Több fronton is véres harcok folynak, az ukránok Moszkvát támadták

Oroszország, Ukrajna, konfliktus, háború, 2023.11.28.,
Ukrainian servicemen of the 22nd Mechanized Brigade take part in a military training exercise in the Donetsk region, on November 28, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 644. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés
05:45
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:48
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Ennyit költ jövőre Ukrajna védelmi kiadásokra

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden aláírta Ukrajna jövő évi költségvetését, amelynek csaknem felét védelmi kiadások teszik ki, több mint 40 milliárd euró több mint 15 ezer milliárd forint értékben.

Az ukrán parlament honlapján közzétett jogszabály szövegéből kiderül, hogy a kijevi vezetés az utóbbi összegből 43 milliárd hrivnyát (410 milliárd forint) irányoz elő drónok, emellett ugyanennyit lőszerek és egyéb fegyverek gyártására. Az ukrán sajtó szerint e költségeket adókból, vámilletékekből, állami vállalatok nyereségéből és privatizációkból remélik fedezni. (MTI)

05:52
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb hatalmas dróntámadást indítottak az oroszok

Oroszország kedden éjjel drónok újabb hullámát indította Ukrajna több régiója felé - jelentette az ukrán légierő.

Shahed drónokat jelentettek Cserkaszi, Dnyipropetrovszk, Odessza, Poltava, Harkov, Herszon, Mikolajiv és Kirovohrad megyékben. A jelentések szerint egy csoport drón szintén a nyugat-ukrajnai Vinnyica és Hmelnyickij felé tartott, az egyik csoport pedig kifejezetten Sztarokosztyantyinivot, egy történelmi középkori várost vette célba.

06:17
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint hétezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 3641 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 3857 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 54 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - írták.

09:04
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország megsemmisített egy Leopardot

Oroszország megsemmisítette az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) Leopard 1A5 harckocsiját a különleges katonai művelet (SVO) zónájában – tett közzé egy videót a Komszomolszkaja Pravda a Telegram csatornán.

A felvételen látható, hogyan kerül orosz tüzérségi tűz alá a harcjármű.

A Forbes arról számolt be, hogy az orosz hadsereg megsemmisítette a Németország által az ukrán hadseregnek átadott tankot, alig néhány héttel azután, hogy elkezdték azt használni.

09:45
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Lelőttek egy Moszkva felé repülő drónt

Lelőtték az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) Moszkva felé repülő drónját Boriszovka falu közelében - írta Podolszk megbízott vezetője, Grigorij Artamonov a Telegram csatornán.

„Az előzetes adatok szerint törmelék, pusztulás vagy személyi sérülés nem történt azon a területen, ahol a zuhanás történt. A mentőszolgálatok a helyszínen vannak" – írta Artamonov.

10:16
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Három fronton zajlanak a leghevesebb harcok

A leghevesebb harcok most Rabotino, illetve Avdijivka közelében és a Dnyeper bal partján zajlanak – mondta el egy katonai szakértő, Anatolij Matvijcsuk.

Korábban Jurij Kotenok haditudósító azt mondta, hogy orosz csapatok vették át az irányítást Avdijivka ipari övezete felett.

Hozzátette, hogy ez komoly csapás Kijev számára, mivel az ipari övezet fontos része az egész erődített területnek, amelyet az ukrán fél bevehetetlennek nevezett.

12:14
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Kaliber rakétákkal támadott az orosz Fekete-tengeri Flotta

Az orosz fekete-tengeri flotta fregattja négy Caliber komplexum cirkálórakétával támadást indított az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) katonai létesítményei ellen – számolt be a TASS az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva.

A minisztérium tájékoztatása szerint a kijelölt célokat eltalálták.

12:47
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a Veter drónok gyártása

A szentpétervári Kotlin-Novator cég megkezdte a saját tervezésű felderítő „Veter" drón sorozatgyártását – mondta el a társaság vezetője, Vladislav Udaltsov a TASS-nak .

Jövőre havonta körülbelül 100 darabot terveznek gyártani – tette hozzá.

13:16
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Így járt Ukrajna a Kinburn-félszigetnél

Oroszország megakadályozta az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) harcosainak partraszállását a Kinburn-félsziget partjainál – mondta Vlagyimir Saldo Herszon régió kormányzója.

„Aleshkitől Krynokiig az ellenséges munkaerő megsemmisítése folyik" – tette hozzá.

13:46
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Megszakadt a műholdas kommunikáció

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) elvesztették a műholdas kommunikációt a Luhanszki és Donyecki Népköztársaság, valamint a Harkovi terület felett – számolt be az "Együtt vagyunk Oroszországgal" mozgalom vezetője, Volodimir Rogov a Telegram-csatornáján.

Kifejtette, hogy Elon Musk amerikai milliárdos Starlink nevű cége a Pentagon leányvállalatának tartozása miatt kapcsolta ki az internetet. Ezenkívül jelentősen csökkentette az internet sebességét a Dnyeper területén és azon túl is.

Korábban Elon Musk azt mondta, hogy a Starlink műholdas rendszer szolgáltatási feltételei tiltják annak katonai célú felhasználását.

14:43
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

200 holttest

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) Donyeck közelében mintegy 200 ukrán katona holttestét találták meg – jelentette Yan Gagin , a Donyecki Népköztársaság (DPR) vezetőjének tanácsadója.

„A Donyeck melletti elhagyott ukrán állások rengeteg katona holttestével van tele. A menekülő ellenség meg sem kísérelte őket elvini onnan. Eddig körülbelül 200-at számoltunk össze" – mondta.

15:31
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb drón roncsait találták meg orosz területen

Egy pilóta nélküli légi jármű (UAV) roncsait találták meg az új-moszkvai Students falu közelében – számolt be a 360 TV-csatorna egyik forrása.

Az eszköz maradványait a falutól két kilométerre találták meg. A 360 információi szerint az eset következtében senki sem sérült meg.

A mentőszolgálat már megkezdte a munkát a helyszínen.

Korábban Szergej Szobjanin Moszkva polgármestere jelentette, hogy Podolszkban is lelőttek egy Moszkva felé repülő drónt.

16:10
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Halálos orosz támadások

Az oroszok az elmúlt 24 órában 10 ukrán megye ellen indítottak támadást, amiatt legalább öt ember meghalt, köztük egy gyerek, és legalább 22-en megsebesültek – jelentették a helyi tisztviselők november 29-én.

17:05
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Fennakadások a moszkvai repülőtereken

Három moszkvai repülőtéren késtek járatok és több járatot is töröltek – derül ki a Yandex.Schedules szolgáltatás adataiból.

Nyolc járat késett Domodedovóban, négyet pedig töröltek. Négy Vnukovóba tartó járatot elhalasztottak, hármat töröltek. Nyolc járat késett Seremetyevóban.

Zsukovszkij járatairól nincs információ.

17:37
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok lelőttek egy drónt Rosztovban

Az orosz csapatok megsemmisítettek egy pilóta nélküli légijárművet (UAV) a rosztovi régió légterében – számolt be az orosz védelmi minisztérium.

18:06
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán cég tagadja a súlyos vádakat

Az UkrOboronProm november 29-én cáfolta azokat a médiajelentéseket, amelyek szerint egy orosz vállalat ukrán cégek által gyártott katonai repülőgépek és helikopterek pótalkatrészeit importálta volna.

19:01
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanás Herszonban

Robbanások történtek a Kijev által ellenőrzött Herszonban – számolt be a Zerkalo Nedeli ukrán kiadvány a Telegram csatornáján.

„Robbanásokról érkeztek jelentések a városban" – írja a kiadvány. A kiadvány nem közli a robbanások számát és pontos helyét.

19:42
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok bevettek egy kulcsfontosságú települést

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy erői átvették az irányítást a kulcsfontosságú Khromove település felett.

Khromove Bahmut nyugati szélén található Donyeck régiójában.

20:39
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Reuters: Oroszország ezt tervezi

Az Oroszország és Észak-Korea közötti növekvő gazdasági és katonai kapcsolatok állnak valószínűleg az észak-koreai Rason különleges gazdasági övezet újjáélesztése mögött - jelentette a Reuters.

21:23
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Ez vár az Oroszországba készülő turistákra

Az orosz belügyminisztérium törvénytervezetet készít elő, amely előírja a külföldi látogatók számára a "lojalitási megállapodás" aláírását.

A törvényjavaslat, amelyet a TASZSZ tudósítói láttak, megtiltaná "az orosz hatóságok tevékenységének akadályozását".

22:21
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Brit hírszerzés: Oroszország elkezdte a gyilkos bombák használatát

Az év elején az USA megkezdte a kazettás lőszerek szállítását Ukrajnának, hogy segítse az orosz frontvonalak áttörésére irányuló erőfeszítéseit.

A brit védelmi minisztérium legutóbbi napi frissítésében azt írta, hogy az oroszok az RBK-500-as bombát a jelentések szerint több területen is bevetették a keleti Donyecki területen.

A kazettás bombák használatát egy nemzetközi szerződés tiltja, mivel a lövedékek nagy területen szóródnak szét és gyakran nem robbannak fel a becsapódáskor, ami növeli a civil áldozatok kockázatát.

A szerződést sem Oroszország, sem az Egyesült Államok, sem Ukrajna nem írta alá.

00:45
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország elveszítette helyét a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet vezető testületében

Oroszország szerdán elveszítette helyét a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) vezető testületében.

Oroszország a voksoláson Ukrajnával, Lengyelországgal és Litvániával versengett a szervezet Végrehajtó Tanácsának három helyéért. A szervezet történetében ezzel Moszkva első ízben nem fog képviselettel rendelkezni a testületben. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte az eredményt. "Az OPCW egy nagy tekintéllyel rendelkező nemzetközi szervezet, terroristáknak nincs benne helyük" - hangoztatta az X-en. Mint fogalmazott, Oroszország kizárása az OPCW Végrehajtó Tanácsából "logikus következménye" az Ukrajna elleni orosz agressziónak. Moszkva szerepea nemzetközi viszonyokban egyre kisebb lesz, elszigeteltsége pedig növekszik- fűzte hozzá Zelenszkij. Oroszország az OPCW tagja és hivatalosan már nincsen vegyifegyver-arzenálja. A hágai székhelyű szervezet az 1997-es vegyifegyver-tilalmi egyezmény végrehajtását felügyeli, amely tiltja vegyi anyagok bevetését a fegyveres konfliktusokban. 2013-ban az OPCW-t tevékenységéért Nobel-békedíjjal tüntették ki.