Újbóli tűzszünetet sürgetnek, új fronton folytatódnak a harcok

Izrael, Palesztina, háború, izraeli háború, konfliktus, palesztin, izraeli-palesztin konfliktus, 2023.12.13.,
JABALIA, GAZA - DECEMBER 12: A general view of the destroyed buildings following Israeli attacks hit Jabalia Camp in Jabalia, Gaza on December 12, 2023. While the Israeli army's air, sea and land attacks on Gaza Strip continue, many buildings in the region were destroyed and many were severely damaged as a result of the attacks on Jabalia Camp. (Photo by Mahmoud Sabbah/Anadolu via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 68. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül19 bejegyzés
05:30
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:31
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Humanitárius tűzszünetet sürget az ENSZ

Azonnali humanitárius tűzszünetet sürgetett kedden az ENSZ az Izrael és a Hamász iszlamista palesztin szervezet közötti háborúban. A határozatot az ENSZ-közgyűlés 193 tagjának több mint háromnegyede támogatta, röviddel azután, hogy a javaslatot a Biztonsági Tanácsban az Egyesült Államok a múlt héten megvétózta.

Az Egyesült Államoknak a Közgyűlésben nincsen vétójoga. Washington most is a határozattervezet ellen szavazott Izraellel és nyolc másik országgal együtt. A tervezetet 153 tagállam támogatta, míg 23 ország tartózkodott.

Az ENSZ-közgyűlés határozatai nem kötelező érvényűek, de politikai súlyuk van, és a háborúról kialakult általános képet tükrözik.

Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet a szavazás előtt kijelentette, hogy a határozat több aspektusával - így a rettenetes gázai humanitárus helyzet sürgős megoldásának szükségességével, a polgári személyek védelmével és a túszok szabadon engedésével - az Egyesült Államok egyetért. (MTI)

05:35
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Biden: Szükséges az izraeli kormány átalakítása

Joe Biden amerikai elnök szerint szükség lenne az izraeli kormány átalakítására annak érdekében, hogy ne forduljon el a zsidó államtól a világ. A politikus erről kedden beszélt egy washingtoni kampányeseményen.

Joe Biden a demokrata párt pénzügyi támogatói előtt tartott beszédében kifejtette, hogy a jelenlegi Izrael történetének legkonzervatívabb kormánya, hozzátéve, ez a kabinet nem akar kétállami megoldást az izraeli-palesztin konfliktus lezárásaként.

Joe Biden úgy fogalmazott, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek "kemény döntést kell hoznia", amit azzal támasztott alá, hogy Izrael a "válogatás nélküli bombatámadások" miatt kezdi elveszíteni a világ támogatását. Megjegyezte, hogy az izraeli kormányfőnek meg kell erősítenie és változtatnia kormányát annak érdekében, hogy képes legyen hosszú távú megoldást találni az izraeli-palesztin konfliktusra. (MTI)

06:25
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Hamász-reakció a tűzszüneti határozatra

Bassem Naeem, a Hamász vezető tisztségviselője a BBC-nek elmondta, hogy az elfogadott tűzszüneti határozat "megerősíti, hogy a nemzetközi akarat a palesztin nép elleni agresszió leállítása mellett van".

"Az a fél, aki ezt az akaratot akadályozza, az Amerikai Egyesült Államok, amely a Biztonsági Tanácsban vétójogával él" - mondta Naeem.

"Ez nemcsak fedezetet ad a folyamatos izraeli agressziónak, hanem a vétójog révén Amerika közvetlen partnerré válik a palesztin nép elleni bűncselekményekben, ez Izrael elszigeteléséhez fog vezetni, és az Egyesült Államokat is elszigeteli nemzetközi szinten" - tette hozzá Naeem.

07:41
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Tengervizet pumpálnak a Hamász alagútjaiba

Az izraeli hadsereg (IDF) elkezdett tengervizet szivattyúzni a Hamász gázai alagúthálózatába -írta a Sky News. A folyamat hetekig tart, viszont elpusztíthatja az alagutakat, ahol a Hamász túszokat, harcosokat és lőszert rejteget.

Más tisztviselők aggodalmukat fejezték ki, hogy a tengervíz veszélyeztetné Gáza édesvízellátását. Az IDF nem kommentálta a hírt.

09:25
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb nyolc izraeli katona halt meg a gázai harcokban

Nyolc izraeli katona, köztük egy zászlóaljparancsnok, Tomer Grinberg alezredes halt meg a keddi gázai harcokban - közölte az izraeli hadsereg.

Az október 20-i szárazföldi offenzíva kezdete óta Izrael 114 katonát vesztett - írta a BBC.

10:32
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Óvatosságra intik a hajókat Jemen mellett

A jemeni hútik egyik magas rangú tisztviselője korábban figyelmeztette a Vörös-tengeren közlekedő teherhajókat, hogy ne induljanak el Izrael felé.

A Jemen mellett elhaladó hajóknak bekapcsolva kell tartaniuk a rádiókat, és gyorsan kell reagálniuk a húti kommunikációs kísérleteire - mondta Mohamed Ali al-Houthi, a jemeni húti legfelsőbb forradalmi bizottság vezetője.

A csoport azt állította, hogy tegnap rakétatámadást hajtott végre egy norvég kereskedelmi tartályhajó ellen. (Sky News)

10:51
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Azonnali tűzszünetet kér az ENSZ

Az ENSZ Közgyűlése elfogadta az azonnali tűzszünetre felszólító ENSZ-határozatot.

A 193 tag közül 153-an szavaztak a határozat mellett, köztük Kanada, Franciaország, Írország és Oroszország.
Tízen ellene szavaztak, 23-an tartózkodtak, heten pedig nem vettek részt a szavazáson.
A Hamász üdvözölte a határozatot és sürgette a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre a tűzszünet érdekében.

11:52
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Támadás veszélyére figyelmeztetnek a Vörös-tengeren

A jemeni hútik figyelmeztették a Vörös-tengeren közlekedő teherhajókat, hogy ne hajózzanak Izrael felé, miután az Iránnal szövetséges csoport azt állította, hogy a nap folyamán támadást hajtottak végre egy kereskedelmi tartályhajó ellen. A hútik korábban azt mondták, hogy rakétával eltaláltak egy norvég kereskedelmi tartályhajót, a Gázai övezet izraeli bombázása elleni legújabb tiltakozásukban, hangsúlyozva a Közel-Keletet megrázó konfliktus kockázatait.

13:19
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Tiltakozik a WHO egy mentőkonvoj feltartóztatása miatt

Az Egészségügyi Világszervezet kedden panaszt tett egy orvosi mentőkonvoj izraeli feltartóztatása miatt a Gázai övezetben, mondván, hogy az egyik beteg meghalt az evakuálás során, amelyet a Vörös Félhold egyik munkatársát feltartóztató és bántalmazó katonák tartottak fel.

Az X közösségi médiaplatformon közzétett bejegyzésében Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO vezetője azt mondta, hogy a WHO által vezetett, a Gázai övezet északi részén található utolsó, részben működő kórházból ellátmányt szállító és betegeket kimenekítő missziót izraeliek mindkét irányban megállították.

14:01
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Menekülthullámot indíthat el a gázai háború

Az ENSZ menekültügyi vezetője arra figyelmeztetett, hogy a gázai konfliktus további menekülteket sodorhat a térségbe és azon kívülre is.

Világszerte rekordszámú, 114 millió embert űztek el otthonából, köztük mintegy 40 millió menekültet, akik több tucat aktív konfliktus elől menekülnek, többek között Szudánból és Ukrajnából.

15:48
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Megugrott az élelmiszerek ára Gázában

Gázában a legalapvetőbb élelmiszerek - a liszt , a cukor és a só - ára többszörösére emelkedtek, gyakran a korábbi árakhoz képest tízszeres áron kínálják. Az emberek nem engedhetik meg maguknak, hogy élelmiszert vásároljanak, a piacok szinte üresek. A gázaiak szerint virágzik az élelmiszer feketepiaca, és nincs fix ár, minden ár egyik óráról a másikra változik.
A Hamászt azzal is vádolják, hogy ellopja a segélyeket, az aból származó élelmiszereket pedig a feketepiacon árulja.

16:18
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Északon is folytatódnak a támadások

Rakétasziréna szólalt meg Rosh Hanikrában, a libanoni határon, Izrael partjainál. A hét elején jelentősen felerősödtek a támadások Izrael északi határánál.

16:57
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Nemzetközi konferencián oldaná meg a gázai konfliktust az orosz külügyminiszter

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a világhatalmak és az arab országok képviselőinek nemzetközi konferenciáját szorgalmazza az izraeli-palesztin konfliktus végleges megoldása érdekében.

Az egyetlen módja annak, hogy ez a probléma örökre és igazságosan megoldódjon, az, hogy nemzetközi konferenciát tartunk az ENSZ Biztonsági Tanácsának mind az öt állandó tagja részvételével

- mondta a külügyminiszter. Szerinte a konferencián az Arab Liga, az Iszlám Együttműködési Szervezet és az Öböl menti Együttműködési Tanács országainak képviselőit is be kellene vonni. Az egyelőre nem tisztázott, hogy szerinte Izraelnek is részt kellene-e vennie a konferencián. 
A folyamatos igazságtalanság a palesztin néppel szemben, amelynek egy palesztin állam létrehozását ígérték nagyon komoly terrorista és szélsőséges érzelmeket táplál

- mondta Lavrov, aki azzal vádolja Izraelt, hogy Gáza lakónegyedeit "a földdel teszi egyenlővé". Az ottani helyzetet "borzalmasnak" nevezte, és kétségbe vonta Izrael állításait arról, hogy hány katonát öltek meg és mennyi a civil áldozat.

17:30
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ismét tűzszünetet sürgetett a pápa

Ferenc pápa humanitárius tűzszünetre és a Hamász által elrabolt túszok elengedésére szólított fel.

Legyen bátorsága mindkét érintett félnek, hogy újra tárgyaljanak, és kérek mindenkit, hogy vállalja fel a humanitárius segélyek eljuttatásának sürgős feladatát Gáza lakosságához. Nagy szükségük van rá

- mondta a heti általános audiencia végén az egyházfő, hozzátéve:

Azonnal engedjék szabadon az összes túszt, akik a néhány nappal ezelőtti tűzszünetben némi reményt láttak. Legyen vége ennek a nagy szenvedésnek az izraeliek és a palesztinok számára. Kérem, mondjanak nemet a fegyverekre és igent a békére.

Ferenc pápa igyekezett fenntartani a Vatikán hagyományos semlegességét a konfliktusokban, de különösen az izraelieket dühítette fel azzal az általános utalással, hogy a háború "terrorizmussá" fajult, anélkül, hogy kifejezetten elítélte volna a Hamászt a kezdeti támadásért.

20:09
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Meglepő dolgot tett egy izraeli politikus

Izrael ENSZ-nagykövete kiszivárogtatta a Hamász gázai irodájának számát. A nagykövet azt mondta, hogy a számot felhívva a Hamász vezetőjét, Yahya Sinwar-t kellene megkérni, hogy tűzszünet legyen.

20:45
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb atrocitások Izrael és a Hezbollah között

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy a mai nap folyamán libanoni területen belül támadta a "Hezbollah terrorszervezet" harcosait és infrastruktúráját.

Azt is közölték, hogy Libanon felől az észak-izraeli Yiftah kibuc irányába kilőtt rakétákat észlelték.

A Hezbollah azt állítja, hogy ma délután négy csapást mért izraeli katonai állásokra.

21:30
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Hatalmas konvoj lépett be a Gázai övezetbe

Az egyiptomi média közlése szerint összesen 180 humanitárius és orvosi segélyeket teherautó érkezett a Gázai övezetbe, ebből 80 az újonnan megnyitott Kerem Shalom átkelőn keresztül.

Khaled Zayed, az ERC észak-sínai vezetője elmondta, hogy a többi az egyiptomi-izraeli határon lévő Al Ouga átkelőnél most is teherautó-ellenőrzés zajlik és további segély érkezésére számítanak.

05:58
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.