Szörnyű helyzetben van Ukrajna, azonosítatlan tárgyat találtak a levegőben az orosz Pszkovban

Események

Ukrajna, Oroszország, háború, ukrán, orosz, konfliktus, Orosz - Ukrán háború, katona, tank
Ukrainian servicemen ride on a tank in Donetsk region on June 28, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 555. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés
06:35
szeptember 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:41
szeptember 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ismét Szumi megyét támadta az orosz tüzérség

Az orosz erők augusztus 31-én éjjel, 27 alkalommal támadták Szumi megyét, amely következtében 167 robbanást jelentettek a térségben. Az orosz tüzérség napok óta intenzív támadás alatt tartja Ukrajnának ezt a részét. 

06:45
szeptember 01, 2023
Vágólapra másolva!

Rekordmennyiségű földgázt vásárol az EU Oroszországtól

A Global Witness augusztus 30-i jelentése szerint az EU rekordmennyiségű cseppfolyósított földgázt importál Oroszországból. A fosszilis tüzelőanyagokból származó jövedelem hagyományosan Oroszország bevételeinek jelentős részét képezi.

07:23
szeptember 01, 2023
Vágólapra másolva!

Szeptemberben érkeznek az első Abrams tankok Ukrajnába

Szeptember közepén érkezik az első tíz Abrams tank a megígért harmincegyből az ukrán frontra – jelentette a Politico augusztus 31-én.

08:56
szeptember 01, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb Moszkva felé tartó drónt lőtt le az orosz légvédelem

Az orosz légvédelem lelőtt egy Moszkva felé repülő drónt – jelentette be Szergej Szobjanin polgármester a Telegramon szeptember 1-jén.

09:51
szeptember 01, 2023
Vágólapra másolva!

Két drón támadta meg Kurcsatovot

Két drón támadta meg reggel Kurcsatov városát található. Mondta el a kurszki régió kormányzója, Roman Starovoit a Telegram csatornán.

„Az adminisztratív épület és a lakóépület megrongálódott. A szakemberek kimentek a helyszínre, felmérik a kár mértékét" – mondta Starovoit, hozzátéve, hogy az eset részleteit pontosítják.

10:40
szeptember 01, 2023
Vágólapra másolva!

Furcsa dolgot találtak Pszkovban

Mihail Vedernyikov , Pszkov régió kormányzója a Telegram csatornáján közölte, hogy Kresztov közelében egy azonosítatlan tárgyat rögzítettek a levegőben.

„Kresztov térségében az egyik légtérirányító állomás megfigyelői egyetlen azonosítatlan tárgyat találtak az égen" – jegyezte meg az orosz régió vezetője.
Hozzátette, a tárgyat megsemmisítették.

11:01
szeptember 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna védelmi vonalat épít Harkovnál

Egy katonai szakértő, Andrej Marochko nyugalmazott LPR alezredes elmondta, hogy az Ukrán Fegyveres Erők (APU) katonái védelmi vonalat építenek Harkov külvárosában. Szavait a RIA Novosztyi idézte.

Ezen kívül árkokat, ásnak és területeket készítenek elő – tette hozzá Marochko.

11:59
szeptember 01, 2023
Vágólapra másolva!

Szörnyű helyzetben van Ukrajna

Szlavomir Viszockij lengyel önkéntes, aki rendszeresen szállít humanitárius segélyeket Kijevnek, a Wirtualna Polskának adott interjújában elmondta, hogy hatalmasak az ukrán veszteségek, az Ukrajnának szállított nyugati felszerelések sem voltak olyan jók, mint azt várták.

– Tavasszal, nyár elején abban reménykedtek, hogy sikerül egy sikeres offenzívát végrehajtani, el tudják űzni az oroszokat. Itt azonban nincs siker. Hónapokig csak az első védelmi vonalat próbálták elérni" – mondta.

Viszockij hangsúlyozta, hogy az ukrán fegyveres erők nagyszámú harcost veszítettek el, és a fegyverek is rohamosan fogynak. Hozzátette, hogy az orosz katonaság már mindent megtanult, és magabiztosan visszatartja az ukrán katonák ellentámadását, az ukrán katonák egyre inkább arra kényszerülnek, hogy rajtaütéseket szervezzenek.

12:32
szeptember 01, 2023
Vágólapra másolva!

Kazettás fegyverrel lőtték Donyecket

A Donyecki Népköztársaság (DPR) azzal vádolta meg az Ukrán Fegyveres Erőket (AFU), hogy gyújtó- és kazettás lövedékekkel lövöldözték Donyecket. Erről a képviselet Telegram csatornája számolt be.

Helyi idő szerint 05:25-kor lövöldözést rögzítettek Makszimiljanovka falu, valamint Donyeck Petrovszkij és Kijevszkij kerülete irányában többszörös kilövő rakétarendszerekből három rakétát lőttek ki.

Hajnali 5 óra 40 perckor lövöldözés történt Kurakhovo-Donyeck irányában, ahol három, 155 milliméteres kaliberű kazettás lövedéket lőttek ki. Hajnali 5 óra 45 perckor az ukrán fegyveres erők négy NATO-kaliberű lövedéket is kilőttek a város Petrovszkij és Kijevszkij negyedére – tették hozzá.

12:52
szeptember 01, 2023
Vágólapra másolva!

Drónt lőttek le a belgorodi régió felett

Az orosz légvédelmi rendszer lelőtt egy repülőgép típusú pilóta nélküli légijárművet a belgorodi régió felett – közölte Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója pénteken a Telegram csatornáján .

Az előzetes adatok szerint személyi sérülés és kár nem történt.

Az orosz védelmi minisztérium tisztázta, hogy "a kijevi rezsim újabb kísérlete arra, hogy repülőgép-típusú UAV-vel terrortámadást hajtson végre az Orosz Föderáció területén lévő objektumok ellen" 7 óra 30 perckor leállították. "A pilóta nélküli légijárművet a Belgorod régió területe felett szolgálatot teljesítő légvédelmi erők semmisítették meg" - közölte a minisztérium.

13:32
szeptember 01, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások történtek Zsitomir régiójában

Robbanások történtek éjszaka az Ukrajna északi részén található Zsitomir régióban.

A helyi hatóságok egyelőre nem kommentálták a helyzetet.

Jelenleg az ország nagy részén aktívak a légitámadások. Korábban Vinnitsa régióban történt robbanásokról számoltak be.

14:02
szeptember 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán dróntámadás Ljuberci felett

Kijev drónnal próbált támadni az orosz Ljuberci területén lévő objektumokat. Az UAV-t légvédelmi eszközökkel semmisítették meg a levegőben a moszkvai régió területe felett. Erről az orosz védelmi minisztérium újságírói számoltak be.

14:30
szeptember 01, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA rakétákat rendel Ukrajnának

Az amerikai védelmi minisztérium augusztus 31-én bejelentette, hogy az amerikai Raytheon céggel szerződést kötött Advanced Medium Range Air-Air Missiles rakéták (AMRAAM) gyártására.

15:01
szeptember 01, 2023
Vágólapra másolva!

Leálltak a támadások Rabotino településnél

Kevésbé intenzívek az ukránok Rabotino térségében, mint korábban voltak – mondta Alekszej Leonkov katonai szakértő az Izvesztyijának.

Az orosz csapatok továbbra is tartják Rabotinót
„Úgy gondolom, hogy taktikai felülvizsgálatra, haderő-utánpótlásra és új támadásokra kerül sor.

A szakértő emellett azt is megjegyezte, hogy nem vetett be minden külföldi felszerelést Ukrajna a támadókísérletekben.

15:37
szeptember 01, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások történtek az ukrajnai Vinnicja régiójában

Robbanások történtek éjszaka a közép-ukrajnai Vinnicja régióban. Erről a Zerkalo Nedeli ukrán kiadása számolt be. A helyi hatóságok egyelőre nem kommentálták a helyzetet.

15:59
szeptember 01, 2023
Vágólapra másolva!

Az ígért fegyvereknek csak a 40 százalékát kapja meg Ukrajna

Oleg Ivannikov, a Belügyminisztérium tartalékos alezredese az Ura.ru-val folytatott beszélgetésében elmondta , hogy Ukrajna a fegyverek mintegy 35-40 százalékát nem kapta meg nyugattól. Pontosította, hogy ezek egy részét más kellékekkel helyettesítik.

„Még ha arról beszélünk is, hogy az ukrán fél fizet a berendezésekért, köt szerződéseket, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ezeknek a szerződéseknek a teljes nómenklatúráját leszállítják" – mondta a szakértő.

Elmondása szerint a szerződések mintegy 35-40 százaléka a mai napig nem teljesült. Tisztázta: a szállítások egy része megszakad, mert a nyugati államok attól tartanak, hogy felszereléseiket az orosz hadsereg lefoglalja.

16:34
szeptember 01, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz BMP-3 gyalogsági harcjármű felülmúlja az amerikai Bradleyt

Roman Khromov, a Rostec State Corporation High-Precision Systems ügyvezető igazgató helyettese elmondása szerint kiderült, hogy az orosz BMP-3 harci hatékonyságát tekintve felülmúlja a Bradley-t – írja a RIA Novosztyi .

"A BMP-3 egy szinttel jobb az amerikai BMP-nél a tűzerő, a mobilitás, a könnyű használat, a karbantartás és a javítás kombinációja tekintetében" - mondta.

Khromov felvilágosította, hogy a fegyverrendszerek közül a Bradley csak 25 mm-es automata ágyúval rendelkezik, és ahhoz, hogy a szállítmány úszni tudjon, előtte komoly előkészületeket kell végezni, míg a BMP-3 könnyen leküzdi a vízi akadályokat. Rámutatott továbbá az amerikai felszerelések alacsony mobilitására és átjárhatóságára, különösen az ukrajnai háborús övezetben lévő talajokon.

17:00
szeptember 01, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 80 katonát veszített Ukrajna Bahmutnál

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) több mint 80 katonát és nyolc felszerelést veszítettek az ellentámadás során Bahmut közelében. Ezt az RF fegyveres erők déli csapatainak felderítője jelentette be – írja a RIA Novosztyi .

A katonaság hozzátette, hogy az ukrán fegyveres erők megpróbáltak partraszállni, de sikertelenül.

17:29
szeptember 01, 2023
Vágólapra másolva!

Lassul az ukrán ellentámadás

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) támadásai egyre ritkulnak - mondta Olekszij Leonkov katonai szakértő az Izvesztyijának.

Elmondása szerint most harcosokat toboroznak az ukrán hadseregbe. A szakértő úgy véli, hogy Kijev hallgatott Washingtonra, és déli irányba fókuszálja erőit.

18:05
szeptember 01, 2023
Vágólapra másolva!

A Pentagon AMRAAM rakétákra szerződött le

A Pentagon szerződést írt alá a Raytheonnal AMRAAM rakéták beszerzéséről Ukrajna számára.

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma 192 millió dollár értékű szerződést kötött az amerikai Raytheon céggel AMRAAM közepes hatótávolságú levegő rakéták vásárlására – közölte a minisztérium.

18:36
szeptember 01, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország drónirányító központot semmisített meg Donyeckben

A „Dél" csoport sajtóközpontjának vezetője, Vadim Asztafjev szeptember 1-jén közölte, hogy a lövészek Ukrajna drónirányító központját semmisítették meg a Donyecki Népköztársaságba.

19:03
szeptember 01, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország füstvédőket és víz alatti akadályokat használ a krími híd védelmére

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint Oroszország füstgenerátorokat, víz alatti akadályokat és aktív védelmi intézkedéseket, például légvédelmi rendszereket használ a Kercsi-szoros létfontosságú hidjának védelmére, miután ukrajna sorozatos támadásokat hajtott végre.

"A híd fontossága mind a logisztika, mind az orosz megszállás szimbolikája szempontjából megköveteli ezeket a kiterjedt védelmi intézkedéseket" - áll a hírszerzési közleményében.

Ukrajna több sikeres csapást mért már a hídra.

19:43
szeptember 01, 2023
Vágólapra másolva!

Herszont bombázták az oroszok

Egy 34 éves férfi meghalt, miután az orosz bombázás lakóházakat talált el Herszonban - jelentette a terület katonai közigazgatása.

20:05
szeptember 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán gyerekek térhettek haza Oroszországból

11 gyerek térhetett haza szülőhazájába. Az elnök kérésére kidolgozott "Bringing Kids Back UA" cselekvési tervet alkalmazzák az Oroszország által elrabolt gyermekek hazahozására és reintegrációjára.

"Azon dolgozunk, hogy megtaláljuk az Ukrajnából elrabolt gyerekeket és hazahozzuk őket" - mondta Andrij Jermak, az Elnöki Hivatal vezetője.

20:31
szeptember 01, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország veszélyes rendszert állít készenlétbe

Oroszországban készenlétbe állították a Sarmat stratégiai rakétarendszert - közölte szeptember 1-jén Jurij Boriszov, a Roszkozmosz vezetője.

A Sarmat egy olyan komplexum, amely képes nukleáris és hiperszonikus rakéták kilövésére. A komplexumot 2013 óta fejlesztik.

21:12
szeptember 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ausztrál segítség Ukrajnának

Ukrajna 160 darab Slinger drónelhárító rendszert kap az Ausztrál Electro Optic Systems cégtől.

21:39
szeptember 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt állítja Amerika

Ukrajna az elmúlt 72 órában "figyelemre méltó előrelépést" tett a keleti Zaporizzsja régió közelében - közölte a Fehér Ház.

22:11
szeptember 01, 2023
Vágólapra másolva!

Fenyegetőznek az ukránok

Fokozódni fognak az orosz területekre mért dróncsapások - mondta egy magas rangú ukrán tisztviselő.

Az elmúlt hetekben több dróntámadást indítottak orosz területek ellen, és Mykhailo Podoljak szerint ez azt mutatja, hogy a háború fokozatosan átterjed majd Oroszországra is.

A hét elején egy éjszaka alatt hat orosz régiót is támadás ért, repülőgépek semmisültek meg, és egy katonai repülőtér lángba borult.

22:47
szeptember 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt írta az orosz közlemény

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az elmúlt héten 281 ukrán drónt semmisített meg, köztük 29-et Oroszország nyugati régiói felett.

Oroszország is már többször mért csapást Ukrajnára drónokkal, mivel jóval olcsóbbak, mint a rakéták és a légvédelmi rendszerek számára nehézséget jelent lelőni őket.

00:32
szeptember 01, 2023
Vágólapra másolva!

Fehéroroszország légtérsértéssel vádolja Lengyelországot

A Fehéroroszországi Állami Határbizottság azt állította, hogy egy lengyel helikopter megsértette a fehérorosz légteret szeptember 1-jén - írja a Kyiv Independent. Varsó nem erősítette meg az incidenst.

A fehérorosz határőrök szerint a Mi-24-es katonai helikopter állítólag átlépte a határt Fehéroroszország Byerasztavica körzetében, Grodno régióban. Minszk azt állította, hogy a lengyel repülőgép 1200 métert repült be a fehérorosz területre "rendkívül alacsony magasságban", majd visszatért. A bizottság közzétett egy videót, amelyen állítólag a helikopter Lengyelországba repül vissza, de a felvételek alapján lehetetlen megállapítani a repülőgép eredetét és a helyét.

A határőrök hozzátették, hogy értesítették a lengyel felet az állítólagos jogsértésről. A fehérorosz külügyminisztérium magyarázatra hívta be Lengyelország ügyvivőjét. A lengyel kormány eddig nem kommentálta a vádakat.

01:53
szeptember 01, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok egy nap alatt 47 alkalommal lőtték a Donyecki Népköztársaság területét

Az ukrán katonák az elmúlt nap során 47 alkalommal támadták a Donyecki Népköztársaság területét, és 180 lőszert lőttek ki – jelentette az Ukrajnai Háborús Bűnöket Ellenőrző és Koordinációs Közös Központ (JCCC).

Az elmúlt nap folyamán egy 7 éves lány halt meg a donyecki Kijevszkij kerületben, valamint 23 civil sérült meg Donyeckben, Alekszandrovkában, Gorlovkában és Novonikolaevkában.

02:18
szeptember 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ismét megsemmisítettek egy drónt a belgorodi régió felett

Szeptember 1-jén, moszkvai idő szerint 23:00 körül meghiúsították a kijevi rezsim azon kísérletét, hogy egy drónnal terrortámadást hajtsanak végre az Orosz Föderáció területén. Egy ukrán UAV-ot elfogtak a belgorodi régióban – közölte az orosz védelmi minisztérium.

08:20
szeptember 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.