcosi rajtaütöttek egy, a Hamász-használta épületen, ahol az iszlamisták mintegy kétszázötven, bevetésre kész rakétát, aknavetőt és páncéltörő rakétát helyeztek el, s ahol további fegyvereket és egyéb katonai felszereléseket is találtak.

15:20
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Gyanús légi célpontot észleltek az izraeli légtérben

A hadsereg  közleményt adott ki arról, hogy "egy gyanús légi célpont" lépett át az izraeli légtérbe Libanon felől északon. Az izraeli hadsereg szerint az incidens sikerrel lezárult, miután több elfogórakétát indítottak a légi jármű megsemmisítésére.

15:42
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétaszirénák szóltak Észak-Izraelben

Nemrég a libanoni határhoz közeli Bar'am Kibbutzban működésbe léptek a rakétaszirénák.

15:59
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli erők rajtaütöttek a Kamal Adwan kórházon

Az AFP jelentése szerint a gázai Hamász vezette egészségügyi minisztérium közölte, hogy az izraeli erők rajtaütöttek a Gázai övezet északi részén lévő Kamal Adwan kórházon.

Az izraeli erők megrohamozták a Kamal Adwan kórházat, miután napok óta ostromolják és bombázzák azt - mondta Ashraf al-Qudra, a minisztérium szóvivője.

Hani Mahmoud, az Al Jazeera riportere Rafahból így számolt be az incidensről:
Tankok nyomultak előre a kapuknál, és az egész létesítményt heves bombázás érte. Megerősített jelentések szerint a kórházban tartózkodó emberek közül többet lelőttek. Hangszórókon keresztül felszólítottak minden 15 év feletti személyt, hogy felemelt kézzel jöjjön ki az épületből.

16:28
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

1683 izraeli katona sebesült meg eddig

A hadsereg hétfő óta 38 fővel, 1683-ra frissítette a háború és az október 7-i támadások során megsebesült katonák számát, ami 38-cal több, mint a háború kezdete óta. Az adatok szerint 263 katona súlyosan, 465 közepesen, 955 pedig könnyebben sérült meg - jelenti a Haaretz.

A gázai szárazföldi hadművelet kezdete óta 600 katona sebesült meg, közülük 135 súlyosan.

17:13
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Rafahot bombázza Izrael

Az Al Jazeera jelentése szerint ma újabb légicsapás érte a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahot, az egyik olyan területet, ahová az izraeli hadsereg utasította a palesztinokat, hogy biztonságba vonuljanak. A palesztin média jelentése szerint legalább 20 ember halt meg ott - írja a The Guardian.

17:25
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Gáza déli részén lévő kórházak biztonsága miatt aggódnak

Az Egészségügyi Világszervezet egyik tisztviselője kedden azt mondta, hogy a gázai kórházaknak csak 11, azaz kevesebb mint egyharmada működik még részben, és azért könyörgött, hogy maradjanak épségben.

17:59
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Hat palesztin halt meg Ciszjordániában

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint hatra emelkedett az Izraeli Védelmi Erők ciszjordániai dróntámadásának halálos áldozatainak száma - tájékoztat az izraeli média.

18:45
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Folytatódnak az Izrael és a Hezbollah közötti összecsapások

A Hezbollah közölte, hogy hogy két izraeli katonai állást vettek célba a határ keleti oldalán, a libanoni Blida és Meiss el-Jabal városokkal szemben.

A Hezbollah szerint mindkét támadás "közvetlen találatot" eredményezett - írja az Al Jazeera.

A Hezbollah és Izrael közötti határon átnyúló összecsapások az elmúlt hetekben egyre fokozódtak.

Az Irán által támogatott csoport azt állítja, hogy az Izrael elleni támadásait a gázai palesztinok megsegítésére indítja. Izrael határ menti falvakat és a Hezbollah libanoni állásait is bombázta.

19:21
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Folytatódnak a harcok a Gázai övezetben

A Hamász katonai szárnya szerint harcosai összecsaptak izraeli katonák egy csoportjával a Khan Younis-tól keletre fekvő al-Karara városában, és az izraeliek közül néhányan meghaltak - írja az Aljazeera.

Korábban a Hamász közölte, hogy aknavetőkkel katonákat vett célba Khan Júnis keleti és északi részén.

20:07
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász az izraeli hadműveletek leállásáig nem tárgyal

A Hamász magas rangú szóvivője, Oszama Hamdan Bejrútból nyilatkozva azt mondta, hogy az izraeli erők csak az elmúlt két napban 25 "mészárlást" hajtottak végre Gázában.

Hamdan szerint az izraeli hadsereg sikertelensége az enklávékban lévő túszok kiszabadításában annak "általános kudarcát jelzi".

"Ne próbálkozzatok, mert nem fog sikerülni élve kiszabadítani a túszokat" - mondta Hamdan izraeli tisztviselőkhöz fordulva. "Mindössze az életüket veszélyeztetitek" - mondta.

Hamdan megismételte, hogy "nem lesznek tárgyalások" a túszcseréről, amíg Izrael le nem állítja a Gáza elleni háborúját - írja az Aljazeera.

21:01
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Benjámin Netanjahu: Eltér Izrael és az Egyesült Államok elképzelése a háború utáni gázai övezeti rendezésről

Eltér Izrael és az Egyesült Államok elképzelése a háború utáni gázai övezeti rendezésről Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint.

Netanjahu kedden közzétett egy videót, amelyben azt mondta, "igen, vannak nézeteltérések a Hamász utáni napokról, és remélem, hogy ebben is sikerül megegyeznünk".

"Nagyon nagyra értékelem az amerikai támogatást ahhoz, hogy megsemmisítsük a Hamászt (palesztin iszlamista szervezetet), és hogy visszakapjuk az általa túsznak elhurcolt embereket" - mondta. "A Joe Biden amerikai elnökkel és munkatársaival folytatott intenzív beszélgetés után teljes támogatást kaptunk a szárazföldi harcokhoz és a háború leállítására irányuló nemzetközi nyomás megfékezéséhez" - tette hozzá.

21:40
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ausztrália, Kanada és Új-Zéland közös nyilatkozatban sürgetett gázai tűzszünetet

Ausztrália, Kanada és Új-Zéland miniszterelnöke közös nyilatkozatban sürgetett kedden több erőfeszítést egy fenntartható tűzszünet érdekében a Gázai övezetben.

"Mindannyian riasztónak tartjuk, hogy egyre kisebbek lesznek a biztonságos helyek a Gázai övezeti civilek számára" - olvasható a dokumentumban. "A Hamász legyőzésének ára nem lehet a palesztin civilek folytatódó szenvedése" - tették hozzá.

A kormányfők egyúttal hangsúlyozták, hogy a fegyvernyugvás nem lehet egyoldalú, a radikális iszlamista Hamásznak pedig el kell engednie az október 7-i terrortámadása során túsznak elhurcolt embereket, és fel kell hagynia azzal, hogy élő pajzsként használja a palesztin polgári lakosságot.

22:42
december 12, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétákat lőttek ki Szíriából Izraelre

Az IDF szerint három rakétát lőttek ki Szíriából a Golán-fennsíkra. Az izraeli hadsereg közlése szerint kettő Szíriában ért célba, míg a harmadik egy nyílt területen landolt. Az izraeli csapatok tüzérséggel válaszoltak a rakétaindítások helyére.

Korábban Libanonból aknavetővel és páncéltörő rakétákkal támadták Bar'am izraeli települést.

Válaszul a Hezbollah támadásaira az IDF harckocsikkal és egy harci helikopter csapást mért egy rakétaindító állomásra és a terrorcsoport egyéb infrastruktúrájára - írja a The Times of Izrael.