Folytatódnak az evakuálások Gázában, több helyen megszólaltak a szirénák, két repülőteret is légicsapás ért

Események

rafah, Gázai övezet, Gáza, segély, Izrael, Hamász, izraeli háború, háború
Rafah, 2023. október 21. Palesztinoknak szánt humanitárius segélyszállítmányt rakodnak le kamionról a Gázai övezet déli határán, miután megnyitották a Gázai övezet és Egyiptom közötti rafahi ellenőrzőpontot a teherautókonvoj előtt 2023. október 21-én. A rafahi átkelő az egyetlen olyan belépési pont a Gázai övezetbe, amelyet nem Izrael ellenőriz. Izrael az október 7-én kirobbant harcok nyomán leállította az övezet áram-, üzemanyag- és élelmiszerellátását, átmenetileg pedig a vízellátását is. MTI/EPA/Haitham Imad
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 16. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
08:25
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

08:28
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA rakétavédelmi rendszereket küld a Közel-Keletre

A Pentagon közölte, hogy további Patriot légvédelmi rakétarendszer-zászlóaljakkal együtt a Közel-Keletre küldi a THAAD rendszert.

A THAAD-rendszert úgy tervezték, hogy rövid és közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákat lőjön le repülésük végső fázisában.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter azt is elmondta, hogy további csapatokat helyeztek "bevetésre felkészülési parancsba" a térségben, bár azt nem részletezte, hogy hányat. (BBC)

08:33
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Kanadai vizsgálat a gázai kórházat ért rakétacsapásról

Kanada védelmi minisztériuma nyílt forrású és titkos jelentések elemzésére hivatkozva "nagyfokú bizonyossággal" kijelentette, hogy nem Izrael áll a gázai Al-Ahli kórház elleni október 17-i csapás mögött - írta a BBC. 

A csapást sokkal valószínűbb, hogy egy Gázából kilőtt, eltévedt rakéta okozta - közölte a kanadai védelmi minisztérium.

09:07
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Erdogan a Hamásszal egyeztetett

Az ostrom alatt lévő Gázai övezetről, valamint az izraeli és a palesztin fél közötti tűzszünet lehetőségéről egyeztetett telefonon Recep Tayyip Erdogan török elnök és Iszmáíl Haníje, az övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet vezetője - jelentette be szombaton a török elnöki hivatal az X közösségi oldalon.

A beszélgetés során Erdogan kiemelte, hogy Törökország mindent megtesz a mihamarabbi tűzszünet érdekében és további humanitárius segélyszállítmányokat sürget a Gázai övezetbe. Hozzátette azt is, vizsgálják néhány gázai sebesült törökországi kórházi kezelésének lehetőségét is.

Törökország - Katarral és más, térségbeli állammal együtt - emellett tárgyal az Izraelből a Hamasz fegyveresei által elhurcolt túszok szabadon bocsátásáról is.

09:37
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Robbantottak a ciprusi izraeli nagykövetségnél

Kisebb robbanószerkezet lépett működésbe szombat éjjel Izrael nicosiai nagykövetségének épületénél, a robbanásban senki nem sebesült meg, kár nem keletkezett. A ciprusi rendőrség az ügyben négy, szíriai állampolgárságú embert őrizetbe vett - közölték ciprusi hatósági források.

A tájékoztatás szerint a négy, 17 és 21 év közötti gyanúsítottnál - akiket a nyomozás idejére őrizetben tartanak - kést is találtak.
Tűzszerészek azt közölték, a helyszínen lévő "kis fémtárgyban nagyon kis mennyiségű pirotechnikai anyagra" bukkantak.

10:28
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

A második segélykonvoj is megérkezhet a Gázai övezetbe

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius főnöke reméli, hogy vasárnap egy második segélykonvoj is beléphet a Gázai övezetbe.

"Talán még egy kicsit nagyobb, 20-30 teherautó" - mondta a lehetséges segélyszállítmányról.

Szombaton húsz teherautót engedtek be a Gázai övezetbe a rafahi átkelőn keresztül, ezek voltak az első szállítmányok, amelyek azóta érkeztek a térségbe, hogy Izrael két héttel ezelőtt blokádot rendelt el a Hamász támadása után. (BBC)

10:55
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli légicsapás érte a damaszkuszi és az aleppói repülőteret

Rakétatámadás érte vasárnapra virradóra a damaszkuszi és az aleppói repülőteret, egy ember meghalt, a légikikötők működését felfüggesztették - jelentette a szíriai állami média, Izraelt téve felelőssé a támadásért.

Az arab ország közlekedési minisztériuma bejelentette, hogy a forgalom újraindításáig a járatokat a Földközi-tenger partján lévő el-Ládzikíja repülőterére irányítják.
Az aleppói és a damaszkuszi repülőteret - melyek Szíria legfontosabb légikikötői - korábban már érték légitámadások, amelyek miatt működésük egy időre akkor is leállt.

11:43
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Szirénáznak a Gázai övezet határán fekvő településen

Rakétaszirénák szólaltak meg a Gázai övezet határán fekvő Kibbutz Kissufim településen. 
Szólnak a szirénák a Kibbutz Karmia és Ashkelon dél-izraeli településeken is.

12:13
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Legalább 50 palesztin halt meg az éjszaka folyamán

Több mint 50 palesztin halt meg a Gázai övezetet ért izraeli légicsapásokban az éjszaka folyamán - jelentette a Reuters hírügynökség gázai egészségügyi forrásokra hivatkozva.

12:35
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Rakéták hallatszanak

Rakéták hangja hallatszik a gázai határ menti Kerem Shalom kibucban

13:02
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Két ember meghalt a szíriai repülőterek elleni izraeli támadásban

Szíria Meteorológiai Főigazgatósága közölte, hogy két dolgozó meghalt a damaszkuszi nemzetközi repülőtér elleni támadásban. Izrael csapást mért az aleppói nemzetközi repülőtérre is - írja a Sky News.

A támadás miatt a repülőterek nem üzemelnek. Izrael idén már többször is támadta a repülőtereket azon erőfeszítések részeként, hogy megállítsa az Iránból a közel-keleti megbízottjainak szánt szállítmányokat.

13:32
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Libanon felől közelítette meg az izraeli határt egy drón

Az izraeli hadsereg közölte, hogy lelőtt egy drónt, amely Libanon felett repült és Izrael felé vette az irányt.

13:58
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

212-re emelkedett a túszok száma

A Reuters szerint az izraeli hadsereg közölte, hogy a Hamász által a Gázai övezetben fogva tartott túszok száma 212-re emelkedett.

14:22
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg letartóztatta a Hamász elitegységének egyik terroristáját

Az izraeli hadsereg szombaton letartóztatta a terrorszervezet elit Nukhba-egységének egyik Hamász-tagját, aki részt vett a gázai határ menti települések elleni október 7-i támadásban.

Azután fogták el, hogy megpróbált visszatérni Gázába, és átadták a Shin Betnek - írja a Haaretz.

14:57
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Lavrov hétfőn Teheránba látogat

A RIA orosz hírügynökség jelentése szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn Teheránba látogat.

15:29
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael további 14 település evakuálását rendelte el

Izrael elrendelte, hogy további 14 települést evakuáljanak az ország északi részén - közölte a védelmi minisztérium és a hadsereg vasárnap közös közleményben, számol be minderről a brit sajtó.

Az evakuálási parancs alá tartozó közösségek listáját Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter hagyta jóvá. Az érintett területek Libanon és Szíria közelében fekszenek.

Az ország egyes területeket a határ mentén zárt katonai övezetnek nyilvánított, a lakosokat pedig arra kényszerítette, hogy elköltözzenek. Pénteken Izrael közölte, hogy több mint 20 ezer lakost evakuál Kirjat Smonából, a Libanonnal közös északi határ egyik legnagyobb városából.

Közben hétfőn az izraeli védelmi minisztérium példátlan módon elrendelte, hogy a határtól 2 kilométeres körzetben lévő 28 falu lakosságát evakuálják délre.

16:06
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Összehívták a kormányt

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton késő este összehívta kabinetjét, hogy állítólag a Gázai övezet elleni várható szárazföldi invázióról tárgyaljon.

16:47
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb teherautókat engedtek be Gázába

Egy 17 segélyszállító teherautóból álló második konvoj is belépett a rafahi átkelő egyiptomi oldalára, és a Gázai övezet felé tart - jelentette az egyiptomi média. Tegnap 20 segélyszállító teherautónak engedélyezték, hogy ugyanezen az útvonalon keresztül belépjen a Gázai övezetbe.

17:11
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadót volt Izrael középső és déli részén

Szirénák szólaltak meg Beit Semes város környékén, valamint Izrael középső és déli részén – jelentette az ország védelmi erői (IDF) a Telegram csatornáján.

17:29
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Fontos terroristát likvidáltak

Daniel Hagari, az IDF szóvivője elmondta, hogy az éjszaka folyamán több tucat támadást hajtottak végre a Gázai övezetben, amelyekben több tucat terroristát öltek meg, köztük a Hamász rakétatüzérség parancsnokhelyettesét - írja a Haaretz.

Folytatjuk a célpontok támadását, hangsúlyt fektetve Gáza városra és környékére, de az egész Gázai övezetben, a háború következő szakaszára készülve" - mondta Hagari, megismételve a Gázai övezet lakóihoz intézett felhívását, hogy vonuljanak dél felé.

17:40
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Lelőttek egy terroristát

A tájékoztatás szerint a  palesztin megpróbált katonákat elütni az autójával egy izraeli ellenörzőpontnál, majd lelőtték. Hozzátették, hogy az ellenőrző pont felé száguldott, áttörte azt, majd megfordult és kiszállt az autóból. Az izraeli hadsereg azt is kijelentette, hogy egy kést találtak a palesztin autójában.

17:56
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael felszólítja a gázaiakat, hogy költözzenek délre

A palesztinok elmondták, hogy az izraeli hadsereg ismételten arra figyelmeztette őket, hogy költözzenek át Gáza északi részéről az övezet déli részére, azzal a figyelmeztetéssel, hogy ha ott maradnak, akkor egy "terrorista szervezet" szimpatizánsaiként azonosíthatják őket - írja a The Independent.

Az üzenetet az Izraeli Védelmi Erők nevével és logójával ellátott szórólapokon adták át szombattól kezdve, és mobiltelefonos hangüzeneteken keresztül juttatták el az embereknek a Gázai övezetben, a mindössze 45 km hosszú, keskeny területen.

Sürgős figyelmeztetés, Gáza lakosainak. A Wadi Gázától északra való jelenlétük veszélyezteti az életüket. Aki úgy dönt, hogy nem hagyja el Gáza északi részét a Wadi Gázától délre, azt egy terrorszervezet bűntársaként azonosíthatják" - állt a röplapon.

18:10
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Hatalmas táborokat építenek az evakuáltaknak

Izrael déli városa, Eilat önkormányzata bejelentette, hogy sátrakat állít fel a gázai határ menti közösségek 60 000 lakosa számára. A bejelentés szerint Eilat összes szállodája teljesen megtelt, ezért úgy döntöttek, hogy sátrakat állítanak fel városszerte - számol be minderről az izraeli média.

18:34
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

302 izraeli még mindig kórházban van

A Hamász támadásában megsérült 302 izraeli még mindig kórházban van, 43 kritikus állapotban - közölte az izraeli egészségügyi minisztérium.

18:38
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael szerint 727 ciszjordániai palesztint tartóztattak le október 7. óta

Az Izraeli Védelmi Erők szerint a csapatok 727 körözött palesztint tartóztattak le Ciszjordánia-szerte, köztük több mint 480 Hamászhoz kötődő személyt, mióta október 7-én megkezdődött a háború a Gázai övezetben.

A hadsereg szerint az elmúlt két hétben több összecsapás is volt az izraeli erők és palesztinok között Ciszjordániában, és több terrortámadási kísérlet is történt.

19:00
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael bezárja a Közdiplomáciai Minisztériumot

Az izraeli kormány telefonos szavazás útján jóváhagyta a Közdiplomáciai Minisztérium megszüntetését és költségvetésének átcsoportosítását a Hamász október 7-i mészárlása során sújtott, a Gázai övezethez közeli települések rehabilitációjára - írja a Haaretz.

A minisztérium idei és jövő évi költségvetése összesen mintegy 23,8 millió sékelt (6,9 millió dollár) tesz ki, amelyet még nem használtak fel.

20:17
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb segélykonvoj érkezett Egyiptomból a Gázai övezetbe

Egy 17 teherautóból álló segélykonvoj érkezett meg vasárnap Egyiptomból a Gázai övezetbe - közölte az Egyiptomi Vörös Félhold segélyszervezet.

A teherautókon orvosi eszközöket, élelmiszereket és egyéb segélyeket szállítottak. Az AFP helyszínen tartózkodó tudósítója hat üzemanyagot szállító tartálykocsit is látott áthaladni a határon.

A Gázai övezetebe vezető átkelőnél további 155 teherautó várakozik a bejutásra mintegy 3 ezer tonna segélyszállítmánnyal.

A rafahi átkelőt szombaton nyitották meg a humanitárius segélyszállítmányok előtt. Húsz teherautón érkeztek gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és élelmiszerek.

Ezek voltak az első segélyek, amelyek eljutottak a gázai lakossághoz azóta, hogy kirobbant a háború Izrael és az övezetet uraló palesztin Hamász között.

21:37
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

A Hezbollah állásaira mért csapást Izrael

Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint vadászgépek csapást mértek a Hezbollah egyik dél-libanoni állására, miután a hadsereg észlelte a terrorszervezet embereinek előkészületeit egy páncéltörő rakéta indítására Malkia településnél.

Ez volt a negyedik alkalom ma, hogy az IDF csapást mért a Hezbollah-ra Dél-Libanonban - írja a Times of Izrael.

21:56
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Több ezren álltak ki Izrael mellett és az antiszemitizmus ellen egy berlini demonstráción

Több ezer ember vett részt vasárnap Berlinben azon a demonstráción, amelyet az antiszemitizmus elleni és Izrael melletti kiállásként szerveztek, a megmozduláson Frank-Walter Steinmeier államfő is jelen volt, aki a zsidó életek védelmére szólított fel egész Németországban.

Steinmeier úgy fogalmazott: a zsidó életek védelme állami feladat, de egyben állampolgári kötelesség is. Az államfő határozottan felszólított Németországban minden embert arra, hogy teljesítse ezt az állampolgári kötelességet.

Az utóbbi napok antiszemita incidenseivel kapcsolatban azt mondta, "tűrhetetlen, hogy a zsidók ismét félelmet éreznek, éppen ebben az országban". Tűrhetetlennek nevezte továbbá, hogy zsidó szülők nem merik a gyerekeiket iskolába küldeni, és hogy a berlini holokauszt-emlékművet a rendőrségnek kell védenie.

22:25
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Irán figyelmeztette Izraelt és Washingtont, hogy a helyzet ellenőrizhetetlenné válhat

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter figyelmeztette vasárnap az Egyesült Államokat és Izraelt, hogy "ellenőrizhetetlenné" válhat a helyzet a Közel-Keleten, ha a két ország "nem vet azonnal véget a Gázában elkövetett emberiesség elleni bűntetteknek és népirtásnak".

"A térség ma olyan, mint egy puskaporos hordó. Szeretném figyelmeztetni az Egyesült Államokat és az izraeli bábkormányt, hogy ha haladéktalanul nem vetnek véget a Gázában elkövetett emberiesség elleni bűncselekményeknek és népirtásnak, minden lehetséges, és a térség ellenőrizhetetlenné válik" - mondta az iráni külügyek irányítója Naledi Pandor dél-afrikai külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján Teheránban.

08:49
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.