Robbanások rázták meg Ukrajna több régióját, egymást érik a légiriadók

Események

Ukrajna, Oroszország, háború, ukrán, orosz, konfliktus, Orosz - Ukrán háború, katona, tank
Ukrainian servicemen ride on a tank in Donetsk region on June 28, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 585. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés
08:12
október 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

08:23
október 01, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások voltak Harkov és Mikolajiv megyékben

Legalább négy robbanás hallatszódott Harkovban – közölte Ihor Terekhov polgármester hivatalos  csatornáján október 1-jén, a hajnali órákban. Károkról, sebesültekről egyelőre nem érkeztek hírek.

08:27
október 01, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok visszaverték az ukránok támadását Avdejevka közelében

Az orosz hadsereg visszavert egy szombat éjjeli ukrán támadást Avdejevka közelében. 

09:52
október 01, 2023
Vágólapra másolva!

Visszaverték az oroszok az Azov katonáit Krasznomilanszk közelében

Az éjjel Krasznomilanszk térségében sikerült az orosz hadseregnek visszaverni az ukránok támadását. A támadó alakulatban az Azov katonái is harcoltak, orosz jelentések szerint ötven ukrán katona halt meg az akcióban.

10:18
október 01, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadót rendeltek el négy ukrán régióban

Légiriadót rendeltek el Ukrajna Cserkasszi, Kirovograd, Nyikolajev és Dnyipropetrovszk régióiban, valamint a Herszon régió ukránok által ellenőrzött részén.

11:08
október 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán támadást hiúsítottak meg az orosz erők Avdejevka közelében

Az oroszok szerint egy csoport ukrán támadórepülőgép megpróbált előrenyomulni az egyik Avdejevka melletti erdősáv mentén, de az orosz erőknek sikerült visszaverni a támadást.

12:04
október 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna 16 drónt semmisített meg

Az ukrán légvédelem tizenhat orosz drónt lelőtt abból a mintegy harmincból, amelyeket Moszkva indított ukrajnai területek ellen az éjszaka.

A légvédelem a Telegram-csatornáján azt közölte, hogy a drónokat déli, délkeleti és északi irányból indították. A drónok a Kijevtől mintegy 200 kilométerre fekvő, közép-ukrajnai Cserkaszi megyét támadták.

Az éjszaka folyamán az ellenség erős dróntámadást intézett Cserkaszi megye ellen. Sajnálatos módon ipari létesítményeket is eltaláltak Umany városában

- fogalmazott Ihor Taburec cserkaszi kormányzó Telegram-csatornáján.

A támadás következtében több raktárban tűz keletkezett, a többi között gabonaraktárakban is - közölte a kormányzó, hozzátéve, hogy egy ember megsérült.

12:32
október 01, 2023
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt a Zaporizzsját ért orosz lövöldözésben

Egy 61 éves helyi lakos meghalt a Malaja Tokmacska ellenvégrehajtott orosz támadásban – közölte a Zaporizzsja regionális katonai közigazgatás vezetője a Telegramon.

A lövöldözés során egy 66 éves nő megsebesült – mondta Jurij Malasko .

A regionális katonai közigazgatáshoz 16 bejelentés érkezett lakóépületek és infrastrukturális létesítmények megsemmisüléséről is. Csak tegnap 127 orosz tüzérségi lövedéket, öt légicsapást és hat rakétatámadást mértek Zaporizzsja régiójára – mondta Malasko.

13:01
október 01, 2023
Vágólapra másolva!

Kiderült mennyi ideig harcolna még Oroszország

A katonai kiadások 2024-es megugrására utaló orosz dokumentumok azt sugallják, hogy Moszkva „további több éves harcra készül Ukrajnával" – közölte a brit védelmi minisztérium.

A minisztérium legfrissebb hírszerzési közleményében azt írta, hogy Oroszország védelmi kiadásai 2024-ben a teljes közkiadás mintegy 30 százalékára emelkednek.

13:34
október 01, 2023
Vágólapra másolva!

Repülési korlátozások Szocsiban

Egy ukrán drónt lőttek le Krasznodar felett, ami miatt ideiglenesen repülési korlátozásokat vezettek be a szocsi repülőtéren. A város vezetője, Alekszej Kopajgorodszkij számolt be erről a Telegramon.

Szocsi polgármestere szerint reggel nyolc körül a légvédelmi rendszerek megsemmisítették az UAV-t. Emiatt a biztonság érdekében ideiglenes repülési korlátozást vezettek be a Szocsi Nemzetközi Repülőtéren.

14:09
október 01, 2023
Vágólapra másolva!

Kevesebb drónt küldenek a kínaiak

Ismeretes, hogy szeptember 1-jén Kínában bevezették a drónok exportjának ellenőrzését, aminek következtében a vállalkozások csökkentették kiszállításaik számát- írja a New York Times.

A közlemény szerint a kereskedelmi adatokra hivatkozva az idei év első felében kínai cégek több mint 200 ezer dollár (19,2 millió rubel) értékben biztosítottak drónokat és a hozzájuk szükséges anyagokat Ukrajnának.

A Brit Királyi Egyesült Szolgáltatások Intézetének képviselői elmondták, az ukrán erők havonta körülbelül 10 ezer drónt veszítenek.

14:32
október 01, 2023
Vágólapra másolva!

Németország a Taurusok azonnali leszállítására szólított fel

A Taurus cirkálórakétákat a lehető leghamarabb Kijevbe kell szállítani, felhasználásukat oroszországi célpontok ellen a nemzetközi jog engedélyezi. Ezt Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a Bundestag Védelmi Bizottságának elnöke nyilatkozta – írja a TASS a Funke médiacsoportnak adott interjújára hivatkozva.

„Most sürgősen ki kell szállítanunk a Taurust, mivel az ukrán hadsereg a cirkálórakéták célzott használatával jelentősen megzavarhatja [az orosz csapatok] ellátását" – mondta a német politikus.

„A nyugati szövetségesek támogatása nélkül Oroszország már elpusztította volna Ukrajnát" – zárta Strack-Zimmerman.

Korábban Mihail Podoljak , Vlagyimir Zelenszkij hivatalának vezetőjének tanácsadója azt mondta , hogy a nyugati gyártmányú ATACMS és Taurus nagy hatótávolságú rakéták Kijevbe szállítása nem segít az Oroszországgal való konfrontációban.

15:09
október 01, 2023
Vágólapra másolva!

Lelőttek két ukrán drónt Szmolenszk felett

Az orosz légvédelmi rendszerek lelőttek két ukrán pilóta nélküli légi drónt ma reggel – közölte az orosz védelmi minisztérium a Telegramon.

A két drónt az oroszországi Szmolenszk megye felett fogták el a védelmi rendszerek.

15:30
október 01, 2023
Vágólapra másolva!

Kolostort ért egy ukrán támadás, két ember megsebesült

Szeptember 30-án az ukrán fegyveres erők megtámadtak egy kolostort. Az ágyúzás következtében egy kolostorlakó és egy plébános megsebesült. A szentély infrastruktúrája is megsérült.

A Nikolskoje faluban található Szent Dormition Nikolo-Vasilievsky kolostor Ugledar közelében található. Az ukrán biztonsági erők rendszeresen tüzelnek a kolostorra.

16:11
október 01, 2023
Vágólapra másolva!

Leállt a forgalom a Krími hídon

Átmenetileg leállították a forgalmat a Krími hídon. Erről a Telegram csatorna számolt be a híd üzemi helyzetéről.

Nem tudni, meddig lesz érvényben a forgalomkorlátozás. A döntés okait szintén nem részletezik. „A hídon és az ellenőrzési területen tartózkodókat arra kérik, hogy maradjanak nyugodtak, és kövessék a közlekedésbiztonsági tisztek utasításait" – áll az anyagban.

17:02
október 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ágyúzás Brajnszk megyében

Az orosz Brjanszk megyét lőtte Ukrajna, amely során megrongálódott két adminisztratív épület és több ház is- mondta Alekszandr Bogomaz regionális kormányzó.

Az ágyúzás a Klimovszkij járásbeli Lyubechane faluban történt, amely Ukrajna északi határa közelében található.

17:30
október 01, 2023
Vágólapra másolva!

Csali stratégiai bombázók

A The War Zone szerint a műholdfelvételek azt mutatják, hogy Oroszország stratégiai bombázók sziluettjeit festi le egy légitámaszpont aszfaltján.

A PlanetLabs által rögzített és a hírügynökségnek átadott képek kétdimenziós képeket mutatnak a parkoló burkolatain.

Számos magyarázata lehet a csaliknak, amelyek közül a fő oka valószínűleg a műholdak megtévesztése és az ukrán támadások megzavarása.

18:12
október 01, 2023
Vágólapra másolva!

Bombákat, drónokat és HIMARS-lövedékeket fogott el a légvédelem

Az orosz légvédelem öt amerikai gyártmányú HIMARS-lövedéket, egy légből indított JDAM bombát és 37 ukrán drónt fogott el Ukrajna területe felett az elmúlt 24 órában - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

18:56
október 01, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán fegyveres erők képtelenek áttörni az orosz védelmet

Az ukrán hadsereg az orosz erők jól felkészült védelmi vonala miatt már nem ér el jelentős sikereket a fronton. Ezt nyilatkozta Reinhard Wolski nyugalmazott tábornok a Welt csatornán csatornán .

Úgy vélte, hogy az ukrán csapatok tehetetlenek az orosz védelmi vonallal szemben, mivel minden áttörési kísérlet kudarcba fulladt Kijev számára. Emellett az Ukrán Fegyveres Erők másik problémája az volt, hogy a Nyugat nem szállította le időben a felszereléseket.

Korábban a RAF nyugalmazott marsallja, Sean Bell is elismerte hogy Ukrajna tehetetlen az orosz repülőgépekkel szemben. Véleménye szerint az ukrán fegyveres erők nem állnak készen arra, hogy szembeszálljanak a Ka-52 helikopterekkel, amelyeket „tankrombolónak" is neveznek.

19:39
október 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán támadásokat vertek vissza az oroszok

Tizenkilenc ukrán támadás visszaveréséről számolt be vasárnap az orosz védelmi minisztérium; ezek során a tárca szerint mintegy 335 ukrán katona esett el vagy sebesült meg.

Az orosz hadijelentés szerint a Donyeck térségében, Andrijivka, Kliscsijivka, Krasznohorivka és Kurdjumivka települések közelében meghiúsított rohamok száma tíz volt, az ukrán hadsereg pedig itt több mint 150 embert vesztett, valamint két harckocsit, két páncélozott harcjárművet, három kocsit, egy Sztrela-10 rakétaindító járművet, egy Plasztun rádióelektronikai felderítő állomást, egy lengyel Krab önjáró löveget és egy D-20-as tarackot.

20:22
október 01, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint száz csapást mért Oroszország egy nap alatt Ukrajnára

Az orosz erők az elmúlt nap során 99 légi- és nyolc rakétacsapást mértek Ukrajna területére - közölte az ukrán vezérkar vasárnapi helyzetjelentésében a Facebook-oldalán.

A közleményben a katonai vezetés kiemelte, hogy az éjjel mintegy negyven, iráni gyártású Sahid drónnal támadta Oroszország Ukrajnát. Az ukrán légvédelem harminc drónt semmisített meg a déli Odessza és Mikolajiv megyék, valamint a nyugat-ukrajnai vinnicjai régió légterében.

A jelentés szerint a támadásoknak vannak civil halálos áldozatai és sérültjei, de számokat a vezérkar nem közölt.

21:12
október 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán dróntámadás

Ukrán drónok sikeres csapást mértek egy Szocsiban található helikopterbázisra és egy szmolenszki repülőgépgyárra - írja a Sky News.

Az orosz közösségi médiában közzétett videókon füstöt látni és robbanásokat hallani a Szocsiban található bázisnál, egyelőre nincs információ a károk mértékéről.

Állítólag az ukrán titkosszolgálat áll a támadások mögött.

21:50
október 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán rakétatámadás történt a Krím-félszigeten

Az orosz hadsereg közlése szerint két rövid hatótávolságú ukrán rakétát lőttek le a Krím-félsziget felett; a rakétadarabok pedig raktárakra hullottak Dzhankoy-ban, a Krím északkeleti részén található városban - írja a Kyiv Independent.

22:33
október 01, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU növelni akarja Ukrajna katonai támogatását

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap kijelentette, hogy az EU növelni fogja az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást, miután az amerikai kongresszus szombaton késő este elfogadott egy átmeneti költségvetést, de ebben az Ukrajnának szánt további támogatás nem szerepel - írja a The Guardian.

"Meglátjuk, mi fog történni az Egyesült Államokban, de a mi részünkről továbbra is támogatni fogjuk Ukrajnát és ez a támogatás növekedni fog" - mondta Borrell.

"Az ukránok minden bátorságukkal harcolnak" - mondta. Ha az EU azt akarja, hogy sikeresebbek legyenek, akkor "jobb és nagyobb fegyvereket kell biztosítanunk számukra" - tette hozzá.

06:34
október 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.