Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Terrorista főhadiszállásokra mért csapást az izraeli hadsereg

Események

TOPSHOTS Horizontal Izrael Gáza
Izrael az éjszaka folyamán is bombázta Gázát
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 28. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés
05:40
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:44
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 100 segélyszállító érkezik a rafahi átkelőhöz

Az élelmiszer, víz és orvosi ellátás Gázába juttatására irányuló kétségbeesett erőfeszítések közepette a Palesztin Vörös Félhold azt állítja, hogy 102 humanitárius segélyszállító teherautó érkezett a rafahi átkelőhöz.

Ám bár mostanra összesen 374 teherautó jutott be Gázába, a közlemény szerint nem kaptak engedélyt arra, hogy üzemanyagot vigyenek be a területre.

05:52
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Elhagyják a helyiek az egyik ciszjordániai falut

A Sky News vezető tudósítója, Stuart Ramsay személyesen számolt be arról, hogy elhagyják lakói a ciszjordániai Zanota falut, pedig a terület a nemzetközi jog szerint az övék. Mindent, amit meg tudnak menteni, teherautókba és pótkocsikba raknak, hogy egy új, szintén elhagyatott helyre induljanak a Hebron-hegységben.

"A telepesek korlátozták a mozgásunkat, drónnal ijesztgették a kecskéinket, megfenyegettek minket, éjjel jöttek, kiabáltak velünk, összetörték a szomszéd autóját – a szomszédunk is elment" – mesélte egy 17 éves fiatalember.

06:26
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai támogatás

Az amerikai Képviselőház elfogadta az Izrael anyagi támogatásáról szóló republikánus törvényjavaslatot. Az alsóházban elfogadott jogszabály 14,3 milliárd dollárt biztosítana Izrael támogatására a Hamász elleni háborúhoz. A forrást a költségvetésen belüli átcsoportosítással biztosítanák, és a szövetségi adóhatóság támogatásából vonnák el.

A képviselőházi voksoláson 226 igen szavazattal, 196 nem ellenében fogadták el a javaslatot. 12 demokrata képviselő is támogatta a republikánus indítványt, amelyet 2 republikánus elutasított.

06:57
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg bekerítette Gáza városát

Antony Blinken amerikai külügyminiszter péntekre tervezett izraeli látogatása előtt az ország hadserege közölte, hogy „befejezte Gáza legnagyobb városának bekerítését", jelezve ezzel a Hamász elleni egy hónapja tartó háború új szakaszát.

A konfliktus városi és földalatti hadviselés irányába torkollik, a Hamász pedig egy több száz kilométeres alagútkomplexumból harcol. A Hamász katonai szárnya, az Ezzedine Al-Qassam Brigades ragaszkodott ahhoz, hogy a megszálló izraeli katonák „fekete zsákban" menjenek haza. „Gáza a történelem átka lesz Izrael számára" – mondta Abu Obeida szóvivő.

07:25
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Netanjahu: Lenyűgőző sikereket értünk el

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elit katonák egy csoportjának azt mondta, hogy az izraeli erők a „fájdalmas veszteségek" ellenére „előrenyomulnak" – írja az AFP.

„A művelet kellős közepén vagyunk. Nagyon lenyűgöző sikereket értünk el" – mondta egy Tel-Aviv melletti bázison. „Már többen vagyunk, mint Gáza város szélén. Előre haladunk."

07:44
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael megpróbálja elszigetelni a Hamászt

David Kilcullen felkelés-elhárító szakértő a BBC Newsday című műsorának elmondta, hogy az izraeli erők megpróbálnak leszakítani egy darabot a Gázai övezet északi részéből, hogy elszigeteljék a Hamász nagyobb erőit, és közelről harcoljanak ellenük.

„Egyértelmű, hogy Izrael célja az, hogy a civilek elhagyják a területet, így csak a Hamász harcosai maradnak. És akkor ez, ha úgy tetszik, egyfajta... Moszul-stílusú csata lesz azokban a romokban" – mondta az Iszlám Állam szervezettel 2016-17-ben Irakban vívott háborúra utalva. Valószínűleg továbbra is „erős civil jelenlét" lesz, ha és amikor ez megtörténik – tette hozzá.

Kilcullen - aki az iraki háború alatt az amerikai hadsereg vezető tanácsadója volt - azt mondta, hogy az izraeli hadsereg „szakaszosan" hajtja végre műveletét, az első lépés Gáza északi részének „bekerítése".

08:01
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai megfigyelő drónok repülnek Gáza felett

Az Egyesült Államok megfigyelő drónokat reptet Gáza felett, hogy a Hamász által elejtett túszokat keressen - közölte két amerikai tisztviselő. Egyikük szerint az akci már több mint egy hete tart.

A feltételezések szerint legalább 10 amerikai van a fegyveres csoport által elfogott több mint 240 ember között. A túszokat Gázába szállították, ahol vélhetően a Hamász kiterjedt alagúthálózatában tartják fogva őket.

08:35
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Jordánia: Izraelnek be kell fejeznie a háborút Gázában

Jordánia szerint külügyminisztere, Ayman Safadi szombaton Ammánban elmondja Antony Blinken amerikai külügyminiszternek, hogy Izraelnek véget kell vetnie a gázai háborúnak. Szafadi szerint Izrael háborús bűnöket követ el civilek bombázásával.
A külügyminisztérium közleményében arra figyelmeztetett, hogy egy regionális háború felé sodródik a térség, amely veszélyezteti a világbékét.

09:15
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael Hamász-propagandával vádolja az ENSZ szakértőit

Izrael azzal vádolta az ENSZ-szakértőket, hogy megismétlik a Hamász propagandáját a gázai helyzettel kapcsolatban, amit "sajnálatosnak" nevezett.
Hét, az ENSZ által felhatalmazott emberi jogi szakértő azt mondta, hogy úgy vélik, hogy a gázai polgári lakosságot komolyan fenyegeti a népirtás, és az idő fogy ennek megakadályozására.
A különleges jelentéstevők azt állították, hogy Izrael a Gázai övezet "tizedelését" tervezi, és felszólította Izraelt és szövetségeseit, hogy állapodjanak meg az azonnali tűzszünetben, valamint a Hamászt és más fegyvereseket, hogy engedjenek szabadon minden fogságban lévő civilt.

09:52
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Megérkezett Izraelbe az amerikai külügyminiszter

Indulása előtt Blinken kijelentette, hogy konkrét intézkedéseket fog kérni Izraeltől annak érdekében, hogy a palesztin civileknek okozott károkat csökkentsék, miközben Joe Biden amerikai elnök is humanitárius szünetre szólított fel a háborúban. Blinken Jordániában is tárgyalásokat fog folytatni.

Izrael csütörtök este közölte, hogy hadserege teljesen bekerítette Gáza városát, és szemtől-szembe harcokat folytat a Hamász harcosaival.

10:21
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael megszakít minden kapcsolatot a Gázai övezettel

Visszaküldi a Gázai övezetbe a Hamász október 7-i támadása óta ott rekedt gázai munkásokat Izrael, és minden kapcsolatot megszakít az iszlamista szervezet által ellenőrzött területtel - derült ki az izraeli biztonsági kabinet péntekre virradóra kiadott közleményéből.

Izrael minden kapcsolatot megszakít Gázával, nem lesz több palesztin munkás Gázából - közölték.
A háború kitörésekor mintegy 18 500 gázai lakosnak volt munkavállalási engedélye Izraelben a Cogat, a palesztin területeken folytatott polgári tevékenységeket felügyelő izraeli védelmi minisztériumi szerv szerint.

Az AFP francia hírügynökség megkeresésére a Cogat azt nem közölte, hogy hány gázai munkavállaló tartózkodott Izraelben a konfliktus kezdetekor. Az izraeli média 4 ezerre becsüli ezt a számot.

11:02
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

A Hezbollah főnöke megszólal a háborúról

Haszan Naszrallah, a Hezbollah libanoni síita iszlamista csoport vezetője várhatóan pénteken fordul híveihez, ez lesz az első nyilvános megjelenése az izraeli-Hamász háború kitörése óta. A beszéd valószínűleg a csoport következő lépéseit jelzi, mivel harcosai és az izraeli hadsereg intenzív támadásokat intéznek egymáshoz a libanoni-izraeli határon.

Amióta a Hamász október 7-én végrehajtotta az Izrael elleni támadásokat, amelyekben több mint 1400 ember halt meg, a Hezbollah fokozta támadásait Izrael ellen, ami rendre megtorolja azokat.

12:16
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Az ír elnök óva intett Gáza kollektív büntetésétől

Michael D. Higgins ír elnök felszólította az Európai Uniót és a tágabb nemzetközi közösséget, hogy vessenek véget a gázai konfliktusnak, mondván, nekik felelősségük a nemzetközi jog betartása és igazolása.
"A gázai és izraeli polgári lakosság folyamatos szörnyű veszteségével foglalkozni kell. Ami a gyerekek védelmét illeti, egyetlen percre sem szabad, hogy más probléma álljon az útjában" - mondta Higgins, aki arra a következtetésre jutott, hogy ha a világ túl akar lépni ezen a konfliktuson, következetes, változatos javaslatokat kell előterjeszteni a régió jövőjére vonatkozóan. Szerinte olyan javaslatokra van szükség, amelyek ésszerű biztonságot nyújthatnak Izrael polgárai számára, és egyúttal elérhetik a palesztin nép régóta elhanyagolt jogait.

13:03
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Terrorizmussal vádolják az izraeli telepeseket Ciszjordániában

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Hivatala, az OCHA szerint Ciszjordániában – amelyet nem a Hamász irányít – az izraeli telepesek támadásaiban idén 29 ember halt meg. Ezek közül legalább nyolc az október 7-i Hamász-merényletek óta, ami aggasztja a hétköznapi palesztinokat, az izraeli biztonsági szakértőket és a nyugati tisztviselőket egyaránt.
Itamar Ben-Gvir izraeli nemzetbiztonsági miniszter azt mondta, hogy 10 000 puska vásárlását rendelte el, hogy felfegyverezze az izraeli civileket, köztük a telepeseket a Hamász-támadások után. Ciszjordániától északra, Libanonhoz közel 900 géppuskát már kiosztottak ki, és további ezreket osztanak szét hamarosan.

13:52
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Blinken: Nem mindegy, hogyan védekezik Izrael

"Határozottan kiállunk Izrael mellett, joga és kötelessége megvédeni magát, és biztosítani, hogy az október 7-i események soha többé ne ismétlődjenek meg" - mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter az Isaac Herzog izraeli elnökkel tartott sajtótájékoztatón.

Blinken ugyanakkor megjegyezte: nem mindegy, hogy Izrael hogyan teszi ezt, szerinte gondolni kell a Hamász által kereszttűzbe került civilekre. Fontosnak tartja, hogy mindent megtegyenek a védelmükért, és segítsenek azoknak, akiknek nagy szükségük van rá. (BBC)

14:15
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb Hamász-parancsnokkal végzett az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg jelentős erőkkel továbbra is támadja a Gázai övezetben a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyvereseit és infrastruktúráját - közölte pénteken Daniel Hagari katonai szóvivő

A hadsereg a Sin Bet belbiztonsági szolgálat támogatásával, egy célzott légicsapással megölte Musztafa Delolt, a Hamász egyik zászlóaljának parancsnokát. Ezenkívül megöltek több iszlamista fegyverest az övezet északi részén, Bét Hanun környékén, és jelentős mennyiségű fegyvert és hírszerzési anyagot lefoglaltak. A haditengerészet a szárazföldi erők irányításával olyan épületeket lőtt, amelyekből páncéltörő rakétákkal támadták az izraeli erőket. (MTI)

15:04
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Csak most tudott elmenekülni Gázából a skót miniszterelnök anyósa és apósa

Humza Yousaf skót miniszterelnök apósa és anyósa elhagyta Gázát és Egyiptomba utazott, miután a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadásai óta a területen rekedtek– írta a BBC.

Ők is szerepeltek a több mint 100 ember között, akiket a Gázából ma kiengedett britek között tartottak számon – írta a portál.

Yousaf és felesége, Nadia El-Nakla a következő nyilatkozatot adta ki: "Nagy örömmel erősítjük meg, hogy Nadia szülei ma reggel elhagyhatták Gázát a rafahi átkelőn keresztül. Ez az elmúlt négy hét egy élő rémálom volt a családunk számára, nagyon hálásak vagyunk a vigasztaló üzenetekért és imákért, amelyeket a világ minden tájáról kaptunk, sőt a skóciai és az Egyesült Királyság politikai spektrumának minden részéből.

15:39
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Megkezdte beszédét a Hezbollah vezetője, tömegek figyelik

A Hezbollah libanoni iszlamista csoport vezetője, Hasszán Naszrallah megkezdte beszédét, ami az az első beszéde a háború kitörése óta. Nem tudni, hol tartózkodik, de több ezer ember figyeli beszédét, köztük a libanoni fővárosban, Bejrútban összegyűlt támogatói tömegek.

A Hezbollah - amelyet az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és mások a Hamaszhoz hasonlóan terrorszervezetnek tekintenek - a legnagyobb politikai és katonai erő Libanonban.

16:07
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász gyilkos akcióját méltatta a Hezbollah-vezér

A Hezbollah vezetője, Hasszán Naszrallah beszédében dicsérte a Hamász október 7-i, Izrael elleni, több mint 1400 ember halálát okozó támadásait.

Naszrallah 1992 óta vezeti a Hezbollahot, és kulcsszerepe volt abban, hogy a szervezet politikai-katonai erővé vált. Szoros kapcsolatokat ápol Iránnal és annak legfelsőbb vezetőjével, Ali Khamenei ajatollahhal.

Naszrallah évek óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, attól való félelmében, hogy Izrael meggyilkolja.

16:47
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Naszrallah: Az USA felelős a gázai háborúért

Több ezren kísérték figyelemmel Bejrútban a Hezbollah-vezér Hasszán Naszrallah beszédét, melyet egy titkos helyszínről intézett a nyilvánossághoz. Elmondta, hogy a Hamász Irael elleni támadásai „helyesek, bölcsek és igazságosak" voltak.

Beszédében szidalmazta az Egyesült Államokat, mondván, az felelős a gázai háborúért.

18:07
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Netanjahu: Nem lesz tűzszünet

Izrael nem hirdet tűzszünetet a fogva tartott izraeli túszok elengedése nélkül, és nem engedi üzemanyag szállítását a Gázai övezetbe - közölte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök pénteki televíziós beszédében. Ezzel elutasította a pénteken Izraelbe látogató amerikai külügyminiszter, Antony Blinken kérését a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet elleni harc átmeneti szüneteltetéséről.

Beszéde elején "éles és egyértelmű", és "nemzedékeken át visszhangzó" győzelmet ígért.

Netanjahu óva intette Izrael "északi ellenségeit" a háború kiterjesztésétől - röviddel a libanoni síita milíciát vezető Haszan Naszrallah Izraelt figyelmeztető beszéde után.

19:56
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Terjed az antiszemitizmus Strasbourgban

Antiszemita jellegű feliratokat festettek több oktatási intézmény falára Strasbourgban - közölték pénteken rendőrségi források. Horogkereszteket és egy Dávid-csillagot találtak egy általános iskola falán, míg egy közeli középiskola falára egy horogkeresztet festettek, egy másik gimnázium falán pedig a "Free Palestine" (Szabad Palesztina) felirat jelent meg - erősítette meg a Les Dernieres Nouvelles d'Alsace regionális napilap értesülését a rendőrség.

Ezeknek a feliratoknak a megjelenését több helyi politikus is elítélte.

Élisabeth Borne miniszterelnök kedden a nemzetgyűlésben azt közölte, hogy október 7. óta több mint 850 antiszemita incidens történt az országban, és több mint 430 embert előállítottak azokkal kapcsolatban, 230 eljárás indult.

Tavaly egész évben 436 antiszemita cselekményt regisztráltak a hatóságok.

07:53
november 04, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről