A párizsi olimpiát is érintheti a háború, egyre több a fertőzés az izraeli katonák között

Izrael, Palesztina, háború, izraeli háború, konfliktus, palesztin, izraeli-palesztin konfliktus, 2023.12.22.
Dél-Izrael, 2023. december 21. Izraeli tüzérek önjáró löveggel tüzelnek a Gázai övezetben lévő palesztin célpontokra Dél-Izraelből 2023. december 21-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben. MTI/EPA/Abir Szultan
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 78. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül20 bejegyzés
07:13
december 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

07:17
december 23, 2023
Vágólapra másolva!

Fontos döntések az ENSZ Biztonsági Tanácsában

Egy heti késlekedés és az amerikai vétó elkerülését célzó intenzív tárgyalások után az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken határozatot fogadott el, amely a Gázai övezetnek szánt humanitárius segítség felgyorsítására szólít fel, és sürgős lépéseket szorgalmaz "az ellenségeskedések fenntartható beszüntetése feltételeinek megteremtésére".

Az Egyesült Államok tartózkodott, hogy a tizenöttagú testület képes legyen elfogadni az Egyesült Arab Emírségek által kidolgozott határozattervezetet. A többi tag a tervezet mellett szavazott, kivéve Oroszországot, amely szintén tartózkodott.

A Washington megnyerését célzó intenzív tárgyalások eredményeképpen a tervezet nem vonja kétségbe Izrael jogát arra, hogy ellenőrizze a 2,3 milliós gázai lakosságnak szánt összes humanitárius segélyt. Izrael ellenőrzi az egyiptomi Rafah és az izraeli ellenőrzés alatt lévő Kerem Salom átkelőket.
Az ellenségeskedések beszüntetésről szóló gyengített szövegváltozat a tanács több tagjának csalódást okozott, így a vétójoggal rendelkező Oroszországnak, valamint több arab, illetve az Iszlám Együttműködés Szervezete tagállamainak, amelyek diplomaták szerint úgy értelmezik a döntést, mint amely felhatalmazza Izraelt az október 7-i támadás utáni további fellépésekre a Hamász ellen.Az elfogadott határozat "sürgős lépéseket" sürget, hogy haladéktalanul szavatolják a biztonságos, akadálytalan és kiterjesztett hozzáférést a humanitárius segítséghez, és teremtsék meg az ellenségeskedések beszüntetésének fenntartható feltételeit. Az eredeti szövegtervezet "az ellenségeskedések sürgős és fenntartható beszüntetésére" szólított fel a segélyszállítmányokhoz való hozzáférés érdekében.

Az elfogadott változattal a tanács lényegében teljes mozgásszabadságot biztosít az izraeli fegyveres erőknek a Gázai övezetben folytatott további tisztogatáshoz - jelentette ki a szavazás előtt a BT ülésén Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője. (MTI)

07:22
december 23, 2023
Vágólapra másolva!

Folyamatos légicsapások Gázában

Izrael pénteken késő éjjel is folytatta a Gázai övezet bombázását, és folyamatos légicsapásokról és bombázásokról érkeztek jelentések - írta a BBC. 

A palesztin média szerint a nuseirati menekülttáborra mért izraeli légicsapás legalább 18 ember halálát okozta. Egy másik táborban, Bureijben az embereket az izraeli hadsereg arra utasította, hogy vonuljanak délre, mivel folytatta szárazföldi offenzíváját.

08:21
december 23, 2023
Vágólapra másolva!

Azonnali tűzszünetet sürget a WHO vezetője

Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet vezetője az ENSZ Biztonsági Tanácsának a gázai segélyek növelésére felszólító határozatát üdvözölte, ugyanakkor kijelentette, hogy az azonnali tűzszünet a legsürgetőbb követelmény.

"Nem lehet figyelmen kívül hagyni a háború eddigi pusztító áldozatait, köztük a több mint 20 000 emberéletet követelő veszteséget, túlnyomórészt nők és gyermekek, és a több mint 53 000 sebesültet" - tette közzé az X-en.

09:10
december 23, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb tűzharc az izraeli-libanoni határon

Izraeli légicsapás érte a dél-libanoni Kafr Kila falut - írta az Al Jazeera. A támadásra azt követően került sor, hogy az izraeli hadsereg közölte, hogy egy katonája meghalt, egy másik pedig megsebesült az izraeli-libanoni határon pénteken lezajlott tűzpárbajban.

Bár a Hezbollah és az izraeli erők között az elmúlt napokban egyre intenzívebbé váltak a tűzváltások, ezek nagyrészt a határ menti területekre korlátozódtak – írta a portál.

10:12
december 23, 2023
Vágólapra másolva!

Pontos számot közölt az izraeli hadsereg a halottairól

A közel-keleti konfliktus eszkalációja óta összesen 472 izraeli katona halt meg az izraeli hadsereg (IDF) szombati közleménye szerint. Szombaton hajnalban egy 19 éves izraeli őrmester halt meg, amikor az Irán-barát libanoni Hezbollah síita fegyveres szervezet ágyúkkal lőtt Libabon felől.

Több tucat ember, gyerekek is meghaltak, amikor péntek éjszaka Izrael tüzérségi és rakétatámadást indított a Gázai övezetben lévő Dzsabalija menekülttábor ellen.

Több lakóházat is eltaláltak. Helyiek elmondása szerint a tűz alatt álló mentők és mantőalakulatok nem tudtak időben segíteni a sebesülteknek.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) azzal számol, hogy a következő hetekben legalább tízezer, életveszélyesen alultáplált, 5 éven aluli gyermeket találnak majd a Gázai övezetben. A szervezet szerint a térségben élő kisgyermekek több mint a 80 százaléka nem jut elegendő élelmiszerhez, a kórházak több mint a kétharmada már nem működik az üzemanyag, a víz és létfontosságú gyógyszerek hiánya miatt, vagy azért, mert súlyos károkat szenvedtek el a támadások következtében.

Október végén az UNICEF arról számolt be, hogy naponta több mint 400 gyermek hal vagy sebesül meg az intenzív izraeli támadás alatt álló Gázai övezetben. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint a Gázai övezetben átlagosan 10 percenként hal meg egy gyerek. (MTI)

11:57
december 23, 2023
Vágólapra másolva!

Hezbollah cépontokat támadott Izrael

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivőjének szombat reggeli tájékoztatása szerint több Hezbollahhoz köthető célpontot is megtámadtak éjszaka és reggel libanoni területen. A terroristák infrastruktúrájának elemeit és katonai egységeket vettek célba. Ezzel kapcsolatban a Sky News azt írja, egy még nem hitelesített videó is kering a neten a támadások utóhatásairól. Az elemzők régóta tartanak attól, hogy az Irán támogatását élvező, dél-libanoni székhelyű Hezbollah belép a Hamasz oldalán az izraeli háborúba és ezzel újabb szereplőket vonz be.

14:34
december 23, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli kötődésű hajót ért támadás az Arab-tengeren

Pilóta nélküli légi jármű talált el egy izraeli kötődésű, kereskedelmi hajót az Arab-tengeren, India nyugati partjainál, a támadás tüzet okozott - közölte szombaton az Ambrey nevű, hajózási biztonsággal foglalkozó brit magáncég szombaton. Az incidens az indiai Veravaltól 200 kilométerre délnyugatra történt. A libériai lobogó alatt közlekedő vegyianyag-szállító tartályhajón a tüzet eloltották, kisebb szerkezeti károk keletkeztek, de a legénység egyik tagja sem sebesült meg. Az elmúlt időszakban az Irán támogatását élvező, jemeni húszi lázadók több rakéta- és dróntámadást hajtottak végre Vörös-tengeren haladó, izraeli kötődésű vagy oda tartó hajók ellen, amit azzal indokoltak, hogy ezzel a palesztinok ügyét támogatják.

15:08
december 23, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb rakétákat lőttek ki a Gázai övezetből Dél-Izraelre

Közel 48 órás szünet után újabb rakétákat lőttek ki a Gázai övezetből Dél-Izraelre. A támadás miatt légiriadó volt a nagyrészt kiürített Kfar Aza határ menti településen.

Sérültekről vagy károkról nem érkezett jelentés.

A Gázából indított rakétatámadások üteme jelentősen lelassult az elmúlt hetekben, mivel az IDF kiterjesztette a Hamász elleni szárazföldi offenzíváját a Gázai övezetben - írja a The Times of Izrael.

15:38
december 23, 2023
Vágólapra másolva!

Kétszáz terroristát fogott el Izrael

Az izraeli hadsereg és a Shin Bet szerint az elmúlt héten több mint 200 Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet tagját fogták el a Gázai övezetben.

A közös közlemény szerint az elmúlt héten több száz terroristát fogtak el az övezetben, akik közül több mint 200-at Izraelbe szállítottak, hogy a Shin Bet és a katonai hírszerzés kihallgassa őket.

A közlemény szerint az elfogott Hamász- és Iszlám Dzsihád terroristák közül néhányan a polgári lakosság körében rejtőzködtek, majd megadták magukat az izraeli csapatoknak.

Az IDF szerint a szárazföldi offenzíva kezdete óta eddig több mint 700 terroristát fogtak el és hoztak Izraelbe - írja a The Times of Israel.

16:22
december 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA azzal vádolja Iránt, hogy támogatja a Vörös-tengeren a hajók elleni támadásokat

Az Egyesült Államok azzal vádolta Iránt, hogy "mélyen benne van" a húszi lázadók által a Vörös-tengeren a kereskedelmi hajók ellen elkövetett támadásokban. A legfrissebb hírek szerint egy Izraelhez kötődő kereskedelmi hajóra is csapást mértek egy pilóta nélküli légi jármű szombaton.

Teherán támogatása a jemeni lázadócsoportnak fegyvereket és taktikai hírszerzést is magában foglal - közölte pénteken a Fehér Ház, miközben bemutatta az újonnan titkosítás alól feloldott hírszerzési adatokat, amelyek állítólag Irán részvételét bizonyítják a támadásokban.

Irán többször is tagadta a vádakat - írja az Aljazeera.

16:59
december 23, 2023
Vágólapra másolva!

Irán azonnali tűzszünetet sürget a Gázai övezetben

Irán ismételten azonnali tűzszünetre szólított fel a Gázai övezetben a szombaton Teheránban Palesztináról tartott nemzetközi konferencián.

"A nemzetközi közösségnek szavatolnia kell a háború és a népirtás azonnali leállítását Gázában" - hangsúlyozta Nasszer Kanaáni külügyi szóvivő.

Szavai szerint a túlnyomórészt muszlim országok képviselőinek részvételével zajló egynapos konferencia célja, hogy a nemzetközi figyelmet a palesztinok szenvedéseire irányítsa, valamint Izraelt és az Egyesült Államokat arra késztesse, hogy gondolják át a konfliktussal kapcsolatos stratégiájukat.

Irán a Hamász palesztin terrorszervezet Izrael elleni október 7-i támadása óta többször is támogatásáról biztosította a Hamászt, de hevesen tagadta közvetlen részvételét a konfliktusban.

17:42
december 23, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász nyomásgyakorlásra szólított fel a palesztin foglyok ügyében

A Hamász felszólította a Vöröskeresztet és a foglyok jogait védő csoportokat, hogy gyakoroljanak nyomást Izraelre, hogy "fedje fel" az izraeli erők által fogva tartott több száz palesztin sorsát, akiket a Gázai övezetben vettek őrizetbe.

A palesztin foglyok túlnyomó többségét az "adminisztratív fogva tartás" néven ismert bírósági eljárás keretében tartóztatták le, amelynek keretében a palesztinokat kezdetben hat hónapig tartják fogva. Ezt követően fogva tartásukat többször is meghosszabbíthatják határozatlan időre, vádemelés vagy tárgyalás nélkül - írja az Aljazeera.

18:19
december 23, 2023
Vágólapra másolva!

Több tucat palesztin fegyveres halt meg egy izraeli légicsapásban a Gázai övezetben

A Hamász palesztin terrorszervezet több tucat fegyverese halt meg, amikor Izrael légicsapást mért a Gázai övezetben egy épületre - közölte szombaton az izraeli hadsereg (IDF).

A légicsapást megelőzően az izraeli szárazföldi csapatok tüzet nyitottak a palesztin fegyveres csoportra, amelynek tagjai ezután behúzódtak az épületbe, amelyet közleményében az IDF a palesztin iszlamista szervezet egyik központjának nevezett. A támadás következtében megsemmisült több közeli épület is, amelyeket úgyszintén a Hamász használt.

Az izraeli erők beszámoltak arról is, hogy aknavető-lövedékeket, robbanóanyagokat és rakétákat találtak egy bölcsődében a Gázai övezet déli részén. Az IDF fotókat is közzétett a lerakatról.

19:07
december 23, 2023
Vágólapra másolva!

Magas rangú Hamász parancsnokkal végzett Izrael

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy megölte a Hamász terrorcsoport katonai szárnyának ellátásáért felelős Hamász-tisztviselőt egy tegnapi légicsapás során a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban.

Az IDF közleményében azt írja, hogy Hassan al-Atrash a Hamász fegyverellátásáért valamint a különböző országokból a Gázai övezetbe történő fegyvercsempészetért volt felelős.

Hozzáteszik, hogy al-Atrash részt vett a ciszjordániai terroristák fegyverekkel való ellátásában is.

Az IDF felvételeket tesz közzé a csapásról.

A palesztin média pénteken arról számolt be, hogy legalább három ember meghalt a légicsapásban - írja a The Times of Izrael.

19:53
december 23, 2023
Vágólapra másolva!

Irán tagadja, hogy segíti a jemeni lázadókat a vörös-tengeri támadásokban

Irán külügyminiszter-helyettese tagadja azokat az amerikai vádakat, amelyek szerint Teherán "részt vesz" a jemeni lázadók kereskedelmi hajók elleni támadásaiban, Irán azt állítja, hogy a csoport saját maga cselekszik.

Az Iránnal szövetséges jemeni húszi lázadók a Pentagon szerint több mint 100 drón- és rakétatámadást indítottak 10 kereskedelmi hajó ellen a Vörös-tengeren, szolidaritást vállalva a palesztin terroristákkal a Gázai övezetben, ahol Izrael harcol a Hamász ellen.

Tegnap a Fehér Ház nyilvánosságra hozta az amerikai hírszerzési adatokat, amelyek szerint Irán drónokat, rakétákat és taktikai hírszerzési eszközöket szállított a húsziknak, akik Jemen nagy részét, köztük a fővárost, Szanaát is ellenőrzik - írja a The Times of Izrael.

20:40
december 23, 2023
Vágólapra másolva!

Tovább nőtt az izraeli katonai áldozatok száma

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy öt katona meghalt a Gázai övezetben a hétvégén lezajlott harcok során, így a Hamász elleni szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma 144-re emelkedett.

Nir Rafael Kananian törzsőrmester és Birhanu Kassie törzsőrmester 20 éves, Shay Termin főtörzsőrmester 26 éves, Alexander Shpits 41 éves, Oshri Moshe Butzhak tizedes 22 éves volt.

Kananian, Kassie, Termin és Shpits pénteken haltak meg Gáza déli részén, míg Butzhakot ma ölték meg az övezet északi részén.

Az izraeli hadsereg további öt katonája súlyosan megsebesült abban a csatában, amelyben Kananian és Kassie meghalt - írja a The Times of Izrael.

21:47
december 23, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael a Hamász bukásáig folytatja a háborút

Benjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala közölte, hogy a Joe Biden amerikai elnökkel folytatott mai telefonbeszélgetése során az izraeli vezető "elismerését fejezte ki az Egyesült Államoknak a Biztonsági Tanácsban képviselt álláspontja miatt", utalva arra, hogy Washington megakadályozta a gázai tűzszünetre vonatkozó kötelező érvényű ENSZ-felhívást.

Netanjahu "világossá tette, hogy Izrael addig folytatja a háborút, amíg minden célját el nem éri", amelyek közé tartozik a Hamász terrorcsoport megdöntése és az övezetben a palesztin terroristák által fogva tartott túszok hazahozatala - írja a The Times of Izrael.

00:36
december 23, 2023
Vágólapra másolva!

2,5 km-re felrobban egy drón Jemen partjainál

Több bejelentés is érkezett arról, hogy egy drón alacsonyan repült egy hajó felett Jemen partjainál, mielőtt a hajótól 2,5 km-re felrobbant volna.

A hatóságok vizsgálják az incidenst, amely a jemeni Hodeidahtól körülbelül 50 tengeri mérföldnyire nyugatra történt – áll a közleményben, hozzátéve, hogy a hajóknak óvatosan kell áthaladniuk.

08:31
december 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az izraeli háború legfrissebb eseményeit itt követheti.