Az ukránok már a Krímet támadják, a háború legvéresebb időszaka jön

Military training of the Ukrainian Army in Donetsk frontline 2023,Anti-tank,army,August,Donetsk,Donetsk Oblast,fire,frontline Horizontal
DONETSK OBLAST, UKRAINE - AUGUST 17: Ukrainian soldiers fire a SPG recoilless gun during a military training as Russia-Ukraine war continues in Donetsk oblast, Ukraine on August 17, 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 549. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül21 bejegyzés
08:15
augusztus 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

08:23
augusztus 26, 2023
Vágólapra másolva!

Drónokkal támadták az oroszok Harkovot

Az orosz erők augusztus 25-én késő este, iráni gyártmányú kamikaze drónokkal támadták Harkovot - jelentette az ukrán légierő, és felszólította a lakosokat, hogy maradjanak menedékhelyen.

08:27
augusztus 26, 2023
Vágólapra másolva!

Erős dróntámadást hajtott végre Ukrajna a Krím ellen, többen meghaltak

Az ukrán hadsereg az Ukrán Biztonsági Szolgálattal közösen dróncsapást mért az orosz Fekete-tengeri Flotta 126. dandárja ellen. A támadásban több orosz katona is meghalt – jelentette az Ukrajinszka Pravda hírügynökség.

08:48
augusztus 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ennyien érkeztek Ukrajnából az előző nap

Magyarország területére 2023. augusztus 25-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 7812 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 14832 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 207 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

09:27
augusztus 26, 2023
Vágólapra másolva!

Lukasenko figyelmeztette a Wagnert

A brit Guardian írta meg Jevgenyij Prigozsinnak, a Wagner-csoport alapítójának repülőgépének lezuhanásával kapcsolatban, hogy 10 holttestet találtak a roncsok között a gép fekete dobozával együtt, valamint 

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök előre figyelmeztette Prigozsint egy lehetséges merénylettel kapcsolatban.

Lukasenkoval kapcsolatban az Independent további részleteket közölt a június Wagner-felkeléssel kapcsolatban, miszerint a felkelés napján Lukasenkó azzal próbálta észhez téríteni Prigozsint, hogy figyelmzette: megölik, ha elérik Moszkvát. Prigozsin azonban röviden csak ennyi válaszolt:

A pokolba! Akkor meghalok!

- mondta Prigozsin Lukasenko szerint. 

10:16
augusztus 26, 2023
Vágólapra másolva!

Lelőttek egy drónt Moszkva közelében

Drón támadás érte szombat hajnalban az orosz fővárost, a hatóságok lezárták a reptereket, írja az MTI. 

10:33
augusztus 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt mondta Biden Prigozsin haláláról

Joe Biden elnök elmondta, az amerikai tisztviselők is próbálják pontosan meghatározni, hogyan is zuhanhatott le Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér repülőgépe Oroszországban. Moszkva pénteken bírálta Bident, amiért úgy nyilatkozott, nem lepődött meg azon, hogy Prigozsin repülőgép-szerencsétlenségben vesztette életét és figyelmeztetettek, nem helyénvaló, hogy Washington ilyen megjegyzéseket tegyen - írja a Guardian és a Reuters.

Újságírói kérdésre, miszerint mi okozta a Wagner-vezér repülőgépének lezuhanását Oroszországban, Biden úgy nyilatkozott:

Nem áll módomban ebben a kérdésben egyértelműen beszélni ... Próbáljuk pontosan leszögezni [a lehetséges okokat - a szerk.], de nem tudok semmi konkrétumot mondani.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön részvétét fejezte ki Prigozsin családjának.

11:17
augusztus 26, 2023
Vágólapra másolva!

Hatalmas offenzívára készülhetnek az oroszok

Közleményt adott ki a brit védelmi minisztérium, amelyben kisebb ukrán sikerekről és egy komolyabb orosz offenzíva lehetőségéről írnak. Az erről szóló közleményt a minisztérium Twitteren, vagyis X-en tette közzé.

A jelentés szerint eleshet Kupjanszk városa, illetve újra orosz kézre kerülhet Liman, ahonnan az oroszok egy évvel ezelőtt kivonultak.

- áll a közleményben.

11:54
augusztus 26, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb dróntámadás érte a Krím-félszigetet

Az ukrán katonai hírszerzés szerint dróntámadás ért egy orosz katonai támaszpontot a Krím-félszigeten, írja a Guardian. A lakosok sérültekről, robbanásokról és útlezárásról számoltak be, ugyanakkor 

érkeztek híradások halálos áldozatokról is.

A hírszerzési közlemény szerint egy orosz dandárt ért támadás Perevalnoje mellett egy katonai bázison.

Megerősítjük, hogy találat történt

- mondta Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője.

Ahogy az Origo is megírta, pénteken 42 darab ukrán drónt lőttek le az oroszok a Krím-félsziget felett, melyet a háború legnagyobb összehangolt dróntámadásának nyilvánítottak.

12:20
augusztus 26, 2023
Vágólapra másolva!

Drón támadás érte az ukrán határmenti orosz régiókat is

A France24 ír arról, hogy Oroszország Ukrajnával határos Belgorod régióját is dróntámadás érte.

Korábban az Origon is írtunk már arról, hogy pénteken 42 drónnal vették összehangolt támadás alá a Krím-félszigetet az ukránok, egy bázist pedig találat ért.

13:33
augusztus 26, 2023
Vágólapra másolva!

Megszólalt Zelenszkij is Prigozsin halálával kapcsolatban

A Breitbart ír arról, hogy kifejtette véleményét Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítójának halálával kapcsolatban. Tagadta az ukránok részvételét, azonban hozzátette:

[Prigozsin halála - a szerk.] Egyértelműen a segítségünkre lesz majd

- mondta Zelenszkij.

14:23
augusztus 26, 2023
Vágólapra másolva!

Még több pénzt adnának Ukrajnának a demokraták

Csak a demokraták elkötelezettek már a háború folytatása mellett, a republikánusok inkább békét akarnak, erről ír a Bretibart, miután Volodimir Zelenszkij elnök találkozott az amerikai delegációval, többek között az F-16-os vadászgépek ügyében Ukrajnában.

A Breitbart szerint

Joe Biden elnök újabb 24 milliárd dollárt akar adni Ukrajnának.

A republikánusok többségének azonban elég volt a háborúból.

15:02
augusztus 26, 2023
Vágólapra másolva!

Kazettás bombával támadhattak orosz területet az ukránok

A Guardian írta meg, hogy tüzérségi csapás ért egy orosz települést Belgorodban. A régiók kormányzója közölte, hogy Kijev az ukrán határtól mintegy 10 kilométerre fekvő Urazovo városát támadta, legalább négy ember megsebesült.

- mondta Vjacseszlav Gladkov kormányzó, aki szerint

az ukránok "kazettás bombákat" használtak a támadás során, és lakóházakat, valamint egy mezőgazdasági boltot ért találat.

Nem ez az első eset, hogy a belgorodi régió támadás alatt áll, a terület folyamatos elszenvedője a tüzérségi támadásoknak és betöréseknek, a legemlékezetesebb eset az idén májusi támadás volt, amikor ukránpárti erők páncélozott csapatszállítókkal rajtaütést hajtottak végre Oroszországban.

Frissítés:
Emelkedett a tüzérségi csapás áldozatainak száma 4-ről 6-ra, erről posztolt Vjacseszlav Gladkov a Telegram-csatornáján.

15:35
augusztus 26, 2023
Vágólapra másolva!

Lebuktak az ukránok az Északi-Áramlattal kapcsolatban

A Der Spiegel jelentetett meg egy oknyomozó riportot az Északi-Áramlat felrobbantásával kapcsolatban,

amelyet már most Németország háború utáni történelmének legfontosabb tényfeltáró anyagának tartanak, mivel bizonyítékokat találtak Ukrajna érintettségére az Északi-Áramlat felrobbantásával kapcsolatban.

A Spiegel szerint a Balti-tenger alatt futó, Németországot Oroszországgal összekötő gázvezeték felrobbantásának a célja az lehetett egyrészről, hogy

maradandó károkat okozzanak a német államnak és annak létesítményeiben, ennélfogva a támadás az német állam belső rendje ellen irányult.

Másrészről a támadók egyértelmű célja az volt, hogy károkat okozzanak az orosz gazdaságnak.

A Der Spiegel forrásai szerint a nyomozóhatóságok biztosak abban, hogy a szabotőrök már a támadás előtt és után Ukrajnában voltak (...) A cél szerintük az volt, hogy Moszkvát megfosszák az Ukrajna elleni háború finanszírozásának egyik fontos bevételi forrásától. És egyúttal egyszer s mindenkorra megfosztani Putyint a német kormány elleni zsarolás legfontosabb eszközétől

- írják a Der Spiegelben.

A cikkben felvetik az amerikai érintettség kérdését is, amelyel kapcsolatban felvetik, akár a háború utáni német-amerikai együttműködés is véget érhet, ha bebizonyosodik, hogy Washington tevőlegesen is segített a gázvezeték felrobbantásában.

16:56
augusztus 26, 2023
Vágólapra másolva!

Marija Zaharova: Ukrajna moldovai támogatása veszélyeztetné a régió stabilitását

Oroszország figyelmezteti Moldovát, hogy ne keveredjen bele túlzottan a Kijev "támogatásának" folyamatába, mivel az ilyen lépések veszélyeztetik a térség biztonságát - közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője, írta meg a TASZSZ.

Marija Zaharova, orosz külügyi szóvivő szerint Kijev támogatása veszélyezteti a régió stabilitását. Forrás: Izvesztyija.ru/TASS/Origo

- mondta.

18:25
augusztus 26, 2023
Vágólapra másolva!

Marija Zaharova: Egyre inkább a konfliktus részesévé akar válni a Nyugat

Az európai országok azon tervei, hogy F-16-os vadászgépeket és Mi-24B helikoptereket küldenek Kijevnek arra utalnak, hogy egyre inkább részesei kívánnak lenni az Ukrajna körüli konfliktusnak - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője közleményében, írta meg a TASZSZ.

A cseh hadsereg azt tervezi, hogy orosz gyártmányú Mi-24B helikoptereit Kijevnek adja, miután megkapja az amerikai gyártmányú harci helikoptereket. Múlt héten, Zelenszkijnek az európai országokban, köztük Hollandiában, Dániában, Norvégiában és Svédországban való "koldulását" követően érkezett a hír, hogy ezek az országok F-16-os vadászrepülőgépeket kívánnak Kijevnek biztosítani. Mindezek a lépések megerősítik a nyugatiak Oroszországgal szembeni ellenséges hozzáállását és az Ukrajna körüli konfliktusban való egyre nagyobb szerepvállalását

- mondta az orosz külügyi szóvivő.

Hozzátette:

a Nyugat csakis egy olyan "béketervet" támogat, ami csak elhúzza a konfliktust, mivel az nem más, csak ultimátumok halmaza, amelyeket Oroszország nem fogadhat el.

Ezért most mindent megtesznek azért, hogy Oroszországot hagyományos szövetségeseitől is, ha lehet, elvágják.

19:51
augusztus 26, 2023
Vágólapra másolva!

Kitart az orosz-iráni együttműködés, dacára a háborúnak

Oroszország katonai együttműködése Iránnal nem fog engedni a geopolitikai nyomásnak – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes azt követően, hogy Washington arra kérte Teheránt, hogy ne adjon el több drónt Moszkvának.

Nincs változás, és az Iránnal való együttműködés folytatódni fog" – mondta Rjabkov a RIA orosz állami hírügynökség jelentése szerint.

Mi független államok vagyunk, és nem engedünk az Egyesült Államok és műholdjainak diktátumának".

Az Egyesült Államok nyomást gyakorol Iránra, hogy hagyjon fel a felfegyverzett drónok eladásával, amelyeket Oroszország az ukrajnai háborúban használ – jelentette ebben a hónapban a Financial Times egy iráni tisztviselőre és egy másik, a tárgyalásokat ismerő személyre hivatkozva.

Oroszország tavaly kezdte el használni az iráni gyártmányú Shahed drónokat Ukrajna mélyén végrehajtott támadásokhoz. Az úgynevezett kamikaze pilóta nélküli drónok indításához nincs szükség kifutópályára, és becsapódáskor felrobbannak. A Fehér Ház egyik tisztviselője júniusban azt mondta, hogy Irán 2022 augusztusa óta több száz drónt adott át Oroszországnak.

20:30
augusztus 26, 2023
Vágólapra másolva!

Kiképzés közben halt meg három ukrán pilóta

Két kiképző repülőgép ütközött össze a Zsitomir régió felett, a tragédia tegnap egy bevetés során történt.

– olvasható a légierő közleményében a Telegramon.

A légierő közölte, hogy a halottak között van egy jól ismert pilóta is, akit "Juice" becenévre kereszteltek.

21:04
augusztus 26, 2023
Vágólapra másolva!

Civilek haltak meg egy kelet-ukrajnai falut ért orosz tüzérségi támadásban

Két halálos áldozata és egy sebesültje van annak a szombati orosz tüzérségi támadásnak, amelyben a kelet-ukrajnai Podoli falu kávézója kapott találatot – közölte Oleh Szinyehubov harkivi kormányzó.

Az ellenség egy civil objektumot, egy kávézót talált el, ahol helyi lakosok tartózkodtak"

– írta Szinyehubov a Telegramon.

A tavaly februárban indított háborúban az orosz csapatok ellenőrzésük alá vonták a falut, de az ukrán erők szeptemberben visszafoglalták.

21:47
augusztus 26, 2023
Vágólapra másolva!

Civil áldozata is van a kupianski kávézót ért támadásnak

Az orosz erők ma csapást mértek egy kávézóra az északkelet-ukrajnai frontvonal egyik kulcsfontosságú térségében, megölve két civilt és megsebesítve egy harmadikat – közölték.

Az AP jelentése szerint Oroszország megpróbálhatja visszafoglalni Kupiansk városát, amelyet Kijev tavaly szeptemberben egy villámgyors ellentámadás során foglalt el több mint hat hónapos orosz megszállás után. Ma reggel azonban orosz lövedékek csapódtak be a Podolyban lévő kávézóba"

– közölte Oleh Syniehubov regionális kormányzó egy Telegram-üzenetben. Hozzátette, hogy mentőcsapatok dolgoznak a helyszínen.

A brit katonai hírszerzés szerint Oroszország "fokozhatja támadó erőfeszítéseinek intenzitását" Kupjanszk és a közeli Lyman környékén.

22:32
augusztus 26, 2023
Vágólapra másolva!

Nem fogadják el Kijevben az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalmat

Ukrajna külügyminisztériuma "elfogadhatatlannak" minősítette a gabonára vonatkozó uniós importkorlátozások fenntartását, miután több tagállam jelezte, hogy támogatja a korlátozás meghosszabbítását.

A minisztérium közleményben közölte:

Kategorikusan elfogadhatatlannak tartjuk az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalára vonatkozó kereskedelmi korlátozások folytatását az Európai Bizottság szeptember 15-én lejáró tilalma után. Teljes félreértést és szándékot okoznak, hogy az ukrán termékek más kategóriáit is felvegyék a behozatali tilalom alá eső áruk listájára.

Az ilyen egyoldalú korlátozások nem felelnek meg az Ukrajna és az EU közötti társulási megállapodás szellemének és betűjének, valamint az EU egységes piacának elveinek és normáinak... Csak a szolidaritás szellemében tudunk fellépni az Ukrajna elleni orosz agresszió okozta kihívásokkal szemben és megerősíteni az EU egységes piacát.

Lengyelországban, Szlovákiában, Bulgáriában, Romániában és Magyarországon különösen ellenzik az ukrán gabonaimportot, mivel attól tartanak, hogy az alákínálhat a helyi gazdáknak.

Az orosz invázió óta egyre nagyobb mennyiségű olcsó ukrán gabona érkezik az EU-ba, de a fent említett országok a májusi tilalom bevezetése óta zárkóznak el az ilyen behozatal elől.