Izrael csapást mért a Hamász magas rangú vezetőire

Események

Rafah, 2023. november 17.
Izraeli légitámadásban lerombolt ház romjai között keresnek túlélőket palesztinok a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2023. november 17-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfr
Rafah, 2023. november 17. Izraeli légitámadásban lerombolt ház romjai között keresnek túlélőket palesztinok a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2023. november 17-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli haderő pedig azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. MTI/AP/Hatem Ali
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 43. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés
07:15
november 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

07:18
november 18, 2023
Vágólapra másolva!

Alig van élelem és üzemanyag Gázában

Izrael közölte, hogy beleegyezett abba, hogy naponta két üzemanyagszállító teherautót engedjenek be Gázába, ami az ország nemzetbiztonsági tanácsadója szerint megakadályozza a csatornarendszer összeomlását és a csapatok megbetegedésének kockázatát - írta a BBC. 

Az amerikai kormány szerint ez a megállapodás kétnaponta mintegy 140 000 liter üzemanyagot jelent - ebből 120 000 liter üzemanyagot a segélyjárművek és más humanitárius tevékenységek működtetésére, a többit pedig a kommunikációs hálózatok működtetésére fogják felhasználni.

A segélyszervezetek azonban arra figyelmeztetnek, hogy ez közel sem elég a humanitárius műveletekhez, miközben egyre nagyobb a félelem, hogy az emberek éhen halnak, miközben kétségbeesetten keresik az élelmet.

07:20
november 18, 2023
Vágólapra másolva!

Nyomás Netanjahun a civil áldozatok és a túszok miatt

Benjamin Netanjahu miniszterelnök elismerte, hogy az izraeli erők nem voltak sikeresek a civil áldozatok számának minimalizálásában Gázában, de a Hamászt vádolta, hogy embereket használ emberi pajzsként - írta a BBC. 

Ehud Olmert volt miniszterelnök egy BBC-interjúban politikai megoldást sürgetett a Gázai övezet jövőjének rendezésére - riválisát hibáztatva a biztonsági hiányosságokért, amelyek miatt a Hamász több mint 1200 izraelit ölt meg.

Eközben a Gázában túszul ejtett személyek családjai és barátai tiltakozó menetet indítottak Tel-Avivból Jeruzsálembe, és a mintegy 69 kilométeres út szombaton Netanjahu irodájánál ér véget, hogy követeljék szabadon bocsátásukat.

08:02
november 18, 2023
Vágólapra másolva!

Vizet, élelmiszert kap Gáza

Élelmiszerrel, orvosi felszerelésekkel, vízzel és alapvető szükségleti cikkekkel megrakott 26 humanitárius segélyt szállító teherautó érkezett a Gázai övezetbe pénteken 24 óra alatt a rafahi átkelőn át.

Az izraeli kormányzati tevékenységek koordinációs hivatala a palesztin területeken az X (korábban Twitter) közösségi oldalán arról számolt be, hogy 12 teherautó 330 tonna élelmiszert, 10 teherautó 200 tonna orvosi felszerelést, 3 teherautó 60 tonnányi vizet, 1 teherautó pedig az átmeneti szállások megszervezéséhez szükséges eszközöket szállított.
A humanitárius segélyek szállítása a Gázai övezetbe október 21-én kezdődött, két héttel a közel-keleti konfliktus kiéleződésének kezdete után. (MTI)

09:04
november 18, 2023
Vágólapra másolva!

Több segélyt küld Izrael Gázába

Az izraeli hadsereg (IDF) közlése szerint növelni fogja a Gázába segélyt szállító humanitárius konvojok kapacitását, és nem korlátozza a területre belépő teherautók számát

Elad Goren, az IDF ezredese azt mondta, minden listát, amit az ENSZ-től kapnak, átadnak, miután azt ellenőrizték. (BBC)

09:55
november 18, 2023
Vágólapra másolva!

Terroristákkal végzett az izraeli hadsereg Ciszjordániában

Az izraeli hadsereg (IDF) közlése szerint több terroristával végeztek Ciszjordániában a hírszerző szolgálatokkal közös éjszakai műveletben.

A Balata táborban az IDF repülőgépe csapást mért egy rejtekhelyre, amelyet olyan terroristák használtak, akik izraeli civilek és katonai célpontok elleni terrortámadások tervezésében vettek részt - áll a közleményben.

A tábor Ciszjordánia középső részén, Náblusz városában található, Jeruzsálemtől mintegy 50 kilométerre északra. (Sky News)

10:26
november 18, 2023
Vágólapra másolva!

Szólnak a szirénák Észak-Izraelben

Az izraeli sajtó szerint rakétaszirénák szólnak az észak-izraeli Kibbutz településen.

10:56
november 18, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael kiterjedt letarzótatási hullámot rendelt el

A hadsereg péntek este Hebronban tevékenykedtek egy kiterjedt letartóztatási hullám részeként, amelynek eredményeként letartóztatták Qutaiba Omar al-Qwasmát, akinek testvére a hét elején merényletet hajtott végre a jeruzsálemi alagúton - tájékoztat a Jerusalem Post.

A Jeruzsálem közelében elkövetett támadásról pénteken került nyilvánosságra dokumentáció. Emellett a palesztin média szerint egy palesztin meghalt az IDF katonáinak tevékenysége közben Tubaszban.

11:26
november 18, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael elrendelte az orvosi csapatok egy órán belüli evakuálását az Al-Shifában

Az izraeli erők egy órán belüli evakuálásra utasították a Gázai övezetben lévő Al-Shifa kórház orvosi csapatait - derül ki az Al-Dzsazíra szombat reggeli jelentéséből.

A tévécsatornának nyilatkozó orvos szerint "lehetetlen" a betegek evakuálása ilyen rövid időn belül.

12:02
november 18, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász túszainak szabadon bocsátása "jelentős" szünetet fog eredményezni Gázában

Joe Biden amerikai elnök közel-keleti főtanácsadója szombaton azt mondta, hogy a Hamász tal fogva tartott túszok szabadon bocsátása a humanitárius segélyek szállításának fellendüléséhez és a gázai harcok jelentős szünetéhez vezet majd - jelenti a Reuters.

"A túszok szabadon engedése után jelentős, jelentős változást fognak látni" - mondta Brett McGurk az IISS Manama Dialogue biztonsági csúcstalálkozóján Bahreinben.

12:33
november 18, 2023
Vágólapra másolva!

Jordánia kételkedik abban, hogy Izrael ki tudja irtani a Hamászt

Az Izrael és a Hamász közötti háború régóta fennálló félelmeket ébresztett fel Jordániában, ahol nagyszámú palesztin menekült és leszármazottaik élnek.

A Reuters tájékoztatása szerint Jordánia külügyminisztere szombaton kijelentette, hogy nem érti, hogyan lehetne elérni Izrael célját, a Gázában harcoló Hamász palesztin terrorcsoport megsemmisítését.

"Izrael azt mondja, hogy ki akarja irtani a Hamászt. Sok katonai ember van itt, csak azt nem értem, hogyan lehet ezt a célt megvalósítani" - mondta Ayman Safadi.

13:04
november 18, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász megerősítette Ahmed Bahr magas rangú tisztviselő halálát

A Hamász bejelentette politikai irodájának egyik tisztségviselője, Ahmed Bahr halálát szombat kora reggel - jelentette az N12 arab médiára hivatkozva. A 76 éves Bahr a Palesztin Törvényhozó Tanács alelnöke volt az arab média szerint, amely azt állította, hogy pénteken halt bele sérüléseibe, amelyeket egy gázai izraeli légicsapás okozott.

Bahr volt a Hamász gázai parlamentjének elnöke is - jelentette a Walla.

13:41
november 18, 2023
Vágólapra másolva!

A háború utáni Gázai övezetet csak a Palesztin Hatóság irányíthatja

Csak a Palesztin Hatóság irányíthatja Gázát az Izrael és a Hamász közötti háború befejezése után - jelentette ki szombaton Josep Borrell, az Európai Unió külügyi vezetője, tájékoztat a Reuters.

"A Hamász nem irányíthatja tovább Gázát" - mondta Borrell a Manamai Párbeszéd című, évente megrendezett kül- és biztonságpolitikai konferencián Bahreinben.

14:06
november 18, 2023
Vágólapra másolva!

26-an haltak meg a hadsereg csapásában a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Júnisban

A Wafa palesztin hírügynökség jelentése szerint 26 ember halt meg az éjszaka folyamán a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Júniszban lévő épületekre mért izraeli katonai csapásban.

A Wafa szerint több tucatnyian megsebesültek a csapásokban.

Az ügynökség szerint az észak-gázai Beit Lahiyában lévő indonéziai kórház környékét is találat érte, ahogyan a szintén észak-gázai Dzsabalíja táborban lévő célpontokat is.

14:46
november 18, 2023
Vágólapra másolva!

Több száz beteget evakuálnak gyalog az Al-Shifa kórházból

Gázai jelentések szerint az Al-Shifa kórház több száz betege evakuálja a kórház épületét, és gyalog indulnak az övezet déli területei felé.

Az Al-Shifa főigazgatója elmondta, hogy a koraszülött csecsemők evakuálását úgy teszik lehetővé, hogy minden inkubátorba kettőt helyeznek. "Előre jelezzük, hogy több tucatnyi sebesült veszti életét útközben" - mondta az Al Jazeerának adott interjúban.

15:27
november 18, 2023
Vágólapra másolva!

Tucatnyian haltak meg a Gázai övezet északi részén lévő iskolára mért csapásban

Szombaton a Gázai övezet északi részén lévő al-Fakhoura iskola elleni izraeli támadásban megölt tucatnyi halottról érkeztek jelentések - írja az izraeli média.

15:57
november 18, 2023
Vágólapra másolva!

Találat ért egy izraeli települést

Szderót dél-izraeli városban lakóházba csapódott egy rakéta, áldozatokról nincs jelentés.

16:22
november 18, 2023
Vágólapra másolva!

Olaf Scholz bírálja Izrael ciszjordániai településeit

Olaf Scholz német kancellár szombaton bírálta Izrael ciszjordániai telepespolitikáját, és megismételte az Izrael és a palesztinok közötti kétállami megoldást szorgalmazó felhívását - írja a Reuters.

Nem akarunk új településeket Ciszjordániában, nem akarunk erőszakot a telepesek részéről a ciszjordániai palesztinok ellen" - mondta Scholz a brandenburgi tartományi Nuthetalban tett látogatása során.

Az izraeliek és a palesztinok számára a legjobb eredmény továbbra is a kétállami megoldás marad - mondta.

16:58
november 18, 2023
Vágólapra másolva!

Korlátozott internet- és telefonkapcsolat helyreállt a Gázai övezetben

A Paltel palesztin távközlési vállalat pénteki közlése szerint a telefon- és internetszolgáltatások részben újra működnek Gáza egész területén, miután üzemanyagot szállítottak a hálózatokat működtető generátorok újraindításához - írja a The Times of Israel.

17:45
november 18, 2023
Vágólapra másolva!

A Libanonból indított rakétát elfogta a légvédelem

A hadsereg szerint a légvédelem sikeresen elfogott egy föld-levegő rakétát, amelyet Libanon területéről lőttek ki egy távolról irányított katonai repülőgépre, ami miatt megszólaltak a légvédelmi szirénák Észak-Izraelben - írja az izraeli média.

18:22
november 18, 2023
Vágólapra másolva!

Törökország segít az újjáépítésben

Törökország erőfeszítéseket fog tenni a megrongálódott gázai infrastruktúra, kórházak és iskolák újjáépítésére, ha ott tűzszünet jön létre - jelentette a török média szombaton Tayyip Erdogan elnök szavai alapján.

19:01
november 18, 2023
Vágólapra másolva!

Irán szerint Izrael vereséget fog szenvedni

Egy magas rangú iráni parancsnok szerint Izrael hosszú és véres háború elé néz a Hamász ellen.

"Izrael végleges vereséggel fog szembenézni, és a történelem szemétdombján végzi" - mondta Hoszein Szalami, a Forradalmi Gárda parancsnoka a fővárosban, Teheránban tartott nagygyűlésen, amelyet élőben közvetített az állami televízió.

"A csata még nem ért véget. Az iszlám világ mindent meg fog tenni, amit meg kell tennie." - mondta Szalami, anélkül, hogy utalt volna Iránnak a konfliktusba való bekapcsolódására.

Az iráni külügyminisztérium felszólította a nemzetközi közösséget, hogy segítsen megállítani "a cionista rezsim gyilkológépezetét és szervezett terrorizmusát a palesztin nép ellen, és a cionista bűnözőket vonja felelősségre az igazságszolgáltatás és a nemzetközi jog előtt" - írja az Aljazeera.

19:44
november 18, 2023
Vágólapra másolva!

Menekülttábort ért izraeli támadás

A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet egészségügyi minisztériumának közlése szerint számos halálos áldozata van az övezet északi részén lévő Dzsabalija menekülttábort érő szombati izraeli légicsapásoknak.

A közlemény szerint legkevesebb 50 ember egy menekülteket elszállásoló iskolaépületben halt meg az izraeli légitámadásban. Továbbá egy család 32 tagja, köztük 19 gyermek is meghalt, mikor a lakóhelyüket ugyanebben a menekülttáborban találat érte.

Ezeket az állításokat egyelőre nem erősítette meg az ENSZ helyi segélyszervezete, az UNRWA.

Legkevesebb 47 halálos áldozata van palesztin egészségügyi források szerint olyan szombati izraeli légicsapásoknak is, amelyek a Gázai övezet déli részében, a 400 ezer lakosú Hán-Júniszban lévő lakótömböket ért.

20:19
november 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ötvenhatra emelkedett az izraeli katonai áldozatok száma a gázai szárazföldi hadműveletben

Az izraeli hadsereg nyilvánosságra hozta öt, a Gázai övezetben megölt izraeli katona nevét, így a szárazföldi művelet halálos áldozatainak száma 56-ra emelkedett.

Az IDF szerint további nyolc katona sebesült meg súlyosan a Gázai övezetben az elmúlt napokban lezajlott harcok során - írja a The Times of Izrael.

21:00
november 18, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász által fogvatartott túszokért demonstráltak tízezrek Izraelben

Jeruzsálembe érkezett szombaton az a mintegy húszezer tüntető, akik kedden indultak Tel-Avivból az öt napos demonstrációra, amellyel a Hamász által a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszokkal való szolidaritásukat akarják kifejezni.

A Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatalához izraeli zászlókkal érkezett tüntetők sárga léggömböket engedtek el a túszokkal való együttérzésük jelképeként.

Sokan tartottak a Hamász által október 7-én elhurcolt túszokat ábrázoló képeket is.

"Most, most, most" - skandálta a tömeg. "Humanitárius segítség csak a túszok elengedéséért" - követelték az egyik transzparensen.

A tüntetők felszólították a kormányt, hogy azonnal kössön egyezséget a túszok elengedéséért.

21:38
november 18, 2023
Vágólapra másolva!

Hamász: Az izraeli légicsapások miatt megszakadt a kapcsolat az izraeli foglyok őrzőivel

A Hamász szombat este közölte, hogy a Gázai övezet elleni izraeli légicsapások miatt megszakadt a kapcsolata néhány izraeli foglyokat őrző osztagával.

Abu Ubaida, a szélsőséges palesztin szervezet fegyveres szárnyának, az Ezzedin al-Kasszám Brigádok szóvivője sajtóközleményében közölte, hogy a foglyok és őrizetesek sorsa továbbra is ismeretlen, egyéb részletekről azonban nem tájékoztatott.

Izrael az elmúlt hetekben indított támadásokat Gáza ellen, hogy megtorolja a Hamász október 7-i izraeli terrorakcióját.