Újabb tűzszünet van kilátásban, nem szűnnek a támadások a Vörös-tengeren

Események

Izrael, Palesztina, háború, izraeli háború, konfliktus, palesztin, izraeli-palesztin konfliktus, 2023.12.20.,
An Israeli army truck moves along the border with the northern Gaza Strip from a position in southern Israel on December 19, 2023, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by Menahem KAHANA / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 75. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés
05:16
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:26
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Palesztinpárti tüntetőket fogtak el a Capitoliumban

A Capitolium épületében több tucat palesztinpárti tüntetőt tartóztattak le az amerikai törvényhozás biztonságáért felelős rendőrök kedden.

A hatóság szerint előzetes információk voltak arról, hogy a csoport látogatóként jut be a Capitolium épületébe, ahol tiltakozásba kezd. A palesztinpárti tüntetők a törvényhozás főépületének kupolája alatti térben az izraeli hadműveletek során meghalt gázaiakra cipőik eldobálásával hívták fel a figyelmet.A közlemény arra is kitér, hogy az előzetes információk nyomán megerősítették a rendőrségi jelenlétet az épületben, és akkor léptek közbe, amikor a csoport átlépte a törvény határait, vagyis elkezdte demonstrációját.

Az Egyesült Államokban törvény tiltja a tüntetést a kongresszusi épületeken belül.
A rendőrök mintegy 60 embert vettek őrizetbe, aki a felszólításra sem hagytak fel a törvénysértéssel. A csoport tagjai ellen gyülekezés, intézmény működésének akadályozása és rendzavarás miatt indult eljárás. (MTI)

05:31
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ma szavazhatnak az újabb tűzszünetről

Az ENSZ Biztonsági Tanács határozatának szövegezése körüli viták miatt - állítólag az USA újabb vétójának elkerülése érdekében - a tűzszünetre vonatkozó szavazást szerdára halasztották - írta a BBC. 

07:19
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Nem köthetnek ki izraeli hajók Malajziában

Malajzia nem enged izraeli zászló alatt közlekedő hajókat kikötni az országban - írta az al Jazeera. Anwar Ibrahim miniszterelnök hivatala a döntést Izrael a gázai palesztinok elleni brutális fellépésével indokolta.

08:09
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb izraeli katona halt meg a gázai harcokban

Az izraeli hadsereg közlése szerint a 32 éves Lior Sivan százados meghalt a palesztin fegyveres csoportokkal folytatott harcokban a Gázai övezet déli részén. Sivan a Jeruzsálemtől nyugatra fekvő Beit Shemeshből származott, és a 363. zászlóalj tisztje volt - írta az al Jazeera. 

08:38
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Kairóban tárgyal a Hamász vezetője a tűzszünetről

A Hamász vezetője, Iszmail Haníje Kairóban tárgyalásokat folytat a gázai tűzszünetről. Izrael jelezte, hogy hajlandó beleegyezni a harcok újabb szünetelésébe, cserébe további túszokért. Egyiptom Katarral együtt segített közvetíteni egy egyhetes tűzszünetet a múlt hónapban, amelynek eredményeképpen 100 Hamász-túszt elengedtek, cserébe 240 izraeli börtönben tartott palesztinért.

Ismail Haniyeh - aki általában Katarban tartózkodik - várhatóan a Hamász magas szintű küldöttségét vezeti majd Egyiptomba, hogy találkozzon a hírszerzés vezetőjével. Izrael elnöke, Isaac Herzog azt mondta, hogy országa kész egy újabb humanitárius szünetre a túszok szabadon bocsátásának érdekében. (BBC)

09:51
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Már csak néhány milicista harcos maradt Dzsabalíja térségében

Úgy tűnik, hogy Izrael a Gázai övezet északi részén végrehajtott tisztogató hadműveletének utolsó szakaszához közeledik - derül ki egy amerikai székhelyű kutatóintézet jelentéséből. A kutatóintézet szerint Izrael leépítette a Hamász észak-gázai dandárját.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) kedden bejelentette, hogy teljesen felszámolta a Hamász három zászlóalját, amelyek a Gázavárostól északra fekvő Dzsabalíjában működtek.

Mintegy 500 palesztin harcos adta meg magát az izraeli erőknek a dzsabalíjai menekülttáborban.
Az izraeli hadsereg rádiója arról számolt be, hogy az IDF több mint két héten át kemény harcokat vívott Dzsabalíjában a palesztin milíciák ellen, és az izraeli erők több mint 1000 harcost öltek meg.

Az IDF becslése szerint már csak néhány milicista harcos maradt Dzsabalíja térségében.

A frissített jelentés szerint a palesztin milíciák továbbra is a Gázai övezet központi kormányzóságának biztonságos menedékét használják arra, hogy a Gázavárostól délre lévő izraeli erőket támadják.

10:25
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

A húszik a Vörös-tengeri támadásokat nyomásgyakorlásra használják

Adel Abdel Ghafar, a Közel-Keleti Globális Ügyek Tanácsának munkatársa az Al Jazeerának beszélt a jemeni húszi lázadók Vörös-tengeri hajók elleni támadásainak motivációjáról.

Először is, szolidaritást akarnak vállalni Palesztinával. Másodszor, ezeket a támadásokat a szaúdiakkal a fegyverszünetről folyó tárgyalásokon akarják felhasználni.

Ez Irán szerepét is jól mutatja. Ha ez folytatódik, akkor egy szélesebb körű eszkalációt láthatunk, nemcsak ezen a területen, hanem északon is.

11:05
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

A háború utáni Gázáról tárgyalnak

A The Wall Street Journal (WSJ) jelentése szerint a Hamász politikai vezetői megbeszéléseket folytatnak palesztin riválisaikkal a Gázai övezet és Ciszjordánia háború utáni jövőjéről.

Husam Badran, a Hamász dohai székhelyű politikai irodájának tagja azt mondta:

11:35
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Tubász és Tammún városában támadtak az izraeli erők

Az izraeli erők újabb rajtaütést hajtottak végre hajnalban Tubász városában és Tammún településen, amelynek során őrizetbe vettek embereket - jelentette a Wafa palesztin hírügynökség.

Tubászban számos katonai jármű a keleti oldalról hatolt be a városba sortüzek közepette.

Legalább két, szabadon bocsátott palesztin foglyokkal kapcsolatban álló személyt őrizetbe vettek.

12:07
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael fokozza hadműveletét a Gázai övezet déli részén

A Hamász palesztin szélsőséges szervezet ellen átfogó támadást folytató izraeli hadsereg (IDF) a Gázai övezet déli részén, Hán-Júnisz térségében mélyíti és fokozza szárazföldi hadműveletét - közölte Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő.

- jelentette ki.

Az IDF különleges erőket vet be, és hírszerzési tevékenységet végez a Gázába hurcolt túszok felkutatásáért.

Ez a legfőbb feladat, a terepen lévő erőket felkészítik az élő túszok keresésére is, és továbbra is minden lehetséges erőfeszítést megteszünk, hogy visszaszerezzük őket- tette hozzá.

12:34
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb túszokról tett közzé videót a Hamász

Az Iszlám Dzsihád terrorszervezet videót tett közzé két gázai túszról, a 47 éves Elád Kacírról és a 79 éves Gadi Mózeszről, akiket Nir Óz kibucból hurcoltak el a fegyveres konfliktus elindító október 7-i terrortámadásban. Kacír anyját, Hannát is elrabolták, de a novemberi tűzszüneti megállapodás részeként szabadon engedték. Apját, Rami Kacírt viszont megölték. Mózesz feleségét, Efrat Katzot szintén meggyilkolták.

- mondta Gadi Mózesz fia, Jaír Mózesz, és hangsúlyozta, hogy a lehető leghamarabb a szabadulásukhoz vezető megállapodásra van szükség.

13:05
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli nemzetbiztonsági miniszter szolidaritási látogatást tett

Itamár Bengvír izraeli nemzetbiztonsági miniszter, a jobboldali radikális Zsidó Erő párt elnöke egyeztetés nélkül és a lakosok tiltakozása ellenére ellátogatott a Gázai övezet szomszédságában található Nir Óz kibucba, amely súlyos károkat szenvedett a Hamász támadásának idején.

Izraelbe utazott szolidaritási látogatásra Jerry Seinfeld amerikai színész és párja, Jessica is.

Kedden ellátogattak a Gázai övezet melletti Beeri kibucba, és az ott élőktől az október 7-én átélt borzalmakról tájékozódtak.

13:38
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Hat libanoni területről lőtt rakétát fogtak el

Kedd éjszaka az izraeli hadsereg elfogott hat, libanoni területről Izraelbe lőtt rakétát az ország északi határán.

Válaszul az izraeli légierő megtámadta a libanoni területen lévő kilövőállást és a lövéseket végrehajtó osztagot,

valamint egy, a Hamászt támogató libanoni síita Hezbollahhoz tartozó katonai épületet. Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint két tartalékos katona súlyosan megsebesült a határvidéken az egyik katonai állás ellen indított libanoni lövések nyomán. Kórházba szállították őket, de állapotuk műtéti beavatkozást igényelt.

14:08
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Intenzív tárgyalások folynak a lehetséges új tűzszünetről

Katari és egyiptomi közvetítéssel intenzív tárgyalások folynak egy lehetséges második gázai tűzszünetről, amelynek keretében a Hamász visszaadna néhány túszt, cserébe Izrael szabadon engedné a palesztin foglyokat.

Iszmail Haníje, a Hamász vezetője szerdán Kairóba érkezett, hogy tárgyalásokat folytasson egyiptomi tisztviselőkkel.

Az iráni külügyminisztérium sajtóosztályának felvételén Hoszein Amir-Abdollahián iráni külügyminiszter (j) és Iszmail Haníje, a Hamász palesztin iszlamista szervezet Katarban élő politikai vezetője (b2) érkezik a Gázai övezetben dúló háborúról tartandó megbeszélésükre a katari fővárosban, Dohában 2023. december 20-án. Forrás: MTI/EPA/Iráni külügyminisztérium sajtóosztálya/-

Bár a szabadon bocsátandó személyek számát még tárgyalják, Izrael ragaszkodik ahhoz, hogy nők és a beteg férfiak is szerepeljenek a listán.

14:36
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael csapást mért Dél-Libanonra

Az izraeli erők szóvivője az X-en azt írta, hogy a légierő csapásokat mért a Hezbollah infrastruktúrájára és katonai objektumaira Libanonban.

A Hezbollah bejelentette, hogy hat embere meghalt az elmúlt 24 órában.

Egy izraeli tüzérségi egység az észak-izraeli felső-galileai állásból lőtt Dél-Libanon felé. Forrás: AFP/Jalaa Marey

Négyet kedd este, kettőt pedig szerdán öltek meg.

15:06
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

A Gázai övezetben kétharmaddal csökkent a foglalkoztatás

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) közzétett egy jelentést, amely azt vizsgálja, hogy Izrael Gáza elleni háborúja hogyan hatott a megszállt palesztin területeken élők munkaerőpiaci helyzetére és megélhetésére.

A jelentés szerint a palesztinok foglalkoztatottsága a háború kitörése óta kétharmadával csökkent a Gázai övezetben - ami 192 ezer munkahelynek felel meg.

A jelentés figyelmeztetett, hogy a munkahelyek elvesztésének lehetséges hosszú távú hatása még hangsúlyosabbá válik, ha a konfliktus utáni újjáépítési folyamat lassú lesz, vagy ha Izrael fenntartja a Ciszjordániára vonatkozó korlátozásait.

15:37
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb légicsapás érte Rafah városát

Légicsapás ért egy épületet Rafahban, a Gázai övezet déli részén. A robbanás a kuvaiti kórház közelében történt. Több lakóház teljesen megsemmisült.

Mentőautókat láttak a helyszínre sietni, amelyek a zsúfolt utcákon keresztül haladtak.

15:59
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ez derült ki eddig a lehetséges fegyverszüneti tárgyalásokról

Iszmail Haníje, a Hamász politikai hivatalának vezetője Kairóban tartózkodik, hogy egyiptomi tisztviselőkkel tárgyaljon a Gázai övezet elleni izraeli háború fejleményeiről. (Haníje kedden találkozott Hossein Amirabdollahian iráni külügyminiszterrel is, hogy megvitassák a gázai és ciszjordániai helyzetet.)

Isaac Herzog izraeli elnök kijelentette, hogy országa hajlandó újabb ideiglenes tűzszünetet kötni a Hamásszal, hogy biztosítsa további foglyok szabadon bocsátását.

A Hamász politikai vezetői megbeszéléseket folytattak palesztin riválisaikkal Gáza és Ciszjordánia háború utáni jövőjéről.

Az Al Jazeerának adott interjújában Ghazi Hamad, a Hamász tisztviselője azt mondta, hogy a csoport prioritása a folyamatban lévő tárgyalások közepette a háború leállítása, de

a harcok szüneteltetése nem áll a Hamász és a palesztinok érdekében.

A Moszad, a CIA és a katari miniszterelnök hétfőn Varsóban folytatott megbeszélései pozitívan alakultak, és ahhoz vezettek, hogy

a katari tárgyalók a Hamásszal és izraeli tisztviselőkkel együtt dolgoznak egy lehetséges tűzszünet érdekében.

Itamar Ben-Gvir izraeli nemzetbiztonsági miniszter az X-en azt írta, hogy most nem a fegyverszünet ideje van a Gázai övezetben, hanem a katonai határozottságé.

16:44
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb összeomlás a gázai távközlési szolgáltatásokban

Gázában a háború októberi kezdete óta számos kibertámadás történt. A legújabb incidens a Gázai övezet déli részét érintette.

17:26
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Görögország azt tanácsolja a hajósoknak, hogy kerüljék a jemeni vizeket

Görögország azt tanácsolta a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben közlekedő kereskedelmi hajóknak, hogy kerüljék el a jemeni vizeket, csak a szükséges személyzetet tartsák a hídon, és kövessék a tengeri hatóságok által kiadott figyelmeztetéseket, hogy elkerüljék a térségben történő támadásokat.

A görög hajótulajdonosok a világ kereskedelmi hajóinak mintegy 20%-át tartják ellenőrzésük alatt.

A hajózási minisztérium szombaton adott ki tanácsot, mivel az Iránnal szövetséges húszi militáns csoport által a közelmúltban hajók ellen elkövetett támadások arra kényszerítették a vezető hajózási társaságokat, hogy a Jóreménység-fokán keresztül kerüljék el a Szuezi-csatornát, az Európa és Ázsia közötti legrövidebb hajózási útvonalat.

A hajóknak tűzgyakorlatokat kell tartaniuk a biztonsági felszerelésük rendszeres ellenőrzése céljából, mielőtt elérik a jemeni partokat, és azt tanácsolják, hogy éjszaka hajózzanak át a Vörös-tenger déli részén és a Bab-el-Mandeb-szoroson.

A Jemen nagy részét uraló húszik szerint a hajótámadások válaszlépésnek tekinthetők Izraelnek a Hamász által uralt Gázai övezetben folytatott katonai hadjáratára, és azt mondták, hogy addig folytatják, amíg Izrael le nem állítja az offenzívát.

18:39
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

A kuvaiti kórház nem tudja ellátni a sebesülteket

Izrael a délután folyamán újabb légicsapást mért Rafah városára a kuvaiti kórház közelében. Rengeteg a sebesült.

A probléma ezzel a kórházzal az, hogy kicsi a mérete, és nem lesz képes ennyi sérültet fogadni.
Elsősorban az alapvető orvosi beavatkozásokra szolgál, a sérülteket innen más kórházakba kell majd átszállítani.

19:35
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az amerikai védelmi miniszter látogatást tett a Ford repülőgép-hordozón

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerdán meglátogatta a Földközi-tenger keleti részén lévő Gerald R. Ford repülőgép-hordozót, és köszönetet mondott legénységének azért, hogy az Izrael és a Hamász közötti háború idején segítettek megakadályozni egy szélesebb körű közel-keleti konfliktust.

Az atomhajtású Ford az amerikai elszántság erőteljes szimbólumává vált azzal, hogy közelebb sietett Izraelhez, miután október 7-én a Hamász palesztin militáns csoport megtámadta - jelentette a Reuters.
Austin háromszor is meghosszabbította a Ford ottani tartózkodását, abban a reményben, hogy jelenléte arra készteti Iránt és az Iránnal szövetséges csoportokat - különösen a libanoni Hezbollahot -, hogy kétszer is meggondolják, mielőtt csatlakoznak az Izrael elleni harchoz.

20:25
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Üzent az amerikai külügyminiszter

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint egyértelmű, hogy a gázai konfliktusnak "alacsonyabb intenzitású szakaszba kell lépnie".

Egy tájékoztatón elmondta:

Arra számítunk és azt akarjuk, hogy célzottabb műveletekre térjünk át, kisebb létszámú erőkkel. És ahogy ez megtörténik, úgy gondolom, hogy a civileknek okozott károk is jelentősen csökkenni fognak.

21:30
december 20, 2023
Vágólapra másolva!

Humanitárius szünetet sürget a Fehér Ház

A Fehér Ház szerint tárgyalások folynak a gázai humanitárius szünetről és a túszok szabadon bocsátásáról Izrael és a Hamász között.

"Ezek nagyon komoly tárgyalások és reméljük, hogy vezetnek valahová" - mondta a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby.

05:46
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.