Folytatódnak az evakuálások Gázában, több helyen megszólaltak a szirénák, két repülőteret is légicsapás ért

Események

Izrael, Hamász, Gázai övezet, Gáza, hadművelet, tank, izraeli háború, háború
Izrael, 2023. október 23. A szárazföldi hadműveletre készülő izraeli hadsereg harcjárművei a Gázai övezet határának térségében, Dél-Izraelben 2023. október 23-án. A Hamász október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol meggyilkoltak több mint 1400 embert, háromezret megsebesítettek, körülbelül 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint a Hamász elleni izraeli válaszcsapások palesztin halálos áldozatainak száma 4651-re emelkedett, a sebesülteké pedig meghaladja a 14 ezret a Gázai övezetben. MTI/EPA/Hannibal Hanschke
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 18. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
06:18
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:24
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász elengedett két újabb női túszt

A Hamász bejelentette, hogy Katar és Egyiptom közvetítésével "humanitárius okokból" két további elrabolt személyt bocsátott szabadon. A bejelentést Izraelben hivatalosan megerősítették.

Szabadon engedték a nyolcvanötéves Jocheved Lifsicet, akinek férje, Oded Lifsic a Hamász fogságában maradt, és a hetvennyolc éves Nurit Kufert, akinek férjét, Amiram Kufert szintén elhurcolták, és őt sem engedték szabadon.

Mindkét asszonyt otthonukból, a Gázai övezet szomszédságában lévő Nir Óz kibucból vitték a terrortámadás napján a Gázai övezetbe.

06:27
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint hatezren haltak meg a Hamász támadása óta

Palesztin tisztviselők szerint vasárnap reggel óta 436 embert öltek meg Gázában - ezzel október 7. óta összesen több mint 5000-en haltak meg.

Izrael közölte, hogy a Hamász infrastruktúráját vette célba, beleértve az alagutakat is, 320 célpontot találva el egy nap alatt. Több mint 1400 izraeli halt meg, amikor a Hamász október 7-én megtámadta a Gáza melletti településeket, civileket lőttek agyon otthonaikban, az utcán és egy zenei fesztiválon. (BBC)

07:18
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Amerika szerint nincs itt az ideje a tűzszünetnek

A Fehér Ház és az amerikai külügyminisztérium vezető tisztségviselői szerint nem most van itt az ideje az Izrael és a Hamász közötti tűzszünetnek.

"Nem hisszük, hogy most van itt az ideje a tűzszünetnek" - mondta John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője hétfőn újságíróknak. "Izraelnek joga van megvédeni magát. Még mindig van mit tenniük a Hamász vezetése ellen" - mondta Kirby. (BBC)

09:57
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Izraelben a francia elnök

Emmanuel Macron francia elnök megérkezett Izraelbe, ahol találkozik Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

A látogatás célja, hogy kifejezze Franciaország szolidaritását Izraellel, segítsen a Hamász által még mindig fogva tartott túszok szabadon bocsátásában, és megakadályozza a jelenlegi konfliktus eszkalálódását - mondták tanácsadói a Reutersnek.

Macron látogatása során találkozik majd Isaac Herzog izraeli elnökkel, valamint az ellenzéki centrista vezetőkkel, Benny Gantzcal és Yair Lapiddal is.

10:46
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Hat ENSZ munkatárs halt meg a Gázai övezetben

Az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének (UNRWA) hat munkatársa vesztette életét a Gázai övezetet az elmúlt 24 órában érő izraeli légicsapásokban. António Guterres ENSZ-főtitkár mély együttérzését fejezte ki az áldozatok miatt, és hangsúlyozta, kiáll azon kollégái mellett, akik mindent megtesznek, hogy segíthessenek a szükséget szenvedőknek.

Nem találunk szavakat - áll a közleményben.

A világszervezet humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) kiemelte, hogy a humanitárius szervezetek még mindig nagyon nehezen tudnak segélyeket eljuttatni a Gázai övezetben élőkhöz.

A harcok kirobbanása óta az ENSZ 35 dolgozója halt meg Gázában.

A mintegy 2,4 milliós övezet és Egyiptom határán lévő rafahi ellenőrzőpontot szombaton nyitották meg a humanitárius segélyszállítmányok előtt, azóta körülbelül 50 teherautó érkezett Gázába.

11:22
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ figyelmeztet, hogy hamarosan elfogy az üzemanyag Gázában

A humanitárius segélyszállító teherautók harmadik konvoja hétfőn vizet, élelmiszert és gyógyszereket szállított az ostromlott Gázai övezetbe, de az ENSZ figyelmeztetett, hogy

üzemanyag nem volt benne, és a tartalékok a következő két napban elfogynak.

A segélyek ellenőrzésére vonatkozó eljárásokkal kapcsolatos viták és a határ gázai oldalán folyó bombázások miatt a segélyszállítmányok a múlt héten Egyiptomban rekedtek.

11:51
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Légicsapásokkal folytatta Izrael éjjel a Hamász elleni háborút

A légierő az elmúlt nap folyamán több mint négyszáz katonai célpontot támadott meg a Gázai övezetben, köztük a Hamász infrastruktúrájának fontos részeit.

Ilyenek voltak például bizonyos gyülekezőhelyek Szadajai, Satti, Dzsabaliai, Dardzs Tafah és Ceitoun környékén, egy alagút lejárata, amely gyors eljutást biztosított a tengerparthoz, valamint több, mecsetekben berendezett parancsnokság.

A célzott likvidálásokkal végeztek a Nuszirat és a Sati zászlóalj parancsnokhelyetteseivel, és az al-Furkan zászlóalj parancsnokhelyettesével.

A vadászrepülőgépek több tucat, rakétakilövésre készülő Hamász-fegyverest támadtak meg.

A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint több tucat palesztin vesztette életét a légierő támadásában a Gázai övezet északi részén található al-Sati menekülttábornál, és sokan a romok alatt rekedtek, köztük nők és gyerekek is.

Többórás szünet után Izraelben ismét megszólaltak a légvédelmi figyelmeztetések, kedd reggel ismét izraeli területet támadtak az övezetből.

12:26
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ciszjordániában letartóztatták a Hamász egyik vezetőjét

Adnan Hamarsát a Hamász egyik ciszjordániai vezetőjének tartják. Ő volt az izraeli Hadera központi pályaudvarán 1994-ben elkövetett, öt áldozatot követelő terrortámadás egyik kitervelője is.

Izraeli katonai jelentések szerint megsebesült a hadsereg egyik tartalékos katonája az egyik ciszjordániai éjjeli razzián,

ahol palesztinok robbanószerkezetet dobtak az izraeli katonákra a Ciszjordánia északi részén található Burkában.

12:59
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Macron halott és eltűnt francia állampolgárok hozzátartozóival is találkozott Izraelben

Még mindig keresünk kilenc francia állampolgárt a Hamász Izrael elleni támadása óta - közölte Emmanuel Macron francia elnök, miután találkozott halott és eltűnt francia állampolgárok hozzátartozóival Izraelben.

- mondta Macron, aki reggel érkezett Tel-Avivba.

Jeruzsálem, 2023. október 24. Emmanuel Macron francia elnök (b) és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő megbeszélést folytat Jeruzsálemben. Forrás: MTI/AP/Christophe Ena

Macron érkezésekor találkozott a Hamász október 7-i támadása óta megölt vagy eltűnt 18 francia állampolgár 30 hozzátartozójával

- köztük Mia Schem 21 éves francia-izraeli nő családjával, aki a Hamász által múlt héten közzétett videón látható.

13:31
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

A Google ideiglenesen letiltja az élő forgalmi adatokat a térképszolgáltatási alkalmazásokon belül

A Google ideiglenesen kikapcsolja az élő forgalmi adatokat a Google Maps és a Waze térképszolgáltató alkalmazásaiban - erősítette meg a technológiai vállalat, mivel az ország egy esetleges gázai szárazföldi invázióra készül.

A Google azonban nem közölte, hogy az eszközöket Izraelben, Gázában vagy mindkettőben letiltják-e.

Azt sem közölték, hogy az intézkedés az Izraeli Védelmi Erők kérésére történt-e.

Ahogy korábban is tettük konfliktushelyzetekben, a helyi közösségek biztonságára való tekintettel ideiglenesen letiltottuk az élő forgalmi adatokat és a forgalmi információk megtekintésének lehetőségét

- közölte a Google szóvivője.

14:06
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

A gázai kórházak tömegsírrá változnak, ha nem lesz áram és üzemanyag

Az egyre hosszabb és gyakoribb áramkimaradások miatt a gázai Shifa kórház gyakorlatilag nem tud működni.

Jelenleg 150 beteg van lélegeztetőgépen, az orvosok pedig a hiány miatt nem tudják működtetni a műtőket és az altatógépeket.

Az igazi kérdés az, hogy marad-e valami a kórházból, ha nincs áram? A kórházban jelenleg 1700 sebesült van, ami a kapacitás háromszorosa

- mondta egy ott dolgozó brit-palesztin orvos.

Humanitárius segélyszállító teherautók konvojai hétfőn vizet, élelmiszert és gyógyszereket szállítottak az ostromlott Gázai övezetbe, de üzemanyag nem volt benne.

Az üzemanyaghiány a mentőszolgálatokat érinti, amelyeknek benzinre van szükségük ahhoz, hogy behozzák a sebesülteket.

14:37
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael átfogó hadműveletre készül a tengeren, a szárazföldön és a levegőben egyaránt

Az izraeli védelmi miniszter egy haditengerészeti támaszponton járt, ahol helyzetfelmérést végzett és David Saar Salama haditengerészeti parancsnokkal és VADM Salamával karöltve bejárták az Izrael déli határán lévő partokat - közölte a védelmi minisztérium.

Gallant elismerően nyilatkozott a katonák és a parancsnokok munkájáról, amellyel számos olyan támadást meghiúsítottak, amelyek Izrael ellen irányultak.

Üzenem a katonáknak, hogy kiváló munkát végeztetek! Készüljetek a további hadműveletünkre, hamarosan eljön az idő. Alaposan felkészülünk a következő lépésre.

15:07
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az iráni külügyminiszter szerint az USA üzenetet küldött Teheránnak

Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter szerint az Egyesült Államok két üzenetet küldött Iránnak a térségbeli eszkalációval kapcsolatban.

Amir-Abdollahian nem hozta nyilvánosságra, hogyan és mikor adták át az üzeneteket.

Az első üzenetben az állt, hogy az Egyesült Államok nem érdekelt a háború kiterjesztésében, a második üzenetben pedig önmérsékletre intették Iránt - mondta Abdollahian hétfő esti teheráni sajtótájékoztatóján.

Az Egyesült Államok azt mondja, hogy nem érdekelt a háború kiterjesztésében, de az elmúlt két hétben mégis azt láttuk, hogy részt vesz a gázai konfliktus kiterjesztésében és több ezer fegyverszállítmányt küldött

- tette hozzá.

15:48
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

A libanoni miniszterelnök az ország déli részén lévő támaszpontokon végzett ellenőrzést

Nadzsib Mikáti kormányfő személyesen keresett fel kedden több katonai támaszpontot az ország déli részében, ahol két hete összecsapások zajlanak a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezettel szövetséges Hezbollah síita milícia és az izraeli hadsereg között.

Bejrútban attól tartanak, hogy Libanonra is kiterjed a konfliktus.

Az utóbbi hetekben a Hezbollah többször intézett támadást Dél-Libanonból izraeli célpontok, köztük civilek lakta települések ellen; az izraeli hadsereg a támadást viszonozta, valamint lezárta a libanoni határ felé vezető utakat.

Jonatan Konrikosz, az izraeli hadsereg külföldi szóvivője újságíróknak azt mondta:

A Hezbollah nagyon veszélyes játékot játszik, az északi határon kialakuló eszkalációval a háború felé sodorja Libanont.

16:19
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Megszólalt az egyik szabadon bocsájtott izraeli túsz

Yocheved Lifschitz, egy 85 éves izraeli nagymama, akit hétfő este engedett szabadon a Hamász - elmondta, hogy miután a Hamász fegyveresei október 7-én elfogták és bottal ütötték, a föld alá vitték őt egy hatalmas alagúthálózatba.

- mondta Lifschitz.

Kilométereket gyalogoltak a nedves járatokban. Fogvatartói azt mondták nekik, hogy ők olyan emberek, akik hisznek a Koránban, így nem fogják bántani őket.

A nő beszámolója szerint voltak ott őrök és orvosok is, akik gondoskodtak arról, hogy a gyógyszereiket megkapják.

16:44
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

704 palesztin halt meg légicsapásokban az elmúlt 24 órában

Az izraeli légitámadások az elmúlt 24 órában 704 palesztint öltek meg Gázában.
Íme a legfrissebb adatok az eddigi esetekről:

Gáza
Halottak: 5791
Sebesültek száma: 16 297

Ciszjordánia
Halottak: 96
Sebesültek száma: 1828

Izrael
Halottak: 1405
Sebesültek száma: 5431

16:59
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael információkat kér a gázaiaktól a foglyokról

Az izraeli hadsereg felhívást intézett a gázai lakosokhoz, hogy a biztonságukért és anyagi kompenzációért cserébe adjanak ki információkat a Hamász által fogvatartott túszokról.

Ha szebb jövőt akarnak maguknak és a gyermekeiknek, szolgáltassanak minél több hasznos információt

- áll a hadsereg közleményében.

Teljes védelmet és titoktartást garantálnak az informátoroknak.

17:31
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb rakétatámadást indított a Hamász

A Hamász fegyveres szárnya közölte, hogy rakétákat lőttek ki Tel-Aviv felé "válaszul a civilek elleni izraeli mészárlásokra" Gázában.

Tel-Avivban és más területeken, köztük Ras al-Einben is megszólaltak a szirénák a Gázából indított rakétatámadás miatt.

Alfei Menashe városából több sérültet jelentettek.

A tel-avivi és a Ben Gurion repülőtéren is megszólaltak a szirénák - írja az Aljazeera.

18:06
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétatámadás Libanonból

Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint egy páncéltörő rakétát lőttek ki Libanonból az észak-izraeli Shtula területére.

Az izraeli hadsereg jelentése szerint a támadásnak nincsenek sérültjei - írja a The Times of Izrael.

18:48
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Kína mindent megtesz a megegyezés előmozdítása érdekében

Kína mindent meg fog tenni, hogy hozzájáruljon a palesztin-izraeli megbékéléshez - közölte a kínai külügyminiszter izraeli kollégájával egy telefonbeszélgetés során.

"Kína határozottan támogatni fog bármilyen megoldást, amíg az a békét szolgálja" - mondta Vang Ji kínai külügyminiszter az izraeli Eli Kohennek, aki a konfliktust "a háború és a béke közötti nagy választásnak" nevezte - jelentette a kínai állami média kedden.

Vang egyúttal felszólította Izraelt, hogy tegyen hatékony intézkedéseket a kínai állampolgárok és intézmények biztonságának védelme érdekében a Közel-Keleten, hozzátéve, hogy Kína elítéli a konfliktusban a civilek elleni erőszakot és támadásokat.

"Minden országnak joga van az önvédelemhez, de be kell tartania a nemzetközi humanitárius jogot, és biztosítania kell a civilek biztonságát" - hangsúlyozta.

19:15
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

ENSZ: A segélyek akadálytalan bejuttatására van szükség Gázában

A Gázába érkező segélyszállítmányok akadálytalan és folyamatos áramlását sürgette kedden az ENSZ palesztinokat segélyező ügynöksége (UNRWA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két héttel a Hamász Izrael elleni támadását követően indított izraeli műveletek megkezdése után.

"A Gázába érkező humanitárius és orvosi segítségnyújtás akadálytalan és folyamatos áramlására szólítunk fel" - mondta Tamara Alrifai, az UNRWA közel-keleti szóvivője.

Elmondása szerint a Gázába érkező teherautókon hozott szállítmányokat nem lehet az utcán élő emberek szükségleteihez mérni, ráadásul üzemanyagot sem küldtek az övezetbe, ami a segítségnyújtás legfontosabb részét jelentené.

20:00
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Fogvatartásának körülményeiről nyilatkozott a Hamász által elengedett egyik izraeli nő

Elrablásakor botokkal verték, de a fogságban gondoskodtak róla - mesélte keddi sajtótájékoztatóján a hétfő este a Hamász iszlamista terrorszervezet fogságából kiszabadult 85 éves Joheved Lifsic, akit október 7-én a Gázai övezet melletti Nir Óz nevű kibucból hurcoltak el.

Lifsic a tel-avivi Ihilov kórházban számolt be újságíróknak Gázába hurcolása és 17 napos fogvatartásának körülményeiről.

"Olyan poklon mentem keresztül, melyre nem számítottunk, nem gondoltuk, hogy ilyen helyzetbe kerülünk"- mesélte az idős asszony.

"Tomboltak a kibucunkban. Elraboltak. Motorra ültettek, és a felégetett mezőkön repítettek"- emlékezett az október 7-i "fekete szombatra". Elmondása szerint út közben botokkal verték, emiatt megsérültek a bordái, és nehezére esett a légzés. Az úton az elvették ékszereit és óráját.

20:36
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Kreml: A Hamásznak szabadon kell engednie túszait

Azonnal szabadon kell engedni a Hamász pelesztin szervezet által túszul ejtett összes embert - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

Azt mondta, a Kremlnek nincsenek adatai a túszul ejtett vagy megölt oroszok számáról. Peszkov szerint Moszkva arról sem rendelkezik "pontos információkkal, hogy hogyan és mikor" térhetnének vissza a túszok, de minden lehetőséget kihasznál, hogy felvegye a kapcsolatot a konfliktusban érintett mindkét féllel.

"Eddig nem jártunk sikerrel, de folytatjuk ezeket az erőfeszítéseket" - hangoztatta a szóvivő.

21:17
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász felszólította a muszlim országokat, hogy szakítsák meg a kapcsolatokat Izraellel

A Hamász szóvivője, Oszama Hamdan felszólította az arab és muszlim országokat, hogy "szakítsák meg kapcsolataikat Izrael állammal, és hívják vissza nagyköveteiket".

Hozzátette: "Felszólítjuk az arab és iszlám országokat és az ENSZ-t, hogy vállalják erkölcsi kötelességüket az izraeli agresszió megállítása érdekében" - írja az Aljazeera.

21:47
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli külügyminiszter elutasította a fegyverszüneti felszólításokat

Eli Kohen izraeli külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt felszólalva határozottan elutasította a Gázai övezetre vonatkozó fegyverszüneti javaslatokat.

Az izraeli diplomácia vezetője megkérdezte a tanácstól, hogy tagjai szerint mi lenne az "arányos válasz" a csecsemők meggyilkolására, a nők megerőszakolására és az áldozatok lefejezésére, majd fényképeket mutatott fel a Hamász által túszul ejtett 200 ember közül néhányról.

22:25
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

A nap folyamán nem jutott be segély Gázába, leállhat az UNRWA tevékenysége

Kedden nem jutottak be a Gázai övezetbe segélyeket szállító teherautók a rafahi határátkelőn keresztül Egyiptomból a Gázai övezetbe - közölte az ENSZ.

"Reméljük, holnap bejuthatnak a Gázai övezetbe" - mondta Eri Kaneko, a világszervezet humanitárius segítségnyújtási ügyekben illetékes szóvivője.

Lynn Hastings ENSZ-tisztségviselő szerint kedden több mint húsz teherautónak kellett volna megérkeznie a palesztin területre, amelybe szombat óta összesen 54 teherautó érkezett élelmiszerrel, gyógyszerekkel és ivóvízzel.

Az ENSZ palesztinokat segélyező ügynöksége (UNRWA) kedden közölte, hogy szerda estig kénytelen lesz leállni tevékenységével, ha nem érkezik üzemanyag az övezetbe.

23:15
október 24, 2023
Vágólapra másolva!

Washington nem akar háborút Iránnal, de megvédi magát

Az Egyesült Államok nem akar konfliktust Iránnal, de ha Teherán vagy szövetségesei amerikaiakat támadnak meg, Washington gyorsan és határozottan fog cselekedni - jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden az ENSZ-ben tartott felszólalásában.

"Az Egyesült Államok nem törekszik konfliktusra Iránnal. Mi nem akarjuk, hogy ez a háború kiszélesedjen, de ha Irán vagy szövetségesei bárhol amerikaiakra támadnak, ne legyen kétség afelől, hogy megvédjük az embereinket, megvédjük a biztonságunkat, méghozzá gyorsan és határozottan" - hangoztatta Blinken.

Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter az ENSZ-ben arra figyelmeztetett, hogy valós annak a veszélye, hogy a konfliktus kiszélesedik.

06:50
október 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.