Újabb dróntámadás Moszkvában, nem csitulnak a harcok Bahmutnál

41st Mechanized Brigade gears up for combat missions Ukraine conflict Russian invasion Ukraine war conflict Russia-Ukraine war military Kharkiv Region Horizontal WAR ARMY TANK SOLDIER
KHARKIV REGION, UKRAINE - AUGUST 16, 2023 - A serviceman stands in a hatch of a tank as the military personnel of the 41st Separate Mechanized Brigade of the Ukrainian Armed Forces prepare for combat missions, Kharkiv Region, northeastern Ukraine.NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Ukrinform/NurPhoto) (Photo by Vyacheslav Madiyevskyy / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 554. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül20 bejegyzés
06:28
augusztus 31, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:35
augusztus 31, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán dróntámadás volt az éjjel a Krímben

Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy a légvédelem augusztus 30-án éjjel két ukrán drónt lőtt le Brjanszk megye felett, valamint egy rakétát a Krím felett semmisített meg.

06:38
augusztus 31, 2023
Vágólapra másolva!

Nem indul újra a NATO-főtitkári posztért Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár augusztus 30-án egy interjújában kijelentette, hogy a mandátuma 2024 októberi lejárta után nem indul újra a tisztségért.

08:26
augusztus 31, 2023
Vágólapra másolva!

Nagy erőkkel támadja Szumi megyét az orosz tüzérség

Az orosz hadsereg augusztus 30-án éjjel nagy erejű rakétatámadást hajtott végre Ukrajna északkeleti részén, Szumi megyében. 211 robbanást regisztráltak a térségben, de halottakról vagy sebesültekről nem érkeztek hírek.

09:25
augusztus 31, 2023
Vágólapra másolva!

A csecsen vezető azt mondja, hogy kész életét adni Putyinért

Csecsenföld vezetője egy internetes bejegyzésben kijelentette, hogy kész életét adni Vlagyimir Putyinért.

Ramzan Kadirov 2007 óta Putyin közeli szövetségese. Az ukrajnai háború kezdete óta támogatja őt, sőt három tizenéves fiát is harcba küldte.

A VK orosz közösségi oldalon közzétett bejegyzésében azt mondta, hogy szórakoztatják azok a jóslatok, amelyek szerint gyors halál vár rá. A férfi karizmatikus vezetőként ismert, számos erőszakos tisztogatás élén állt és emberi jogok megsértésével is vádolják.

Kadirov azt mondta, hogy hajlandó lenne meghalni Putyinért.

A kadirovista erők, az apjáról elnevezett csecsen katonai csoport Ukrajnában harcol.

10:46
augusztus 31, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb lelőtt drón Moszkvában, késnek a járatok

A főváros polgármestere szerint ma reggel újabb drónt lőttek le Moszkvában.

Az orosz média szerint mintegy 40 járat késett Moszkva két fő repülőterén, Vnukovóban és Domogyedovóban.

Nem világos, hogy a járatok késése a dróntámadás közvetlen következménye volt-e, de a fővárosban a szokásos reakció a járatok felfüggesztése vagy törlése volt.

Ma a légvédelmi erők a Voszkreszenszkij kerületben megsemmisítettek egy Moszkva felé repülő drónt

- közölte Szergej Szobjanyin a Telegramon.

Nem voltak áldozatok, sem károk. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a drónt a Voszkreszenszkij kerület felett lőtték le.

Tegnap hat orosz régiót támadtak drónok.

11:59
augusztus 31, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz csapatok visszaverték az ukrán támadást Bahmutnál

Az ellenség demoralizálódott és visszavonult, halottait és sebesültjeit az erdőben hagyva" - közölte az orosz védelmi minisztérium

Az orosz légi csapatok visszaverték az ukrán hadsereg támadását Bahmuttól nyugatra - közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium. Az orosz légideszant csapatok pilóta nélküli légi járművei észlelték az ukrán fegyvereseket az Bahmut városához közeli erdőben. Koordinátáikat továbbították a tüzérségi parancsnokságnak, és légi csapást mértek rájuk.

Az erdőben menedéket kereső ellenséges gyalogsági csoportot a rakétákkal célzottan semlegesítették. Az ellentámadási kísérletet az ukrán csapatok Bahmuttól nyugatra hajtották végre.

12:27
augusztus 31, 2023
Vágólapra másolva!

Lelőttek két ukrán helikoptert Donyeckben

Legalább hat ukrán katona meghalt két helikopter fedélzetén Kelet-Ukrajnában - közölte az ukrán hadsereg. A hadsereg közleménye szerint a katonák "küldetéseket hajtottak végre amikor meghaltak. Arra nem utaltak, hogy mi történt két, széles körben használt Mi-8-as helikopterrel kedden.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint az incidens Kramatorsk közelében történt, amely a Donyecki terület Bahmuttól nyugatra fekvő nagyvárosa. A két helikopter teljesen megsemmisült, a holttesteket pedig a helyszínen találták meg - tették hozzá.

13:06
augusztus 31, 2023
Vágólapra másolva!

Masszív ukrán dróntámadás Oroszország területén

Ukrán drónok legalább hat régiót támadtak mélyen Oroszország belsejében, a moszkvai invázió kezdete óta az egyik legnagyobb ilyen csapás során - számol be minderről a The Independent.

Mint írják, az orosz tisztviselők megerősítették a Pszkov, Brjanszk, Kaluga, Orlov, Rjazan és Moszkva régiókban lévő célpontok elleni támadásokat, amelyek közül a legjelentősebbnek a pszkovai katonai repülőtér elleni támadás bizonyult, amely repülőgépeket rongált meg.

A több mint 600 km-re (400 mérföldre) Ukrajnától fekvő repülőtéren számos elit alakulat állomásozott. A TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint legalább négy hatalmas Il-76-os szállító repülőgép sérült meg, amelyek közül kettő kigyulladt.

13:46
augusztus 31, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok haladnak előre Bahmut közelében

Az ukrán erők haladást értek el keleten, Bahmut közelében ahol dél felé, az Azovi-tenger felé próbálnak haladni - közölte ma Andrij Kovaljov katonai szóvivő az országos televízióban.

14:23
augusztus 31, 2023
Vágólapra másolva!

A szankciók nem működnek

Az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) behozatala az EU-ban 40%-kal nőtt az ukrajnai invázió óta, a szállítások csökkentésére tett erőfeszítések ellenére - írja a The Guardian.

A tagállamok az idei év első hét hónapjában az orosz LNG több mint felét vásárolták a piacon - derül ki a tengeri és tartályhajóforgalmat nyomon követő Kpler adatelemzéséből.

Spanyolország és Belgium, amelyek az EU-ba irányuló LNG-szállítások fő csomópontjaként működnek, Kína után az orosz LNG második, illetve harmadik legnagyobb vásárlójává váltak.

14:56
augusztus 31, 2023
Vágólapra másolva!

Menesztik az ukrán védelmi minisztert

Ukrajna védelmi miniszterét, Olekszij Reznyikovot valószínűleg hamarosan menesztik tisztségéből - jelentette az Ukrajinszka Pravda kormányzati forrásokra hivatkozva.

Lehetséges utódja Rusztem Umerov, az Ukrán Állami Vagyonalap vezetője - közölték a források.

15:30
augusztus 31, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán szabotőröket hatástalanítottak Oroszországban

Az orosz hatóságok az Ukrajnával határos délnyugati Brjanszki területen meghiúsítottak egy ukrán szabotázsakciót, megöltek két szabotőrt és őrizetbe vettek öt másikat - állította egy helyi tisztviselő.

Alekszandr Bogomaz brjanszki kormányzó egy Telegram-posztban azt állította, hogy a csoport nyugatról szállított fegyverekkel volt felfegyverkezve, és katonai és energetikai létesítmények ellen akartak csapást mérni.

A TASZSZ egy videót is közzétett, amelyen a lefoglalt fegyverek és felszerelések láthatók.

16:05
augusztus 31, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok visszavertek egy ukrán támadást

Az orosz hadsereg megsemmisítette az ukrán fegyveres erők két támadócsoportját, miközben megpróbálta áttörni a védelmi vonalat a zaporozsjei Verbove község szélén – közölte Jevgenyij Balickij, a régió megbízott kormányzója.

Balitsky szerint a nyugati berendezéseket aktívan megsemmisítik, amelynek elvesztését az ukrán katonai vezetők "fájdalmasabban élik meg, mint a hétköznapi katonák elvesztését" - írja a RIA Novosztyi.

16:33
augusztus 31, 2023
Vágólapra másolva!

Erdogan és Putyin Oroszországban találkozik

Recep Tayyip Erdogan török elnök szeptember 4-én az oroszországi Szocsiban találkozik Vlagyimir Putyinnal, hogy elsősorban a fekete-tengeri gabonaexportról tárgyaljanak - közölte két török forrás a Reuters hírügynökséggel.

A vezetők megvitatják az ukrajnai háború következményeit, valamint azt a megállapodást, amely lehetővé tette az ukrán gabona Fekete-tengeren keresztüli exportját - mondta az egyik forrás.

A Törökország és az ENSZ által 2022-ben közvetített fekete-tengeri gabonaegyezmény megszűnt, miután Oroszország júliusban visszalépett. Ankara azóta igyekszik meggyőzni Moszkvát, hogy térjen vissza a megállapodáshoz.

17:02
augusztus 31, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb fegyverrendszereket kapott Ukrajna

Ukrajna egy amerikai rakétarendszert használ, amelyet a Bloomberg szerint drónok elleni harcra terveztek. A Vampire rakéták teherautókra szerelhetők, és olyan gyújtószerkezeteket hordoznak, amelyek a drónok közelében robbannak fel.

A kezdeti Vampire-rendszereket leszállították, és az ukrán fegyveres erők már üzemben tartják" - idézték a Pentagon beszerzési és fenntartási hivatalát.

A januárban egy 40 millió dolláros szerződés keretében megrendelt 14 Vampire rendszerből négy az év közepén érkezett meg Ukrajnába - jelentette a Bloomberg a gyártó L3Harris által a befektetőknek küldött hírlevélre hivatkozva.

17:22
augusztus 31, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország elmélyíti a kapcsolatokat Észak-Koreával

Oroszország csütörtökön közölte, hogy fejleszteni kívánja kapcsolatait Észak-Koreával - írja a Reuters. A Fehér Ház szerdán közölte, hogy aggódik amiatt, hogy Oroszország és Észak-Korea között aktívan haladnak a fegyverkezési tárgyalások, és közölte, hogy Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun levélben ígéretet tettek egymásnak az együttműködés fokozására.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem válaszolt, amikor újságírók megkérdezték, hogy megtörtént-e a levélváltás.

"Moszkva és Phenjan jó, egymást kölcsönösen tisztelő kapcsolatokat ápol. Ezeket tovább kívánjuk fejleszteni. Különböző szinteken folynak a kapcsolatok" - mondta, és Észak-Koreát "nagyon fontos szomszédnak" nevezte.

17:52
augusztus 31, 2023
Vágólapra másolva!

3 drónt lőttek le Brjanszk felett

Három drónt lőttek le Brjanszk város felett - állította Alekszandr Bogomaz, a Brjanszki terület kormányzója augusztus 31-én.

18:15
augusztus 31, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszországot augusztusban 25 dróntámadás érte

Oroszországot csak ebben a hónapban 25 dróntámadás érte - jelentette az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma augusztus 31-i hírszerzési jelentésében.

Az, hogy sok drón csapódott be, azt jelenti, hogy az orosz légvédelem "nehezen észleli és semmisíti meg őket", ami arra készteti Moszkvát, hogy újragondolja, hogyan kezelje ezeket a támadásokat.

18:52
augusztus 31, 2023
Vágólapra másolva!

Ennyi katonát vesztettek az oroszok az ukránok szerint

Az ukrán vezérkar jelentése szerint Oroszország 2022. február 24. óta 263 020 katonát vesztett Ukrajnában. Ebben a számban benne van 610 veszteség, amit az orosz erők csak az elmúlt napban szenvedtek el.