Elkeseredett ukrán kísérlet, az éjszaka átcsoportosították a tengerészgyalogságot

Események

Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, 2023.11.07.  Military mobility continues on Zaporizhzhia in Ukraine 47th brigade,army,frontline,Heavy armed vehicles,military mobili Horizontal
ZAPORIZHZHIA, UKRAINE - NOVEMBER 5: Soldiers of the 47th Brigade, tank department, of the Ukrainian army are seen at the Tank front as the Russia-Ukraine war continues, in Zaporizhia's Oblast, Ukraine on November 05, 2023. Ozge Elif Kizil / Anadolu (Photo by Ozge Elif Kizil / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 630. napjáról.

05:48
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:49
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Nem tud megegyezni Ukrajna a lengyelekkel

Az ukrán és a lengyel kormánynak továbbra sem sikerült előrelépést elérnie az ukrán határon a lengyel kamionosok egy hete tartó tiltakozásának leállításában - jelentette a Reuters november 14-én egy ukrán tisztviselőre hivatkozva.

05:54
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint nyolcezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4308 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4059 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 54 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. (MTI)

06:56
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Berlin 32 Leopard harckocsit ad Ukrajnának

A német kormány 32 Leopard harckocsi beszerzéséről egyezett meg a Rheinmetall fegyvergyártó vállalattal Ukrajna Oroszországgal szembeni védekezésének támogatására.

A védelmi iparban érdekelt vállalat kedden Düsseldorfban bejelentette, hogy a Leopard 1A5 típusú járműveket - amelyek nem tartoznak a legmodernebb páncélozott járművek közé - jövőre adják át Ukrajnának. (MTI)

08:28
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Megsemmisítettek egy drónt a szmolenszki régió felett

Légvédelmi rendszerek lelőttek egy ukrán drónt a szmolenszki régióban – számolt be a Honvédelmi Minisztérium a Telegram csatornán.

A drón helyi idő szerint 7 óra 30 perc körül lőtték le.

09:10
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán katonák átkelnek a Dnyeper folyón

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) tengerészgyalogosai áthelyezik erőiket a Dnyeperen, hogy megtámadhassák az orosz állásokat – mondta el Matthew Luxmoor, a The Wall Street Journal amerikai kiadásának rovatvezetője.

Luxmoor elmondása szerint a tengerészgyalogosok éjszaka kis csoportokban kelnek át a Dnyeper folyón.

A WSJ újságírója hozzátette, hogy az ukrán fegyveres erők igyekezenek megerősíteni jelenlétüket az elvesztett területeken.

Luxmoor az ukrán hadsereg szavait is idézte, akik a mostani előretörési kísérletet az utolsónak nevezték.

11:21
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Drón támadott egy lőporgyárra

Ismeretlen drón próbált megtámadni egy lőporgyárat Tambov régiójában – számolt be a Baza a Telegram csatornán.

A kiadvány szerint a drón november 14-én, kedden délelőtt próbálta megtámadni a létesítményt Kotovszkban. A drón lezuhant, amely során a gyár tetőszerkezete megsérült és tűz keletkezett.

12:09
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Komoly javításra szorulnak az Ukrajnának szállított F-16-osok

Bill LaPlante, az Egyesült Államok beszerzési és logisztikai miniszter helyettese elmondta, hogy az Ukrajnának szállított F-16-os vadászbombázókon komoly javítási és karbantartási munkálatokat kell végezni – mondta el a Politicóval folytatott beszélgetése során.

„A terv az, hogy a lehető legtöbb javítási munkát Európában végezzük, és Lengyelország az egyik ilyen helyszín. Ezt mi szervezzük" – hangsúlyozta a Pentagon szóvivője.

Ezenkívül az SS és partnereik kiképezik az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) tagjait arra, hogy az egyszerűbb javítási munkálatokat ők is el tudják végezni. LaPlante szerint ez nagy kihívás.

12:36
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Megsemmisült egy gyalogsági harcjármű Klescsejevka közelében

Az orosz Szibir különleges erőinek katonái több napos vadászat után megsemmisítették az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) egyik gyalogsági harcjárművét (BMP ) – mondta el a különítménycsoport parancsnoka ezt a RIA Novosztyival folytatott beszélgetésében.

A különítménycsoport parancsnoka hozzátette: a parancsnokság titkosszolgálati adatok, személyes tapasztalatok, valamint az ellenség fellépése alapján jelölte ki az ukrán csapatok pozícióit.

13:18
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Bahmut közelében megsemmisült több ukrán fellegvár

Oroszország felszámolta az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) több fellegvárát a Donyecki Népköztársaságban (DPR) lévő Bahmut környékén – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Drón segytségével derítették fel az ellenséges erődítményeket.

13:45
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Haditengerészeti aknák Kinburn Peninsula partjainál

Konsztantyin Tistol, a Golopristansky önkormányzati körzet helyettes vezetője elmondta, hogy az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) tengeri aknáit a Herszon régióban található Kinburn Peninsula partjainál a víz a szárazföldre sodorta.

Tistol tisztázta, hogy az aknák ősz közepén, a viharok után kezdtek megjelenni a parton.

15:00
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Három irányban indított offenzívát Oroszország

Az orosz erők valószínűleg több egyidejűleg indított offenzívával próbálják visszaszerezni a kezdeményezést Ukrajnában – idézte a Háborús Tanulmányok Intézete Valerij Zaluzsnyijt, Ukrajna főparancsnokát, aki hangsúlyozta, hogy megnövekedett a harcok intenzitása Avdijivka, Kupjanszk és Marinka irányában.

15:33
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország kelet felé nyomul

Tegnap este Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők vezetője azt mondta, a súlyos veszteségek ellenére Oroszország megtámadta az ukrán állásokat Kupjanszk közelében.

"Emellett az ellenség megnövelte a kamikaze drónok használatát a térségben" - mondta Szirszkij.

15:58
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz „pokoltűz" a Dnyeper folyó partján

Az orosz hadsereg azt állította, hogy "pokoltűz" esik az ukrán csapatokra, amelyek átkeltek a Dnyeper folyón a keleti partra – mondta Vlagyimir Saldo orosz tisztviselő.

A tisztviselő ezt azután jegyezte meg, hogy Volodimir Zelenszkij vezérkari főnöke azt mondta, Ukrajna megvetette a lábát a folyó partján.

Az ukrán hadsereg megpróbálja visszaszorítani az orosz erőket a folyó mentén a déli Herszon régióban.

16:20
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna rengeteg katonát veszített a Dnyeper bal partján

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) legalább másfél-két zászlóaljat veszítettek a Dnyeper bal partján – mondta Vlagyimir Saldo, Herszon régió kormányzója.

Korábban Saldo elmondta , hogy az ukrán fegyveres erők szabotázs- és felderítőcsoportokat próbálnak partra szállítani a Dnyeper menti területen a Herszon régióban található Novaja Kahovkáig.

16:36
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Három rakétát lőttek ki Zaporizzsja régiójára

A támadás helyszínén lévő házak és autók megrongálódtak - közölte Jurij Malasko kormányzó.

Egy ember meghalt és hét megsérült

– írta a Telegramon.

Ezeket az állításokat még nem ellenőrizték független módon.

16:58
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

A NATO modernizálja a megfigyelő repülőgépeket az orosz fenyegetéssel szemben

A NATO bejelentette, hogy hat Boeing repülőgépet vásárol az elöregedő AWACS térfigyelő repülőgépek flottájának lecserélésére, ezzel is erősítve a szövetség képességeit az oroszországi fenyegetés nyomon követésére – írja az AFP.

A repülőgépeket a szövetség központilag üzemelteti majd, valószínűleg a németországi geilenkircheni légitámaszponton kívül, és a hírszerzési információkat megosztják a tagokkal.

17:27
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Egy orosz rakéta megölt két katasztrófavédelmi dolgozót

Egy orosz rakéta megölt két katasztrófavédelmi dolgozót Dél-Ukrajnában, miután percekkel korábban épp hogy eloltottak egy támadás során keletkezett tüzet – közölték ukrán tisztviselők.

Legkevesebb hét ember megsérült a Zaporizzsja régióban történt csapásokban, amelyek során az orosz erők körülbelül fél óra alatt három rakétát lőttek ki - közölte Jurij Malasko régió kormányzója.

Az első csapások után a mentők a helyszínre siettek, de újabb támadás következett – írta Ihor Klimenko belügyminiszter a Telegramon.

A Sürgősségi Szolgálat munkatársai percek múlva már a helyszínen voltak. Aztán a (orosz) megszállók ismét lecsaptak

– mondta, hozzátéve, hogy a két megölt férfi 31 és 34 éves volt.

Elmondása szerint a sérültek között három katasztrófavédelmi dolgozó és négy civil van.

18:00
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Lelőtték az ukrán légierő MiG-29-es vadászgépét Dnyipropetrovszk régiójában

Lelőtték az ukrán légierő egy MiG-29-es vadászgépét Dnyipropetrovszk régiójában – jelentette be az orosz védelmi minisztérium hivatalos képviselője, Igor Konasenkov altábornagy.

A gépet az orosz légvédelmi rendszer lőtte le Pavlograd település térségében – pontosította a katonai osztály képviselője.

18:19
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Többemeletes lakóházba csapódott egy rakéta, többen megsérültek

Egy sebesült férfit és egy nőt kórházba szállítottak, három másik lakót, köztük egy gyermeket sikerült épségben kimenteni, de legalább egy ember feltehetően a romok alatt rekedt - közölte Ihor Klimenko belügyminiszter a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Az oroszok által megszállt Donyeck városától északnyugatra fekvő Szelidovét ért támadásban a négyemeletes épület lépcsőháza romba dőlt - mondta Klimenko.

19:33
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Aktív védekezésben vannak az oroszok a Dnyeper folyónál

A védelmi erők előrenyomulása elkerülhetetlen, de nem tudják kiszámítani, hogy melyik irányból számíthatnak ilyen veszélyre - mondta Natalja Humeniuk, a Déli Operatív Parancsnokság sajtófőnöke az NBC Newson.

Hozzátette: Az orosz erők megpróbálnak aktívan védekezni, aktívan használni a nehéztüzérséget, a rakétavetőket és a légierőket, amennyire csak lehet.

A visszaszorítás 3-8 km-es vonalon zajlik a teljes part mentén a Dnyeper folyónál. A frontvonal ma meglehetősen képlékeny

– mondta.

20:16
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz külügyminisztérium: NATO-hoz való ukrán csatlakozás elfogadhatatlan

Marija Zakharova az orosz külügyminisztérium szóvivője újságíróknak mondta ezt, azután, hogy Anders Fogh Rasmussen, a NATO korábbi főtitkára javaslatot tett arra, hogy Ukrajna csatlakozzon a katonai szövetséghez. Nyilatkozatában arról is beszélt, hogy szerinte a szankciók a Nyugat által folytatott "hibrid háború" részét képezik, és nem érnek el semmit.

Az Oroszország elleni szankcióáradat miatt az EU Washington "hasznos idiótájává" vált

– jelentette ki.

20:56
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU lőszergyártásának növeléséről tárgyalt Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke találkozott Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával, és megbeszélést folytatott az EU lőszergyártásának növeléséről is. Létfontosságú támogatást nyújtunk Ukrajnának az orosz agresszió elleni harcában. Dolgozunk az EU-ban a lőszergyártás növelésén és kritikus infrastruktúránk ellenálló képességén – írta X (Twitter) oldalán. 

21:27
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Egy felmérés szerint a Nyugat a legnagyobb akadálya az ukrajnai békének

Az ukrajnai háború kimenetelét a Nyugat jövője szempontjából meghatározó és egzisztenciális tényezőnek tartják - derül ki az Európai Külkapcsolati Tanács (ECFR) tudományos intézet és az Oxfordi Egyetem 21 országra kiterjedő felméréséből.

Az Európán és az Egyesült Államokon kívüli válaszadók többsége azt mondta, hogy a nyugati nemzeteket nagyobb akadályának tartja a békének, mint Oroszországot, és még többen tekintik Moszkvát a konfliktus végső győztesének. Az Európán kívüli válaszadók csaknem háromnegyede, akik Oroszország győzelmét várták, úgy vélte, hogy az Európai Unió "széteshet" a következő 20 évben, míg az Egyesült Államokban és Európában élők körülbelül egyharmada osztotta ezt a nézetet.

22:01
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb őrült szankciók Oroszország ellen

Az Európai Bizottság több mint száz embert helyezne korlátozó intézkedések hatálya alá, újabb behozatali és kiviteli tilalmakat, valamint az olajárplafon szigorítására és az uniós szankciók kijátszása elleni fellépésre irányuló intézkedések elfogadását is szorgalmazza az elfogadásra javasolt, Oroszországgal szemben bevezetni tervezett tizenkettedik szankciós csomagjában - tájékoztatott közleményében az Európai Külügyi Szolgálat.

Az EU politikája továbbra is az, hogy fokozza az Oroszországra gyakorolt nyomást annak érdekében, hogy hagyjon fel az ENSZ Alapokmánya és a nemzetközi jog sorozatos megsértésével, és, hogy ezeket a jogsértéseket költségesebbé tegye az orosz háborús gépezet számára - tette hozzá közleményében az uniós külügyi szolgálat.

22:26
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ennyi ukrán katona halt meg a háborúban

Több mint 30 000 ukrán katona halt meg az orosz invázió kezdete óta - közölte egy ukrán civil csoport. Az Emlékezet könyve projekt segítségével azonban - amely Oroszország 2014-es első inváziója óta követi nyomon a halálos áldozatok számát - Jaroszlav Tyincsenko történész és Herman Shapovalenko önkéntes elmondta, hogy meg tudtak erősíteni néhány számadatot. Becsléseik szerint 24 500 harci és nem harci haláleset történt. A valós szám valószínűleg magasabb, mivel a 15 000 eltűnt katona közül valószínűleg sokan meghaltak. A sebesült ukrán katonák száma is akár 100 ezerre tehető.

22:49
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Kanada is fegyvereket küld Ukrajnának

Telefonon keresztül egyeztetett Justin Trudeauval az ukrán elnök. Zelenszkij és a kanadai miniszterelnök olyan együttműködésről tárgyaltak, amelynek középpontjában Ukrajna légvédelmi rendszerének megerősítése áll.
Zelenszkij azt mondta, hogy Kanada több éves támogatási programja fontos jelzés a világ számára, hogy Ukrajna győzelméig rendíthetetlenül támogatja Ukrajnát.
Ukrajna elnöke köszönetet mondott a holodomori népirtás múzeumának befejezéséhez nyújtott támogatásért is.

05:30
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.