Újabb 300 célpontra mért csapást az izraeli hadsereg, tovább tolódik a tűzszünet, nem engedik el a Hamász terroristái a túszokat

Események

Izrael, Palesztina, háború, izraeli háború, konfliktus, palesztin, 2023.11.23.
Izraeli légitámadás a Gázai övezet északi részén Dél-Izraelből nézve 2023. november 22-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak
Dél-Izrael, 2023. november 22. Izraeli légitámadás a Gázai övezet északi részén Dél-Izraelből nézve 2023. november 22-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben. MTI/AP/Leo Correa
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 48. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
05:21
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:22
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Péntekre tolódott a tűzszünet és az első túszok szabadulása

Leghamarabb péntekre tolódott csütörtökről az Izrael és az iszlamista Hamász terrorszervezet közötti egyezmény végrehajtása, a tűzszünet és az első izraeli túszok szabadulása - közölte Cahi Hanegbi, az izraeli nemzetbiztonsági tanács elnöke csütörtökre virradó éjjel.

Cahi Hanegbi bejelentette, hogy péntek előtt nem kezdik meg az elraboltak szabadon bocsátását, de hozzátette, hogy a felek között folyamatos és előremutató a kapcsolattartás.
"Nincs fegyverszünet, háború van. Nem terveznek tűzszünetet mindaddig, amíg nincs egyeztetett időpont a túszok szabadon engedéséről született terv végrehajtására" - közölte egy meg nem nevezett politikai vezető a Haarec című lappal. (MTI)

05:27
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

A Hezbollah egyik vezetőjének a fia is meghalt az izraeli csapásban

A Hezbollah - az Irán által támogatott nagyhatalmú libanoni milícia - öt tagja halt meg egy izraeli csapásban a dél-libanoni Beit Yahounban - közölte a síita iszlamista csoport.

Az egyik áldozat Abbász Raad, a Hezbollah parlamenti vezetőjének Mohammad Raadnak a fia volt - írta a BBC. 

A Reuters hírügynökség szerint a Hezbollah összesen 85 harcosa halt meg azóta, hogy az izraeli-libanoni határ mentén kitört az erőszak.

06:27
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Egy család 52 tagja halt meg egy menekülttáborban

A Wafa palesztin hírügynökség több tucat ember haláláról számolt be egy szerdai, izraeli támadás után.

A Palesztin Hatóság külügyminisztere, Rijád al-Máliki azt mondta, hogy a Gáza északi részén lévő Dzsabalja menekülttáborban a szerda reggel megöltek közül 52-en ugyanahhoz a családhoz tartoztak. (BBC)

08:07
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Jemeni területről indított drónokat semmisítettek meg

Jemenből, az Irán támogatását élvező, síita húszi lázadók által ellenőrzött területről indított, robbanószerkezettel felszerelt drónokat semmisített meg az Egyesült Államok egyik hadihajója a Vörös-tengeren - tudatta a közel-keleti műveletekért felelős Középső Parancsnokság.

A drónokat megsemmisítő Thomas Hudner rombolóban nem keletkezett kár és a legénység sem sebesült meg - tudatta a CENTCOM az X-en.

Az Irán támogatását élvező húszi lázadók az Izrael ellen október 7-én végrehajtott Hamász-terrortámadás és a gázai háború kezdete óta több rakétát és drónt indítottak Izrael ellen. Legutóbb szerdán számoltak be arról a húszik, hogy ők lőtték ki azt a manőverező robotrepülőgépet, amely Izrael déli részét vette célba, de Izrael a célba érés előtt megsemmisítette. (MTI)

08:46
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Nem mernek bizakodni a túszok hozzátartozói

A túszok családtagjai közül néhányan elmondták, hogy az Izrael és a Hamász közötti megállapodás reménysugárral kecsegtet, de nem mernek túl optimisták lenni – írja a BBC.

"A remény volt az egyetlen dolog, ami az elmúlt 48 napban életben tartott minket" - mondja Hen Avigdori, egy izraeli komédiaíró, akinek feleségét, Sharont és lányát, Noamot október 7-én rabolták el a Hamász harcosai.

"De én is nagyon óvatos vagyok, nem reménykedem túlságosan. Ahogy a 16 éves fiamnak és az egész családnak elmagyaráztam, addig a napig, amíg nem látom a saját szememmel a lányokat, nem hiszünk el semmit" - mondta Hen.

09:31
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

A hútik ballisztikus rakétákkal lőtték Izraelt

Az Ansar Allah jemeni lázadó mozgalom szóvivője, Yahya Saria elmondta, hogy a hútik ballisztikus rakétákat lőttek ki több katonai célpontra a dél-izraeli Eilat városában – számolt be az Al Masirah tévécsatorna.

Saria megígérte, hogy a hútik továbbra is csapásokat hajtanak végre, „amíg az izraeli agresszió meg nem szűnik a palesztin nép ellen".

10:15
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

A hadsereg 300 célpontra mért csapást a Gázai övezetben

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy mintegy 300 Hamász-célpontot vett célba a Gázai övezetben, a ma reggeli szárazföldi offenzíváról szóló frissítésében.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) az X-en azt írja, hogy "az elmúlt nap folyamán a levegőből indított támadásokat. Célba vettek operatív parancsnokságokat, föld alatti harci alagutakat, IED-raktárakat, IED-gyártóhelyeket és páncéltörő rakéták indítóállásait".

Az IDF azt mondja, hogy célba vette a Gáza északi részén lévő Dzsabalia környékét is, és "megsemmisített" egy alagutat Beit Hanúnban.

10:47
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

A Vörös Félhold 190 embert evakuál al-Sifából

A Palesztin Vörös Félhold Társaság (PRCS) szerint 190 sebesültet és beteget, valamint a kísérő és egészségügyi személyzetet evakuálták a Gázai övezetben lévő Al-Sifa Kórházból – írja a Ria Novosztyi.

A kiürítésben 14 segélyjármű és két ENSZ-busz vett részt. Az evakuált állampolgárokat a rafahi Khan Younis (Gázai övezet) és Abu Yousef al-Najjar európai kórházba szállították. Sok más sebesült és sérült az egészségügyi személyzettel együtt azonban továbbra is a kórházban marad - hangsúlyozta az osztály.

A kiürítés körülbelül 20 órán át tartott, mivel "alapos kutatást" végeztek a Gáza északi és déli része közötti ellenőrzőpontnál. Ezen kívül három mentőt és egy kísérőt vettek őrizetbe az ellenőrző ponton. Később egy kivételével mindenkit kiengedtek.

11:29
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Megállapodás a tűzszünetről és a túszokról

A katari külügyminisztérium kijelentette, hogy az Izrael és a Hamász közötti fegyverszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalások "pozitívan haladnak", a megállapodás hatálybalépésének időpontját az elkövetkező órákban jelentik be - mondta a minisztérium szóvivője, a katari hírügynökség jelenti.

12:06
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Kiürítettek egy indonéz kórházat

Az Al Jazeera jelentése szerint Munir al-Bursh, a gázai egészségügyi minisztérium főigazgatója azt mondta, Izrael négy órával korábban kiürítette az indonéz kórházat.

Az állításokat független módon nem ellenőrizték.

12:40
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli legfelsőbb bíróság elutasította a túszalku megakadályozására irányuló fellebezéseket

Az izraeli legfelsőbb bíróság csütörtökön elutasította az Izrael és a Hamász közötti fogolycsere-egyezmény ellen benyújtott két fellebbezést; megállapítva, hogy nem indokolt a bíróság beavatkozása, tekintettel arra a széles mérlegelési jogkörre, amellyel a kormány rendelkezik az egyértelműen politikai-biztonsági jellegű döntésekben - írja a Haaretz.

13:13
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Libanonból indított rakétakilövéseket azonosítottak

A csütörtök reggel Izrael libanoni határa mentén működésbe lépett szirénákat követően a hadsereg arról számolt be, hogy Libanonból több rakétakilövést azonosítottak, és az erők támadják a tűz forrását.

A hadsereg csütörtök reggel megtámadott egy Hezbollah megfigyelőállást a libanoni határ közelében. Szerdára virradó éjszaka a légvédelmi rendszerek elfogtak egy rakétát, amelyet Libanonban lőttek ki az IDF egyik repülőgépe felé. Válaszul a hadsereg célba vette a kilövőhelyet.

13:47
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Közel 50 rakétát lőtt ki a Hezbollah Észak-Izrael felé

Mintegy 50 rakétát lőttek ki Észak-Izrael felé Libanonból csütörtök reggel az IDF szerint, és több határ menti városban és Szafedtől északra beindították a rakétaszirénákat - írja a The Jerusalem Post.

A Hezbollah a támadás után bejelentette, hogy 48 Katyusha rakétát lőtt ki, hogy eltaláljon egy Szafed melletti támaszpontot.

14:26
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az iráni külügyminiszter Libanonba látogatott, találkozik a Hezbollah vezetőjével

Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter találkozik a Hezbollah vezetőjével, Hasszán Naszrallahhal egy meg nem nevezett helyen Libanonban.

Amir-Abdollahian tegnap érkezett Bejrútba október 7. óta második libanoni látogatására - írja a Naharnet libanoni hírportál, számol be minderről a The Times of Israel.

15:00
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Újra megszólalnak a légiriadó szirénák Felső-Galileában

A libanoni határhoz közeli Felső-Galilea több településén is megszólaltak a bejövő rakéták szirénái - jelentette a The Times of Israel.

Sérültekről vagy károkról nem érkezett azonnali jelentés - tájékoztat a lap.

15:37
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

A hadsereg letartóztatta az Al Shifa Kórház igazgatóját

Palesztin jelentések szerint az IDF csütörtökön letartóztatta a gázai Al Shifa kórház igazgatóját, valamint a kórház több orvosát. A KAN később arról számolt be, hogy egy izraeli forrás is megerősítette a letartóztatást - számol be minderről a The Jerusalem Post.

16:09
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Négy palesztin halt meg

Legalább négy palesztin meghalt a Dzsabalia menekülttáborban végrehajtott legutóbbi izraeli bombázásban, amelynek célpontja az Abu Qamar utca volt - jelentette az arab média.

16:30
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadó volt a gázai határ menti településeken

Megszólaltak a légiriadó szirénák a gázai határhoz közeli településeken, köztük az övezet déli részéhez közeli Yesha és Amioz településeken.

16:47
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Spanyolország támogatja az életképes Palesztinát

José Manuel Albares spanyol külügyminiszter csütörtökön kijelentette, hogy országa támogatja egy életképes palesztin állam elismerését "nagyon rövid távon".

A palesztin állam létezése "a legjobb garancia a közel-keleti békére" - mondta a Reuters jelentése szerint a spanyol RNE rádióállomásnak adott interjúban.

17:08
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 300 Hamász-célpontra mértek csapást

Az izraeli erők szerint légierőjük egy nap alatt több mint 300 Hamász-célpontra mért csapást a Gázai övezetben. A célpontok között vannak "katonai parancsnoki központok, földalatti terroralagutak, fegyverraktárak, fegyvergyártó létesítmények, és páncéltörő rakéták indítóállásait" - közölte az izraeli hadsereg az X-en közzétett bejegyzésében.

17:27
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli robbantás 10 embert ölt meg Sejk Radvánban

 

Legalább 10 ember meghalt és több tucatnyian megsebesültek a Gáza város Sejk Radván negyedében egy ház ellen elkövetett izraeli bombatámadásban.

 

18:59
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Négynapos tűzszünet lép életbe

Helyi idő szerint péntek reggel hétkor kezdődik a tűzszünet a Gázai övezetben, és délután 4-kor adják át az első izraeli túszokat - közölte a katari külügyminisztérium szóvivője csütörtökön izraeli médiajelentések szerint.

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet pénteken 13 olyan túszát fogja szabadon engedni, akit fegyveresei az október 7-i terrortámadásban Izraelből elhurcoltak. A katari közvetítéssel megszületett megállapodás szerint négy nap alatt összesen ötven izraeli - gyerekek és anyák - térhet haza. Az első napon szabadulók névsorát a 13-as kereskedelmi tv jelentése szerint már átadták Izraelnek, és az eljutott a miniszterelnöki hivatalhoz.

A katari külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy Dohában a megállapodás céljának tekintik a végleges fegyverszünet elérését is. "A tűzszünet napjain további túszokat engednek szabadon, de átszállításukról biztonsági okokból nem adunk meg részleteket" - közölte a szóvivő.

A Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádok megerősítette a katari külügyminisztérium szóvivőjének szavait, és bejelentette, hogy a tűzszünet péntek reggel 7 órától - közép-európai idő szerint 6 órától - négy napon át fog tartani. "50 cionista foglyot fogunk szabadon engedni a négy nap alatt, nőket és 19 év alattiakat" - közölték.

A megállapodás szerint minden izraeli túsz fejében három palesztint, nőket és 19 év alattiakat engednek szabadon az izraeli börtönökből. Naponta kétszáz segélyszállító és egészségügyi teherautó lép majd be a Gázai övezetbe, köztük négy üzemanyag-szállító.

19:23
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

50 túsz, 150 palesztin fogolyért

Izraeli és palesztin források szerint megállapodás született 50 izraeli túsz szabadon bocsátásáról 150 palesztin fogolyért cserébe.

Az izraeli kormány szerda este hagyta jóvá azt a megállapodást, amely a Hamász által elrabolt 50 túsz szabadon bocsátásáról rendelkezik. Cserébe 150 palesztin foglyot engednek szabadon, és betartják a négynapos tűzszünetet - olvasható Benjamin Netanjahu miniszterelnök hivatalának közleményében. A Hamász szerint a szabadon bocsátandók között mindkét oldalon vannak nők és gyerekek is.

A fogolycserét a Vöröskereszt felügyeli majd.

Izrael és a Hamász is közölte: a harcok a négynapos tűzszünet után folytatódnak.

20:10
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Razziáztak a Hamász támogatói ellen Németországban

A hatóságok csütörtökön reggel razziákat tartottak a radikális iszlám szervezetek feltételezett támogatói ellen Németországban. A német belügyminisztérium közlése szerint a "célkeresztben" a betiltott Hamász és a Samidoun palesztinbarát szervezetek álltak.

A minisztérium tájékoztatása szerint négy szövetségi államban mintegy 500 rendőr intézkedett a feltételezett iszlamisták ellen. Berlinben, Alsó-Szászországban, Észak-Rajna-Vesztfáliában és Schleswig-Holsteinben összesen tizenhat ingatlant kutattak át.

A német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal szerint mintegy 450 Hamász-tag él Németországban. 

21:28
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Egy csoport palesztinbarát tüntető zavarta meg a New York-i felvonulást

New Yorkban meg kellett szakítani egy hálaadás napi felvonulást, amikor

egy csoport palesztinbarát tüntető művérrel borított overallban a tömegbe rontott.

Egy transzparenst vittek magukkal, amelyen a "Free Palestine" (szabad Palesztina) felirat szerepelt.

Őrizetbe vették őket.

21:52
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael a rövid tűzszünet után még legalább két hónapig folytatni fogja a harcot a terroristákkal

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter kijelentette, hogy a hadsereg a rövid - átmeneti - szünet lejárta után még legalább két hónapig intenzíven folytatja a Hamász elleni harcot.

Gallant azt mondta a csapatoknak, hogy készüljenek fel a folytatásra a tűzszünet alatt.

- tette hozzá.

22:12
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Egy államilag támagatott újság propagandacikkekkel próbálja aláásni a háború céljait

Izrael kommunikációs minisztere, Shlomo Karhi azt javasolta, hogy állítsák le a Haaretz napilap kormányzati támogatását, mivel a lap hamis propagandacikkekkel hangolja az embereket Izrael ellen.

A kabinet titkárának, Yossi Fuchsnak írt levelében Karhi bírálta a Haaretz-et a háborúval kapcsolatos szerkesztői álláspontja miatt,

és azt javasolta, hogy az állam ne kössön új kereskedelmi megállapodást az újsággal, állítsa le a lapban megjelenő hirdetéseket, és akadályozza meg a kifizetések teljesítését.

A háború kezdete óta számos panasz érkezett hivatalomhoz, hogy a Haaretz újság olyan álláspontot képvisel, amely aláássa a háború céljait, és gyengíti a katonai erőfeszítéseket 

- mondta Karhi.

22:19
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

David Cameron brit külügyminiszter mai izraeli látogatása során találkozott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel

Cameron, aki korábban ellátogatott a Be'eri kibucba, (a Hamász október 7-i, Izraelen belüli támadásának színhelyére) Jeruzsálemben elmondta az izraeli vezetőnek:

22:31
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

Nyilvánosságra hozták a túszok neveit, akiket várhatóan pénteken szabadon engednek

Miközben a dohai sajtótájékoztató zajlott, az izraeli miniszterelnöki hivatal megerősítette, hogy megkapta a listát azoknak a túszoknak a nevéről, akiket várhatóan helyi idő szerint pénteken délután 4 órakor engednek szabadon. Az illetékes tisztviselők ellenőrzik a lista részleteit, és minden családtaggal kapcsolatba lépnek.

A tűzszünet négy napig tart majd, és összesen 50 túszt engednek szabadon.

A katari külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy 13 izraeli túsz szabadon engedése már holnap várható, és ezt követi majd a palesztin foglyok szabadon bocsátása az izraeli börtönből.

22:52
november 23, 2023
Vágólapra másolva!

A Gáza északi része feletti ellenőrzés megszerzése csupán egy hosszú háború első lépése

A Gázai övezet északi része feletti ellenőrzés csak az első szakaszát jelenti a Hamász elpusztítására irányuló izraeli hadjáratnak - mondta a legfőbb katonai szóvivő csütörtökön, egy nappal a harcok négynapos szüneteltetése előtt.

A Gáza északi része feletti ellenőrzés megszerzése csupán egy hosszú háború első lépése. Felkészülünk, és az elkövetkező napokban a háború következő szakaszainak megtervezésére összpontosítunk

- mondta Daniel Hagari ellentengernagy, izraeli katonai szóvivő egy sajtótájékoztatón.